image

Kabinet komt met oplossing voor knelpunten inlichtingenwet in cyberdomein

woensdag 2 maart 2022, 11:30 door Redactie, 5 reacties

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 kent verschillende knelpunten in het cyberdomein die het lastiger voor de AIVD en MIVD maken om Nederland tegen landen met een offensief cyberprogramma te beschermen, zo stelt minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken, die snel met een oplossing hiervoor zegt te komen.

De Wiv werd op 1 mei 2018 van kracht en geeft de AIVD en MIVD nieuwe bevoegdheden voor het onderscheppen en opslaan van internetverkeer van de kabel, alsmede een uitgebreidere hackbevoegdheid. Er is overeengekomen dat de Wiv na de inwerkingtreding binnen twee jaar zal worden geëvalueerd door een onafhankelijke commissie en waar nodig zal worden aangepast.

Uit die evaluatie bleek volgens toenmalig minister Kamp van Defensie dat het huidige wettelijk kader van de Wiv onvoldoende is om snel en wendbaar in het digitale domein te opereren. "In de praktijk leidt dit voor de diensten tot urgente operationele knelpunten, die zich vooral manifesteren in het cyberdomein", aldus de minister in december.

Minister Bruins Slot laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat deze knelpunten al voor het wijzigen van de Wiv moeten worden opgelost. "Het kabinet wil dat de diensten in staat blijven om Nederland te beschermen tegen landen met een offensief cyberprogramma. Dit kan alleen gebeuren met voldoende waarborgen en effectief toezicht, passend bij dit type onderzoek", zo stelt de minister. Die zegt op de "kortst mogelijke termijn" met een oplossingsrichting voor de knelpunten te komen.

Reacties (5)
02-03-2022, 13:47 door Anoniem
Zoals ik elders al zei: "Deze knelpunten zijn ingebouwd om de burger te beschermen."
03-03-2022, 13:08 door Struckto
ALs ze hiermee tieners kunnen beschermen tot en met 15 jaar geef ik het kabinet voledig mijn zegen voor afluistersten en inlichtingen wet.
05-03-2022, 07:45 door Anoniem
Door Struckto: ALs ze hiermee tieners kunnen beschermen tot en met 15 jaar geef ik het kabinet voledig mijn zegen voor afluistersten en inlichtingen wet.

In feite is er alleen maar een risico aan de lijst toegevoegd. De kans dat gebeurt wat je bovenstaand verwacht is nihil. Maar maak je geen zorgen. Zodra de wet op grootschalige wijze gebruikt wordt op een manier die je liever niet had gezien (en dat gaat gebeuren, zullen we je met liefde en plezier er aan herinneren dat je je volledige (= onvoorwaardelijke) zegen hebt gegeven...
05-03-2022, 09:24 door Struckto - Bijgewerkt: 05-03-2022, 09:42
In feite is er alleen maar een risico aan de lijst toegevoegd. De kans dat gebeurt wat je bovenstaand verwacht is nihil. Maar maak je geen zorgen. Zodra de wet op grootschalige wijze gebruikt wordt op een manier die je liever niet had gezien (en dat gaat gebeuren, zullen we je met liefde en plezier er aan herinneren dat je je volledige (= onvoorwaardelijke) zegen hebt gegeven...

Daar zijn weer advocaten voor om tieners van 16 en 17 jaar op te komen. Eigenlijk is het alleen maar normaal een puber kan wel met de scooter de weg op maar mag nog niet deel nemen in een auto aan het verkeer dit mag pas van 17 waarom kan dit dan niet op internet? Het is juist in het belang van een 15 jarige die kan dan zelfstandig veilig het net op zonder bemoeizuchtigheid van ouderlijke bevoegheid omdat ze worden beschermd door de inlichten wet. Want wat als papa het probleem is en nalatigheid is voor zijn opvoeding voor zijn puber.
07-03-2022, 08:30 door Anoniem
Een nog geheim wetsvoorstel geeft de AIVD en de MIVD meer ruimte tot grootschalige internet-surveillance.

Vorige week gebruikte MIVD-directeur Jan Swillens in talkshow Op1 de ontdekking van een Russisch digitaal aanvalsnetwerk om te pleiten voor ruimere bevoegdheden. ‘Wij kunnen op dit moment de digitale veiligheid van Nederland onvoldoende waarborgen’, zei hij onder meer.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/inlichtingendiensten-grijpen-oekraine-crisis-aan-om-bevoegdheden-uit-te-breiden~b8d270d93/

https://op1npo.nl/2022/03/03/jan-swillens-over-de-russische-cyberaanval-op-nederlandse-routers/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.