image

Overheid blijft rioolwatersurveillance gebruiken voor monitoring coronavirus

zaterdag 2 april 2022, 13:08 door Redactie, 7 reacties

De overheid blijft gebruikmaken van rioolwatersurveillance om de verspreiding van het coronavirus te monitoren, zo blijkt uit de langetermijnstrategie van het kabinet. Het monitoren van rioolwater op virusdeeltjes wordt sinds 2020 toegepast. Van meer dan driehonderd rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland wordt vier keer per week het rioolwater verzameld en door het RIVM op virusdeeltjes getest. Het kabinet wil dit blijven doen.

"Rioolwatersurveillance geeft inzicht in de spreiding van het virus over Nederland, onafhankelijk van testcapaciteit, teststrategie en menselijk gedrag zoals testbereidheid en zorgvraag. De aantallen virusdeeltjes kunnen worden gedetecteerd in het rioolwater. Hiermee kunnen trends in de virusverspreiding worden gesignaleerd. De rioolwaterdata voor SARS-CoV-2 en de ziekenhuisopnames zijn sterk gecorreleerd", zo staat in de Lange termijn aanpak COVID-19.

Daarnaast heeft de rioolwatersurveillance een landelijk dekkende infrastructuur, doordat het rioolwater van meer van driehonderd afzonderlijke locaties vier keer per week wordt gemeten op de aanwezigheid van het coronavirus. Volgens het kabinet kan het RIVM in het rioolwater ook de opkomst van nieuwe virusvarianten in Nederland monitoren. De EU heeft geld aan alle lidstaten beschikbaar gesteld om de detectie van virusvarianten in het riool verder te verbeteren. Het Outbreak Management Team (OMT) had eerder ook al geadviseerd om de rioolwatersurveillance voort te zetten.

Reacties (7)
03-04-2022, 05:14 door Password1234
03-04-2022, 07:41 door gradje71 - Bijgewerkt: 03-04-2022, 07:54
MdH heeft ook kritiek op dit document, een Good, Bad en Ugly verhaal. https://maurice.nl/2022/04/02/sombere-gevoelens-naar-aanleiding-van-de-lange-termijn-corona-aanpak-van-de-regering/

Maar goed, dit is dus kennelijk het beste wat ze in Den Haag kunnen bedenken. We leven in een kakistocratie.

Ik zou zeggen: Kijk ook naar de commentaren, daar kan je ook wat van leren. Kritische mensen allemaal. Geen onzin.
03-04-2022, 11:41 door Anoniem
Ik heb nooit toestemming gegeven voor het verwerken van mijn bruine en gele informatie wanneer ik de wc doorspoel..
03-04-2022, 19:16 door Anoniem
Dit gaan ze uitbreiden met slangcameras tot aan je toiletbril hoorde ik
04-04-2022, 14:26 door Anoniem
Heel bijzonder dit.
Ik vraag me af in hoeverre de aantallen positief geteste personen afwijken van de aantallen die ze schatten nav het rioolwater.
04-04-2022, 15:22 door Anoniem
“Het RIVM meldt ons dat ze andere manieren hebben om aan vroegsignalering te doen, via de monsterafname bij huisartsen bijvoorbeeld, via het rioolwater. Het is zeker spannend zonder PCR-test maar we gaan ervan uit dat mensen zich blijven zelftesten zoals nu al goed gebeurt, vervolgens blijft isolatie ook belangrijk.”

https://www.parool.nl/nederland/corona-is-voortaan-een-gevaarlijke-griep-met-die-realiteit-moeten-we-leven-volgens-minister-kuipers~b67bcee1/
20-03-2023, 17:16 door Anoniem
Er zijn meer aanwijzingen dat de lockdowns met meer maatwerk hadden gekund, bijvoorbeeld op gemeentelijk niveau:

Dat is weliswaar met de wijsheid achteraf, benadrukt hoofdonderzoeker Sake de Vlas (Erasmus MC). ‘Want we wisten begin 2020 niet precies waar het virus wel en niet zat. Maar misschien zou je zo’n meer regionale lockdown in de toekomst wel kunnen uitvoeren, door te kijken naar hoeveel virus er waar in het rioolwater zit.’

https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2023/drie-jaar-na-de-lockdown-welke-maatregelen-waren-het-zinvolst~v667650/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.