image

Rotterdammer opnieuw aangehouden voor telefoonfraude via modems

woensdag 20 april 2022, 15:59 door Redactie, 3 reacties

Het Cybercrimeteam van de politie Rotterdam heeft vandaag opnieuw een 43-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van telefoonfraude via illegaal verkregen modems. De verdachte zat nog in zijn proeftijd, nadat hij in 2020 voor hetzelfde feit was aangehouden en veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk.

De man wordt er wederom van verdacht met gebruik van valse identiteitsgegevens veelvuldig modems te hebben besteld, om vervolgens met de bijbehorende vaste telefoonnummers op grote schaal te bellen naar betaalde servicenummers. De telefoonrekeningen werden nooit betaald. Volgens de politie maakte de man gebruik van verschillende e-mailadressen voor het bestellen van modems voor verschillende huisadressen. De modems liet hij op een bezorgpunt afleveren, waar hij de apparaten ophaalde.

Twee jaar geleden werd de man veroordeeld omdat hij over een periode van twee jaar met valse persoonsgegevens modems bestelde bij VodafoneZiggo. Bij een huiszoeking destijds werden maar liefst 1161 modems aangetroffen. VodafoneZiggo vorderde toen een schadevergoeding van 575.000 euro. Bij de huiszoeking die vanochtend plaatsvond werden tientallen modems aangetroffen. Volgens de politie heeft VodafoneZiggo meerdere maatregelen getroffen om dergelijke fraude te voorkomen, maar bleek dit niet voldoende.

Reacties (3)
20-04-2022, 17:39 door Anoniem
Het onderzoek in deze zaak startte in mei 2017, na informatie verkregen uit Canada waar gekloonde modems waren ingezet in een "ondergronds netwerk". Gaande het onderzoek liep een toen 36-jarige Rotterdammer tegen de lamp die met behulp van aangepaste software de modems signalen van Ziggo kon laten doorgeven.

De drie verdachten, die van Ziggo-bedrijfskleding en een bedrijfsbus gebruikmaakten, zouden 650 gekloonde modems tegen betaling hebben geleverd. Met de gekloonde modems konden criminelen gratis gebruik maken van internet en telefonie. Volgens de politie konden de gecompromitteerde modems ook bij "digitale aanvallen" worden ingezet.

Politie haalt netwerk van gekloonde modems uit de lucht
donderdag 16 november 2017, 16:50 door Redactie

https://www.security.nl/posting/539289/Politie+haalt+netwerk+van+gekloonde+modems+uit+de+lucht

OM eist tot 3 jaar cel voor verkoop gekloonde Ziggo-modems
dinsdag 25 september 2018, 16:52 door Redactie

https://www.security.nl/posting/578897/OM+eist+tot+3+jaar+cel+voor+verkoop+gekloonde+Ziggo-modems

OM eist in hoger beroep 2 jaar voor klonen van Ziggo-modems
dinsdag 10 maart 2020, 16:56 door Redactie

https://www.security.nl/posting/647507/OM+eist+in+hoger+beroep+2+jaar+voor+klonen+van+Ziggo-modems
20-04-2022, 18:30 door Anoniem
Bij de doorzoeking werden tientallen modems (waaronder enkele aangesloten), telefoons en laptop in beslag genomen. De totale schade bedraagt vermoedelijk duizenden euro’s. Het onderzoek is nog in volle gang. Zo wordt onder meer onderzocht of de man cryptovaluta heeft, waar dan beslag op kan worden gelegd.

https://www.politie.nl/nieuws/2022/april/20/07-oplichter-in-proeftijd-aangehouden-voor-zelfde-feit.html
21-04-2022, 10:59 door Anoniem
De Rotterdammer Remko van D. (37) werd als de ‘spin in het web’ beschouwd in de zaak. Abdel F. (42) en Armando L. (30) zouden de illegale 'kloonmodems' hebben geïnstalleerd bij hun klanten. De rechter liet weten de samenwerking als deelname aan een criminele organisatie te beschouwen.

https://www.ad.nl/rotterdam/celstraf-voor-grootschalige-hack-ziggo-modems~a18b27ea/

De klanten werden door het drietal via mond-tot-mondreclame geworven. De afnemers betaalden enige honderden euro’s voor het modem met bijkomende aansluitingskosten. De verdachten leverden zelfs 'service' als het modem niet meteen goed werkte. De schade voor VodafoneZiggo bedroeg jaarlijks een slordige 600 duizend euro.

https://www.ad.nl/binnenland/hackers-klonen-modems-om-gratis-televisie-te-kunnen-kijken~ab6168a0/

De gebruikers van de illegale modems zijn door de telecom afgesloten. Zij kunnen alsnog vervolgd worden voor heling.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.