image

Microsoft voorziet testversie Edge-browser van vpn-achtige oplossing

maandag 2 mei 2022, 10:32 door Redactie, 9 reacties

Microsoft heeft een vroege testversie van de Edge-browser voorzien van een vpn-achtige oplossing, maar de functionaliteit van de dienst is vooralsnog beperkt. Met het Microsoft Edge Secure Network wordt er een versleutelde tunnel naar servers van internetbedrijf Cloudflare opgezet.

Volgens Microsoft helpt dit bij het tegengaan van online tracking. "Door je webverkeer direct vanuit Microsoft Edge te versleutelen, voorkomen we dat je internetprovider browsingdata zoals bezochte websites kan verzamelen", aldus het techbedrijf. De dienst is alleen beschikbaar voor gebruikers die op de browser zijn ingelogd met hun Microsoft Account. Daarnaast biedt de dienst volgens een supportdocument maximaal één gigabyte aan dataverkeer per maand.

De vpn-achtige dienst wordt in samenwerking met Cloudflare aangeboden. Volgens Microsoft verzamelt Cloudflare een beperkte hoeveelheid diagnostische gegevens en supportdata. Deze gegevens worden elke 25 uur verwijderd. Bleeping Computer testte Edge Secure Network, dat voor een selecte groep gebruikers van Edge Canary beschikbaar is.

Vooralsnog is de conclusie dat het om een beperkte dienst gaat. Zo kunnen gebruikers niet hun locatie kiezen, waardoor het niet mogelijk is om bijvoorbeeld content van streamingdiensten te bekijken die niet in het land van de gebruiker toegankelijk is. Verder biedt de dienst op dit moment één gigabyte aan dataverkeer. Of en wanneer Edge Secure Network in de standaardversie van de browser wordt gelanceerd is op dit moment onbekend.

Reacties (9)
02-05-2022, 11:02 door Anoniem
nou zo snel mogelijk.
02-05-2022, 11:17 door Anoniem
Opera browser heeft zoiets al een tijd. Werkt prima.
02-05-2022, 11:27 door Anoniem
Laat maar testen. Nu dan nog de optie voor een eigen VPN provider? i.c.m. DoH.

Maar dit is al een goede stap
02-05-2022, 11:31 door Anoniem
Uit het Bleeping Computer-artikel:

Another problem with Edge Secure Network is its 1GB limitation. According to the support document, only 1 gigabyte of free data will be offered every month when you sign into Microsoft Edge with your Microsoft Account.
02-05-2022, 12:57 door Briolet
Door Anoniem: Uit het Bleeping Computer-artikel:…

Je leest blijkbaar wel de linkjes, maar niet het stuk van de redactie zelf. Daar vermelden ze het nml ook al 2x.
02-05-2022, 15:15 door Anoniem
Jaja werkt alleen met je microsoft account. Ik vertrouw mijn service provider meer dan Microsoft hoor.
02-05-2022, 16:07 door _R0N_
VPN is verleggen van vertrouwen, wie vertrouw je meer, je ISP of je VPN provider.

In de meeste gevallen vertrouw ik mijn ISP meer dan een Amerikaanse VPN toko. Tenzij ik op een openbaar netwerk zit, dan vertrouw ik de VPN provider meer dan de lokale provider.
03-05-2022, 09:41 door Anoniem
Er zijn landen waar ik de ISP's echt niet meer vertrouw dan Microsoft of Cloudflare. En dan heb ik het niet alleen over China of Rusland. En hetzelfde geldt voor openbare netwerken bij de McDonalds of op Schiphol. De optie om dan toch voor een VPN te kiezen in je browser is wel mooi.
12-05-2022, 15:39 door Anoniem
niks nieuws onder de browsers .brouwer van agv heeft het ook all...beetje laat microsoft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.