Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

KioskMode Ubuntu

26-05-2022, 08:03 door Anoniem, 6 reacties
Ik heb een Webapplicatie gemaakt dat lokaal op een PC zonder muis/toetsen draait, de PC startup in KioskMode de Firefox browser (kan ook een andere browser zijn(chromium/chrome bv)).

Nu wil ik dat deze automatisch fullscreen opstart (f11 zeg maar) en dat de applicatie dat dat kruisje midden in je scherm niet te zien is. Dat kruisje zorgt er namelijk voor dat je weer het adresbalk kunt benaderen. Of de applicatie sluiten.
Reacties (6)
26-05-2022, 14:46 door Anoniem
Disable de pointing-device (muis) en een heleboel keyboard-shortcuts.
27-05-2022, 07:39 door Anoniem
Ik heb dit ooit gebruik om het met een Raspberry pi te doen:
https://pimylifeup.com/raspberry-pi-kiosk/

Het belangrijkste deel moet prima toepasbaar zijn voor jou.
27-05-2022, 20:52 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb dit ooit gebruik om het met een Raspberry pi te doen:
https://pimylifeup.com/raspberry-pi-kiosk/

Het belangrijkste deel moet prima toepasbaar zijn voor jou.
Maar met raspi-config een automatische login regelen lukt niet op een systeem dat geen raspi-config kent.

Ik heb, inmiddels heel wat jaren geleden, zoiets gedaan op een Debian-systeem. Het was nog voordat systemd daar het init-systeem werd, dat was nog sysv-init, en dat doet ertoe. Er zijn dingen die nu flink anders zijn dan toen, maar misschien heb je wat aan de insteek die ik toen heb gevolgd.

Ik zocht destijds ook naar mogelijkheden om een gebruiker zonder aanloggen actief te maken, en vond op het internet enkele beschrijvingen voor hoe je bepaalde login-managers een automatische login kan laten doen. Maar, dacht ik, als je alleen maar die automatische login wilt, wat doet doe login-manager er nog tussen? Het hele idee van inloggen dient om een gebruiker te laten bepalen onder welke user een sessie wordt gestart. Als dat niet de bedoeling is heeft die hele login-manager geen functie. Kan je niet beter het proces dat je wilt starten opstarten *in plaats van* die login-manager, met de user die je voor de kiosk wilt gebruiken?

Ik heb toen uitgezocht hoe je dat deed onder sysv-init, en gekeken wat er gebeurde als ik zo een browser *zonder* window manager startte, direct onder X-windows (ik weet niet meer of dat nog xfree86 was of xorg). Het werkte, maar met een vrij klein venster op dat ongeveer het midden van het scherm besloeg, zonder mogelijkheid om het te verplaatsen of het naar full-screen te vergroten. Er was dus *wel* een window-manager nodig om het venster full-screen te krijgen, want vensters vergroten/verkleinen/verplaatsen etc. is precies wat een window-manager aan mogelijkheden toevoegt. Ik heb toen een extreem basale window-manager gevonden (er zijn er vele die je gewoon kan installeren naast wat je nu gebruikt) waarmee het mogelijk was om alleen die ene applicatie te starten, full-screen, zonder mogelijkheid voor de gebruiker om andere applicaties te starten. Ik heb geen idee meer welke window-manager dat was, maar zoekt en gij zult vinden.

Dit is een benadering voor mensen die bereid en in staat zijn om zich te verdiepen in hoe al die processen eigenlijk gestart worden en op elkaar inwerken (een window-manager bijvoorbeeld is gewoon een programma dat naast je andere gui-programma's draait en zich bemoeit met waar de vensters geplaatst worden). Dan kan je al doende een hoop opsteken over hoe Linux (of een Unix-variant) eigenlijk werkt, en je doel niet bereiken door te proberen om wat standaard draait naar je hand te zetten maar door alleen te draaien wat nodig is voor je doel. Maar je moet het allemaal wel zelf begrijpen.

Ik weet niet of jij hier wat mee kan, maar mocht dat zo zijn, dan zet ik je misschien op een spoor dat je een oplossing kan bieden. Omdat Debian niet meer op sysv-init maar op systemd gebaseerd is, en dat geldt ook voor Ubuntu, zou ik me voor deze benadering verdiepen in welke systemd-"target" eigenlijk default wordt opgestart, hoe je daarvan af kan wijken, en hoe je een eigen "target" kan maken die xorg, de gewenste webbrowser, en een basale window-manager start die dat ene venster full-screen toont, onder de user waaronder jij wilt dat dat draait.

Als je nog voor het eerst zelf een script moet schrijven en niet uit jezelf de neiging hebt om je af te vragen en te onderzoeken *hoe* dingen eigenlijk werken, dan is dit een nogal heftige sprong in het diepe en kan je wat ik hier schrijf vermoedelijk beter meteen weer vergeten. Maar als dit je nieuwsgierigheid prikkelt en je de aandrang voelt om te onderzoeken en te experimenteren, dan zou het iets voor je kunnen zijn.

Mijn ervaring toen: het kostte me een hoop uitzoek- en leerwerk, en dus inspanning, hoofdbreken en tijd, maar de uiteindelijke oplossing was verbluffend simpel, echt beduidend veel simpeler en directer dan alles wat ik op het internet had gevonden. Het is ontzettend bevredigend om zoiets voor elkaar te krijgen.
31-05-2022, 21:26 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik heb dit ooit gebruik om het met een Raspberry pi te doen:
https://pimylifeup.com/raspberry-pi-kiosk/

Het belangrijkste deel moet prima toepasbaar zijn voor jou.
Maar met raspi-config een automatische login regelen lukt niet op een systeem dat geen raspi-config kent.

Klopt, dat gaat net zo makkelijk onder Debian en varianten.
31-05-2022, 23:53 door Anoniem
https://porteus-kiosk.org/
Freeware versie beschikbaar of tegen kleine betaling.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.