image

ACM publiceert leidraad om vendor lock-in bij ziekenhuissystemen te voorkomen

vrijdag 1 juli 2022, 14:44 door Redactie, 15 reacties

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vandaag een conceptleidraad gepubliceerd die moet voorkomen dat bijvoorbeeld ziekenhuizen aan één ict-leverancier vastzitten en moeilijk kunnen overstappen, ook wel de vendor lock-in genoemd. Daarnaast stelt de toezichthouder dat zorgaanbieders meer tegenwicht kunnen bieden aan de sterke positie van ict-leveranciers. Zo kunnen kennis, ervaring en inkooppositie door betere samenwerking worden gebundeld. De leidraad beschrijft de mogelijkheden voor samenwerking binnen de mededingingsregels.

Vorig jaar maakte de ACM haar zorgen over de vendor lock-in bij ziekenhuissystemen al kenbaar. Ziekenhuizen worden zo afhankelijk van hun leverancier, dat een overstap naar een andere leverancier niet mogelijk is zonder significante overstapkosten. Hierdoor kunnen concurrenten niet goed meedingen om de locked-in klanten, en kunnen ziekenhuizen hun leverancier niet goed disciplineren. De leverancier kan in dit geval over een economische machtspositie beschikken ten opzichte van de ziekenhuizen in de locked-in positie.

"Er is vaak maar een beperkt aantal ict-leveranciers. We zien ook dat overstappen voor zorginstellingen erg moeilijk en duur is. Maar ICT-leveranciers mogen markten niet afsluiten. Dat beperkt efficiënte gegevensuitwisseling en leidt tot hogere prijzen, minder kwaliteit van zorg en minder innovatie", zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM.

De leidraad verduidelijkt en concretiseert de mededingingsregels voor ict-leveranciers in de zorg. In de leidraad staat ook welk gedrag verboden is. Machtsmisbruik kan bijvoorbeeld bestaan uit het moeilijk maken van het koppelen van systemen van verschillende leveranciers, het opleggen van onredelijke (contract)voorwaarden, of het vragen van niet-transparante of excessieve prijzen.

Voor het opstellen van de conceptleidraad heeft de ACM naar eigen zeggen vele gesprekken gevoerd en verschillende signalen ontvangen. "Deze geven aanleiding een onderzoek te starten naar de vraag of er sprake is van een overtreding van de mededingingsregels. Hierbij wordt prioriteit gegeven aan gedragingen die interoperabiliteit onredelijk kunnen verhinderen", zo stelt de toezichthouder, die ziekenhuizen en andere instellingen oproept om misstanden op dit gebied te melden.

Ziekenhuizen, leveranciers en andere betrokkenen kunnen tot en met vrijdag 26 augustus 2022 reageren op de conceptleidraad. Dit najaar maakt de ACM de leidraad definitief. Onlangs meldde NRC dat leverancier van elektronische patiëntendossiers ChipSoft via een rechtszaak probeert om een kritisch rapport van de ACM tegen te houden. In het rapport staat onder meer kritiek van ziekenhuizen over de hoge winst van de softwareleverancier. De berichtgeving leidde tot Kamervragen.

Image

Reacties (15)
02-07-2022, 09:20 door Anoniem
Chipsoft heeft een deal met Microsoft en eet van 2 walletjes.
02-07-2022, 10:47 door Anoniem
Ik heb voor deze toko gewerkt. Als er een verzoek binnen komt tot het vernietigen van een medisch dossier dan wordt deze niet vernietigd maar ‘verborgen’ in een ander systeem. Toen ik hier een opmerking over maakte zeiden ze: “dit is technisch niet haalbaar”. Het is een sneaky clubje.
02-07-2022, 10:59 door Anoniem
Beetje laat nu alle ziekenhuizen feitelijk al locked-in zijn en de concurrenten al lang failliet zijn, of hun activiteiten in Nederland hebben gestaakt...
02-07-2022, 14:29 door Anoniem
De FIOD wil zich komende jaren meer gaan richten op fraude in de medische sector. Daarvoor zijn wel meer tipgevers nodig, want die weten de fiscale opsporingsdienst tot nog toe slecht te vinden. Als artsen, verpleegkundigen of financiële managers van zorginstellingen iets verdachts zien, hoopt de opsporingsdienst dat ze zich melden.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/01/fiod-snakt-naar-tips-over-misstanden-in-medische-sector-a4135341


De aanleiding voor de FIOD is het nieuws over corruptie onder bijklusssende cardiologen in het Isala ziekenhuis te Zwolle.

Ten minste vijf (voormalig) medewerkers, onder wie vier cardiologen, zouden zich volgens justitie jarenlang hebben laten betalen door een leverancier van medisch materiaal. [...] Alle vijf verdachten die tot nu toe bekend zijn, zijn nauw betrokken of betrokken geweest bij het bedrijf Diagram BV. Dat levert ict-diensten aan ziekenhuizen.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/zwols-ziekenhuis-zet-onderzoek-stil-op-cardiologieafdeling-vanwege-corruptieverdenkingen~bf877538/
03-07-2022, 17:23 door Anoniem
Nrc had onlangs hier een artikel over gepubliceerd
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/04/ziekenhuizen-voelen-zich-klemgezet-door-softwarebouwer-a4122715
04-07-2022, 12:13 door Anoniem
Door Anoniem: Nrc had onlangs hier een artikel over gepubliceerd
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/04/ziekenhuizen-voelen-zich-klemgezet-door-softwarebouwer-a4122715

https://www.security.nl/posting/752980/CDA+wil+opheldering+over+dominante+positie+EPD-leverancier+ChipSoft
14-09-2022, 16:38 door Anoniem
Door Anoniem: ... corruptie onder bijklusssende cardiologen in het Isala ziekenhuis te Zwolle.

Drie ziekenhuisbesturen wisten niet eens dat hun cardiologen de bv's of stichtingen hadden, totdat de onderzoeksredactie van NOS en Nieuwsuur de betalingen aan ze voorlegde. Het gaat om het Amphia Ziekenhuis in Breda, het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen.

https://nos.nl/artikel/2444561-cardiologen-krijgen-zonder-toestemming-miljoenen-euro-s-van-medische-bedrijven
15-09-2022, 22:49 door Anoniem
Volgens artsen sterven er in Nederlandse ziekenhuizen ieder jaar mogelijk honderden patiënten door falende software. Onderzoeksjournalist Wilfried Koomen (Zembla) onderzocht de Nederlandse ziekenhuiszorg en deed schokkende ontdekkingen. Waarom nemen softwareleveranciers meldingen van sterfgevallen niet serieus?

2Doc: Dodelijke Zorg
regie: Wilfried Koomen
KRO-NCRV 15 september 2022

https://www.2doc.nl/documentaires/2022/09/dodelijke-zorg.html

Volgens de klokkenluiders zou ChipSoft niet willlen ingrijpen als hun software mensenlevens in gevaar brengt.
02-10-2022, 11:39 door Anoniem
Gelukkig zijn er hoopgevende ontwikkelingen. Zo stemde de Tweede Kamer de afgelopen week unaniem voor de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz), die gegevensuitwisseling tussen zorgverleners moet vereenvoudigen door gebruik te maken van (open) standaarden voor gegevensopslag en -uitwisseling. Ook in de conceptleidraad Goedwerkende markten voor zorg-ICT die de ACM publiceerde is er aandacht voor standaardisatie.

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/ongezond-de-leverancier-van-gebruiksonvriendelijke-ziekenhuis-ict-heeft-min-of-meer-een-monopolie~b80197ec/
17-10-2022, 10:15 door Anoniem
Het corruptie-onderzoek naar cardiologen in het Zwolse ziekenhuis Isala heeft te maken met hartimplantaten. Dat schrijven NRC en het Duitse weekblad Der Spiegel na gezamenlijk onderzoek. Justitie vermoedt dat het Duitse Biotronik steekpenningen heeft betaald aan medisch specialisten. Het Duitse familiebedrijf Biotronik, met een dochteronderneming in Nijmegen, produceert pacemakers en ICD-kastjes (onderhuidse defibrillator), en raakte in 1994 eerder in opspraak.

https://nos.nl/artikel/2448688-corruptieonderzoek-in-zwolse-isala-ziekenhuis-draait-om-hartimplantaten
05-12-2022, 13:43 door Anoniem
Vakgroepsvergaderingen waren tien jaar geleden al een verzoeking vanwege de ruzies over geld, vertelt een andere vertrokken cardioloog. ‘Er was onderling zoveel wantrouwen, de bom moest wel een keer barsten.’

Die bom die barstte kwam in de vorm van een app: HC@Home. Die app meet thuis de bloeddruk en hartslag van een patiënt en stuurt die gegevens door naar de behandelaar. De app was een uitvloeisel van een onderzoeksproject dat deels werd bekostigd met een Europese gelden. Al snel drong de app door tot in alle haarvaten van de cardiologie-afdeling – in de patiëntendossiers komt een directe link naar HC@Home. ‘Elke patiënt moest HC@Home hebben’,

reconstructie
Hoe inhalige cardiologen een zorginfarct veroorzaakten in het Isala-ziekenhuis

door Fleur Damen en Michiel van der Geest, 26 november 2022

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-inhalige-cardiologen-een-zorginfarct-veroorzaakten-in-het-isala-ziekenhuis~b0b2e802/

De omstreden app werd zo'n prominent onderdeel van de afdeling dat het zelfs de medische afwegingen vertroebelde.
05-12-2022, 15:07 door Anoniem
Corrupte cardiologen van Isala verdienden bij met vastgoed dat zij aan hun eigen afdeling verhuurden

https://nos.nl/artikel/2455154-nrc-zwolse-cardiologen-waren-stiekem-huurbaas-van-ziekenhuis
13-02-2023, 11:44 door Anoniem
Van Jakarta tot IJsselmuiden: cardiologen van het Zwolse Isala Ziekenhuis hebben diepe sporen achtergelaten. Nadat implantaten aan patiënten werden opgedrongen en wereldwijd problemen met de batterij van de Nanostim, een draadloze minipacemaker, aan het licht kwamen, hield Isala zich niet aan de adviezen van de fabrikant voor extra controles.

https://nos.nl/artikel/2463621-patienten-isala-kregen-hartimplantaat-opgedrongen

Tenminste één patiënt laat haar implanteerbare defibrillator er om medische redenen in Amsterdam weer uithalen:

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/02/12/cardioloog-het-voelde-alsof-het-een-keukenverkoper-was-2-a4156917


Hoofdverdachte in het strafrechtelijke onderzoek is de hartritmespecialist Peter Paul D., die ruim een miljoen zou hebben ontvangen. Collega Arif E. zou ten onrechte 842.942 euro hebben gekregen, een andere naaste collega een half miljoen. De andere verdachten zijn het voormalig hoofd van het Hartcentrum van Isala Ed de K. en gepensioneerd cardioloog en hoogleraar Harry S. Op hun onroerend goed is beslag gelegd voor in totaal 3,17 miljoen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/10/16/hartapparaten-van-duits-bedrijf-spil-in-corruptieonderzoek-a4145344

De verkopers van het Duitse familiebedrijf Biotronik staan onder cardiologen bekend als "cowboys". Biotronik is niet aangesloten bij de ‘gedragscode medische hulpmiddelen’, die oneerlijke beïnvloeding van artsen moet tegengaan.

De vakgroep cardiologie van in het Zwolse ziekenhuis Isala kampte met interne conflicten, er waren klachten over een onveilig werkklimaat die tot in de rechtbank werden uitgevochten. Zaaknummer: C/08/273004 / KG ZA 21-243

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOVE:2021:4557
18-03-2023, 16:39 door Anoniem
De IGJ kreeg de afgelopen twee jaar in totaal zo’n 2.800 klachten over de huisartsenzorg, 250 daarvan gingen over de praktijken van de ketens Co-Med, Centric Health en Quin. Het betekent dat de drie bedrijven verantwoordelijk waren voor bijna 9% van de klachten, terwijl ze maar 0,5% van de huisartsenpraktijken bezitten.

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/minder-artsen-meer-rendement-de-huisartsenketen-is-in-opkomst-wat-betekent-dat-voor-de-zorg~bf183232/
29-03-2023, 12:28 door Anoniem
Maastricht UMC+ stapt over op nieuw elektronisch patiëntendossier
woensdag 29 maart 2023, 10:26 door Redactie

https://www.security.nl/posting/791062/Maastricht+UMC%2B+stapt+over+op+nieuw+elektronisch+pati%C3%ABntendossier

Waarbij gekozen is voor de Amerikaanse softwareleverancier Epic.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.