image

Nederland geeft VS toegang tot database met miljoenen vingerafdrukken

donderdag 7 juli 2022, 15:32 door Redactie, 23 reacties

Nederland geeft de Amerikaanse autoriteiten toegang tot de Nederlandse strafdatabank die ruim zes miljoen vingerafdrukken van 1,5 miljoen veroordeelden en verdachten bevat. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft een aanvraag tot koppeling gedaan. Al twintig landen hebben toegang tot Het Automatisch Vingerafdrukkensysteem Nederlandse Kollektie (HAVANK), zoals de database wordt genoemd.

Jaarlijks worden zo'n 150.000 vingerafdrukken ingevoerd en gecontroleerd. Dit zijn vingerafdrukken van verdachten van een misdrijf waarop voorlopige hechtenis staat of die weigeren zich te identificeren. Veertig procent daarvan is van een persoon die nog niet eerder was geregistreerd. Deze vingerafdrukken mag de politie gebruiken voor het voorkomen, opsporen, vervolgen en berechten van strafbare feiten en identificatie van onbekende lijken.

Jaarlijks worden zo’n achtduizend sporen van plaatsen delict vergeleken met de vingerafdrukken in de HAVANK-database. "In gemiddeld zo’n 20 tot 25 procent van de gevallen vinden we de persoon van wie de vingerafdrukken zijn", zegt John Riemen van de politie. Wanneer de politie geen spoor in HAVANK aantreft, kan het in de databases van andere landen zoeken.

Het grote aantal vingerafdrukken in de database komt volgens Riemen door de lange bewaartermijnen en de hoeveelheid aanhoudingen. Vingerafdrukken van personen die geen verdachte meer zijn, moeten uiteindelijk worden gewist. Tenzij ze nog verdachte zijn in een andere zaak of zijn veroordeeld. De wet schrijft dan ook voor dat de politie alleen vingerafdrukken mag verwijderen in opdracht van de Justitiële Informatiedienst (Justid). Er wordt nu onderzocht of dit proces moet worden aangepast.

Software

De politie maakt sinds 1989 gebruik van HAVANK. De hardware en software is vernieuwd, waardoor politie met minder materiaal toch een solide sporenvergelijking kan maken. Daarnaast zou het systeem nu nog nauwkeuriger zijn. Verder is er een smartphone-app ontwikkeld om aangetroffen vingerafdrukken direct te vergelijken met de sporen in HAVANK.

Reacties (23)
07-07-2022, 15:42 door Anoniem
Ik begin dit land spuugzat te worden met hun obsessie naar Amerika. Amerika staat bekend om het land dat privacy niet hoog in het vaandel heeft staan. Daarnaast worden sommige burgers daar opgepakt voor delicten waar ze niets mee te maken hebben. Leuk dat je 25 miljoen krijg nadat je 30 jaar onterecht heb vastgezeten, maar die tijd krijg je nooit meer terug.
07-07-2022, 15:47 door Anoniem
Leuk HAVANK, is een vast geintje richting de boeken van Hendrikus van der Kallen over "de Schaduw"
07-07-2022, 15:47 door Anoniem
Een hele slechte zaak. Het Amerikaans rechtssysteem deelt draconische straffen uit voor zaken die in Nederland legaal zijn of überhaupt nooit vervolgd zouden worden. Amerika's gevangenissen zijn vergelijkbaar met die van de derde wereld, zitten overvol en kinderen worden heel snel als volwassenen veroordeeld. Daarnaast is de VS het enige land met de doodstraf waar Nederland een uitleveringsverdrag mee heeft. Dit maakt het nog makkelijker voor Amerikaanse aanklagers om Nederlanders uitgeleverd te krijgen naar de VS. Terwijl we alles op alles zouden moeten zetten om de privacy en mensenrechten van Nederlanders te beschermen hollen we steeds verder onze waarden en normen uit. Dit is slechts het zoveelste voorbeeld daarvan.
07-07-2022, 16:03 door Anoniem
Goed om te weten. Laat altijd je identiteitskaart zien aan de politie, anders gaan je vingerafdrukken naar Amerika. Verder heb ik tien vingers. Tellen die alle tien mee in HAVANK of is de 1,5 miljoen het aantal unieke personen?

Door een paar jaar ongedocumenteerd rond te lopen heb ik nooit een vingerafdruk aan de gemeente hoeven geven. Dat was wel een erg stressvolle periode. Het leger heeft wel mijn vingerafdrukken, maar ik geloof niet dat je dat kon weigeren als dienstplichtige. Ze hebben ook gebitsidentificatie van mij.
07-07-2022, 16:24 door Anoniem
Vraag 1:
Hoeveel misdaden denken de Amerikanen en Britten op te lossen met vingerafdrukken in een Nederlandse database?
Of is dit weer het waanidee dat alle misdaden in de VS en GB door buitenlanders (Nederlanders?) gepleegd worden?

Vraag 2:
Welke controles zijn er ingebouwd dat deze data niet gebruikt wordt voor andere doeleinden?
07-07-2022, 16:37 door majortom
Binnenkort uitgebreid met de vingerafdrukken die permanent opgeslagen worden bij aanvraag van een paspoort/ID bewijs. Nee hoot die zijn alleen bedoeld voor identificatie wanneer je je paspoort aanvraagt bij een andere gemeente dan hiervoor. En gij gelooft dat?
07-07-2022, 17:23 door Anoniem
En we geloven nog steeds dat de overheid het goed met ons voor heeft he?
Wanneer wordt 'men' nou eens wakker?
07-07-2022, 18:27 door Anoniem
Heeft de 2e kamer hier dan ook toestemming voor gegeven of gebeurt dit op gezag van de minister van "veiligheid" en Justitie??
07-07-2022, 18:34 door Anoniem
1:11 Nederlanders die ooit "verdacht" zijn geweest
07-07-2022, 19:31 door Anoniem
Nou, deze database wordt gedupliceerd naar de fbi, cia en de dmv en alle andere 3 letter afkortingen.
Handig zon cloud backup.
07-07-2022, 21:22 door Anoniem
Wanneer zou de database van gemeenten met vingerafdrukken volgen?

Aangezien iedere keer weer met één vinger (no pun intended) begint...
07-07-2022, 21:58 door Anoniem
One world order was maar een complot theorie...


Eerst kwamen ze voor de pedos en ik zei niks want ik was geen pedo

Toen kwamen ze voor de criminelen en ik zei niks want ik was geen criminelen

Toen kwamen ze voor politiek rechts/links enz enz

Toen kwamen ze voor de wappies en ik zei niks want ik was geen wappie

.....


En toen kwamen ze voor mij en er was niemand meer om er wat van te zeggen
08-07-2022, 05:14 door Anoniem
Ok, nog maar wat bijdehands bedacht dan. Denk ik.

Er zijn zaken die in Nederland geen misdrijf zijn maar in Amerika (of in de UK) wel. Waar je dus ook nooit voor uitgeleverd kunt worden. Daarnaast heb je dan nog in Amerika een heel raar systeem waarbij zelfs hun Hoge Raad stemt naar gelang de omroep waar ze lid van zijn, wat ook iedereen leuk vindt daar omdat men weet dat ze aan die omroep dat baantje te danken hebben. Dat ligt in Europa wel eventjes heel anders, zelfs als Hongaren maar een klein stukje die kant op willen worden gelijk alle Europese bijstandspotten op slot gegooid waarbij doorgaans altijd wel een Nederlandse minister voorop gaat met dat vingertje. Engelsen zijn ook rare snuiters want die verwachten wel dat iedereen hùn begrijpt, maar andersom beginnen ze altijd gelijk weer over zichzelf.

Nou staat de brave burger daar waarschijnlijk niet meteen bij stil, als er eindelijk weer een vliegtuig van Schiphol vertrekt, maar zodra je één teen op de Amerikaanse of Engelse bodem zet, dan kun je ineens wel voor gaas gaan. Ook voor dingen die thuis gewoon mogen. Of veel minder ernstig zijn.

Als doodvrolijk, en nog wel door onze staat, je vingerafdrukken daarvoor al zijn uitgeleverd dan dan volgt heel de rest van het vingerafdrukkenstempel er zo achteraan. Tot aan het kruintje op je kop.

Als de staat een beetje verantwoordelijkheidsgevoel heeft, dan zorgt die ervoor dat voor je in de ene vliegtuig op schiphol stapt (en hopen dat je koffer er ook in zit), dat je eerst even helemaal en anoniem gevingerafdrukt wordt en je een preventieve risicoanalyse krijgt, ook anoniem natuurlijk, voor het geval je een teenafdruk op andere bodem zet. Want anders kan je zomaar gepakt worden op iets wat bij ons helemaal niet erg is of gewoon een taakstrafje bij de Rode Kruis is of zo. Iets wat overigens ook door de staat misbruikt zou kunnen worden om van mensen af te raken waar ze uit onvermogen zelf niks aan kunnen doen. Of omdat ze er gewoon een hekel aan hebben. En op die manier moeten we samen natuurlijk niet over onze staat willen denken! Tot die tijd vlieg ik preventief niet meer naar die landen. Want ik ben 10 jaar geleden eens met drie borrels teveel gepakt, de wijzer van de meter sloeg krom, maar geen idee of dat ook al vingerafdruktechnisch daar is doorgeluld. En wat er dan allemaal daarna zomaar kan gebeuren. Kan wel iemand hier onder schrijven dat dat niet telt. Maar blijft maar internet. En politiepersberichten is ook allemaal PR en beeldvorming geworden.
08-07-2022, 09:07 door Anoniem
Door Anoniem: Goed om te weten. Laat altijd je identiteitskaart zien aan de politie, anders gaan je vingerafdrukken naar Amerika. Verder heb ik tien vingers. Tellen die alle tien mee in HAVANK of is de 1,5 miljoen het aantal unieke personen?

Door een paar jaar ongedocumenteerd rond te lopen heb ik nooit een vingerafdruk aan de gemeente hoeven geven. Dat was wel een erg stressvolle periode. Het leger heeft wel mijn vingerafdrukken, maar ik geloof niet dat je dat kon weigeren als dienstplichtige. Ze hebben ook gebitsidentificatie van mij.
Er staat 6 miljoen vingerafdrukken van 1,5 miljoen veroordeelden c.q. verdachten. Dat betekent gemiddeld 4 vingerafdrukken van elke veroordeelde c.q. verdachte.
08-07-2022, 09:14 door Anoniem
Door Anoniem: One world order was maar een complot theorie...


Eerst kwamen ze voor de pedos en ik zei niks want ik was geen pedo

Toen kwamen ze voor de criminelen en ik zei niks want ik was geen criminelen

Toen kwamen ze voor politiek rechts/links enz enz

Toen kwamen ze voor de wappies en ik zei niks want ik was geen wappie

.....


En toen kwamen ze voor mij en er was niemand meer om er wat van te zeggen

Zal je een geheim verklappen: Voor de pedo's zullen ze nooit komen
08-07-2022, 09:17 door Anoniem
En dus kunje zelf je vingerafdruk nergens meer voor gebruiken. Immers de kans is er nu dat die nagemaakt wordt om jou op een plaats delict te laten "verschijnen"

Edelachtbare het toegangsysteem van de sportschool werkt op basis van vingerafdrukken. Het systeem toont aan dat verdachte net voor sluitingstijd de sportschool heeft betreden. Het levenloze lichaam van de sportschool eigenaar is door de schoonmaakster aangetroffen ongeveer een uur na sluitingstijd.

Ik eis levenslang.

Maar ik ben daar nooit geweest, ik zat thuis !!

Tuurlijk joh vuile moordenaar, denk jij soms dat jouw vingerafdruk nagemaakt is of zo.
08-07-2022, 10:16 door Anoniem
Door Anoniem: En dus kunje zelf je vingerafdruk nergens meer voor gebruiken. Immers de kans is er nu dat die nagemaakt wordt om jou op een plaats delict te laten "verschijnen"

Edelachtbare het toegangsysteem van de sportschool werkt op basis van vingerafdrukken. Het systeem toont aan dat verdachte net voor sluitingstijd de sportschool heeft betreden. Het levenloze lichaam van de sportschool eigenaar is door de schoonmaakster aangetroffen ongeveer een uur na sluitingstijd.

Ik eis levenslang.

Maar ik ben daar nooit geweest, ik zat thuis !!

Tuurlijk joh vuile moordenaar, denk jij soms dat jouw vingerafdruk nagemaakt is of zo.

Ja, maar die misdaad was in de VS.
Of je even uitgeleverd mag worden.
Dat je er nooit was (of nog nooit naar de VS gereisd bent) maakt de VS niet uit.
Je vingerafdrukken zijn er gevonden.
Weer een zaak opgelost. En zie je wel: Het was een buitenlander.
:-)
08-07-2022, 12:51 door Anoniem
Nog wat anders. Krijgt Nederland ook alle Amerikaanse vingerafdrukken? Want dat was al zo raar met bankgegevens. Trump kon gewoon kijken wanneer Merkel haar gas en licht betaald had. Maar omgekeerd niet. En pegasus op d'r telefoon ook nog!
08-07-2022, 15:03 door Anoniem
Dus als je bij binnenkomst in de US invult op je Visa Waiver dat je nooit in aanraking met Justitie bent geweest kunnen ze dat nu werkelijk checken. Heb je nee ingevuld maar is er toch een hit op je vinger dan wordt je dus per direct terug gestuurd.
09-07-2022, 17:54 door Anoniem
Ik geef het op. Ik vertrouw niets en niemand meer. Ongelofelijk dit. Die Amerikanen…. Ooit mochten wij, Nederlanders, niet meer glimlachen op onze pasfoto’s omdat Amerika dat niet toestond en onze regering ging daar in mee. Alleen chagrijnig kijken, zo moest dat van die Amerikanen. Ik word hier heel chagrijnig van :-(((
10-07-2022, 17:06 door Anoniem
En is dat wederzijds? Zoniet is de nederlandse regering een uitverkoop aan het houden. Jullie moeten betogen tot de dood - dat is mijn mening daarover! Dit kan je gewoon niet toestaan. Het is wederzijds - of het is niet!
11-07-2022, 10:02 door Anoniem
Door Anoniem: En is dat wederzijds? Zoniet is de nederlandse regering een uitverkoop aan het houden. Jullie moeten betogen tot de dood - dat is mijn mening daarover! Dit kan je gewoon niet toestaan. Het is wederzijds - of het is niet!

Inlichtingen werk is handel .

Quid Pro Quo.

En - blijkbaar - komt er inderdaad ook wel eens informatie terug - deze toevallig gezien :

https://www.nieuwnieuws.nl/5156843/beveiliging-taghi-lek-als-een-mandje-fbi-tipte-justitie-over-corrupte-ebi-cipier/

(dat ze er niks mee doen , tsja )
13-07-2022, 12:58 door Anoniem
Verdacht is nog niet veroordeeld. Hoe zit het met onschuldpresumptie? Dus zonder dat je ergens voor veroordeeld bent levert Nederland data van eigen burgers uit aan buitenlandse geheime diensten. Je kunt het ook andersom doen: VS is geïnteresseerd in data van een NL burger. Nou dan verdenkt NL hem eventjes ergens van, kwestie van serviceverlening aan VS en dan wordt daarna de data uitgeleverd aan VS. We zijn in NL kennelijk onderdanen van VS maar zonder stemrecht in VS.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.