image

Nieuwste Tor Browser met censuurdetectie en standaard HTTPS-Only Mode

vrijdag 15 juli 2022, 09:44 door Redactie, 19 reacties
Laatst bijgewerkt: 18-07-2022, 10:35

Het Tor Project heeft een nieuwe versie van Tor Browser uitgebracht die onder andere over automatische censuurdetectie en -omzeiling beschikt en standaard de HTTPS-Only Mode heeft ingeschakeld, wat man-in-the-middle-aanvallen tegen moet gaan. Dagelijks maken meer dan twee miljoen mensen gebruik van de browser om hun privacy te beschermen en gecensureerde websites te bezoeken.

De servers waar het Tor-netwerk uit bestaat zijn openbaar. Regimes die niet willen dat hun bevolking van het Tor-netwerk gebruikmaakt kunnen de ip-adressen van al deze servers blokkeren. Om dergelijke blokkades te omzeilen zijn er "Tor-bridges". Dit zijn privé Tor-servers die als springplank dienen om toegang tot het Tor-netwerk te krijgen. Niet alleen zijn de Tor-bridges privé, ze kunnen ook hun netwerkverkeer aanpassen waardoor het lastig is om te zien dat iemand van Tor gebruikmaakt.

Het omzeilen van Tor-blokkades was voorheen een handmatig en verwarrend proces, aldus Duncan Larsen-Russell van het Tor Project. Gebruikers moesten via de instellingen zelf uitvogelen hoe ze een bridge moesten instellen om weer toegang tot het Tor-netwerk te krijgen. Daarnaast zijn Tor-blokkades niet uniform. Wat in het ene land werkt hoeft niet in het andere land te werken.

Volgens Larsen-Russell vormde dit een belasting voor gecensureerde Tor Browser-gebruikers, wat tot veel trial en error en frustratie kon leiden. Als oplossing ontwikkelde het Tor Project "Connection Assist", een nieuwe feature in Tor Browser 11.5 die voor gebruikers automatisch een bridge instelt. Met de optie moeten Tor-gebruikers in repressieve regimes met een druk op de knop verbinding met het Tor-netwerk kunnen maken.

HTTPS-Only Mode

Een andere belangrijke toevoeging aan de nieuwste versie van Tor Browser is het standaard inschakelen van de HTTPS-Only Mode. Het Tor-netwerk bestaat uit verschillende servers van vrijwilligers waarover het verkeer loopt. De laatste server in deze keten is de exitnode of exitrelay. Via deze server wordt het verzoek van de Tor-gebruiker naar het internet gestuurd. In het verleden zijn er verschillende incidenten met malafide exitnodes geweest die man-in-the-middle-aanvallen op gebruikers uitvoerden.

Dit was mogelijk omdat websites via http werden bezocht of doordat gebruikers door de malafide server naar een http-versie van de betreffende website werden doorgestuurd. Met HTTPS Only maakt de browser standaard alleen verbinding met https-sites. Dit zou moeten voorkomen dat malafide exitnodes man-in-the-middle-aanvallen op Tor-gebruikers kunnen uitvoeren. Volgens het Tor Project neemt dit de prikkel voor aanvallers weg om via malafide servers dergelijke aanvallen uit te voeren.

De feature staat standaard alleen in de desktopversie van de browser ingeschakeld. Het Tor Project erkent dat de Androidversie van Tor Browser in de ontwikkeling achterloopt, maar dat hieraan wordt gewerkt en de features in de desktopversie uiteindelijk ook in de mobiele versie terecht zullen komen. Updaten naar Tor Browser 11.5 kan via de automatische updatefunctie.

Reacties (19)
15-07-2022, 09:46 door Anoniem
De enige reden dat dit bestaat is westerse spionage.
15-07-2022, 10:38 door Anoniem
Door Anoniem: De enige reden dat dit bestaat is westerse spionage.
Zelfde geldt voor betaalde VPN diensten
15-07-2022, 10:59 door Anoniem
Noch de update noch een herinstallatie werken hier onder win10 pro 21H2
15-07-2022, 11:00 door Anoniem
Door Anoniem: De enige reden dat dit bestaat is westerse spionage.
Alsof andere spionage door andere landen niet bestaat...
15-07-2022, 11:23 door Anoniem
Wat ook bestaat, is een onverzadigbare data honger en totale controle- en surveillance-behoefte bij overheden en commercie.
De niet geinformeerde massa's zijn blind voor deze feit elijkheden en in hoeverre ze al zowat overal "totaal in hun bl*te k*nt"staan bij overheden, Big Tech, Big Commerce. Waarom is men overal zo bang van het individu?
15-07-2022, 13:19 door Anoniem
Welke mensen zitten hier op Tor en Tails, of Freenet of gebruiken een P2P-browser als Beaker?
Wie zoeken er met alternatieve zoekmachines of met een buiten de browser zoals Telescope?
Zitten we allemaal inmiddels al in de Big Brother mono-cultuur. Wie verduidelijkt dit eens?
#observator
15-07-2022, 14:36 door Anoniem
Censuur detectie? Die gaat binnenkort ook af in de eu. Want net als in China en Rusland wil de eu voor ons gaan bepalen wat 'waar' is en wat 'nepnieuws' is.
15-07-2022, 14:58 door Anoniem
Door Anoniem: De enige reden dat dit bestaat is westerse spionage.
Juist ja. En daarom is het ontwikkelde door ... /tromgeroffel ... het leger <https://www.nrl.navy.mil/Our-Work/Areas-of-Research/>
TOR website: In the 1990s, the lack of security on the internet and its ability to be used for tracking and surveillance was becoming clear, and in 1995, David Goldschlag, Mike Reed, and Paul Syverson at the U.S. Naval Research Lab (NRL) asked themselves if there was a way to create internet connections that don't reveal who is talking to whom, even to someone monitoring the network. Their answer was to create and deploy the first research designs and prototypes of onion routing.
Overheden (westerse!) zijn nog steeds grote bijdragers.

De enige reden dat dit bestaat, is omdat het kan, omdat we altijd wel iets te verbergen hebben, omdat kennis = macht, omdat ...
Er is niet 1 reden dat dit is. De wereld is niet binair (al lijkt het op afstand wel op een 0 ;) )
15-07-2022, 15:01 door Anoniem
Door Anoniem: Wat ook bestaat, is een onverzadigbare data honger en totale controle- en surveillance-behoefte bij overheden en commercie.
De niet geinformeerde massa's zijn blind voor deze feit elijkheden en in hoeverre ze al zowat overal "totaal in hun bl*te k*nt"staan bij overheden, Big Tech, Big Commerce. Waarom is men overal zo bang van het individu?

Omdat individuele mening kunnen zorgen voor bewegingen die veranderingen teweegbrengen. Die mogelijk niet aansluiten bij het huidige regime. Democratie wordt daarmee weer een illusie.
15-07-2022, 19:28 door ErikBrown
Door Anoniem: De enige reden dat dit bestaat is westerse spionage.

OK, en is dat goed of slecht? Ik denk dat het goed is dat we alles behalve naïef zijn.
16-07-2022, 00:04 door Anoniem
Als iemand een website opvraagt bijvoorbeeld

bank.nl en het echte ip adres is 1.2.3.4

maar dan antwoord een DNS server met 8.7.6.5 een vals ip adres

wat gebeurt er dan?

Staat er dan wel bank.nl in de adres balk in beeld? En het certificaat van echtheid is in de browser toch gebonden aan domeinnaam? En niet aan ip adres toch?
16-07-2022, 13:00 door Anoniem
Door Anoniem: Als iemand een website opvraagt bijvoorbeeld

bank.nl en het echte ip adres is 1.2.3.4

maar dan antwoord een DNS server met 8.7.6.5 een vals ip adres

wat gebeurt er dan?

Staat er dan wel bank.nl in de adres balk in beeld? En het certificaat van echtheid is in de browser toch gebonden aan domeinnaam? En niet aan ip adres toch?

Dan moet je alsnog de private keys van bank.nl in handen hebben
16-07-2022, 17:47 door Anoniem
Certificaten zijn gebonden aan EN domeinnaam EN een private key op de server zelf.
Die private key is gevalideerd (signed) door de certificaat autoriteit (CA) in combinatie met de domeinnaam.
Een geldig certificaat van bank.nl kun je dus niet gebruiken voor anderebank.nl
Een niet door de CA ondertekend certificaat (self-signed) geeft altijd een foutmelding.

Een geldig certificaat zegt enkel dat de verbinding tussen jouw browser en het domein (banmk.nl) verloopt over een server in beheer bij het domein (bank.nl). Het zegt niets over of een domein wel jouw bank is, uberhaupt legaal bezig is of wat dan ook. Het is een puur technische controle op de verbinding. Je zult zelf moeten nadenken of bank.nl wel jouw bank is en je niet bij anderebank.nl bankiert...
17-07-2022, 00:17 door Anoniem
Waan je niet veilig op tor, ik zie een Nederlandse tor server adres, dat via Fix-Me-your-email-address je webmail adres benadert via http in je default-browser. Niet zo goed voor je privacy neem ik aan. Iemand?
17-07-2022, 20:12 door Anoniem
Door Anoniem: De enige reden dat dit bestaat is westerse spionage.

Mensen die dit soort reacties geven (zonder enige onderbouwing van hun vermoedens), ontbreekt het simpelweg aan de intelligentie om te beseffen, dat wat ze beweren, geen enkele logica bevat. Nog even los van het feit dat deze bewering uitermate slecht is geformuleerd.

Tor is open source (https://www.torproject.org/download/tor/). Dat betekent dat iedereen de code kan lezen en beoordelen en zelf kan compileren. Het is bedoeld om privacy te bieden in landen waar dat door de regering aldaar niet wordt gegarandeerd. Als het bedoeld was om te bespioneren, was het logischer geweest om een meer gangbaar project daarvoor te misbruiken (Google Chrome?).

Tor is niet perfect en zeker niet 100% waterdicht. Wel biedt het duizenden mensen in minder vrije landen, de kans om zich vrij te uiten en informatie tot zich te nemen die anders gecensureerd zou zijn.

In plaats van dom te roeptoeteren, zou je eens kunnen doneren aan Tor of Mozilla. Zo voeg je iets substantieels toe.
17-07-2022, 22:39 door Anoniem
En rapporteer dan gelijk abuse op tor nodes. Abuse moet gemeld worden overal, jammer dat zovele meldsites moesten sluiten vanwege de pecunia of vanwege continu aanvallen door cybercriminals, een eeuwig probleem voor de nette eindgebruiker van Interwebz. Maar er zullen wel nog teveel lieden soms duister belang hebben bij black en grey hats om zonder hen verder te kunnen. Onder- en bovenwereld zijn al te ver en te diep met elkaar verweven inmiddels. De online wereld is vrijwel een grote cybercriminele bananen republiek, sinds het uit de koker van de Amerikaanse drie- en vier letterdiensten gefinancierd werd, terwijl het al begon met fluittoon hackers op telefoonlijnen. Tip my white security hat en groet u allen, hulde aan de 'good, not the bad and the ugly'. Stay safe and secure is my wish for you all,
luntrus
18-07-2022, 09:33 door a.j.333
Beste medelezers, Als overheid zou je vol trots moeten zeggen,u kunt ons vertrouwen,daar staan wij voor .
Dit is NEDERLAND, maar als ik de geluiden hoor,vertrouwt niemand nog onze overheid.Daar zouden ze heeeeel hard aan moeten werken. Anders heb straks een verloren land,of een speelparadijs.
Vriendelijke groet:a.j.333
18-07-2022, 10:24 door Saph
Door Anoniem: De enige reden dat dit bestaat is westerse spionage.
Want in China kan informatie gelukkig wel vrijuit gedeeld worden.
18-07-2022, 11:29 door Anoniem
Het westen gaat helaas steeds meer China worden. Wie zitten hier op de Hoge Scholen? Wie financierden en maakten Mainland China wereldmacht numero uno? De joden van het Oosten of het Westen? Nauw wauwel daarom geen onzin. Japan ligt al in de gort met/na Fukushima.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.