image

Eindgebruikers via nep-updates geïnfecteerd met Magniber-ransomware

vrijdag 14 oktober 2022, 10:27 door Redactie, 1 reacties
Laatst bijgewerkt: 17-10-2022, 16:53

De afgelopen jaren kwamen vooral grote ransomware-aanvallen tegen bedrijven en organisaties in het nieuws, maar ook eindgebruikers zijn nog altijd een doelwit, zo stelt HP Wolf Security. Het securitybedrijf beschrijft een aanvalscampagne waarbij eindgebruikers via nep-updates met de Magniber-ransomware besmet raken.

De zogenaamde software-update wordt vanaf malafide websites aangeboden. Het gaat om een zip-bestand waarin een JavaScript-bestand zit. Zodra gebruikers dit bestand openen wordt geprobeerd de User Account Control (UAC) in Windows te omzeilen. Vervolgens zal de malware de Shadow Coopies verwijderen en de herstelopties uitschakelen, zodat gebruikers hun bestanden niet terugkrijgen wanneer die zijn versleuteld.

Als laatste zal de ransomware bestanden op het systeem versleutelen en de gebruiker een losgeldboodschap tonen. Voor het ontsleutelen van bestanden vraagt de Magniber-ransomware bedragen van tussen de 2500 en 5000 dollar. Hoe gebruikers op de malafide websites terechtkomen laat HP niet weten. Wel adviseert het bedrijf eindgebruikers om updates alleen via de officiële website van de leverancier te downloaden.

Eerder deze week meldde securitybedrijf Sucuri dat het in het derde kwartaal van dit jaar tienduizenden legitieme websites door aanvallers waren overgenomen en voorzien van malafide JavaScript. Deze code laat bezoekers van de legitieme websites geloven dat ze een aangeboden update moeten installeren, terwijl dit in werkelijkheid malware is waarmee de aanvallers volledige controle over het systeem krijgen.

Image

Reacties (1)
17-10-2022, 15:58 door DikkeDirk
@redactie:

Wel adviseert het bedrijf eindgebruiker om updates alleen via de officiële website van de leverancier te downloaden.

Eindgebruikers
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.