image

Belastingdienst laat fraudetips liggen omdat applicatie niet AVG-proof is

dinsdag 18 oktober 2022, 09:48 door Redactie, 2 reacties

De Belastingdienst neemt meldingen over fraude niet meer in behandeling omdat de betreffende applicatie waarmee de fraudetips moeten worden verwerkt niet aan de AVG voldoet. Een bron laat tegenover NRC weten dat het ruim 25.000 fraudesignalen betreft. Het is al geruime tijd bekend dat de fiscus nog niet aan de privacywetgeving voldoet, die al sinds mei 2018 van kracht is. Afgelopen december meldde staatssecretaris Vijlbrief van Financiën dat dit nog jaren zal duren.

Eerder dit jaar besloot de Autoriteit Persoonsgegevens de fiscus vanwege de Fraude Signalering Voorziening (FSV) een boete van 3,7 miljoen euro op te leggen. Via deze zwarte lijst werden allerlei signalen van vermeende of bewezen fraude van zowel binnen als buiten de Belastingdienst bijgehouden. Het systeem is inmiddels stilgelegd. Als vervanging werkt de fiscus aan de Tijdelijke Signaleringsvoorziening (TSV).

De Belastingdienst besloot onlangs om de voorbereidingen van het nieuwe fraudesysteem voorlopig op te schorten nadat de Autoriteit Persoonsgegevens zich kritisch in een adviesrapport had uitgelaten. Volgens de toezichthouder moet de Belastingdienst nog grote stappen zetten om te spreken van een verwerking die rechtmatig, behoorlijk en transparant is. Er zijn op dit moment onvoldoende waarborgen om positief over de gegevensverwerking en TSV te adviseren, zo stelde de AP verder. De toezichthouder adviseerde dan ook om niet met de TSV te beginnen totdat alle adviespunten zijn verwerkt.

De overheid kijkt nu hoe en wanneer er verder met het "signalenproces" kan worden gegaan. "Vooralsnog wordt gestopt met de voorbereidingen van de implementatie van het signalenproces met TSV en zal TSV niet worden opgestart", liet staatssecretaris Van Rij van Financiën aan de Tweede Kamer weten. Daardoor worden fraudemeldingen die eerst via de FSV werden verwerkt nu niet meer in behandeling genomen.

Het gaat met name om meldingen van burgers en bedrijven over mogelijke belastingfraude. Sommige van de meldingen gaan over fraude ter waarde van miljoenen euro's, aldus een tipgever tegenover NRC. De fiscus bevestigt dat binnenkomende fraudesignalen na het stopzetten van de FSV niet meer worden behandeld. Fraudetips die bij opsporingsdienst FIOD binnenkomen worden nog wel verwerkt, aangezien de dienst met een ander it-systeem werkt.

Reacties (2)
18-10-2022, 10:33 door [Account Verwijderd]
Tsja ergens moet de schatkist voldoende mee gevuld worden als de belastingdienst van rijkswege moet zuchten onder fiscaal paradijs Nederland.... dus alle kleine beetjes helpen. Zoals zelfs bleek uit 'signaleren' van voorgeselecteerde burgers, of wel: ethnic profiling (*)

(*)...'Eerder bleek na onderzoek van Trouw en RTL Nieuws dat de Belastingdienst zich schuldig maakte aan etnisch profileren bij het controleren van de aangifte inkomstenbelasting'.
https://nos.nl/artikel/2381069-belastingdienst-stuurt-excuusbrief-ik-was-echt-laaiend-toen-ik-m-las
18-10-2022, 12:50 door Anoniem
die al sinds mei 2018 van kracht is

Waarom wordt elke keer beweerd, deze is al sinds 25 mei 2016 van kracht en wordt vanaf 25 mei 2018 gehandhaafd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.