image

Drie miljoen Amerikaanse patiënten gewaarschuwd voor datalek door trackingpixels

vrijdag 21 oktober 2022, 09:57 door Redactie, 10 reacties

Een Amerikaanse zorgverlener met 27 ziekenhuizen en honderden zorglocaties heeft drie miljoen patiënten gewaarschuwd voor een datalek veroorzaakt door trackingpixels op de eigen websites en applicaties. Advocate Aurora Health behoort tot de twaalf grootste not-for-profit zorgverleners in de Verenigde Staten.

Om het gebruik van de eigen websites en applicaties te meten maakt Advocate Aurora Health gebruik van verschillende trackingpixels. Deze pixels zijn op meerdere patiëntportalen actief, alsmede binnen verschillende applicaties. Nu blijkt dat de trackingpixels informatie van patiënten naar de betreffende leveranciers hebben doorgestuurd. Dit raakt met name patiënten die op hun Facebook- of Google-account waren ingelogd en hun identiteit of browsegegevens met de techbedrijven hebben gedeeld, aldus een waarschuwing van de zorgverlener.

Maar ook voor niet ingelogde patiënten kan er vertrouwelijke informatie zijn gelekt. Het gaat onder andere om ip-adres, datum, tijd en locatie van geplande afspraken, informatie over de afspraak of behandeling, naam, medisch dossiernummer en informatie of de patiënt is verzekerd. De zorgverlener heeft de trackingpixels op de patiëntenwebsites en -applicaties verwijderd of uitgeschakeld en zegt dat het gaat kijken hoe het beschermde gezondheidsgegevens van patiënten in de toekomst beter kan beschermen.

Onlangs waarschuwde de Amerikaanse zorgverlener Novant Health, die meerdere ziekenhuizen en medische centra beheert, 1,3 miljoen patiënten voor een datalek door een verkeerd ingestelde Meta-pixel, waardoor privégegevens in handen van het techbedrijf zijn gekomen.

Reacties (10)
21-10-2022, 10:00 door Anoniem
Waar komt dit fenomeen nu weer vandaan?
21-10-2022, 10:04 door Anoniem
Moet ik nu overal in incognito mode gaan browsen?
21-10-2022, 11:04 door Anoniem
Door Anoniem: Moet ik nu overal in incognito mode gaan browsen?

Ja.
21-10-2022, 11:28 door Anoniem
Het is een andere en hardere cultuur daar. Als je in Europa diep in de schulden staat dan vinden we het normaal dat je daardoor een heleboel niet meer kan doen. Eigen schuld, dikke bult. Behalve als je echt een dikke bult hebt. Dan vinden we dat de deur van dokter eigenlijk altijd open moet blijven staan. Want je daar ook nog weg laten sturen is iets wat je eigenlijk niet kunt maken. Er zijn grenzen. In de Verenigde Staten ligt die moraal heel anders. Daar zou men enkel geschokt zijn als de deur van kerk niet open zou staan voor iedereen. Om te bidden dat een liefdadigheids organisatie of een crowdfunding je bultoperatie betaalt als je er zelf het geld niet voor hebt. Als dat niet lukt blijft de deur van de dokter keihard dicht. Er zijn wel een hoop Amerikanen die dat ook niet vinden kunnen. Maar de meesten vinden toch, hou maar lekker dicht en ga maar bidden.

Het positieve van zulke systemen is dat het natuurlijk extra motiveert om niet in zo een situatie te komen. Alleen vindt men in Europa de prijs te hoog om daar qua humaniteit ook gewoon je gezondheid bij te riskeren als dat niet lukt.

In de Verenigde Staten is ook de zorg gewoon een commercieel produkt. Geen geld = geen ijsje. Er zit een hele industrie achter. Die natuurlijk zoveel mogelijk informatie nodig heeft om hun winst te optimaliseren. Of dat via een tracking pixel gaat, en of dat acceptabel is of niet is daar ook een andere discussie dan hier. Men draagt daar in het algemeen een ander merk bril dan wij. Er valt voor beide merken wat te zeggen. Maar ik ben toch zelf blijer dat ik aan deze kant van de oceaan woon.
21-10-2022, 11:33 door Anoniem
Door Anoniem: Waar komt dit fenomeen nu weer vandaan?

Het is een wapenwedloop.

(Tech)bedrijven willen jouw data hebben. Rupsjenooitgenoeg heeft altijd honger.
Cookies worden steeds vaker geblokkeerd. Trackingpixels zijn de opvolger daarvan.
En (voor zover ik weet) zijn er nog geen goede methoden of tools om die allemaal te blokkeren.
21-10-2022, 11:45 door [Account Verwijderd]
'Dit raakt met name patiënten die op hun Facebook- of Google-account waren ingelogd en hun identiteit of browsegegevens met de techbedrijven hebben gedeeld'.

Daar heb je weer zo'n adder die je in de hielen bijt als je niet alert bent, want Google, Facebook, en noem al die andere tech-giganten maar op die megawinst boeken met hun 'gratis' services zullen nooit stimuleren netjes uit te loggen, want daarmee rammen ze midscheeps hun eigen verdienmodel.
Maar met uitloggen alleen ben je er nog niet. Tussentijds wissen van alle meuk die Facebook of Google op je systeem plaatst, en ook na uitloggen actief blijft is van groot belang.

Ik ken uit ervaring maar een browser waarbij dat heel gemakkelijk gaat: Chromium browser. Misschien zijn er Chromium forks waarbij dat ook zo is, maar dat weet ik niet.
In Chromium browser kun je de pop-up om websitegegevens te wissen als bladwijzer opslaan in de werkbalk. Het is namelijk een URL: chrome://settings/clearBrowserData

Maar ik zie in mijn kennissenkring dat het overwegend toch niet boeit om jezelf te beschermen tegen ongewenste WWW zaken.
Bij meerderen heb ik gezien dat als zij de computer uit hun sleep-mode halen er een hele trits aan tabs van verschillende websites open staan tesamen met een actief Google-account... ingelogd dus.
21-10-2022, 11:51 door Anoniem
De gebruikelijke overtreders - Big Tech, zoals daar zijn Meta en Alphabet, dus facebook en Google, etc.

Ze betalen fluitend de boetes, zoals reeds voorgecalculeerd in het business plan.
En vullend vervolgens rustig hun Dagobert Duck koffers met het giga-geld via uw soms zelfs stiekem verkregen data.

En er valt buiten een totale omwenteling van het huidige systeem niets maar dan ook feen ene moer aan te doen.
Dus zo lang het lukt en mogelijk blijft blokkeren die hap.

Dat is het enige dat er op zit, vermijden om het monster te voeden!

"Don't be evil" is al lang omgezet tot "Do evil at all costs".
In zo'n wereld leven we nu eenmaal, houdt het op uw netvlies a.u.b.

En in dit Kali-tijdperk zal het nog wel een tijdje duren eer Kalki verschijnt.

#sockpuppet
21-10-2022, 14:02 door Anoniem
Door Anoniem: En (voor zover ik weet) zijn er nog geen goede methoden of tools om die allemaal te blokkeren.
uMatrix.
22-10-2022, 10:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: En (voor zover ik weet) zijn er nog geen goede methoden of tools om die allemaal te blokkeren.
uMatrix.

Over uMatrix:

"There’s a bit of a learning curve but once it starts coming together web pages will load faster, you’ll be safer and you’ll know exactly what is running when you load a website."

Dus niet bedoeld voor de gemiddelde websurfer, die zijn eigen computer (of netwerk) al niet kan beheren.
23-10-2022, 17:25 door _Martin_
De zorgverlener heeft de trackingpixels op de patiëntenwebsites en -applicaties verwijderd of uitgeschakeld en zegt dat het gaat kijken hoe het beschermde gezondheidsgegevens van patiënten in de toekomst beter kan beschermen.
Beter beschermen door kundig personeel in te huren i.p.v. de prutsers die zonder nadenken overal bestanden van externe websites inladen? Iemand móet een bewuste keuze hebben gemaakt om meuk van Facebook en/of Google in te laden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.