image

Staatssecretaris wijst naar Autoriteit Persoonsgegevens voor aanpak TikTok

zaterdag 12 november 2022, 12:12 door Redactie, 10 reacties

Het is aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) of andere Europese privacytoezichthouders om een onderzoek naar TikTok in te stellen of de populaire video-app bij de verwerking van persoonsgegevens de AVG overtreedt. Inmiddels zijn twee van dergelijke onderzoeken gestart. Dat heeft staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering laten weten op vragen van de Tweede Kamer.

Vorige week maakte TikTok bekend dat in december aangepast privacybeleid van kracht wordt en dan personeel buiten Europa, waaronder in China, toegang tot data van Nederlandse en andere Europese gebruikers kan krijgen. De aankondiging van het nieuwe privacybeleid was reden voor D66, GroenLinks, PvdA, DENK, ChristenUnie, PVV, Volt, CDA, SP, VVD en JA21 om Kamervragen aan de staatssecretaris te stellen.

Zo vroegen de partijen of de staatssecretaris bereid is om TikTok per direct op te roepen geen gegevens van Europese gebruikers opgeslagen binnen de EU met China te delen. Volgens Van Huffelen kan doorgifte van persoonsgegevens in derde landen rechtmatig plaatsvinden, mits er wordt voldaan aan de voorwaarden van de AVG.

"Ik vind het onacceptabel indien gegevens van Nederlandse burgers onrechtmatig worden gedeeld met de Chinese overheid. Binnenkort spreek ik met TikTok in het kader van een serie gesprekken met verschillende grote tech-bedrijven", aldus de staatssecretaris. "Het blijft aan de onafhankelijke toezichthouder om de rechtmatigheid van gegevensverwerkingen te onderzoeken en daar op te handhaven."

Momenteel doet de Ierse toezichthouder (DPC) als leidende autoriteit van de EU onderzoek naar de wijze waarop TikTok persoonsgegevens verwerkt. Het gaat om twee onderzoeken. Het eerste onderzoek richt zich op de verwerking van data van minderjarige gebruikers. Het tweede onderzoek richt zich op de overdracht door TikTok van persoonsgegevens naar derde landen waaronder China en de naleving van AVG voor deze overdrachten.

De DPC heeft haar ontwerpbesluit in het eerste onderzoek afgelopen september voorgelegd aan de Europese privacytoezichthouders, waaronder de AP. Van Huffelen heeft de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd om bij de Ierse toezichthouder na te gaan wat de status van het tweede onderzoek is. Op 6 december spreekt de staatssecretaris met TikTok en zegt dan ook de uitgangspunten van de AVG onder de aandacht te zullen brengen.

Reacties (10)
12-11-2022, 13:05 door Anoniem
Teloorgang van het vrije globale internet.
Globalisten breken het af. Ze houden niet van het vrije* individu.
Vrij in de betekenis van binnen betamelijke grenzen opererend natuurlijk.

#obserwator
12-11-2022, 16:59 door Anoniem
Sociale media,Smartphone,Algoritmes
hebben de huidige poltiek communicatie
met elkaar ziek gemaakt.

EU-nl-2022
12-11-2022, 18:10 door Anoniem
Onder meer The Guardian en The Washington Post kwamen reeds in 2019 met onthullingen dat TikTok er bedenkelijke beheerpraktijken op nahoud en dat Beijing flinke invloed heeft op het beleid rond gevoelige politieke onderwerpen.

https://www.theguardian.com/technology/2019/sep/25/revealed-how-tiktok-censors-videos-that-do-not-please-beijing

https://www.washingtonpost.com/technology/2019/11/05/inside-tiktok-culture-clash-where-us-views-about-censorship-often-were-overridden-by-chinese-bosses/
12-11-2022, 18:32 door Anoniem
Door Anoniem: Teloorgang van het vrije globale internet.
Globalisten breken het af. Ze houden niet van het vrije* individu.
Vrij in de betekenis van binnen betamelijke grenzen opererend natuurlijk.

#obserwator
Je weet wat je zegt op zo'n ontwijkende manier te formuleren dat ik er niet uit kan afleiden wat je nou eigenlijk vindt. Vind je dat TikTok bijdraagt aan de teloorgang van het vrije globale internet, of vind je dat optreden tegen TikTok dat doet?

Of reageer je misschien helemaal niet op het bericht en gaan je opmerkingen daar niet over?
12-11-2022, 21:29 door Anoniem
Door Anoniem: Teloorgang van het vrije globale internet.
Is er nooit geweest, behalve in het koppie van bepaalde mensen.
Het internet is altijd gewoon onderworpen geweest aan de wetgeving, in het begin is er niet zo veel op gehandhaafd.
Je kunt ook een vrije staat uitroepen in je achtertuin. Dat werkt tot je rare dingen gaat doen, dan blijkt die vrije staat
nooit bestaan te hebben.
13-11-2022, 04:55 door Anoniem
Kantoortje open- kantoortje dicht.

Dergelijke niet altijd vriendelijke buitenlandse entiteiten kunnen gewoon maar overal in de EU een kantoor opnenen. Om schijnvertrouwen te wekken. Krijgen ze te veel boetes, of worden de belastingvoordelen ingetrokken, dan doen ze dat gewoon weer dicht. Dikke vinger allemaal.

Wat met de boot uit Afrika komt gaat om relatief kleingeld. En dan ook nog vaak mensen die een betere en veiligere toekomst zoeken. Maar het bekt lekkerder in de krant. Een bedrijf vestigen met de schijn dat je data dan veilig is want we zitten in Europa, om daarna heel China, Amerika of van mijn part alle Zulus een password te geven, dat kan gewoon. Elke Klingon en elke Borg kan gewoon een kantoor openen. Om ter plaatse theater te maken. En inpakken en wegwezen als het voor hun niet meer leuk is. Pas als ze helemaal knetter worden wordt er achteraf beslag gelegd, zoals met Russen. Als bedrijven uit niet vrije landen van onze vrijheden willen profiteren dan lijkt het me niet meer normaal dan dat ze daar om te beginnen al vet sleutelgeld voor zouden moeten geven. En een bankgarantie. Want je kunt al bij de deur voelen waarom ze naar binnen willen.
13-11-2022, 07:32 door Anoniem
AP krijgt de Nederlandse overheid al niet eens onder controle.
Mooie afleidingsmanouvre om zoiets bij ze neer te leggen.

Maar goed... Kom maar door met de censuur. Dit is slecht voor je, dus dit mag je niet zien of gebruiken.
We spreken wel schande over China, Noord Korea en Rusland. Maar eigenlijk wil onze overheid precies hetzelfde.
13-11-2022, 15:27 door karma4
Door Anoniem: AP krijgt de Nederlandse overheid al niet eens onder controle.
Mooie afleidingsmanouvre om zoiets bij ze neer te leggen.

Maar goed... Kom maar door met de censuur. Dit is slecht voor je, dus dit mag je niet zien of gebruiken.
We spreken wel schande over China, Noord Korea en Rusland. Maar eigenlijk wil onze overheid precies hetzelfde.

De Ap faalt om de GDPR te misbruiken via activisten als ondermijning tegen de overheid.
De GDPR is bedoeld als tegenwicht tegen grote commercielen zoals tik-tokl. Daar faalt de AP weer in taakt opvatting.
14-11-2022, 14:14 door Anoniem
Ik gebruik alleen maar Chinese, Russisch software en hardware:
Huawei telefoons, laptops, tablets, met open source HarmonyOS, of Deepin Linux, Tiktok, Telegram...
Ik heb mij nog nooit zo vrij gevoeld.... :-)

Zouden meer mensen moeten doen! wordt wakker!
14-11-2022, 21:14 door Anoniem
Door Anoniem: Ik gebruik alleen maar Chinese, Russisch software en hardware:
Huawei telefoons, laptops, tablets, met open source HarmonyOS, of Deepin Linux, Tiktok, Telegram...
Ik heb mij nog nooit zo vrij gevoeld.... :-)

Zouden meer mensen moeten doen! wordt wakker!

Ehhh...tussen je vrij voelen en ondertussen zwaar mis-/gebruikt te worden zit nogal een verschil. Dat je aan welke zijde dan ook mis-/gebruikt wordt is dan weer de andere kant van het verhaal.

Jammer dat de overheid het zo weer lekker makkelijk afschuift naar een orgaan met weinig slagkracht en invloed op hoger niveau. Wel goed dat ze de intensieve spionage (via o.a. Tiktok) van China aankaart en haar burgers (hopelijk...) daartegen probeert te beschermen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.