image

Minister: meerdere instrumenten voor tegengaan ongewenste online content

dinsdag 22 november 2022, 13:02 door Redactie, 4 reacties

De overheid kan ongewenste online content niet laten verwijderen. Wel zijn er andere instrumenten om dit tegen te gaan, zo heeft minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid laten weten. Een bindende aanwijzing voor hostingbedrijven en andere providers die complottheorieën doorgeven ziet ze niet zitten. Dat laat de bewindsvrouw weten op Kamervragen van het CDA.

Aanleiding voor de Kamervragen van CDA-Kamerleden Bontenbal en Kuik was een artikel in NRC over een Nederlands datacentrum waar de "meest gehate sites ter wereld" worden gehost. "Deelt u de mening dat Nederland als gewilde plek voor hosting- en datacentrumdiensten ook koploper moet zijn in het weren van ongewenste en strafbare online content?", zo werd de minister gevraagd.

"In Nederland wordt al een aantal jaren succesvol samengewerkt tussen de internetsector en overheid op het gebied van illegale content. Overheid en internetsector richten zich daarbij op het zo snel mogelijk offline halen van de aangetroffen illegale content", reageert Yesilgöz. "Ongewenste (maar niet onrechtmatige) content (zoals de meeste vormen van desinformatie) wordt niet verwijderd. Wel zijn er andere instrumenten om hierop te reageren (o.a. fact checking, counterspeech, verwijzen naar officiële websites, aanpassen (zoek)algoritmes, etc.)."

Bontenbal en Kuik hadden ook gevraagd of er naast de in het NRC-artikel genoemde websites nog andere "soortgelijke rioolwebsites" via Nederland worden gehost of gefaciliteerd. De minister merkt op dat datacenters niet altijd zicht hebben op wie aan het eind van de keten precies gebruik maken van hun diensten en welke content er wordt gehost. "Wel zijn zij gehouden te acteren indien ze er weet van krijgen dat de content die ze hosten illegaal is. Er bestaat geen wettelijk kader voor toezicht op de content die in Nederland wordt gehost."

Volgens Yesilgöz is het niet eenvoudig om het opslaan of online plaatsen van illegale content aan te pakken. "Het is bij wet verboden om aan internettussenpersonen een algehele monitoringsverplichting op te leggen. Veel Nederlandse datacentra verhuren opslagruimte en verzorgen de aansluiting daarvan op het internet. Hun klanten plaatsen daar hun netwerkapparatuur, servers en opslagruimte voor webhosting." Deze hostingdiensten worden vaak doorverhuurd aan tussenpersonen in andere landen, die vervolgens weer webruimte verhuren aan privépersonen of organisaties.

Afsluitend wilden de CDA-Kamerleden weten of een bindende aanwijzing die aan hosters van kinderporno kan worden gegeven is uit te breiden naar aanbieders die betrokken zijn bij opslag of doorgifte van evident racistische of haatzaaiende teksten en complottheorieën. Yesilgöz laat daarop weten dat internetproviders en hostingproviders alleen op basis van complottheorieën niet kunnen optreden, maar wel als er sprake is van strafbare feiten, zoals bedreiging, smaad of laster.

Reacties (4)
22-11-2022, 15:30 door Anoniem
Nederland wil net als andere westerse landen zoveel mogelijk censuur gaan invoeren. De waarheid kan niet snel genoeg verboden worden. Kijk alleen maar naar Nieuw Zeeland en wat daar gebeurt met vrijheid van meningsuiting en persoonlijke ideeën (en later gedachten).
De westerse wereld is in rap tempo aan het ombuigen naar een communistische technocratie. You will own nothing, and you will be happy.
22-11-2022, 15:34 door johanw - Bijgewerkt: 22-11-2022, 15:34
Dat klinkt als een complot van het CDA om ongewenste meningen te censureren voor de provinciale staten verkiezingen die volgens de peilingen voor het CDA desastreus gaan verlopen.
22-11-2022, 20:25 door Anoniem
Is er nou daadwerkelijk nog meer nodig dan het blokkeren- en bevriezen van bankrekeningen van de betrokken personen / partijen die bij zo'n site betrokken zijn? Dat is toch al invasief genoeg? Of is het nooit genoeg als het gaat om andere meningen en feiten als het niet uitkomt???
22-11-2022, 23:32 door Ron625
Noem jezelf journalist, dan heb je meer mogelijkheden.
Het is een onbeschermd beroep, dus je mag je zo noemen, ook al schrijf je maar één artikel op een website.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.