image

Meta schikt Cambridge Analytica-schandaal voor 725 miljoen dollar

vrijdag 23 december 2022, 11:53 door Redactie, 5 reacties

Meta heeft in een rechtszaak over het Cambridge Analytica-schandaal een schikking van 725 miljoen dollar getroffen. Volgens de klagers is het de grootste schikking ooit in een privacyzaak die in de Verenigde Staten is aangespannen en het hoogste bedrag dat het techbedrijf heeft moeten betalen voor het oplossen van een massaclaim, zo meldt persbureau Reuters.

De klagers in de zaak stellen dat Facebook de privacywetgeving heeft geschonden door gegevens van gebruikers met derde partijen te delen, waaronder Cambridge Analytica. Een hoogleraar van de Universiteit van Cambridge had een app ontwikkeld genaamd "This is your digital life" om persoonlijkheidsgegevens van Facebookgebruikers vast te leggen. De persoonlijke informatie die Facebookgebruikers via de quiz-app verstrekten kwam uiteindelijk in handen van Cambridge Analytica.

De app verzamelde niet alleen gegevens van de 270.000 mensen die van de app gebruikmaakten, maar ook van al hun vrienden. Zodoende kreeg Cambridge Analytica de data van 87 miljoen mensen in handen zonder dat die hiervan wisten of hier toestemming voor hadden gegeven. De data werd vervolgens voor politieke profileringsdoeleinden ingezet en gedeeld met derde partijen.

Verder stellen de klagers dat tussen de 250 miljoen en 280 miljoen gebruikers door het schandaal zijn getroffen, wat neerkomt op alle Amerikaanse gebruikers in de periode van mei 2007 tot december 2022. Meta heeft als onderdeel van de schikking, die nog door de rechter moet worden goedgekeurd, geen schuld bekend en stelt dat het dit doet in belang van de community en aandeelhouders. Eerder trof Facebook al een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond SEC voor honderd miljoen dollar en wegens een reeks privacyschendingen moest het de Amerikaanse toezichthouder FTC vijf miljard dollar betalen.

Reacties (5)
23-12-2022, 12:12 door Anoniem
Da's 3 euro per slachtoffer. Zelfs 30 euro is veel te weinig. 300 euro ook. Dit ging niet 'per ongeluk', maar doelbewust.
Ofwel: er ontbreken bij deze boete zoals gebruikelijk minimaal 2 nullen.
Meta lacht zich rot.
23-12-2022, 15:33 door Anoniem
Wie maakt er nog gebruik van de diensten van Meta?
En waarom dan?
Ik heb er voorgoed afscheid van genomen.
23-12-2022, 17:26 door Anoniem
Inderdaad een veel te lage boete. Meta heeft hier 'per ongeluk' een veelvoud van de boete mee verdient. Dus lachen ze zich inderdaad rot. En helaas maken nog veel te veel (onwetende) mensen gebruik van de diensten van Meta, en dat gaat denk ik helaas voorlopig niet veranderen.
24-12-2022, 09:50 door Anoniem
Gisteren, 12:12 door Anoniem
Da's 3 euro per slachtoffer.
Hoe kom je aan 3 euro?

725 / 87 = $8.33 = €7.84

Gisteren, 17:26 door Anoniem
Inderdaad een veel te lage boete.
't Is jammer genoeg nog geen eens een boete, maar een schikking. Als organisatie/bedrijf mag je je -blijkbaar- misdragen en misdaden plegen om daarna de misdaad 'ongedaan te maken' door je portomonee te trekken.
Laat ze eerst is uitzoeken hoeveel winst ze met de misdaad eigen hebben gemaakt, vermedigvuldig dat met een factor 10 en noem het boetedoening ipv schikking.
Ter vergelijking mag ik ook niet een bank leegroven waarbij ik zeg maar 10 miljoen heb eigen gemaakt en het dan, als ik achteraf toch nog gepakt wordt, het goedmaken door 100000 'terug te geven'. Als dat wel voor iedereen zo zou werken, dan berooft iedereen vandaag nog een bank!
01-01-2023, 17:04 door Anoniem
Ze schikken in de VS - hoe zit het in de EU - beste security.nl zit daar geen mooi artikeltje/reeks in voor 2023?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.