image

Burgemeester Halsema en ministers genomineerd voor Big Brother Awards

woensdag 11 januari 2023, 12:20 door Redactie, 13 reacties
Laatst bijgewerkt: 11-01-2023, 16:15

De Amsterdamse burgemeester Halsema, minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken, minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid en Eurocommissaris Johansson zijn genomineerd voor de Big Brother Awards 2022, de jaarlijkse prijs voor de grootste privacyschender van het jaar. Dat heeft burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, organisator van de prijs, vandaag bekendgemaakt.

Halsema is genomineerd voor het Top400 programma van de gemeente Amsterdam, waarmee de gemeente zich volgens Bits of Freedom structureel indringend mengt in de levens van kinderen en jongvolwassenen. De Top400 is een programma waarmee de gemeente Amsterdam wil voorkomen dat jongeren en jongvolwassenen in de criminaliteit terecht komen.

"Het programma wordt geframed als een zorgen beheersingsaanpak, waarbij allerlei publieke instellingen betrokken worden. Maar het lijkt er meer op dat jongeren gecriminaliseerd wórden, soms nog voordat ze ook maar iets verkeerds hebben gedaan", aldus Bits of Freedom. "Kinderen en jongeren worden jarenlang indringend gevolgd en er worden allerlei gegevens over hen uitgewisseld met verschillende instanties." Daarnaast is er voor het programma geprofileerd door middel van een algoritme.

Surveillancepraktijken NCTV

Minister Yesilgöz dankt haar nominatie haar poging de illegale surveillancepraktijken van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) te legaliseren, zo laat Bits of Freedom weten. Door middel van een nieuwe wet wil ze de surveillancepraktijken van de NCTV legaliseren. Via de wet kan de NCTV burgers op internet in de gaten houden.

Eerder bleek dat de NCTV nepaccounts inzette voor de monitoring van burgers op social media, waarbij gebruik werd gemaakt van een systeem dat niet naar de overheid is te herleiden. "In plaats van dit illegale handelen te stoppen, wil de minister van Justitie en Veiligheid dit nu legaliseren in de zogenaamde zogenaamde NCTV-wet", stelt de burgerrechtenbeweging.

Datahonger geheime diensten

Minister Bruins Slot is genomineerd vanwege de "datahonger van de geheime diensten" en het afbreken van het toezicht op diezelfde diensten. Volgens Bits of Freedom wordt gesteld dat de inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden nodig hebben om wendbaarder te zijn en sneller te kunnen reageren. Maar uit documenten die de burgerrechtenbeweging opvroeg blijkt een heel ander beeld, zo laat de organisatie weten.

"Daaruit blijkt namelijk dat het voorstel vooral een aanval is op de TIB, de toezichthouder die toestemming moet geven voordat ingrijpende bevoegdheden ingezet kunnen worden. Alternatieve manieren om snelheid te winnen, zoals een kritische blik op de eigen interne procedures, zijn nooit besproken."

Scanplan Brussel

De vierde genomineerde is Eurocommissaris Ylva Johansson. Zij dankt de nominatie aan het wetsvoorstel om alle chatberichten en ander verkeer van Europese burgers te inspecteren. "De Europese Commissie ondermijnt met dit wetsvoorstel de vertrouwelijkheid van communicatie op het internet. Het betekent namelijk dat platforms, en indirect ook autoriteiten, alle chats, foto’s en video’s van hun gebruikers zullen moeten beoordelen", legt Bits of Freedom uit.

"Als de Europese Commissie kinderen en jongeren echt wil beschermen, zou zij luisteren naar het advies van experts en inzetten op preventie en internationale samenwerking", zo laat de burgerrechtenbeweging verder weten. Dat roept de Europese Commissie op het huidige voorstel in te trekken of zodanig te herschrijven dat het de rechten van burgers beschermt, zowel die van slachtoffers als die van onschuldige passanten.

De uitreiking van de Big Brother Awards vindt op 13 februari plaats in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. Met naast de uitreiking, is ook spoken word-artiest Onias Landsveld, kunst van Studio Julia Janssen en muziek van Shishani aanwezig. Stemmen op de vier genomineerden kan via BigBrotherAwards.nl.

Reacties (13)
11-01-2023, 16:10 door Anoniem
Opmerkelijk weer, die shit die telkens naar Halsema gelanceerd wordt.
Diezelfde Top-400 heeft van der Laan ook prijzen opgeleverd.
Toen was het fantastisch. Al was het destijds pronken met andermans veren.
Als dit lokale programma de ergste schending is, dan vind ik het anno 2023 wel meevallen.
Al ben ik wel benieuwd naar hoe kwalijk de 'privacy-schending' en de werkelijke gevolgen van het 'criminaliseren'.

Wanneer ouders uitblinken in hun kinderen niet opvoeden, en het van de overheid moet afhangen, dan mogen ze wat mij betreft ook hun kroost kunnen kennen.

Plus, zet daarnaast dan ook in perpectief dat Halsema reflecterende toespraken heeft gehouden over de (lokale EN nationale) overheid welke burgers bij voorbaat wantrouwen.

Nee, ik ben geen fan van haar. Maar wie gooide hier met het woord 'framing' ...?
11-01-2023, 16:30 door majortom - Bijgewerkt: 11-01-2023, 16:33
Ik had mevr. van Huffelen eigenlijk wel als genomineerde verwacht in het kader van het opzetten van de centrale biometrische database waar alle Nederlanders in komen te staan en dat gaat worden ontsloten naar de VS.

https://www.security.nl/posting/748696/Kabinet+wil+pasfoto+en+vingerafdrukken+paspoort+en+id-kaart+centraal+opslaan
https://www.security.nl/posting/779443/VS+eist+directe+toegang+tot+biometrische+data+Europeanen+voor+visumvrij+reizen

Het is best wel moeilijk om de goede mensen te nomineren: bijna de voltallige overheid is bezig met het schenden van de privacy van de burgers.
11-01-2023, 17:04 door Anoniem
Met naast de uitreiking, is ook spoken word-artiest Onias Landsveld, kunst van Studio Julia Janssen en muziek van Shishani aanwezig.
Aha! Nu snap ik het! Wat een wereld van verschil één streepje kan maken.
Blijft de vraag of dat wel of niet vertaald mag worden naar: "gesproken woord artiest", of "dichter".
Plus een eerdere correctie die ik over het hoofd heb gezien.
Maar ik snap het nu, aah!.. ;-)
11-01-2023, 19:17 door Anoniem
Volgens mij moeten ze 4 prijzen uitdelen. Alle 4 zijn de schandelijk voor woorden.
11-01-2023, 19:53 door Anoniem
Door majortom: Ik had mevr. van Huffelen eigenlijk wel als genomineerde verwacht in het kader van het opzetten van de centrale biometrische database waar alle Nederlanders in komen te staan en dat gaat worden ontsloten naar de VS.

https://www.security.nl/posting/748696/Kabinet+wil+pasfoto+en+vingerafdrukken+paspoort+en+id-kaart+centraal+opslaan
https://www.security.nl/posting/779443/VS+eist+directe+toegang+tot+biometrische+data+Europeanen+voor+visumvrij+reizen

Het is best wel moeilijk om de goede mensen te nomineren: bijna de voltallige overheid is bezig met het schenden van de privacy van de burgers.

Dan maar een oevre prijs voor de kabinetten Rutte 1-4.
Daar hebben ze hard aan gewerkt in de afgelopen 12 jaar.
11-01-2023, 20:12 door Anoniem
Ik nomineer nog een minister : Minister Ernst Kuipers van VWS . De casus sluit bijna aan op de TOP-400 van Halsema. Echter het gaat hier om kinderen, minderjarigen van gewone burgers die niet in een top-programm staan. Het gaat om "gewone"kinderen van "gewone" burger. Wat is het geval: mijn zoon van 14 kreeg afgelopen jaar van JGZ via notabene school een brief met daarin een vragenlijst met zeer persoonlijke vragen omtrent gedrag en leefomstandigheden. De hele klas kreeg een brief. Dit is een inbreuk op de persoonlijke levensfeer conform verschillende verdragen: Handvest Grondrechten van de Europese Unie 2 artikelen 6 en 7, Nederlandse GW artikel 10 lid 1, art. 8 EVRM, art. 17 IVBP en art. 12 van de Universele verklaring van de rechten van de mens.

JGZ heeft geen enkele rechtsgrond om überhaupt willekeurige burgers en minderjarigen te vragen naar de persoonlijke leefomstandigheden. Ik beschouw dit als inbreuk op mijn rechten en vrijheden als burger conform eerder aangegeven wetsartikelen in genoemde verdragen en grondrechten.
11-01-2023, 21:00 door karma4
Ik mis de nominatie van Aleid Wolfsen die ongenuanceerd activisme van privacy naloopt om een Big Brother te worden
12-01-2023, 01:11 door Anoniem
Door karma4: Ik mis de nominatie van Aleid Wolfsen die ongenuanceerd activisme van privacy naloopt om een Big Brother te worden
Wat heeft de AP in godsnaam met Big Brother te maken?
12-01-2023, 08:04 door Anoniem
Is Halsema toch nog ergens goed in! Top!

Net als Timmerfrans en andere nare types hebben ze toch ergens een (niet zo geheime) liefde voor totalitaire socialistische praktijken.
12-01-2023, 09:54 door SecOff
Door Anoniem:
Door karma4: Ik mis de nominatie van Aleid Wolfsen die ongenuanceerd activisme van privacy naloopt om een Big Brother te worden
Wat heeft de AP in godsnaam met Big Brother te maken?
Don't feed the trolls please ....
12-01-2023, 10:52 door Anoniem
Nog wel meevallen? Feitelijk heb je pegasus dan uitgerold naar alle mensen in de EU.
Ik weet niet of bijv Rutte dan nog wel SMS-jes zou durven sturen...
12-01-2023, 13:18 door Anoniem
mijn zoon van 14 kreeg afgelopen jaar van JGZ via notabene school een brief met daarin een vragenlijst met zeer persoonlijke vragen omtrent gedrag en leefomstandigheden. De hele klas kreeg een brief. Dit is een inbreuk op de persoonlijke levensfeer conform verschillende verdragen: Handvest Grondrechten van de Europese Unie 2 artikelen 6 en 7, Nederlandse GW artikel 10 lid 1, art. 8 EVRM, art. 17 IVBP en art. 12 van de Universele verklaring van de rechten van de mens.
OK, dan zullen we dat als advies geven als uitleg van het falen / waarom we weer levenloze kinderlichamen uit een betonnen rioolbuis moeten dragen.

Als je situaties moet signaleren en analyseren zul je info nodig hebben. Die zul je ergens moeten vergaren.
Liever dit dan achter andermans rug, lijkt mij. Hoewel gen-z totaal geen moeite met kliklijnen heeft.

Maar, als het EVRM al van stal gehaald wordt, wat was dan de meest grensoverschrijdende vraag?
14-01-2023, 00:42 door Anoniem
We kunnen wel ieder jaar de Minister van Justitie van dienst nomineren, maar er lijkt maar bar weinig te veranderen. Het enige dat we zien is dat illegale bezigheden met plakwetjes achteraf gelegaliseerd worden. Je moet je inmiddels afvragen wie nou de echte boeven zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.