image

Kamervragen over kennis kunstmatige intelligentie bij overheid en onderwijs

donderdag 19 januari 2023, 14:21 door Redactie, 5 reacties

Na D66 heeft ook de VVD Kamervragen gesteld over de impact van ChatGPT en kunstmatige intelligentie op het onderwijs en de Nederlandse samenleving. Aanleiding is berichtgeving dat leerlingen ChatGPT gebruiken voor het maken van hun huiswerk. "Is voldoende expertise over kunstmatige intelligentie aanwezig op het ministerie en breder binnen de rijksoverheid?", zo willen VVD-Kamerleden Paul, Van der Woude, El Yassini en Rajkowski van minister Dijkgraaf van Onderwijs, Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs en minister Adriaansens van Economische Zaken weten.

"Zijn schoolbesturen en leraren voldoende op de hoogte van de risico's van kunstmatige intelligentie voor het onderwijs?", zo vragen de VVD-Kamerleden verder. De ministers moeten ook duidelijk maken of er onderzoek wordt gedaan naar de manier waarop kunstmatige intelligentie het onderwijs gaat veranderen. Dijkgraaf, Wiersma en Adriaansens is ook gevraagd of ze het ermee eens zijn dat de kennis in de samenleving, en dus ook in het onderwijs, over kunstmatige intelligentie moet worden vergroot. De bewindslieden hebben drie weken om met een reactie te komen.

Reacties (5)
19-01-2023, 14:43 door Anoniem
Er is al software die na gaat of het gemaakt is door ChatGPT dus zie het probleem niet.
20-01-2023, 05:44 door Anoniem
Misschien hadden ze de vragen ook moeten maken via ChatGPT.

Bent u bekend met hat artikel "ChatGPT te lijf met pen en papier.
--- hat ---
20-01-2023, 09:08 door Anoniem
Door Anoniem: Er is al software die na gaat of het gemaakt is door ChatGPT dus zie het probleem niet.

Er zijn al genoeg andere AI tools die de teksten aanpassen waardoor het niet meer herkend kan worden als een door AI geschreven tekst. Probleem is dus zeker relevant, alhoewel het onderwijs zich simpelweg moet meebewegen met de actualiteit.
23-01-2023, 14:11 door Anoniem
Door Anoniem: Er is al software die na gaat of het gemaakt is door ChatGPT dus zie het probleem niet.

Nou, de achterliggende technologie beloofd dat ChatGPT alsmaar beter zal worden. Dan wordt het een kat en muis spel. De ene keer wint één, de andere keer de ander. Dus ik zie hier juist wél een probleem.
23-01-2023, 15:25 door Anoniem
Het knippen en plakken en rangschikken en syntaxis controle van een pool van woorden in een context is toch niet intelligent?
Dat is nog steeds dom computerwerk op iets hoger niveau dan een password brute-forcer.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.