image

Let's Encrypt voor bijna zestig procent afhankelijk van sponsoren

donderdag 19 januari 2023, 16:11 door Redactie, 8 reacties

Certificaatautoriteit Let's Encrypt, dat sinds 2015 meer dan drie miljard gratis tls-certificaten heeft uitgegeven die websites gebruiken voor het opzetten van een versleutelde verbinding en om zichzelf te identificeren, is dit jaar voor bijna zestig procent afhankelijk van sponsoren. De overige veertig procent moet via donaties worden binnengehaald.

Let's Encrypt heeft een volledig versleuteld web als doel en wil dit bereiken door tls-certificaten gratis uit te geven en de installatie zo eenvoudig mogelijk te maken. Toen de certificaatautoriteit begon was slechts een kwart van de websites via een https-verbinding beschikbaar. Inmiddels is dat meer dan tachtig procent. Op dit moment zijn er 310 miljoen domeinen met een certificaat van Let's Encrypt.

Non-profitorganisatie Internet Security Research Group (ISRG) is verantwoordelijk voor Let's Encrypt. "In 2015 werd het werk dat ISRG wilde doen door velen als gewaagd gezien, als niet onvoorstelbaar. Destijds werd SSL/TLS door minder dan veertig procent van de geladen webpagina's gebruikt. Het verkrijgen van een certificaat was kostbaar en complex. Ons doel was om SSL-certificaten eenvoudig, gratis en geautomatiseerd te maken", zegt Dan Fernelius van de ISRG.

Destijds besloten negentien sponsoren de organisatie hierbij te helpen. Daarvan zijn er zeventien nog steeds als sponsor verbonden, waaronder Akamai, Cisco, Mozilla, Google en de Electronic Frontier Foundation. In totaal telt Let's Encrypt nu zeventig sponsoren, die dit jaar voor bijna zestig procent van het operationele budget verantwoordelijk zijn.

Reacties (8)
19-01-2023, 22:53 door Anoniem
Geen probleem. NSA sponsort jullie wel
20-01-2023, 00:35 door Anoniem
De kans dat dit een grote NSA honeypot is is toch vrij groot hoor :)
20-01-2023, 08:36 door Anoniem
Ik vind het een nobele missie dat ze gratis certificaten uitgeven.
Het is ook vrij absurd dat een handjevol clubjes bakken met geld verdienen aan gebakken lucht.

Dat er criminelen zijn die dit misbruiken is dan jammer, euro's en dollars worden ook gebruikt door criminelen.

Het is veel belangrijker dat we mensen beter onderwijs geven op digitaal vlak.
20-01-2023, 09:47 door Anoniem
Door Anoniem: Geen probleem. NSA sponsort jullie wel
Mozilla is ook van de NSA?
20-01-2023, 16:32 door Anoniem
Waren er maar meer van die Non-profitorganisaties. Dat is de beste garantie voor dat we er allemaal beter van worden en niet alleen een paar egoïstische neoliberalen.
23-01-2023, 08:53 door Anoniem
Door Anoniem: Waren er maar meer van die Non-profitorganisaties. Dat is de beste garantie voor dat we er allemaal beter van worden en niet alleen een paar egoïstische neoliberalen.

Grappige hoe linkse typjes daar altijd over klagen terwijl conservatief ingestelde mensen doorgaans het meeste tijd en geld vrijwillig aan andere besteden. Je zou toch wat verdienen als je daar zelf hard voor werkt, het is een schande!
24-01-2023, 14:46 door Anoniem
Door Erik van Straten: Uit https://www.security.nl/posting/781057/Let%27s+Encrypt+git_git_git___:
DV-certificaten slopen het internet

Volgens mij wat jij mist is een goede EV oplossing.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.