image

Verdachte bekent witwassen van losgeld beruchte ransomwaregroep

woensdag 8 februari 2023, 10:18 door Redactie, 1 reacties

Een Russische man, die vorig jaar augustus door Nederland aan de Verenigde Staten werd uitgeleverd, heeft bekend schuldig te zijn aan het witwassen van losgeld dat slachtoffers van de Ryuk-ransomware betaalden. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Verschillende Amerikaanse overheidsinstanties en gemeenten werden door de ransomware getroffen en zagen zich gedwongen om het gevraagde losgeld te betalen. Zo betaalde een Amerikaans district 400.000 dollar losgeld om versleutelde bestanden ontsleuteld te krijgen.

Volgens de FBI maakte de Ryuk-groep alleen al van 9 september 2018 tot 15 oktober 2019 meer dan 61 miljoen dollar buit. De Russische man heeft een deel van dit geld witgewassen. Hij werd in 2021 op verzoek van de FBI door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol aangehouden. De verdachte was onderweg naar Mexico voor vakantie waar hij wegens een aanhoudingsbevel geen toegang tot het land kreeg. Vervolgens werd hij op een vliegtuig naar Nederland gezet waar hij op Schiphol kon worden aangehouden.

De Russische man heeft nu bekend schuldig te zijn aan witwassen. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar en een boete van 500.000 dollar. De rechter bepaalt op 11 april de strafmaat. In de aankondiging bedankt het Amerikaanse ministerie van Justitie de Nederlandse autoriteiten voor hun medewerking bij de aanhouding en uitlevering van de man.

Reacties (1)
08-02-2023, 15:48 door Anoniem
Dubbele straf opleggen met als mogelijkheid daar onderuit te komen: dat ie zijn maten erbij lapt.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.