image

Universiteit Leiden verwijdert honderden slimme camera's na privacyzorgen

donderdag 16 februari 2023, 14:57 door Redactie, 4 reacties

De Universiteit Leiden gaat honderden slimme camera's die het tijdens de coronapandemie inzette en eind 2021 na grote ophef uitschakelde definitief verwijderen. Begin dit jaar bleek dat de universiteit de camera's weer wilde inschakelen, wat tot Kamervragen van de SP aan minister Dijkgraaf van Onderwijs leidde.

Afgelopen maandag adviseerde de Universiteitsraad negatief aan het College van Bestuur over het gebruik van de camera's. Met de "classroom scanners" monitorde de universiteit hoeveel mensen er in een ruimte aanwezig waren. Het ging om bijna vierhonderd camera's die zonder eerst een privacyonderzoek te doen werden ingezet. Dat onderzoek had wel eerst moeten plaatsvinden.

Daarnaast sprak de universiteit continu over ‘sensoren’ of ‘scanners’, waardoor het voor veel mensen niet duidelijk was dat het om videocamera’s ging. In december 2021 besloten medewerkers en studenten van de universiteit tegen de aanwezigheid van de camera's te demonstreren en eisten dat de apparaten zouden worden verwijderd. Ondanks het protest liet de universiteit in eerste instantie weten dat het de camera's zou blijven gebruiken en dat de privacy van personeel en studenten was gewaarborgd.

Een aantal dagen later ging het college van bestuur toch overstag en besloot de camera's uit te zetten. Daarnaast besloot de universiteit het privacyonderzoek te laten uitvoeren dat het in eerste instantie voor de plaatsing van de camera's al had moeten plaatsvinden. Begin januari meldde het Leids universitair weekblad dat de universiteit de camera's weer wilde inschakelen. Het College stelde dat de privacy- en veiligheidsproblemen inmiddels zijn verholpen.

De Universiteitsraad stemde twee weken geleden al tegen het opnieuw aanzetten van de camera's, zo meldt Mare nu. Volgens de Universiteitsraad is het gebruik van dergelijke apparatuur niet passend voor het beoogde doel, namelijk het tellen van het aantal personen in een ruimte. Het advies van de raad is niet bindend, maar het College had al aangegeven zich erbij neer te leggen wanneer de raad met een negatief advies zou komen. De universiteit maakt nu een plan om de camera's te ontmantelen en wil zich uit oogpunt van duurzaam hergebruik inspannen om er een passende herbestemming aan te geven buiten de universiteit.

Reacties (4)
16-02-2023, 17:59 door Anoniem
passende herbestemming? Dat betekent andere mensen scannen. e-waste is de enige juiste bestemming voor dit soort spullen.
17-02-2023, 09:06 door Anoniem
dus als het infrarode sensoren waren, was het okay? daar zie je meer mee dan met een ZL-camera.
het op de grond rollen als een klein kind in de supermarkt-syndroom verspreidt zich als een olievlek uit de VS...
lekker jennen, op alle slakken en tepels zout leggen en als je je zin niet krijgt overdreven reageren en cancellen...

VS cultuur anno 2023...

Mark my words... je krijgt ook de overige shit erbij...

#1 nummer 2 is de eerste verliezer
#2 gezondheidszorg alleen voor de upper working class
#3 huizen alleen voor de upper working class
#4 autorijden alleen voor de upper working class
#5 studeren alleen als je geld hebt (en ja, als je ouders geen geld hebben, ga jij dat ook niet meer kunnen krijgen dus)
#6 socialisme alleen voor de rijken/aandeelhouders (socialisme als in collectieve ziektenkosten verzekering, sociale vangnetten zoals WW, WIA, kinderbijslag enz)
17-02-2023, 15:41 door karma4
De universiteit Leiden kan zichzelf beter opheffen wegens gebrek aan professioneel niveau.
18-02-2023, 17:12 door Anoniem
Het kan ook met een aanwezigheidslijst.

Roept naam, antwoord luidt: present of er valt een stilte, conclusie: niet present.

Daar is geen IoT bij nodig en wel zo mens-vriendelijk, toch?

Niet gaan digitaliseren, wat geen digitalisering behoeft.
Maar ja, als men dat perse wil, is er behoefte aan het inrichten van een panopticum.

Gedragsafhankelijkheid van mogelijk ingestelde observatie.

Misschien wordt het wel geaccepteerd als je het al vanaf een crèche-leeftijd gewend bent geraakt,
Dus liever nog maar even een paar generaties mee wachten. ;)

#obserwator

P.S. Nog steeds werkt men met lijsten van meestal niet-aanwezigen.

Degene, die de namenlijst heeft en aanwezigheid noteert, heeft ook graag een job.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.