image

Belastingdienst heeft nog jaren nodig voor moderniseren ict-systemen

dinsdag 21 februari 2023, 10:59 door Redactie, 18 reacties
Laatst bijgewerkt: 21-02-2023, 12:06

Het moderniseren van de ict-systemen van de Belastingdienst gaat nog jaren duren, zo heeft staatssecretaris Van Rij van Financiën aan de Tweede Kamer laten weten. De 'technische schuld' als gevolg van ict-systemen uit de jaren '70 is sinds 2018 gehalveerd naar 26 procent. Daarnaast is de ict-capaciteit de komende jaren volledig ingepland, waardoor er deze kabinetsperiode geen ruimte meer is voor grote beleidswijzigingen zonder aanpassing van de planning.

De afgelopen weken verschenen er verschillende berichten over de verouderde ict-systemen bij de Belastingdienst en dat dit zelfs de overheidsfinanciën in gevaar zou kunnen brengen. "Het hebben van ict-systemen uit de jaren ‘70 uit zich in technische schuld. De Belastingdienst is bezig met het reduceren van die technische schuld. Sinds 2018 is deze gehalveerd van 52 procent naar 26 procent", aldus Van Rij. De staatssecretaris stelt dat de modernisering complex is en daarom in kleinere stappen wordt uitgevoerd.

Het is wel de bedoeling dat het overgrote deel van het achterstallig onderhoud, dat wijzigingen belemmert, in 2026 is opgelost. "Of dat tijdpad gehaald wordt is afhankelijk van veel factoren, zoals de beschikbaarheid van ict-personeel, tussentijdse onvoorziene ontwikkelingen en het verloop van aanbestedingen", aldus Van Rijk. Daarnaast wil de planning niet zeggen dat alle systemen in 2026 direct gereed zijn om beleidswijzigingen door te voeren.

De staatssecretaris benadrukt dat voor inning en betalingsverkeer, omzetbelasting en gegevens de modernisering na 2026 nog door zal gaan. Zo is voor de keten gegevens na 2026 nog een "forse inspanning" nodig, omdat er veel applicaties van lokale applicaties omgezet moeten worden naar centrale applicaties en de gegevenshuishouding verbeterd moet worden. Wel voorziet de Belastingdienst dat er in 2026 meer ruimte ontstaat in de planning.

Reacties (18)
21-02-2023, 11:26 door Anoniem
Ik geloof niet dat er nog systemen van 40..50 jaar oud staan te zoemen bij de BD, de elektronica en mechanica kan dat niet. Misschien oude software, maar dat is een ander verhaal natuurlijk.
21-02-2023, 12:17 door Anoniem
Je blijft wel lekker bezig. Tegen de tijd dat ze klaar zijn, is de meuk die men de afgelopen jaren heeft opgetuigd alweer verouderd.
Ondertussen lekker doorgaan met digitaliseren. Want dat is de toekomst.
21-02-2023, 12:33 door Anoniem
De enige oplossing is dus privatisering van de belastingdienst
net zoals dat indertijd bij het ziekenfonds is gebeurd.
Dus dat we aan het begin van elke jaar kunnen kiezen
uit diverse belastingdiensten om onze aangifte te doen.
21-02-2023, 13:22 door Anoniem

"Of dat tijdpad gehaald wordt is afhankelijk van veel factoren, zoals de beschikbaarheid van ict-personeel, tussentijdse onvoorziene ontwikkelingen en het verloop van aanbestedingen"

Nee dus.

Ik kan zo'n opmerking niet anders lezen dan een verdekte waarschuwing dat het waarschijnlijk niet gaat lukken.
21-02-2023, 13:55 door Anoniem
Gemeente smallingerland werkt intern ook gewoon nog met oud DOS systeem.......
Lekker makkelijk voor het geautomatiseerd aanvragen van subsidies,het verschil tussen Wmo en WMO blijft zo lekker onduidelijk...
meeste mensen letten hier niet op bij het onderteken van .

N3o.
21-02-2023, 13:58 door Anoniem
Door Anoniem:

"Of dat tijdpad gehaald wordt is afhankelijk van veel factoren, zoals de beschikbaarheid van ict-personeel, tussentijdse onvoorziene ontwikkelingen en het verloop van aanbestedingen"

Nee dus.

Ik kan zo'n opmerking niet anders lezen dan een verdekte waarschuwing dat het waarschijnlijk niet gaat lukken.

Als je voldoende misten en maren opsomt, dan is er altijd wel een excuus te vinden als je de plandatum niet haalt.
En hoe ambitieuzer de planning is, hoe groter de kans dat die niet gehaald zal worden.
Daar hoef je geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben.

Ze zijn al decennia bezig. Daar zullen nog wel decennia achteraan gaan.
21-02-2023, 14:05 door Anoniem
Door Anoniem: Ik geloof niet dat er nog systemen van 40..50 jaar oud staan te zoemen bij de BD, de elektronica en
mechanica kan dat niet. Misschien oude software, maar dat is een ander verhaal natuurlijk.
Dat andere verhaal is precies wat er bedoeld wordt, het woord systeem wordt ook voor software gebruikt.
21-02-2023, 14:12 door Anoniem
Door Anoniem: De enige oplossing is dus privatisering van de belastingdienst
net zoals dat indertijd bij het ziekenfonds is gebeurd.
Dus dat we aan het begin van elke jaar kunnen kiezen
uit diverse belastingdiensten om onze aangifte te doen.

Ja, Rutte & Co geven toch altijd zo hoog op, over marktwerking? Gewoon privatiseren; de BvG (Belastingdienst voor Graaiers), met 80% vennootschapsbelasting/onroerendgoedbelasting & de BvK (Belastingdienst voor Klootjesvolk), met 20% inkomstenbelasting, zou alvast een mooie start zijn!

Alle gekheid op een satehstokje; het lijkt mij sterk dat de Belastingdienst nog overwegen op oude (IBM)hardware draait, maar dat de platformen waarop men draait, sterk verouderd zijn.
21-02-2023, 14:14 door Anoniem
Het probleem zit hem natuurlijk niet in de systemen van de belastingdienst, het zit hem in de kwaliteit van de wetten in zijn algemeen en in die van de belastingwetten in het bijzonder.
Ik heb regelmatig gewerkt voor de belastingdienst en mensen die bij de belastingdienst gewerkt hebben in dienst gehad en het probleem is dat er achterlijk veel afwijkingen zijn...

Normaal, zoals in andere landen, heb je inkomen, en daar gaan belastingen vanaf in een boomstructuur.
In VS betaal ik 10% inkomstenbelasting, thats it...
In Zweden betaal ik 50% inkomstenbelasting en 0.75% onroerende goed belasting en 20% sociale premies aan het komuun.
Bij nederland is het zo dat er weer zaken zijn die erg afhankelijk gemaakt zijn.
Ik moet vermogensrendementsheffig betalen (andere landen niet), ik betaal over verschillende schijven verschillende belastingen, afhankelijk van de leeftijd van mijn partner, mijn eigen leeftijd, de leeftijd van mijn kinderen, of ze thuis wonen, ook als dat tijdelijk is bij verhuizing, terugkomen van studentenflat. Verder is het ook nog eens afhankelijk van de soort eigendom en soort inkomsten... Dan zijn er nog toeslagen, subsidies en heffingskortingen, die ook weer afhankelijk zijn van leeftijden van mij, partners, inkomen enz enz.. Voor de toeslagen heb je zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag is natuurlijk raar, omdat zorg voor iedereen toegankelijk moet zijn, ongeacht of je miljardair bent of asielzoeker. huurtoeslag geeft eigenlijk al weer dat de overheid faalt in huren betaalbaar houden, kindgebonden budget is ervoor om mensen aan te sporen om te fokken als konijnen, waardoor heel veel mensen die zelf nog kinds zijn aan kinderen gaan beginnen en dan weer gaan scheiden en dat kost dat weer miljoenen... en moeten er weer extra woningen zijn voor de gescheiden mensen en hun kinderen... en kinderopvang is voor mensen die geen tijd en zin hebben in kinderen en hun kind dan maar droppen bij de opvang zodat ze lekker kunnen doen alsof ze vrijgezel zijn.

Dus of mensen moeten wel met 2en werken om een huis en boompje en beestje te kunnen betalen (ook weer een overheidsfaal) of mensen willen wel kinderen maar ze niet opvoeden.. wel allemaal kinderen aanzetten en dit supporten, maar vervolgens niet het inzicht hebben dat die inmiddels 6 miljoen extra nederlanders sinds ik geboren ben ook een huis moeten hebben en genoeg asfalt en spoor dat ze ook naar hun werk kunnen... faal zoveel...

Dus ja, systemen uit 1973 draaien is niet handig, maar niet hun schuld.
21-02-2023, 15:52 door Anoniem
Ik neem direct aan dat er een hoop domme dingen gebeuren bij de belastingdienst maar zoals hierboven al wordt benoemd is het gigantische rondpompcircus vanuit de politiek het veel grotere probleem.

Simpelweg op te lossen met een flat tax maar dat willen de linkse draken in Den Haag niet.
Zou ook prachtig zijn als dezelfde nutteloze eens een keer echt werk kunnen gaan doen.
Alleen al de hoeveelheid geld die daarmee bespaard zou worden...

De energiebelasting kon er eind vorig jaar niet af want dat konden de systemen niet.
Daarachter kunnen ambtenaren en politici zich verschuilen en daarmee is de kous af.
Werkelijk waar want een bende.
21-02-2023, 16:55 door Anoniem
Legacy systems are successful systems!
21-02-2023, 16:56 door karma4
Door Anoniem: Ik geloof niet dat er nog systemen van 40..50 jaar oud staan te zoemen bij de BD, de elektronica en mechanica kan dat niet. Misschien oude software, maar dat is een ander verhaal natuurlijk.

Dat is precies waarover het gaat. Hardware vervangen is eenvoudig te overzien.
Informatie verwerkende systemen is wat anders dan de hardware.
21-02-2023, 20:03 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Ik geloof niet dat er nog systemen van 40..50 jaar oud staan te zoemen bij de BD, de elektronica en mechanica kan dat niet. Misschien oude software, maar dat is een ander verhaal natuurlijk.

Dat is precies waarover het gaat. Hardware vervangen is eenvoudig te overzien.
Nou ja al die spullen moeten nog wel met elkaar kunnen babbeken natuurlijk. Oude types netwerkinterfaces kunnen op nieuwe spullen niet meer beschikbaar zijn. Of de nieuwe systemen zijn te snel, dat gaat dan weer fout bij oudere systemen die zo''n snelheid niet verwachten. Ja heb dit wel eens meegemaakt, 'opgelost' door in het nieuwe systeem een flinke delay per actie in te bouwen. Die er dan met een 'performance pack' upgrade (niet voor niets natuurlijk!) er later weer is uitgehaald.
21-02-2023, 21:14 door Anoniem
En virusvrij maken. Maar intussen is onze data allang bij derden.

Maar ik zal wel weer tot krankzinnige verklaard worden. Dat doen ze altijd bij keiharde waarheden die niet uitgesproken mogen worden.

Maar als je niet eens weet wat en waar in je huis hebt staan houdt het verhaal snel op.
22-02-2023, 01:40 door Anoniem
Door Anoniem: De enige oplossing is dus privatisering van de belastingdienst
net zoals dat indertijd bij het ziekenfonds is gebeurd.
Dus dat we aan het begin van elke jaar kunnen kiezen
uit diverse belastingdiensten om onze aangifte te doen.

De eerste poging om de ziekenfondsen te privatiseren kwam van PM Lubbers. Die er daarna pas achter kwam dat private verzekeraars verplicht zijn om grote klappen te herverzekeren. Maar dat niet alleen. Een private verzekeraar moet een verplichte schadereserve aanhouden. Terwijl het ziekenfonds een omslagstelsel was.Omdat destijds zo een 70 à 80% in het ziekenfonds zat, had je het dan wel over een hele vette schadereserve. Wat helemaal verrassend nieuws was voor premier Lubbers, maar toen bleek het niet te kunnen. Het ziekenfonds was een omslagstelsel vanwege de staat, dus dan zou de staat natuurlijk die hele schadereserve moeten vullen. Van vele miljarden.

Heel dat geknutseld privatiseren naar zorgverzekeraars heeft overigens nooit tot echte marktwerking en daarmee concurrentie en kostenbesparing geleid. Wat momenteel dan weer nog gekker wordt met electronische patientendossiers en verplichte verwarde mensen formulieren die de ggz nodig hebben.

En weer de illusie dat daar dan managers zitten die gaan leren wat ze met al die informatie kunnen. Terwijl die groep gewoon een visite kaartje laat drukken, eind van de maand ziet dat er weer gestort is, en ook geen jota snappen van wat er in de zorg gebeurt. Die huren dan weer media adviseurs in en persberichtenschrijvers. En proberen wat schokkends naar boven te vissen. En kijk eens hoe goed en nuttig we zijn. Want we staan weer in de krant.

Ondertussen hadden veel welwillende, gedreven en gemotiveerde mensen het schip al verlaten.

Bij de belastingdienst is dat nog gekker geweest, want juist die kregen ook nog een hele vette opsodemieterbonus mee. Dus wat zou je zelf dan doen met je goeie fatsoen.

Marktwerking is mooi. Op de Albert Cuyp! Daar werkt dat.

En voor puinruimen? Ja. Turnaround managers aanstellen dan maar hè? En een compleet team van media adviseurs.

Maatschappelijk besef daarna onder nul. Maar dat is dan gewoon een consequentie van gemaakte keuzes.
22-02-2023, 10:50 door Anoniem
Toevallig stond er een stuk over in de Volkskrant. De leverancier van een sw pakket stopt daarmee in 2027. Dan zou volgens de journalist er daarna ook niets meer gewijzigd kunnen worden in de regels van de loonbelasting. Maar pure onzin, de sw stopt toch niet opeens met werken in 2027? En je kunt nog steeds een code wijziging uitvoeren.
22-02-2023, 11:17 door Anoniem
Door Anoniem: Nou ja al die spullen moeten nog wel met elkaar kunnen babbeken natuurlijk. Oude types netwerkinterfaces kunnen op nieuwe spullen niet meer beschikbaar zijn. Of de nieuwe systemen zijn te snel, dat gaat dan weer fout bij oudere systemen die zo''n snelheid niet verwachten. Ja heb dit wel eens meegemaakt, 'opgelost' door in het nieuwe systeem een flinke delay per actie in te bouwen. Die er dan met een 'performance pack' upgrade (niet voor niets natuurlijk!) er later weer is uitgehaald.
IBM mainframesystemen hebben een niveau van backwards compatibility waar anderen een puntje aan kunnen zuigen. Mainframesoftware die in de jaren '60 is geschreven kan zonder zelfs maar opnieuw gecompileerd te hoeven worden op de modernste mainframes worden uitgevoerd. Traditionele mainframeprogrammatuur heeft helemaal niet te maken met netwerkinterfaces, de programma's weten zelfs niet welke bestanden ze benaderen, die koppelingen wordt buiten het programma gelegd en zijn voor het programma zelf transparant. Snelheid en timing zijn ook geen probleem omdat het gaat over batchprocessen en applicaties die voor domme tekst-terminals geschreven zijn. Bij de eerste is elke gebruikersinteractie afwezig en bij de tweede gaan interacties niet per toetsaanslag maar per scherm, het zijn de terminals (tegenwoordig terminalemulators op pc-werkstations) die de toetsaanslagen lokaal afhandelen.

Mainframes zijn een compleet andere wereld dan je van andere systemen gewend bent. Je komt in een soort parallelle werkelijkheid terecht waarin heel veel dingen die je als vanzelfsprekend beschouwd bij computers op een andere manier zijn opgelost. Het is waar dat Z/OS een gecertificeerd POSIX-subsysteem heeft en dat je op mainframes Linux kan draaien, maar dat zijn toevoegingen op een basis die op vaak wezenlijk andere uitgangspunten gebaseerd is dan je gewend bent. Uitgangspunten die flexibel genoeg zijn om Linux en Unix erin onder te kunnen brengen, maar de basis is een heel ander soort systeem dan je gewend bent.
22-02-2023, 17:37 door Anoniem
Door Anoniem: Toevallig stond er een stuk over in de Volkskrant. De leverancier van een sw pakket stopt daarmee in 2027. Dan zou volgens de journalist er daarna ook niets meer gewijzigd kunnen worden in de regels van de loonbelasting. Maar pure onzin, de sw stopt toch niet opeens met werken in 2027? En je kunt nog steeds een code wijziging uitvoeren.
Blijkbaar is het een closed source oplossing. Mooi voorbeeld waarom opensource/freesoftware is ontstaan. Nu zitten ze met de gebakken peren omdat de leverancier niet meer thuis geeft blijkbaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.