image

Minister komt met aanvulling op sterk bekritiseerde 'datasurveillancewet' WGS

dinsdag 21 februari 2023, 09:52 door Redactie, 26 reacties

Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid is met een aanvulling gekomen op de sterk bekritiseerde 'datasurveillancewet' WGS. De Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS), ook wel 'Super SyRI' genoemd, biedt een juridische basis voor overheidsorganisaties én private partijen, verenigd in samenwerkingsverbanden, om persoonsgegevens met elkaar te delen. Bijvoorbeeld bij vermoedens van fraude of georganiseerde criminaliteit.

In het voorstel zijn vier samenwerkingsverbanden aangewezen om gegevens met elkaar te delen, maar dat aantal kan de regering later uitbreiden. Het wetsvoorstel is eind 2020 in de Tweede Kamer aangenomen. De PvdA, Krol, 50PLUS, VVD, SGP, CDA, ChristenUnie, PVV en FVD stemden voor, D66, GroenLinks, SP, PvdD, DENK en Van Kooten-Arissen stemden tegen. De Autoriteit Persoonsgegevens adviseerde de Eerste Kamer eind 2021 om tegen het wetsvoorstel te stemmen.

Volgens de privacytoezichthouder zet de wet de deur wagenwijd open voor onbegrensde surveillance door een onbegrensde hoeveelheid partijen, publiek en privaat. Eerder was ook de Raad van State kritisch en stelde dat het voorstel op dat moment niet voldeed aan de eisen van artikel 10 van de Grondwet, dat het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer beschermt. Eind 2021 kwam de Raad van State echter met een positief oordeel.

Het gaat onder de WGS niet alleen om feitelijke gegevens die bedrijven en overheden met elkaar delen, maar ook om signalen, vermoedens en volledige zwarte lijsten die worden uitgewisseld en met elkaar verknoopt. Daarbij kunnen deze partijen op basis van deze schaduwadministraties 'interventies' met elkaar afstemmen waarin ze handhavend optreden tegen burgers die in hun vizier belanden, aldus de burgerrechtencoalitie die eerder de rechtszaak tegen SyRI won.

Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid is nu een internetconsultatie gestart over het Besluit gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (BGS). Het besluit moet voor "waarborgen" van de WGS zorgen en beschrijven wat de samenwerkingsverbanden precies mogen doen. Ook moet het volgens de minister de zorgen van onder andere het parlement, de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens wegnemen.

Zo verplicht het BGS tot passende opleidingen en trainingen, definieert het een maximale bewaartermijn, ziet het op een startpunt van de gegevensverwerking en de rechtmatigheid van de ingebrachte informatie, verplicht het een motiveringsplicht voor samenwerkingsverbanden bij de verstrekking van resultaten en komt het met een nadere bepaling van het delen van persoonsgegevens tussen samenwerkingsverbanden. Er kan tot 12 april op de internetconsultatie worden gereageerd. Wanneer de Eerste Kamer over de WGS stemt is nog onbekend.

Reacties (26)
21-02-2023, 10:02 door Anoniem
Kortom: het sociale puntensysteem wordt gewoon opgetuigd. Alleen was de stap wat te groot, dus moeten er ff wat stapjes bij.

Elke keer blijkt weer: de overheid is de ergste vijand.
21-02-2023, 10:24 door Anoniem
het Besluit gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (BGS). Het besluit moet voor "waarborgen" van de WGS zorgen en beschrijven wat de samenwerkingsverbanden precies mogen doen. Ook moet het volgens de minister de zorgen van onder andere het parlement, de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens wegnemen.

Zo verplicht het BGS tot passende opleidingen en trainingen, definieert het een maximale bewaartermijn, ziet het op een startpunt van de gegevensverwerking en de rechtmatigheid van de ingebrachte informatie, verplicht het een motiveringsplicht voor samenwerkingsverbanden bij de verstrekking van resultaten en komt het met een nadere bepaling van het delen van persoonsgegevens tussen samenwerkingsverbanden.

Er is dus nu al een lapmiddel nodig voor de WGS. nog voordat die wet in werking getreden is.

Maar volgens mij neemt het niets weg van de problemen die de WGS gaat veroorzaken.
Namelijk:

Het gaat onder de WGS niet alleen om feitelijke gegevens die bedrijven en overheden met elkaar delen, maar ook om signalen, vermoedens en volledige zwarte lijsten die worden uitgewisseld en met elkaar verknoopt. Daarbij kunnen deze partijen op basis van deze schaduwadministraties 'interventies' met elkaar afstemmen waarin ze handhavend optreden tegen burgers die in hun vizier belanden,

Blijkbaar heeft de politiek en overheid helemaal niets geleerd van de Toeslagenaffaire.
Op naar de volgende enquente.

Zijn er nog mensen die het McCarthy tijdperk in de VS kennen?
(oa. https://en.wikipedia.org/wiki/Hollywood_blacklist en https://en.wikipedia.org/wiki/House_Un-American_Activities_Committee )
21-02-2023, 10:36 door Anoniem
Weet je wat het mooie is, wordt betaalt van belastinggeld wat geroofd wordt op:
Loonbelasting
Belasting op groente en fruit.
Verplichte verzekering op een auto.
De lijst is oneindig groot, had beter kunnen posten waar geen belasting op geheven wordt.
Als dat er al is.
21-02-2023, 11:46 door Anoniem
Het geeft weer goed aan hoeveel partijen compleet hebben liggen slapen bij de behandeling van het wetsvoorstel en vooral hebben gekeken naar de positieve aspecten, maar blind zijn voor de potentieel negatieve consequenties.

Het lijkt er op alsof politiek Den Haag keer op keer een krankzinnig voorstel neerlegt dat de kiem legt voor grote problemen in de toekomst, het commentaar erop verwerkt onder het mom "we luisteren naar de betrokkenen", om vervolgens een nog steeds veel te extreem plan er doorheen te jassen.
Zet met een wet gewoon in op een surveillancemaatschappij, zwak een voorstel her en der wat af na een storm van kritiek en verkondig met een strak gezicht dat "we hier een stevig debat over hebben gehad waarbij alle plussen en minnen weloverwogen zijn besproken en de bezwaren zijn weggenomen, waardoor er nu een prima voorstel ligt", ook al is daar niets van waar.

Wederom de vraag: treurige incompetentie en gebrek aan geschiedkundig besef, of kwade opzet.
21-02-2023, 12:16 door Anoniem
Door Anoniem: geleerd van de Toeslagenaffaire.
Op naar de volgende enquente.

SyRI-coalitie: datakoppelwet blauwdruk voor meer toeslagenaffaires
maandag 11 januari 2021, 16:20 door Redactie

https://www.security.nl/posting/685506/SyRI-coalitie%3A+datakoppelwet+blauwdruk+voor+toeslagenaffaires
21-02-2023, 13:09 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 21-02-2023, 13:23
Dit is allemaal larie als we straks door omstandigheden gedwongen worden om een gedigitaliseerd paspoort op onze smartphones te zetten ("ID-Wallet"), en daar in de hele EU (en wellicht ook daarbuiten) met uniek identificerende gegevens (waaronder een uniek Europees burger "service" nummer) op steeds meer plaatsen met steeds meer details zullen moeten authenticeren.

Persoonsgegevens waar geen handelsverbod op komt - want data/gegevens zijn/informatie is niet tastbaar en heeft geen wettelijke (oubollig) waarde dus "ze zijn niet van iemand" en "zeker niet van jou".

Staatssecretaris van Huffelen loog dan ook glashard tegen de Tweede kamer in https://www.security.nl/posting/752848/Experts%3A+concept+eigendom+niet+toepasbaar+op+persoonsgegevens:
"Het is ondenkbaar en onwenselijk dat een betrokkene de zeggenschap over zijn persoonsgegevens aan een ander kan overdragen en vervolgens dus niets meer te zeggen zou hebben over zijn of haar gegevens", zo staat in een verslag van het expertpanel.

Staatssecretaris van Huffelen loog ook glashard tegen de hele wereld, uit https://www.security.nl/posting/766626/Van+Huffelen%3A+regels+in+echte+wereld+moeten+ook+op+internet+gelden#posting766681:
"Het is essentieel dat burgers zelf de regie hebben en houden over wat er met hun data gebeurt en met wie gegevens worden gedeeld. Het is hun data en daarover moeten mensen zelf altijd het laatste woord hebben."

En ik peins er niet over om mijn tijd te verdoen op een ondemocratische "internetconsultatie" website waarvan ik niet weet wat er met mijn inbreng gebeurt (eerder heb ik dat wel uitgebreid gedaan, nooit meer iets van gehoord). Stik er lekker in.
21-02-2023, 14:37 door Anoniem
Handig voor criminelen die toegang tot de data weten te bemachtigen.
Wie mag wat over wie weten?
Mag ik ook weten wie welke data over mij heeft opgevraagd?
Zal wel allemaal stiekem plaatsvinden zonder dat de betrokkene er in gekend wordt.
21-02-2023, 14:59 door Anoniem
Dit is allemaal in lijn met Agenda 2030, de optuiging van de totale EU controlestaat. Daar hebben jullie zelf voor gekozen toen jullie op deze partijen gingen stemmen omdat een stem op partijen als de FvD of PVV verloren stemmen waren. Nu worden/zijn jullie in het pak genaaid door de partijen waar jullie zelf voor gekozen hebben en nu gaan jullie huillie huillie doen. Tja, volk is dom en gemakzuchtig en krijgt de leiders die het verdiend. Ga nu eens gvd op de anti-EU partijen stemmen i.p.v. weer op partijen stemmen die je toch weer gaan voorliegen en blind de opdrachten van de EU en het WEF volgen. Probeer het gewoon eens een keer en zie hoe het stemmen wellicht in ons voordeel kan werken i.p.v. iedere keer in ons nadeel. De regering en een groot deel van de volksvertegenwoordiging (coalitie partijen) zijn inmiddels staatsvijand nummer 1. Veel erger kan dat niet worden als je aanstaande maart op FvD of PVV stemt. De BBB is gewoon een CDA clubje dus daar moet je het zeker niet van hebben. De rest van de parijen hebben laten zien dat het hebben van een ruggegraat niet iets is wat ze verweten kan worden.
De toekomst is iets wat we zelf in handen hebben of uit handen geven, vergeet dat niet.
21-02-2023, 15:13 door majortom
Door Erik van Straten:
En ik peins er niet over om mijn tijd te verdoen op een ondemocratische "internetconsultatie" website waarvan ik niet weet wat er met mijn inbreng gebeurt (eerder heb ik dat wel uitgebreid gedaan, nooit meer iets van gehoord). Stik er lekker in.
Helemaal mee eens. Ook ik heb hier wel een aantal keer tijd in geinvesteerd en een inbreng gegeven, maar het is zoals Erik meldt: je hoort er helemaal niets meer op terug. Er wordt nog niet eens de moeite genomen om te reageren op de reacties, ze te bundelen of wat dan ook. Het is een verplicht nummertje, een zoethoudertje voor de bevolking om de indruk te wekken dat er naar ze wordt geluisterd.

Gewoon kappen met die onzin als er op zo'n manier mee om wordt gegaan.
21-02-2023, 15:24 door _R0N_
Door Anoniem: Kortom: het sociale puntensysteem wordt gewoon opgetuigd. Alleen was de stap wat te groot, dus moeten er ff wat stapjes bij.

Elke keer blijkt weer: de overheid is de ergste vijand.

Blijkbaar vindt de meerderheid van de bevolking het geen probleem gezien het stemgedrag.
21-02-2023, 15:46 door Anoniem
Wat een absurd idee: waarborgen vastleggen in lagere regelgeving… dat zou in de wet zelf moeten staan, niet in een besluit.
21-02-2023, 16:42 door Anoniem
De bewaartermijnen gaan ongetwijfeld intefereren met de bewaartermijnen van de tijdelijke wet inlichtingen 2017 (Wiv 2017) en de recente nota cyberoperaties waar t/m 16 jan 2023 een publieke consultatie voor liep en ook al veel kritiek op was.
Het wordt zo een hele lappedeken aan bewaartermijnen cq de bewaartermijn noemen door de minister is deel van een schijn wekken dat alles helemaal tot in de puntjes is uitgewerkt en in zijn geheel kloppend is.
21-02-2023, 16:44 door Anoniem
Door _R0N_:
Door Anoniem: Kortom: het sociale puntensysteem wordt gewoon opgetuigd. Alleen was de stap wat te groot, dus moeten er ff wat stapjes bij.

Elke keer blijkt weer: de overheid is de ergste vijand.

Blijkbaar vindt de meerderheid van de bevolking het geen probleem gezien het stemgedrag.
Het is bij gebrek aan voorlichting en mediaaandacht dat dit zo loopt. Je conclusie is technisch gezien dus een tikkeltje voorbarig.
21-02-2023, 19:07 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is allemaal in lijn met Agenda 2030, de optuiging van de totale EU controlestaat. Daar hebben jullie zelf voor gekozen toen jullie op deze partijen gingen stemmen omdat een stem op partijen als de FvD of PVV verloren stemmen waren. Nu worden/zijn jullie in het pak genaaid door de partijen waar jullie zelf voor gekozen hebben en nu gaan jullie huillie huillie doen. Tja, volk is dom en gemakzuchtig en krijgt de leiders die het verdiend. Ga nu eens gvd op de anti-EU partijen stemmen i.p.v. weer op partijen stemmen die je toch weer gaan voorliegen en blind de opdrachten van de EU en het WEF volgen. Probeer het gewoon eens een keer en zie hoe het stemmen wellicht in ons voordeel kan werken i.p.v. iedere keer in ons nadeel. De regering en een groot deel van de volksvertegenwoordiging (coalitie partijen) zijn inmiddels staatsvijand nummer 1. Veel erger kan dat niet worden als je aanstaande maart op FvD of PVV stemt. De BBB is gewoon een CDA clubje dus daar moet je het zeker niet van hebben. De rest van de parijen hebben laten zien dat het hebben van een ruggegraat niet iets is wat ze verweten kan worden.
De toekomst is iets wat we zelf in handen hebben of uit handen geven, vergeet dat niet.
Ooit heb ik, als overtuigd (extreem) linkse stemmer geroepen dat ik nooit op FvD of PVV ga stemmen i.v.m. met hun stijl, die ik tamelijk niveau 'streetfight' vind. Maar sinds de dominantie van het ("gevaarlijke") coronavirus en in het kielzog daarvan de implementatie van de surveillancestaat ben ik om.
Als hartgrondige tegenstander van kernenergie moet ik even slikken (FvD wil kernenergie stimuleren), maar first things first. Het is dit of niet stemmen (ook heel lang gedaan).
22-02-2023, 09:29 door Anoniem
Door Anoniem: Handig voor criminelen die toegang tot de data weten te bemachtigen.
Wie mag wat over wie weten?
Mag ik ook weten wie welke data over mij heeft opgevraagd?
Zal wel allemaal stiekem plaatsvinden zonder dat de betrokkene er in gekend wordt.
Die criminelen zitten in Brussel en Den Haag en verspreid door de hele polder.
Ze vinden zichzelf prima bezig.
Dus misschien moet je ze geen criminelen noemen, maar maatschappelijke en politieke kankercellen.
Metastase is al ver gevorderd. Democratische rechtsstaat is al bijna terminaal.
Na voltooiing van de afschaffing van de rechtsstaat d.m.v. o.a. de datasurveillance- en koppelingswet WGS en uitschakeling van verzet d.m.v. zwarte lijsten die met alle polderorganisaties worden gedeeld, waardoor kritische mensen niet meer kunnen leven, is de weg vrij om ons eigendom af te pakken en onze zorg en onderwijs verder uit te kleden. Bijvoorbeeld onder het mom van 'verbetering van de efficiëntie'.
Stem vooral VVD, PvdA, CDA, GL, CU of D66, de partijen die stapje voor stapje alles van gewone mensen afpakken om het te geven aan hun eigen vriendjes aan de top.

Gewone mensen moeten zich verplicht zorgen maken over het milieu, de top maakt zich zorgen over vervelende milieuregels die de kosten van het tweede superjacht opdrijven, over de privacy van korte-afstandsvluchten met de privé-jet of over de lage kwaliteit van het personeel in het vijfde huis, dat godbetere allemaal 10% meer dan het minimumloon ontvangt. Telkens raken de bewakingscamera's daar onklaar, verdwijnen er waardevolle objecten en er is sprake van vandalisme... Oh wacht, nee, in het land waar het vijfde huis staat, is geen minimumloon.
22-02-2023, 10:31 door Anoniem
Door Anoniem:
Door _R0N_:
Door Anoniem: Kortom: het sociale puntensysteem wordt gewoon opgetuigd. Alleen was de stap wat te groot, dus moeten er ff wat stapjes bij.

Elke keer blijkt weer: de overheid is de ergste vijand.

Blijkbaar vindt de meerderheid van de bevolking het geen probleem gezien het stemgedrag.
Het is bij gebrek aan voorlichting en mediaaandacht dat dit zo loopt. Je conclusie is technisch gezien dus een tikkeltje voorbarig.

Maar met alle geitenpaadjes die de kabinetten Rutte telkens weer bedenken om hun zin door te drijven, is dat (de voorlichting en media-aandacht) zo onderhand een dagtaak aan het worden.
22-02-2023, 11:00 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ
Door Anoniem:
Door Anoniem: Handig voor criminelen die toegang tot de data weten te bemachtigen.
Wie mag wat over wie weten?
Mag ik ook weten wie welke data over mij heeft opgevraagd?
Zal wel allemaal stiekem plaatsvinden zonder dat de betrokkene er in gekend wordt.
Die criminelen zitten in Brussel en Den Haag en verspreid door de hele polder.
Ze vinden zichzelf prima bezig.
Dus misschien moet je ze geen criminelen noemen, maar maatschappelijke en politieke kankercellen.
Metastase is al ver gevorderd. Democratische rechtsstaat is al bijna terminaal.
Na voltooiing van de afschaffing van de rechtsstaat d.m.v. o.a. de datasurveillance- en koppelingswet WGS en uitschakeling van verzet d.m.v. zwarte lijsten die met alle polderorganisaties worden gedeeld, waardoor kritische mensen niet meer kunnen leven, is de weg vrij om ons eigendom af te pakken en onze zorg en onderwijs verder uit te kleden. Bijvoorbeeld onder het mom van 'verbetering van de efficiëntie'.
Stem vooral VVD, PvdA, CDA, GL, CU of D66, de partijen die stapje voor stapje alles van gewone mensen afpakken om het te geven aan hun eigen vriendjes aan de top.

Gewone mensen moeten zich verplicht zorgen maken over het milieu, de top maakt zich zorgen over vervelende milieuregels die de kosten van het tweede superjacht opdrijven, over de privacy van korte-afstandsvluchten met de privé-jet of over de lage kwaliteit van het personeel in het vijfde huis, dat godbetere allemaal 10% meer dan het minimumloon ontvangt. Telkens raken de bewakingscamera's daar onklaar, verdwijnen er waardevolle objecten en er is sprake van vandalisme... Oh wacht, nee, in het land waar het vijfde huis staat, is geen minimumloon.

Ik zat een keer in het vliegtuig naast een Engelse dame. Zij werkte free-lance in de sector "human resource management / recruitment" en was op de terugweg van een bezoek aan een buitenlands dochterbedrijf van een in het VK gehoofdkwartierde, van oorsprong Britse multinationale onderneming. Ze had in opdracht van die onderneming een aantal medewerkers van dat dochterbedrijf meer begrip proberen bij te brengen voor de Britse cultuur en de Britse manier van communiceren - want er waren wat misverstandjes geweest. Dit was ca. vijf jaar geleden, in de tijd dat Jeremy Corbyn de politieke leider van de Britse Labour-partij was. Zij vond Corbyn zo ongeveer een monster. Volgens haar zou Corbyn het VK naar de ondergang leiden als hij aan de macht kwam.

Ik zei voorzichtig dat Corbyn toch ook wel enkele zinnige voorstellen had gedaan, zoals investeren in kwalitatief goede opleidingen (educatie), en het verhogen van het minimumloon naar (als ik me goed herinner) 15 pond per uur, zodat gewone mensen normaal kunnen leven en ook wat kunnen consumeren (goed voor de economie!). Ik meen dat de Engelse "National Minimum Wage" op dit moment voor bijna iedereen ongeveer 9,50 Britse pond is (hoeveel het toen was, herinner ik me niet), terwijl de door een groep werkgevers vrijwillig gepromote "National Living Wage" op dit moment 10,90 is (in Londen: 11,95) - waarvan je in veel gevallen nog steeds niet goed kunt rondkomen.

De dame naast mij in het vliegtuig was het niet met me eens. Er was volgens haar in het VK niet genoeg geld om van overheidswege te investeren in educatie. Ik zei: Jullie hebben jullie eigen valuta, de Britse pond. Dus jullie hebben altijd geld, het is alleen de vraag of je het goed investeert. Als je het goed investeert, dan verdient de investering zich terug en wordt de Britse pond juist sterker. Ze had geen argumenten meer, maar het wilde er bij haar niet in.

Ze was het ook niet eens met het verhogen van het minimumloon, want dat was volgens haar "bad for recruitment". Ze gaf daarvoor geen verdere argumenten, het leek eerder een dogma te zijn. Tegelijk leek ze geen enkel bezwaar te hebben tegen exorbitante salarissen voor toplieden, want die "voegden waarde toe aan de economie" - iets wat gewone werknemers volgens haar kennelijk niet deden.

Deze vrouw behoorde zelf niet tot de top, maar waarschijnlijk tot de hogere middenklasse (het kan zijn dat ze miljonair was, maar ze zal geen tientallen miljoenen gehad hebben, anders had ze niet naast mij in een opgepropte economy class gezeten).

Wat je hier zag, was dat iemand die zelf niet tot de top behoorde, wel volledig gehersenspoeld was door de ideologie van de top, en zich als ingehuurde kracht volledig in dienst had gesteld van een systeem waarvan uiteindelijk iedereen behalve een heel kleine elite de dupe wordt. Daar verdiende ze haar geld mee, en dus was het volgens haar goed. Als ze niet in die tunnelvisie had geloofd, had ze waarschijnlijk haar werk niet eens kunnen doen, want de uitvoering van haar HRM-taken vereiste waarschijnlijk dat ze een dergelijke ideologie uitdroeg.

Nederland zit propvol met mensen die zich op een vergelijkbare manier hebben laten reduceren tot "systeemuitvoerders". Dit is dezelfde mentaliteit als die van de mensen die na afloop van de Tweede Wereldoorlog zeiden "Ich habe es nicht gewusst". Dat klopt ook. Ze hadden het zichzelf namelijk niet toegestaan om bepaalde dingen te weten. Maar stiekem, ergens diep van binnen, wisten en weten ze die dingen natuurlijk wel. Maar dat is hun eigen, persoonlijke geheimpje, dat ze - knipoog, knipoog - alleen non-verbaal of in vage bewoordingen delen met gelijkgestemden, omdat het dan geen persoonlijk risico oplevert.

Voor dit wijdverspreide, laffe en gewetenloze gedrag zou ik geen oplossing weten. Zoals Jan Terlouw (leider van D66 toen dat nog een fatsoenlijke partij was) ooit zei: Er moet waarschijnlijk eerst een ramp gebeuren die ook rijke, witte mensen raakt, voordat er wat gaat veranderen.

Pas wanneer rijke, witte mensen gaan zien dat zij zelf vroeg of laat ook te grazen zullen worden genomen in de surveillance-staat, zullen ze misschien in verzet gaan komen, als het dan nog niet te laat is.

M.J.
22-02-2023, 13:00 door Anoniem
Door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Handig voor criminelen die toegang tot de data weten te bemachtigen.
Wie mag wat over wie weten?
Mag ik ook weten wie welke data over mij heeft opgevraagd?
Zal wel allemaal stiekem plaatsvinden zonder dat de betrokkene er in gekend wordt.
Die criminelen zitten in Brussel en Den Haag en verspreid door de hele polder.
Ze vinden zichzelf prima bezig.
Dus misschien moet je ze geen criminelen noemen, maar maatschappelijke en politieke kankercellen.
Metastase is al ver gevorderd. Democratische rechtsstaat is al bijna terminaal.
Na voltooiing van de afschaffing van de rechtsstaat d.m.v. o.a. de datasurveillance- en koppelingswet WGS en uitschakeling van verzet d.m.v. zwarte lijsten die met alle polderorganisaties worden gedeeld, waardoor kritische mensen niet meer kunnen leven, is de weg vrij om ons eigendom af te pakken en onze zorg en onderwijs verder uit te kleden. Bijvoorbeeld onder het mom van 'verbetering van de efficiëntie'.
Stem vooral VVD, PvdA, CDA, GL, CU of D66, de partijen die stapje voor stapje alles van gewone mensen afpakken om het te geven aan hun eigen vriendjes aan de top.

Gewone mensen moeten zich verplicht zorgen maken over het milieu, de top maakt zich zorgen over vervelende milieuregels die de kosten van het tweede superjacht opdrijven, over de privacy van korte-afstandsvluchten met de privé-jet of over de lage kwaliteit van het personeel in het vijfde huis, dat godbetere allemaal 10% meer dan het minimumloon ontvangt. Telkens raken de bewakingscamera's daar onklaar, verdwijnen er waardevolle objecten en er is sprake van vandalisme... Oh wacht, nee, in het land waar het vijfde huis staat, is geen minimumloon.

Ik zat een keer in het vliegtuig naast een Engelse dame. Zij werkte free-lance in de sector "human resource management / recruitment" en was op de terugweg van een bezoek aan een buitenlands dochterbedrijf van een in het VK gehoofdkwartierde, van oorsprong Britse multinationale onderneming. Ze had in opdracht van die onderneming een aantal medewerkers van dat dochterbedrijf meer begrip proberen bij te brengen voor de Britse cultuur en de Britse manier van communiceren - want er waren wat misverstandjes geweest. Dit was ca. vijf jaar geleden, in de tijd dat Jeremy Corbyn de politieke leider van de Britse Labour-partij was. Zij vond Corbyn zo ongeveer een monster. Volgens haar zou Corbyn het VK naar de ondergang leiden als hij aan de macht kwam.

Ik zei voorzichtig dat Corbyn toch ook wel enkele zinnige voorstellen had gedaan, zoals investeren in kwalitatief goede opleidingen (educatie), en het verhogen van het minimumloon naar (als ik me goed herinner) 15 pond per uur, zodat gewone mensen normaal kunnen leven en ook wat kunnen consumeren (goed voor de economie!). Ik meen dat de Engelse "National Minimum Wage" op dit moment voor bijna iedereen ongeveer 9,50 Britse pond is (hoeveel het toen was, herinner ik me niet), terwijl de door een groep werkgevers vrijwillig gepromote "National Living Wage" op dit moment 10,90 is (in Londen: 11,95) - waarvan je in veel gevallen nog steeds niet goed kunt rondkomen.

De dame naast mij in het vliegtuig was het niet met me eens. Er was volgens haar in het VK niet genoeg geld om van overheidswege te investeren in educatie. Ik zei: Jullie hebben jullie eigen valuta, de Britse pond. Dus jullie hebben altijd geld, het is alleen de vraag of je het goed investeert. Als je het goed investeert, dan verdient de investering zich terug en wordt de Britse pond juist sterker. Ze had geen argumenten meer, maar het wilde er bij haar niet in.

Ze was het ook niet eens met het verhogen van het minimumloon, want dat was volgens haar "bad for recruitment". Ze gaf daarvoor geen verdere argumenten, het leek eerder een dogma te zijn. Tegelijk leek ze geen enkel bezwaar te hebben tegen exorbitante salarissen voor toplieden, want die "voegden waarde toe aan de economie" - iets wat gewone werknemers volgens haar kennelijk niet deden.

Deze vrouw behoorde zelf niet tot de top, maar waarschijnlijk tot de hogere middenklasse (het kan zijn dat ze miljonair was, maar ze zal geen tientallen miljoenen gehad hebben, anders had ze niet naast mij in een opgepropte economy class gezeten).

Wat je hier zag, was dat iemand die zelf niet tot de top behoorde, wel volledig gehersenspoeld was door de ideologie van de top, en zich als ingehuurde kracht volledig in dienst had gesteld van een systeem waarvan uiteindelijk iedereen behalve een heel kleine elite de dupe wordt. Daar verdiende ze haar geld mee, en dus was het volgens haar goed. Als ze niet in die tunnelvisie had geloofd, had ze waarschijnlijk haar werk niet eens kunnen doen, want de uitvoering van haar HRM-taken vereiste waarschijnlijk dat ze een dergelijke ideologie uitdroeg.

Nederland zit propvol met mensen die zich op een vergelijkbare manier hebben laten reduceren tot "systeemuitvoerders". Dit is dezelfde mentaliteit als die van de mensen die na afloop van de Tweede Wereldoorlog zeiden "Ich habe es nicht gewusst". Dat klopt ook. Ze hadden het zichzelf namelijk niet toegestaan om bepaalde dingen te weten. Maar stiekem, ergens diep van binnen, wisten en weten ze die dingen natuurlijk wel. Maar dat is hun eigen, persoonlijke geheimpje, dat ze - knipoog, knipoog - alleen non-verbaal of in vage bewoordingen delen met gelijkgestemden, omdat het dan geen persoonlijk risico oplevert.

Voor dit wijdverspreide, laffe en gewetenloze gedrag zou ik geen oplossing weten. Zoals Jan Terlouw (leider van D66 toen dat nog een fatsoenlijke partij was) ooit zei: Er moet waarschijnlijk eerst een ramp gebeuren die ook rijke, witte mensen raakt, voordat er wat gaat veranderen.

Pas wanneer rijke, witte mensen gaan zien dat zij zelf vroeg of laat ook te grazen zullen worden genomen in de surveillance-staat, zullen ze misschien in verzet gaan komen, als het dan nog niet te laat is.

M.J.

En dan is het zeker te laat.
22-02-2023, 15:15 door Anoniem
Door Anoniem: Handig voor criminelen die toegang tot de data weten te bemachtigen.
Wie mag wat over wie weten?
Mag ik ook weten wie welke data over mij heeft opgevraagd?
Zal wel allemaal stiekem plaatsvinden zonder dat de betrokkene er in gekend wordt.

Nog handiger om er wat aan toe te voegen...
22-02-2023, 15:23 door Anoniem
Er is een verschil tussen toeslagen afaire en dit toekomstige debacle iedereen weet hoe het van de rails kan gaan... Het is bewust expliciet gekozen dus er is geen beroep meer mogelijk op onvoorziene gevolgen, gebrek aan actieve herinneringen, etc.
23-02-2023, 06:58 door Anoniem
Door Anoniem: Er is een verschil tussen toeslagen afaire en dit toekomstige debacle iedereen weet hoe het van de rails kan gaan... Het is bewust expliciet gekozen dus er is geen beroep meer mogelijk op onvoorziene gevolgen, gebrek aan actieve herinneringen, etc.
Je hebt volkomen gelijk, maar ook daaraan zullen ze achteraf "geen actieve herinnering" hebben. Als je in de toekomst de inmiddels ex-bewindslieden en (ex?)parlementariërs hier achteraf op wijst, zullen ze jou eerder beschuldigen van "complottheorieën" omdat het volgens henzelf "nooit hun doel is geweest" om dat volgende debacle te veroorzaken.

Ze zitten dan weer op andere goedbetaalde posten voor dit regime (bijvoorbeeld burgemeestersposten, of in een adviesorgaan of "task force" dat goede salarissen betaalt) en zullen er niet aan herinnerd willen worden.
23-02-2023, 08:22 door Anoniem
Ik wilde op de bovengenoemde internetconsultatie van de overheid reageren met de volgende tekst:
Dit is een schandelijk voornemen, dat leidt tot de institutionalisering van rechteloosheid d.m.v. het delen van formele en informele zwarte lijsten. Niets geleerd van McCarthyisme in de VS, de praktijken in de Sovjet-Unie, de Toeslagenaffaire , de SyRI-rechtszaak etc. etc. Het is duidelijk dat we in Nederland geen regering meer hebben maar een regime. Voor het overige verwijs ik naar de standpunten van de burgerrechtencoalitie die eerder de SyRI-rechtszaak won.

Minister Yesilgöz van "Justitie" (hrm...) en de rest van het regime-Rutte hebben kennelijk intensief gekeken naar de methoden van functioneel dictator Erdogan om daar inspiratie aan te ontlenen.
Maar na het invullen daarvan verscheen op de volgende pagina van de overheidswebsite de volgende tekst:
Een e-mailadres kan maar één keer gebruikt worden per consultatie. Na het versturen van uw reactie krijgt u een bevestiging toegestuurd naar het e-mailadres dat u hier opgeeft. In deze bevestigingsmail staat een link naar de consultatie website die u moet aanklikken om uw reactie te bevestigen. Dit om misbruik van de site tegen te gaan. Het is daarom van belang dat u hier uw e-mailadres juist invult.

Anoniem reageren op een consultatie is niet toegestaan. Daarom dient u hier uw naam en woonplaats op te geven. Uw gegevens worden gebruikt voor het verwerken van de inzending. Meer informatie vindt u in het privacystatement.
Met andere woorden, het ministerie wil mijn mening alleen horen als ik eerst mijn persoonsgegevens door het ministerie laat verwerken. Tja, ik ga daar natuurlijk niet mijn persoonsgegevens laten verwerken, want dan komen die terecht op die zwarte lijsten van kritische, "potentieel gevaarlijke" mensen die ze met elkaar willen gaan "delen". Dus ik trok me terug, het ministerie zal mijn tekst niet terugvinden in de resultaten van deze fake-"consultatie".
23-02-2023, 09:12 door Anoniem
Door Anoniem:

Maar na het invullen daarvan verscheen op de volgende pagina van de overheidswebsite de volgende tekst:
Een e-mailadres kan maar één keer gebruikt worden per consultatie. Na het versturen van uw reactie krijgt u een bevestiging toegestuurd naar het e-mailadres dat u hier opgeeft. In deze bevestigingsmail staat een link naar de consultatie website die u moet aanklikken om uw reactie te bevestigen. Dit om misbruik van de site tegen te gaan. Het is daarom van belang dat u hier uw e-mailadres juist invult.

Anoniem reageren op een consultatie is niet toegestaan. Daarom dient u hier uw naam en woonplaats op te geven. Uw gegevens worden gebruikt voor het verwerken van de inzending. Meer informatie vindt u in het privacystatement.
Met andere woorden, het ministerie wil mijn mening alleen horen als ik eerst mijn persoonsgegevens door het ministerie laat verwerken. Tja, ik ga daar natuurlijk niet mijn persoonsgegevens laten verwerken, want dan komen die terecht op die zwarte lijsten van kritische, "potentieel gevaarlijke" mensen die ze met elkaar willen gaan "delen". Dus ik trok me terug, het ministerie zal mijn tekst niet terugvinden in de resultaten van deze fake-"consultatie".
Internet consultatie = fishing
23-02-2023, 10:11 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: 23-02-2023, 10:25
Door Anoniem:
Door Anoniem: (...) Met andere woorden, het ministerie wil mijn mening alleen horen als ik eerst mijn persoonsgegevens door het ministerie laat verwerken. Tja, ik ga daar natuurlijk niet mijn persoonsgegevens laten verwerken, want dan komen die terecht op die zwarte lijsten van kritische, "potentieel gevaarlijke" mensen die ze met elkaar willen gaan "delen". Dus ik trok me terug, het ministerie zal mijn tekst niet terugvinden in de resultaten van deze fake-"consultatie".
Internet consultatie = fishing

Interessante gedachte dat "internetconsultatie" een vorm van "fishing" zou kunnen zijn. Het doet denken aan de campagne "Laat honderd bloemen bloeien" in het China onder Mao Zedong. Uit Wikipedia:

Laat Honderd Bloemen Bloeien was de slogan van een kortstondige liberalisatiecampagne, de Honderd Bloemencampagne, in de Volksrepubliek China van 1956 tot juni 1957. Tijdens de campagne moedigden de autoriteiten kritiek aan met, naar eigen zeggen, als doel om misstanden in het bestuur te kunnen opsporen en aanpakken.

De campagne was een idee van Mao Zedong, hoewel naaste medewerkers als Liu Shaoqi het afrieden. Premier Zhou Enlai nam vervolgens het initiatief tot de campagne. Nadat eind 1956 al studenten demonstraties hielden (aanvankelijk slechts mondjesmaat), arbeiders staakten en boeren zich terugtrokken uit collectieve boerderijen, riep Voorzitter Mao in februari 1957 ook intellectuelen op met kritiek te komen, daarbij fouten van de Communistische Partij van China (CPC) benoemend. Het was in deze toespraak dat Mao sprak van "Laat honderd bloemen bloeien, laat honderd scholen wedijveren" (...), afgeleid van een traditioneel Chinees gedicht. Hij stelde dat het niet erg was als critici te ver gingen, en dat alleen door "discussie, kritiek, overreding" correcte ideeën bevorderd konden worden. In de maanden daarna bleef Mao de campagne propageren.

Toen die kritiek daadwerkelijk op gang kwam was een belangrijk deel van de partijleiding, waaronder Mao, geschokt over de felheid van die kritiek, onder andere geuit via muurkranten. Niet alleen de Communistische Partij werd bekritiseerd, maar ook het communisme in het algemeen en het leiderschap van Mao zelf.

Als gevolg hiervan ging de partij in juni 1957 onder leiding van Deng Xiaoping snel over tot vervolging van de personen – intellectuelen, studenten, boeren en arbeiders – die deze kritiek hadden durven uiten. In de hoofdstad Beijing zag Peng Zhen toe op een strenge vervolging. Het totaal aantal slachtoffers liep in de honderdduizenden, zo niet miljoenen. Historicus Frank Dikötter spreekt van een half miljoen studenten en intellectuelen die als conservatieven gebrandmerkt in afgelegen gebieden dwangarbeid moesten gaan verrichten.

Het gevolg van de campagne was dat de kloof tussen het communistische regime en de intellectuelen aanzienlijk vergroot werd. Bovendien leerden de intellectuelen dat het veiliger was om zich koest te houden en Mao te steunen. (...)

De zienswijzen op de intenties van de campagne lopen uiteen. De vervolging was zo fel, dat sommigen de overtuiging zijn toegedaan dat de hele Honderd Bloemen Campagne alleen maar een valstrik is geweest om critici uit de tent te lokken en vervolgens in de kraag te grijpen. Mao had deze tactiek namelijk al eens eerder gebruikt, tijdens zijn periode in Yan'an. Hij noemde dit Lok de slangen uit hun holen. (...)

Volgens anderen (...) moet de campagne niet gezien worden als "een soort machiavellistische valstrik van het regime". Mao had volgens [deze anderen] daadwerkelijk gehoopt dat de kritiek opbouwend zou zijn en het regime ten goede zou komen. Pas tijdens de campagne zou hij geschrokken zijn van de reacties die de campagne opriep.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Laat_Honderd_Bloemen_Bloeien

Je zou de WGS en het BGS kunnen zien als instrumenten die het bewind onder Rutte wil inzetten niet om "de slangen uit hun holen te lokken", zoals Mao zich genoodzaakt voelde om te doen, maar om ze met technocratische middelen "uit hun holen te drijven".

Het doet trouwens ook een beetje denken aan de omgang van het Nederlandse bewind met het referendum. Geschrokken van de uitslagen van o.a. het referendum over de "Sleepnet-wet" (2017) die inlichtingendiensten nieuwe bevoegdheden gaf, schafte het Nederlandse bewind vervolgens het referendum af.

M.J.
27-02-2023, 23:28 door Anoniem
Kunnen we Yesilgöz en Rutte opgeven voor deze database? Ik heb sterke vermoedens van fraude
28-02-2023, 19:47 door Anoniem
Over de Sleepnetwet: Als je goed kijkt naar zaken als de ontwikkeling van communicatie: er was eerst geschreven brieven, dan waren er de kranten, dan was er de telegraaf, dan was er de telefoon, dan was er de radio, dan was er de televisie, nu is er het internet, wat volgt? Telepathie! Wijd open, geaccepteerde telepathie. En de reden dat dat gaat gebeuren, is simpelweg omdat we het verwachten. Ons bewustzijn verwacht in staat te zijn om direkt met iedereen te communiceren. Hier hoor je mensen technologie afkeuren. Klagen over technologie. Maar als we naar dit hele patroon kijken, is technologie eigenlijk slechts de voetafdruk van bewustzijn. Je kunt bewustzijn niet echt zien, maar je ziet wel waar het is geweest, want er zal daar een stukje technologie zitten. Deze ontwikkelingen van deze communicatieve vaardigheden zijn bijvoorbeeld de voetafdrukken naar telepathie, en we snappen het allemaal. Degenen die bang zijn om alle geheimen prijs te geven, zullen worden uitgesloten van het ervaren van telepathie. Degenen die niets te verbergen hebben, diegenen die ethisch leven (8e stap van bewustzijn in de Mayakalender), zullen telepathie kunnen ervaren. Het is onze eigen barrière, die wordt afgebroken door een ding dat "Big Brother" heet. Big Brother elimineert de geheimen, Big Brother weet bijna alles wat er over deze mensen te weten valt. Het is een stuk technologie of een conglomeraat van technologie, dat ons dwingt tot een andere manier van leven. Nu is er angst geassocieerd met B.B., dat komt omdat we op dit moment een macht hebben: bewustzijn. En wie weet wat ze met die informatie gaan doen? Om zichzelf te machtigen over jou? Dat is de angst. Feit is, dat een ethisch bewustzijn hoe dan ook al die informatie zou gebruiken. En dat is waar we naartoe gaan. Dus in de toekomst is de mogelijkheid van telepathie wijd open. Dit zijn de soorten ontwikkelingen die zullen plaatsvinden, die onze wereld radicaal zullen veranderen. Radicaal! Honderden miljoenen mensen zonder werk, door de vooruitgang van technologie, door de vooruitgang van bewustzijn. Het is al met miljoenen gebeurd. Dit kan een beetje verontrustend zijn naarmate we verder gaan. Maar je kunt ‘t niet stoppen, je kunt ‘t alleen begrijpen. En erbij zijn. Dus vanwege het bewustzijn hebben we technologie ontwikkeld en die technologie vervolgens gebruikt om bewuster te worden. Het werkt twee kanten op.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.