image

Chatapp Signal vertrekt uit VK als nieuwe wetgeving encryptie ondermijnt

vrijdag 24 februari 2023, 12:31 door Redactie, 11 reacties

Chatapp Signal stopt met het aanbieden van diensten in het Verenigd Koninkrijk als nieuwe wetgeving encryptie zou ondermijnen. Dat laat Signal "president" Meredith Whittaker tegenover de BBC weten. "Signal zou honderd procent zeker vertrekken", aldus Whittaker die verantwoordelijk is voor het beleid, image en strategie van de chatapp.

De kritiek van Whittaker richt zich op de omstreden Online Safety Bill. Het wetsvoorstel kwam eerder door experts en burgerrechtenbewegingen onder vuur te liggen omdat die encryptie zou ondermijnen en een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting zou vormen. Vervolgens kwam de Britse regering met een aangepast wetsvoorstel. Dat zou volgens de beleidsmakers end-to-end encryptie niet verbieden.

Critici stellen dat de wetgeving platforms en diensten kan verplichten om de content van hun gebruikers te controleren. "Het is belangrijk dat techbedrijven al het mogelijke doen om ervoor te zorgen dat hun platforms geen broedplaats voor pedofielen worden", aldus het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken. "De Online Safety Bill vormt geen verbod op end-to-end encryptie, maar maakt duidelijk dat technologische veranderingen niet op zo'n manier moeten worden geïmplementeerd dat de openbare veiligheid wordt geraakt, met name de veiligheid van kinderen op internet."

Whittaker noemt dit "magisch denken", waarbij beleidsmakers geloven dat het mogelijk is om alleen privacy voor de 'good guys' te hebben. "Encryptie beschermt iedereen of het is voor iedereen stuk." De Signal-president vreest dat de "backdoors" die het scannen van berichten mogelijk moeten maken ook door statelijke actoren en criminelen zijn te misbruiken.

Volgens Whittaker kan de Online Safety Bill dan ook de mogelijkheid voor Signal om diensten in het VK aan te bieden in gevaar brengen. "Dit kan zeker, en we zouden absoluut honderd procent zeker vertrekken dan het vertrouwen te ondermijnen dat mensen in ons hebben om echte privécommunicatie te bieden. We hebben onze privacybeloftes nog nooit verzwakt en zullen dat ook nooit doen." Eerder deze maand sloegen ook meerdere burgerrechtenbewegingen alarm over de wetgeving en riepen op om end-to-end encryptie en het recht op privécommunicatie te beschermen.

Reacties (11)
24-02-2023, 12:40 door Anoniem
Zitten ze dan in de VK? Je kunt de app vanuit de VK downloaden maar dat lijkt meer op import van de gebruiker. Net zoals een Saudi-Arabier hier ook wijn mag kopen.
24-02-2023, 12:53 door Anoniem
Zou het indruk maken?
De overheid is nou eenmaal de vijand, ook in de UK.
24-02-2023, 13:20 door Anoniem
Daar begint het al. De een dreigt zich terug te trekken op het Noord-Amerikaanse continent vanwege hinderen door regelgeving van ongehinderd data-slurpen, de ander trekt zich terug vanwege encryptie-beperkingen van eindgebruikers voor EU-monitoring en surveillance-behoeften van het Anglo-Amerikaanse Imperium.

Dit zijn twee kanten van de bedreiging van de individuele onafhankelijkheid van legitieme eindgebruikers. Ik zeg met name 'legitieme' eindgebruikers, want het is een regelrechte aantasting plus vaak een brevet van onvermogen om cybercrime een halt toe te roepen.

In zulke gevallen wordt slechts de t.- & p.-kaart getrokken, gaat men de individuele vrijheid van iedereen inperken en wil men encryptie verzwakken voor het 'gemeen' en die het liefst zelf ongelimiteerd behouden. Dat is kwalijk. Zware bedreigingen van de al sterk aangetaste anonimiteit en privacy vinden er plaats onder het mom van net als 80 jaar geleden: Achtung! Feind hört mit!

#obserwator
24-02-2023, 13:28 door Anoniem
Door Anoniem: Zitten ze dan in de VK? Je kunt de app vanuit de VK downloaden maar dat lijkt meer op import van de gebruiker. Net zoals een Saudi-Arabier hier ook wijn mag kopen.

Er staat dat Signal geen diensten meer gaat leveren in de UK omdat ze dan aan de genoemde wet moeten voldoen. Dus kom je IP technisch (denk ik dan) of telefoonnummer technisch uit de UK dan werkt Signal niet voor jou. Signal is volgens de tekst in één van de linkjes een Amerikaanse not-for-profit organisatie.
24-02-2023, 17:07 door johanw - Bijgewerkt: 24-02-2023, 17:09
Door Anoniem:Er staat dat Signal geen diensten meer gaat leveren in de UK omdat ze dan aan de genoemde wet moeten voldoen. Dus kom je IP technisch (denk ik dan) of telefoonnummer technisch uit de UK dan werkt Signal niet voor jou. Signal is volgens de tekst in één van de linkjes een Amerikaanse not-for-profit organisatie.
Er zijn al lang Signal forks die via Tor kunnen verbinden (Molly), en anders kun je een VPN op je telefoon draaaien.

Het blokkeren van +44 nummers bij registratie zou wel vervelend zijn, maar waarom zouden ze dat doen? Ze hebben toch geen mensen of bezittingen daar, laat het UK maar blokkeren als ze dat zo graag willen. Er zijn nu in Signl ook al opties om blokkerende regimes tegen te werken, het UK toevoegen aan die lijst is makkelijk.
24-02-2023, 23:05 door Anoniem
Waarom niet eens een lijstje van diverse front-ends, zoals nitter.nl voor Twitter.

Hier een leuk overzichtje:
https://www.funkyspacemonkey.com/foss-front-ends-and-alternatives-for-twitter-instagram-reddit-youtube-and-more

#webproxy

P.S. Draai ook eens een query op intelx.io. Verhelderend.

En onthoudt een hele goede zoek-artiest kan menig hacker de loef afsteken,
tenminste dat was de opvatting van searchlores guru, F.R.A.V.I.A., helaas ons veel e vroeg ontvallen.
24-02-2023, 23:52 door Anoniem
Als die privacy wordt ingeleverd is er dan de GARANTIE minimaal 100% zekerheid dat er GEEN KP en GEEN Terroristische aanslagen meer komen, en dat de hele wet vervalt bij de eerste aanslag / kp zaak na 6 maanden van datum van in werking treding?
Want de garantie dat er geen privacy meer is er vanaf in werking treding.
26-02-2023, 15:13 door Anoniem
Goed geanaliseerd, anoniem van 23:52 van 24-02,

Helaas gaat die vlieger voor jou niet op, wat er op flagellanten-manier is doorheen gejast, blijft.
Je weet het wel twee stalppen vooruit en bij te veel weerstand een half stapje terug,
maar het uiteindelijke doel volledig monitoren en onder surveillance zal blijven.

Het zal ook 100% zeker geen einde maken aan zogeheten 'false flags',
26-02-2023, 15:22 door Anoniem

Het blokkeren van +44 nummers bij registratie zou wel vervelend zijn, maar waarom zouden ze dat doen? Ze hebben toch geen mensen of bezittingen daar, laat het UK maar blokkeren als ze dat zo graag willen. Er zijn nu in Signal ook al opties om blokkerende regimes tegen te werken, het UK toevoegen aan die lijst is makkelijk.
Zolang het jou niet treft is het goed ?
Wat als NL de volgende is ? Dan krijg je dezelfde reactie vanuit andere landen. Blokkeer NL maar.
26-02-2023, 17:09 door Anoniem
Is de overheid hierin ook vaak een 'slechterik'?

[ur] https://www.packetlabs.net/posts/cryptography-attacks/ [/url]
27-02-2023, 12:59 door Anoniem
Hoe lang zijn overheden nu al aan het drammen over 'rommelen aan encryptie-standaarden'
ten behoeve van hun eenzijdige monitoring en surveillance behoeften?

Het liefst zouden ze de hele dag een gedachtelezer op hun onderdanen loslaten om mogelijke ongewenste personen preventief te kunnen verwijderen uit hun ideale samenleving.

Beter van dat we dat maar niet laten gebeuren met z'n allen. De oppressie van die kant gaat toch soms al veel te ver.

#webproxy
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.