image

Rabobank hoeft fraudeslachtoffer die het waarschuwde voor cash niet te vergoeden

donderdag 2 maart 2023, 11:12 door Redactie, 24 reacties
Laatst bijgewerkt: 02-03-2023, 11:29

Rabobank hoeft een klant die het vroeg om het aantal stortingen van contant geld te beperken en voorzichtig te zijn met grote coupures, en daarna slachtoffer van telefoonfraude werd, niet te vergoeden, zo heeft het financiële klachteninstituut Kifid bepaald. De klant en zijn vrouw zijn buitenlandse studenten die in Nederland studeren en een rekening bij de Rabobank hebben.

Op 24 februari 2022 wordt de vrouw van klant gebeld door de Rabobank omdat er gesignaleerd was dat er regelmatig contant geld op haar rekening wordt gestort. De vrouw legt uit dat zij en haar man regelmatig contant geld ontvangen van hun ouders in verband met hun studie in Nederland. Drie weken later stuurt de Rabobank de vrouw een brief waarin de bank haar vraagt om het aantal stortingen van contant geld te beperken en voorzichtig te zijn met het accepteren van biljetten van tweehonderd en vijfhonderd euro, omdat dit in verband kan worden gebracht met witwassen en financiering van terrorisme of andere criminele activiteiten.

Telefoonfraude

Op 18 april 2022 wordt de klant telefonisch benaderd door iemand die claimt van 'the Supreme Court of Justice’ te zijn. Het gaat hier om Engelstalige telefoonfraude. Slachtoffers worden gebeld en krijgen wanneer zij opnemen een computerstem te horen die van de ‘National Police’, ‘Dutch Supreme Court’ of het ‘Ministry of Justice’ afkomstig zou zijn. Volgens de boodschap wordt er misbruik gemaakt van het BSN-nummer of is de gebelde persoon onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en financiering van terrorisme.

Voor verdere informatie moet het slachtoffer het cijfer 1 intoetsen en wordt daarna doorverbonden met een "agent", die in werkelijkheid een oplichter is. De Rabobank-klant doet dit en krijgt te horen dat zijn BSN-nummer werd misbruikt voor criminele activiteiten. De man controleerde via Google het telefoonnummer en zag dat het telefoonnummer waardoor hij werd gebeld van de Rechtbank was. Vorig jaar augustus waarschuwde de Rechtspraak nog voor telefoonspoofing, omdat fraudeurs gebruikmaakten van telefoonnummers van rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges om mensen op te lichten.

AnyDesk

De oplichter waarmee de Rabobank-klant wordt verbonden vraagt hoeveel geld hij op zijn rekening heeft. Vervolgens wordt de man verzocht het programma AnyDesk te downloaden, waarmee de computer van de klant op afstand door de oplichter wordt overgenomen. De klant installeert op verzoek van de oplichter ook software van Coinbase en koopt voor bijna drieduizend euro aan cryptovaluta, die hij moet overmaken naar een opgegeven rekening.

Vervolgens vraagt de oplichter om vijfduizend euro aan contant geld die de klant in huis heeft bij een Geldmaat op zijn rekening te storten, om vervolgens voor dit bedrag ook cryptovaluta te kopen en over te maken naar de eerder opgegeven rekening. In totaal gaat het om een bedrag van 7800 euro aan cryptovaluta. Na beëindiging van het telefoongesprek komt de klant er achter dat hij is opgelicht, waarna hij de politie en de bank belt. Het geld is dan al opgenomen.

Brief

De klant vraagt de Rabobank om de schade te vergoeden, maar de bank weigert dit. Daarop stapt de klant naar het Kifid. Hij stelt dat hij niet in de fraude zou zijn getrapt als zijn vrouw niet een maand eerder de brief van de bank had ontvangen over de stortingen. Zij werd hierdoor in verband gebracht met criminele activiteiten. In het aan de brief voorafgaande telefoongesprek werd zijn vrouw gemeld dat het gesprek werd opgenomen en dat zij naar waarheid moest antwoorden.

Daarnaast stelt de klant dat hij en zijn vrouw buitenlandse studenten zijn en geen Nederlands spreken, geen Nederlandse kranten lezen en geen televisie kijken, zodat ze niet op de hoogte waren van waarschuwingen tegen deze vorm van oplichting. Verder is hij er niet mee bekend hoe overheidsorganisaties in Nederland werken, of het gebruikelijk is dat zij telefonisch contact opnemen in geval van identiteitsfraude en dan advies geven hoe het geld veilig gesteld kan worden.

Ook vindt de klant dat de betaling via cryptobeurs Coinbase reden had moeten zijn om de betalingen te blokkeren in afwachting van nader onderzoek en hem te vragen of hij wel voor zulke grote bedragen in korte tijd cryptomunten wenste te kopen. Het Kifid wijst de vordering echter af. Volgens het klachteninstituut heeft de klant de transacties zelf uitgevoerd. Daarnaast heeft hij "grof nalatig" gehandeld door een derde toegang tot zijn computer te geven en op verzoek van die persoon in te loggen op internetbankieren en transacties goed te keuren.

Het Kifid stelt ook dat de zorgplicht voor de bank niet zo ver gaat dat zij verplicht is om in het algemeen betalingstransacties te monitoren. Ook is zij niet verplicht onderzoek te doen naar de begunstigde van een betaling. "Het feit dat gebruik werd gemaakt van Coinbase is op zichzelf geen reden om de betalingsopdracht te weigeren, aan te houden of te controleren", aldus het klachteninstituut (pdf). Eind vorig jaar ontstond nog grote ophef over brieven die de Rabobank naar klanten stuurt om het opnemen van contant geld te beperken.

Reacties (24)
02-03-2023, 11:21 door Anoniem
Als ik ooit nog een bekeuring krijg voor overschrijden van de snelheidslimiet, eis ik gewoon dat Renault deze betaalt. Even serieus: Van de vier banken die ik de laatste jaren bij mezelf en bij diverse familieleden heb meegemaakt, is Rabobank toch echt de veiligste. Als je het als klant bij hen verpest, heb je echt onder een steen gelegen of, zoals hierboven omschreven, spreek je geen Nederlands.
02-03-2023, 11:24 door Anoniem
Tja, ik als ik moet kiezen sta ik aan de Rabobank zijde in dit verhaal, al blijft het lullig.
Het meest lullige is dat je legtiem alles onmogelijk wordt, en clandestien ineens van alles mogelijk blijkt wat onmogeliijk zou moeten zijn.
02-03-2023, 11:24 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 02-03-2023, 11:27
Gelukkig wordt binnenkort elk bedrag boven 100 Euro als terreursupport beschouwd en breekt de politie je voordeur open voordat je hebt opgehangen!
02-03-2023, 11:52 door Briolet
Ik heb geen idee welke studie deze 'studenten' volgen, maar ze kunnen beter stoppen omdat ze niet logisch kunnen nadenken.

Waarom zou justitie een misdaad (witwassen) ontdekken en vervolgens de dader helpen om deze ontdekking te ontduiken door te helpen het geld weg te sluizen?
02-03-2023, 11:55 door Anoniem
Natuurlijk had bij het telefoontje al de alarmbellen moeten afgaan, of je nu uit india komt of uit brazile...
Als je dan ook nog cryptovaluta gaat kopen dan ben je wel erg van het padje af gewandeld...
En dan OOK nog je cash geld gaat doen (want wat heeft dat te maken met je BSN?) dan zie je het niet meer helemaal helder of ben te gullible voor deze wereld anno 2023, dan moet je terug naar 1960 ofzo.

Wat ik overigens wel een punt vind is de opmerking over de rabobank van de stortingen en daarmee het deurtje open zetten voor deze scam...
Zo heb ik zelf ook eens ooit een bank gehad toen ik in Engeland woonde... Die zij ook 'wij vragen nooit om gegevens"... Totdat ze ineens om gegevens gingen vragen... Heb ik 11 maanden berichten, e-mails en telefoontjes genegeerd totdat ze maar eens besloten om een een brief te sturen...
Tja, ze zeiden zelf dat ze nooit om gegevens zouden vragen, en een kopie paspoort en adres gegevens is toch echt gegevens...
Vandaar dat ik wel kan inzien dat iemand meer vatbaar is voor dit soort scams wanneer ze berichten hebben ontvangen van hun bank.
Maar het besef dat NOOIT iemand van 'justitie' bankrekeningen gaat overnemen of 'veilig' stellen zonder dat dit via de bank zelf gaat had er al in moeten zitten toen ze nog 12 waren ofzo.... Als je dan student bent uit het buitenland in nederland, verbaas ik me wat je hier komt doen als student zijnde als je dom bent?
Dit is net effe wat anders dan dat mijn professor niet snapt hoe een koffiezet apparaat werkt... (wat ik ook al vreemd vond)
02-03-2023, 12:29 door Anoniem
Hoewel het KIFID slechts op papier onafhankelijk heeft in dit geval de bank gelijk
02-03-2023, 13:10 door ErikBrown
Deze slachtoffers keken geen Nederlandse TV dus het zou hen niet direct geholpen hebben. Maar het is toch heel vreemd dat het programma "Opgelicht" van de TV gehaald is? Dat was HET programma dat Nederlanders informeerde over dit soort oplichtings praktijken.
02-03-2023, 13:23 door Anoniem
Door Briolet: Ik heb geen idee welke studie deze 'studenten' volgen, maar ze kunnen beter stoppen omdat ze niet logisch kunnen nadenken.

Waarom zou justitie een misdaad (witwassen) ontdekken en vervolgens de dader helpen om deze ontdekking te ontduiken door te helpen het geld weg te sluizen?
Hoe raar is t als je bank meldt dat je het onderwerp van een terrisme/witwas onderzoek kan worden je kort daarna over dat onderwerp gebeld wordt EN het telefoon nummer van een rechtbank lijkt....
De volgorde van de gebdurtenissen is meer een issue.

En het kifid een bank berispen.. dat gebeurt niet zo vaak. Daarvoor zijn de ba kvoorwaarden teveel pro-bank, niet dat daar veel keus is.
02-03-2023, 13:24 door Anoniem
Door Erik van Straten: Gelukkig wordt binnenkort elk bedrag boven 100 Euro als terreursupport beschouwd en breekt de politie je voordeur open voordat je hebt opgehangen!

Daarom heb ik de voordeur ook altijd open staan ;-)
02-03-2023, 13:58 door Anoniem
Dus geen Nederlands spreken is een excuus om de over de hele wereld voorkomende oplichtingspraktijken niet te kennen... OK. Zo ken ik er ook nog wel een paar.
02-03-2023, 14:31 door Anoniem
Drie weken later stuurt de Rabobank de vrouw een brief waarin de bank haar vraagt om het aantal stortingen van contant geld te beperken en voorzichtig te zijn met het accepteren van biljetten van tweehonderd en vijfhonderd euro, omdat dit in verband kan worden gebracht met witwassen en financiering van terrorisme of andere criminele activiteiten.
De perfecte bank om je geld witwassen, ze hebben je in het vizier en als je dan je geld in cryptovaluta gaat omzetten
regeren ze niet.
02-03-2023, 14:43 door Anoniem
Drie weken later stuurt de Rabobank de vrouw een brief waarin de bank haar vraagt om het aantal stortingen van contant geld te beperken en voorzichtig te zijn met het accepteren van biljetten van tweehonderd en vijfhonderd euro, omdat dit in verband kan worden gebracht met witwassen en financiering van terrorisme of andere criminele activiteiten.

Dit is toch echt te zot voor woorden, biljetten van 200 en 500 associeren met terrorisme (niet van de bank, maar van de wetgever/toezichthouder). Het is gewoon een wettig betaalmiddel.
02-03-2023, 14:47 door Anoniem
De bank heeft groot gelijk, helaas voor de klant. Wat valt de bank hier te verwijten....
02-03-2023, 14:48 door Anoniem
Vervelend en niet verwijtbaar toeval lijkt mij. Als er zou blijken dat er een causaal verband is, bijvoorbeeld door een medeplichtige met interne informatie van de bank, dan zou er sprake zijn van een heel ander verhaal natuurlijk.
02-03-2023, 14:53 door Anoniem
Daarnaast stelt de klant dat hij en zijn vrouw buitenlandse studenten zijn en geen Nederlands spreken, geen Nederlandse kranten lezen en geen televisie kijken, zodat ze niet op de hoogte waren van waarschuwingen tegen deze vorm van oplichting.

Dergelijke informatie is ook in het Engels te vinden. En naar alle waarschijnlijkheid, ook in hun eigen taal. Niets specifieks Nederlands aan deze vorm van oplichting.

Verder is hij er niet mee bekend hoe overheidsorganisaties in Nederland werken, of het gebruikelijk is dat zij telefonisch contact opnemen in geval van identiteitsfraude en dan advies geven hoe het geld veilig gesteld kan worden.

In geen enkel land is dit gebruikelijk.
02-03-2023, 15:01 door waterlelie
Vermoedelijk weer zo'n geval van een oplichter die zich voordoet als slachtoffer.
02-03-2023, 16:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Drie weken later stuurt de Rabobank de vrouw een brief waarin de bank haar vraagt om het aantal stortingen van contant geld te beperken en voorzichtig te zijn met het accepteren van biljetten van tweehonderd en vijfhonderd euro, omdat dit in verband kan worden gebracht met witwassen en financiering van terrorisme of andere criminele activiteiten.

Dit is toch echt te zot voor woorden, biljetten van 200 en 500 associeren met terrorisme (niet van de bank, maar van de wetgever/toezichthouder). Het is gewoon een wettig betaalmiddel.
Hoe vaak betal jij met biljetten van 200/500 euro ?
02-03-2023, 16:38 door Anoniem
Dus niet alleen demente bejaarden en zwakbegaafden trappen in deze truc.
Ook mensen die speciaal naar Nederland komen om hier te studeren laten zich misleiden.
De vraag is nu; hoe zorgen we dat mensen niet langer in deze doorzichtige praktijken trappen?
Ik denk toch meer voorlichting geven over hoe het er buiten het paradijs aan toegaat.
02-03-2023, 17:02 door Anoniem
Door Anoniem: Hoewel het KIFID slechts op papier onafhankelijk heeft in dit geval de bank gelijk

In de meeste kifid gevallen heeft de bank ook gewoon gelijk .

Kifid is een "gooi maar wat, misschien plakt het" en krijgt dus vooral de heel erg kansloze gevallen die er nog niet eens het griffierecht aan durven wagen om hun zaak te bepleiten .

Het nadeel van heel erg laagdrempelig klagen is gewoon dat je een hoog percentage klagers trekt die ongelijk hebben maar het toch maar proberen want baat het niet, kost toch niks.
02-03-2023, 19:30 door Anoniem
Het aardige van mensen die ooit opgelicht zijn is hoe hardnekkig ze blijven volhouden dat ze nooit iets doms hebben gedaan. En zelfs in de oplichter tot de laatste snik blijven geloven. Het liefste trappen ze er nogeens in.

Wat dat betreft alle begrip en respect voor iedereen die braaf als een hondje blijft bang kieren.

Mij hebben die opgepoetste gladjakkers door de jaren heen genoeg gekost. Dus ik beperk dat inmiddels tot het minimum. Want het is echt waar, als je een rekening opent krijg je een paraplu kado. Maar als het gaat regenen nemen ze hem terug. Ieder zijn meug natuurlijk. Vrije wereld. Je kunt aan mijn gepoetste schoenen inmiddels niet meer zien hoeveel ik waard ben. De wijsheid komt met de jaren. Banken zitten er om te halen. Niet om te brengen. Kun je ook een menig over hebben, maar ik heb me centen nog.
03-03-2023, 08:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Drie weken later stuurt de Rabobank de vrouw een brief waarin de bank haar vraagt om het aantal stortingen van contant geld te beperken en voorzichtig te zijn met het accepteren van biljetten van tweehonderd en vijfhonderd euro, omdat dit in verband kan worden gebracht met witwassen en financiering van terrorisme of andere criminele activiteiten.

Dit is toch echt te zot voor woorden, biljetten van 200 en 500 associeren met terrorisme (niet van de bank, maar van de wetgever/toezichthouder). Het is gewoon een wettig betaalmiddel.

Wie gebruikt deze biljetten voornamelijk?

Juist => einde discussie
03-03-2023, 13:13 door Anoniem
Hoe vaak betal jij met biljetten van 200/500 euro ?
Betere wedervraag:
Hoe vaak zou jij betalen met biljetten van 200/500 wanneer dat niet zo -bij voorbaat / ronduit onterecht- problematisch geacht wordt?

2x een biljet van 50 is in het digitale wat een E 200 biljet is in de echte wereld.
Wen d'r maar vast aan.
03-03-2023, 15:25 door Anoniem
Door Anoniem:
Hoe vaak betal jij met biljetten van 200/500 euro ?
Betere wedervraag:
Hoe vaak zou jij betalen met biljetten van 200/500 wanneer dat niet zo -bij voorbaat / ronduit onterecht- problematisch geacht wordt?

2x een biljet van 50 is in het digitale wat een E 200 biljet is in de echte wereld.
Wen d'r maar vast aan.
"Hoe vaak zou jij betalen met biljetten van 200/500 wanneer dat niet zo -bij voorbaat / ronduit onterecht- problematisch geacht wordt?" Zelden of nooit niet omdat het problematisch wordt geacht maar dingen die veel geld kosten betaal ik liever digitaal in plaats van met contant geld rond te lopen.
03-03-2023, 15:31 door Anoniem
Door Anoniem:
Hoe vaak betal jij met biljetten van 200/500 euro ?
Betere wedervraag:
Hoe vaak zou jij betalen met biljetten van 200/500 wanneer dat niet zo -bij voorbaat / ronduit onterecht- problematisch geacht wordt?

Ik heb zelf in al die jaren dat de Euro in omloop is, nog nooit een biljet van 100 euro of meer in handen gehad!
Die komen namelijk niet uit geldautomaten. Alleen 10/20/50 euro komen daaruit (10 ook lang niet atlijd).

In de guldentijd heb ik wel biljetten van 1000 in handen gehad maar dat kwam maar zelden voor. Ik heb ooit eens een
auto gekocht bij de dealer en contant betaald met geld wat ik op het postkantoor van mijn rekening gehaald had. Maar
dat was een hoge uitzondering dus. En dat was omdat de dealer mij dacht te verrassen door een tijd voor de geplande
leverdatum ineens te bellen met "nou de nieuwe auto staat voor u klaar meneer!" ipv dat een paar dagen van te voren
aan te kondigen.

Tuurlijk er zijn mensen die de hele dag met een dik pak biljetten op zak lopen, maar meestal is dat niet omdat ze bezig
zijn met zaken die ze graag met de belastingdienst delen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.