image

Facebook verwerkte illegaal persoonsgegevens Nederlandse gebruikers

woensdag 15 maart 2023, 12:26 door Redactie, 7 reacties

Facebook heeft illegaal persoonsgegevens van Nederlandse gebruikers verwerkt, zo heeft de rechtbank Amsterdam vandaag geoordeeld in een zaak die was aangespannen door de Data Privacy Stichting (DPS). Volgens de rechter heeft Facebook in de periode van 1 april 2010 tot 1 januari 2020 persoonsgegevens van gebruikers verwerkt voor advertentiedoeleinden terwijl dat in dit geval niet mocht. Ook zijn persoonsgegevens aan derden verstrekt zonder dat Facebookgebruikers hierover goed waren geïnformeerd en zonder dat daarvoor een basis bestond in wet- en regelgeving.

Niet alleen ontbrak een rechtsgeldige grondslag bij de verwerking van persoonsgegevens voor advertenties, ook was dit het geval bij de verwerking van bijzondere persoonsgegevens voor advertentiedoeleinden, zoals seksuele voorkeur of religie. Het ging hierbij zowel om persoonsgegevens die gebruikers zelf verstrekten, als bijzondere persoonsgegevens die door Facebook werden verkregen door het volgen van het surfgedrag van gebruikers buiten Facebook.

Verder heeft Facebook gebruikers onvoldoende geïnformeerd over het delen van hun persoonsgegevens met een aantal derde partijen. Hierbij zijn niet alleen persoonsgegevens van de Facebookgebruikers zelf gedeeld, maar ook persoonsgegevens van hun Facebookvrienden. "Kort gezegd heeft Facebook Ierland de privacyrechten van Nederlandse Facebookgebruikers geschonden en heeft zij een oneerlijke handelspraktijk verricht", aldus de rechter.

In deze zaak werkt de Data Privacy Stichting samen met de Consumentenbond. De partijen vinden dat Facebookgebruikers een schadevergoeding moeten krijgen. Hiervoor hebben al meer dan 185.000 mensen zich bij de massaclaim aangesloten. In de procedure waar de rechter nu een oordeel heeft geveld kon nog geen schadevergoeding worden gevorderd.

Reacties (7)
15-03-2023, 13:28 door Anoniem
suprise
15-03-2023, 13:29 door Anoniem
De Europese Commissie en de Europese toezichthouders hebben WhatsApp op de vingers getikt. De berichtendienst oefende onnodig veel druk uit op zijn gebruikers om gewijzigde voorwaarden te accepteren. De berisping is een succes voor de Consumentenbond, die een klacht tegen Whatsapp had ingediend. 7 maart 2023

https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2023/succes-consumentenbond-whatsapp-op-de-vingers-getikt
15-03-2023, 13:35 door Anoniem
Met de uitspraak is de weg vrij voor een schadevergoeding voor Nederlandse consumenten. Daarnaast beginnen de Consumentenbond en DPS direct een nieuwe zaak tegen Facebook, omdat dat jarenlang gegevens van Nederlandse gebruikers naar Amerika verzond om daar op te slaan.

https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2023/consumentenbond-en-dps-winnen-baanbrekende-privacyzaak-tegen-facebook-en-starten-nieuwe-zaak
15-03-2023, 16:52 door Anoniem
Je verwacht het niet heh?
15-03-2023, 17:02 door spatieman
goh, je zou haast denken dat ze zich aan de regels hielden..
15-03-2023, 17:25 door Anoniem
En bedrijven (inclusief de overheid) maar standaard reageren, waarbij iemand opmerkt dat zij niet zo netjes omgaan met de privacy van hun klanten/bezoekers: "maar wij hebben een bewerkersovereenkomst, u hoeft zich geen enkele zorgen te maken".
Op de retourvraag hoe zij dit dan controleren blijft het iedere keer weer angstvallig stil.
16-03-2023, 10:21 door Anoniem
Ze hebben het zo geregeld dat de Europese waakhond, zittend in een klein bureautje in Ierland, hen niet te hard zal bijten,
Dit mede vanwege het feit, dat Ierland zijn welvaart grotelijks aan het binnenhalen van American Big Tech dankt.

Een dergelijke waakhond zal vrijwel in alle gevallen steeds tandeloos blijken te zijn.
Voor de smeer likt de kat de kandeleer immers.

Vergeet dus enige logica bij dit alles maar, daar het slechts gaat om een enorme giga-bulk aan data en money.

Daarnaast werd bij het afstuderen facebook's stichter, M. Z, deze als eerste gefeliciteerd door een rebbe van chabad.
Straks gelden voor alle facebook gebruikers derhalve de Noahide laws. (Noachidische wetten).

Vergeet ook niet wat de twee en drie-letterige diensten van bijv. de nine eyes,
aan facebook en Whatsapp data te danken hebben voor hun monitoring, surveillance
en info-manipulatie doeleinden en behoefte.

Daartoe werd facebook ook in het begin geholpen met de financiering door de Amerikaanse regering.
Het dient allemaal een doel en dat is niet in 't belang van de eindgebruikers meestentijds.

#webproxy
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.