image

Consumentenbond en DPS starten nieuwe privacyzaak tegen Facebook

woensdag 15 maart 2023, 13:57 door Redactie, 3 reacties

De Consumentenbond en Data Privacy Stichting (DPS) starten een nieuwe privacyzaak tegen Facebook, nadat ze vandaag een eerdere zaak wisten te winnen. De rechter oordeelde dat Facebook tien jaar lang illegaal gegevens van Nederlandse gebruikers heeft verwerkt. "Met de uitspraak is de weg vrij voor een schadevergoeding voor Nederlandse consumenten", aldus de Consumentenbond.

De bond en Data Privacy Stichting zijn nu ook een tweede rechtszaak gestart over het feit dat Facebook gegevens van Nederlandse gebruikers naar de Verenigde Staten verzond om daar op te slaan. "Het Europese Hof van Justitie oordeelde tot twee keer toe dat de techreus met het doorsturen van gegevens in strijd met de AVG handelde. Desondanks bleef Facebook persoonsgegevens van zijn Europese gebruikers doorsturen naar Amerika, waar ze toegankelijk waren voor Amerikaanse inlichtingendiensten. Dat is een grove schending van de privacy", zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.

Nederlandse Facebookgebruikers die tussen 1 april 2010 en 1 januari 2020 een account hadden en in aanmerking willen komen voor een schadevergoeding voor het gebruik van hun gegevens door Facebook kunnen zich aanmelden bij de Consumentenbond. Dat geldt ook voor gebruikers die na 25 mei 2018 een Facebook- of Instagramaccount hadden en compensatie willen claimen voor het doorsturen van gegevens naar de VS.

Reacties (3)
15-03-2023, 14:49 door Anoniem
Ik heb geen account, maar de alom aanwezige advertenties vanuit fb ondersteunende onderleveranciers ( lees bedrijven mey facebook logo ergens op de pagina) hebben wel export van data veroorzaakt..., evenals de verschillende bedrijven die (buurt-apps) die stiekum facebook frontend waren, dan wel mijn mail adres naar FB stuurden waardoor ik een uitnodiging
kreeg.
( overigens zijn die mail adressen en leveranciers door mij persoonlijk op de zwarte lijst gezet en mail wordt direct doorgestuurd naar "bevestigde ontvangen spam" lijsten doorgestuurd.)
15-03-2023, 14:58 door Anoniem
Dit wordt interessant. Benieuwd of het echt tot een schadevergoeding gaat komen. En of de hoogte van de totale schadevergoeding dan ook een beetje in verhouding zal zijn met de winsten van dit boevenbedrijf.
15-03-2023, 15:59 door Anoniem
Een schadevergoeding is leuk, géén Facebook-account is beter.
Amerika is geen haar beter dan China. Ze willen alles van je weten en als makke schapen lopen we in de armen van de Amerikaanse inlichtingendiensten.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.