image

Tata Steel start kort geding vanwege cameratoezicht op kooksgasfabriek

dinsdag 28 maart 2023, 12:30 door Redactie, 12 reacties
Laatst bijgewerkt: 28-03-2023, 15:21

Tata Steel is een kort geding tegen de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gestart vanwege het cameratoezicht op een kooksgasfabriek van de staalfabrikant. De omgevingsdienst is een overheidsinstantie die voor acht gemeenten en drie provincies de leefbaarheid van het gebied rond het Noordzeekanaal in de gaten houdt. Zo houdt de omgevingsdienst onder andere toezicht op de ongeveer honderd meest risicovolle bedrijven in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.

Vorige maand startte de omgevingsdienst een pilot met cameratoezicht bij Tata Steel. De dienst wil daarmee het toezicht op de kooksgasfabrieken van de staalproducent verbreden. Emissies van rauwe kooks die bij de staalproductie kunnen plaatsvinden zijn zo vroegtijdig te signaleren. Bij uitstoot met rauwe kooks komen namelijk zeer zorgwekkende stoffen vrij die schadelijk zijn voor mens en milieu.

Het ontstaan van rauwe kooks is dan ook niet toegestaan en moet conform Europese regelgeving die geldt voor de ijzer- en staalproductie worden vermeden. Overtredingen met rauwe kooks zijn overdag meestal goed zichtbaar en hebben vooral impact op de luchtkwaliteit in de directe omgeving. Door camera’s te plaatsen wordt het mogelijk om 24/7 toezicht te houden. Afhankelijk van de resultaten van de pilot onderzoekt de omgevingsdienst of cameratoezicht breder toegepast kan worden.

Bij de aankondiging van de pilot liet de dienst weten dat die binnen de kaders van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wordt uitgevoerd en de privacy van medewerkers en bezoekers gewaarborgd blijft. Tata Steel eist nu via een kortgeding dat het cameratoezicht wordt gestaakt. De privacy van medewerkers zou namelijk in het geding zijn.

De overheidsdienst laat weten dat voor de start de inzet van cameratoezicht juridisch is getoetst. Daarnaast zijn er maatregelen genomen om de privacy van medewerkers en bezoekers te waarborgen. Concreet houdt dit in dat de camera zo ver van de Kooksgasfabriek staat dat personen niet meer te herkennen zijn, aldus de dienst. Tevens wordt ook een "privacy-block" toegepast waarbij het onderste deel van de fabriek niet zichtbaar is. De omgevingsdienst zegt de zitting dan ook met vertrouwen tegemoet te zien.

Reacties (12)
28-03-2023, 12:35 door Anoniem
Dus ze zitten de schoorstenen van veraf te filmen en tata steel gaat zeuren om de privacy van hun werknemers?
Is dat wat ik lees?

Of is er iets meer aan de hand?
28-03-2023, 12:50 door Anoniem
Het is altijd grappig hoe mensen en bedrijven ineens pro-privacy zijn als hun wangedrag onder de loep komt. Begrijp me niet verkeerd, ik vind privacy een heel belangrijk mensenrecht, maar Tata Steel geeft er geen moer om - ik durf er wat op te verwedden dat er binnen bergen camera's staan die de beelden op niet-legale locaties voor eeuwig bewaren, en waarschijnlijk is er ook strikte controle van medewerkers zonder enige fatsoenlijke grondslag.
28-03-2023, 13:24 door Anoniem
Is dat niet hetzelfde dat ik een rechtzaak gaat beginnen tegen al die camera's in de openbare ruimtes?
NB. Staan die camera's om de uitstoot met rauwe kooks te monitoren dan niet alleen gericht op de schoorstenen waar geen personeel zomaar langs komt vliegen (of drinken ze daar allemaal redbull)?
28-03-2023, 13:28 door Anoniem
Cokes (fon. ko:ks) of kooks is steenkool die met een speciale warmtebehandeling van verontreinigingen is ontdaan om er een zuiverdere brandstof van te maken. Cokes ontstaat door de thermolyse van vermalen steenkool.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cokes
28-03-2023, 13:30 door Anoniem
Sluiten die hele handel daar.
28-03-2023, 13:45 door Anoniem
ik ken nog iemand die weer eens een melding kreeg van enorme hoeveelheden dooie vissen... dan gingen ze kijken en dan zagen ze de dooie vissen, dan werd een PV opgemaakt en die werd gestuurd naar de veroorzaker... meestal een bekende van de overheid waar ze aandeelhouder van zijn.... De boete was dan meestal voor een millieu overtreding die lager was dan toen ik met een 1db te luide uitlaat op de brommer zat...
Maar ik als 16 jarige moest natuurlijk mijn maandsalaris ophoesten voor aftermarktet uitlaat omdat de oude verrot was, en een schelpje mag diverse meren en beekjes compleet uitroeien en krijgt een lagere boete... En een week later deden ze het weer... en een maand later bij schoonmaakwerkzaamheden weer...
Immers de boete was lager dan 1 uur werken voor die mensen...

Dat was wel een tijd hoe ik leerde hoe BV NL werkte... Multinationals komen overal mee weg, zeker wanneer ze bepaalde mensen een baantje geven na hun politieke carriere... en het klootjesvolk krijg keer op keer de deksel op de neus voor triviale dingen...

Dus wanneer ze nu gaan miepen over camera toezicht op hun Cokes fabriek (een techniek uit de 9de eeuw die in China en Zweden gebruikt werd toen er nog geen CO2 uitstoot was) is dat vreemd.. ze hebben toch niets te verbergen? Die zwarte asregens, die komen toch van vliegtuigen en electrische auto's?
28-03-2023, 14:03 door Anoniem
typo in de titel : kooksgas , geen kookgas .

Ik moest zoeken of het nederlandse woord wel bestond, maar blijkbaar wel.

Voor wie er niet bekend is :

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cokesfabriek

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cokes

"droge destillatie" van steenkool, vergelijkbaar met houtskool als hout het uitgangs middel is.

De kolen worden verhit zonder (veel) zuurstof , vluchtige stoffen ontwijken (en kunnen gebruikt worden als - "stadsgas" uit ee gasfabriek, of in Velsen in een elektriciteitscentrale) , en de harde resten zijn poreus, en zowel brandstof , vulling, als reactie middel om ijzer vrij te maken in de hoogoven.
28-03-2023, 14:28 door Anoniem
Door Anoniem: Dus ze zitten de schoorstenen van veraf te filmen en tata steel gaat zeuren om de privacy van hun werknemers?
Is dat wat ik lees?

Of is er iets meer aan de hand?
Ze gaan er achter komen dat ze illegaal lozen. Dat wil Tata natuurlijk niet. Tata maakt zich ook helemaal geen zorgen om privacy als ze dat met de gezondheid al lang niet doen. Deze fabriek moet zo snel mogelijk uit Nederland.
28-03-2023, 19:12 door karma4
evens wordt ook een "privacy-block" toegepast waarbij het onderste deel van de fabriek niet zichtbaar is.
Deze aanpak is niet volgens de AVG een achterafbewerking waarbij de camera makkelijk niets van mensen opneemt is goed te doen.. Hier staat dat een camera de werknemers en voorbijgangers kan zien.
Als dat bij bewakingscamera's een probleem ism dan is dat ook hier een probleem.
28-03-2023, 20:33 door Anoniem
De dagvaarding komt op dezelfde dag als nieuwe meetresultaten van het RIVM, waaruit blijkt dat er nog steeds veel stof met hoge concentraties kankerverwekkende stoffen neerdaalt in de omgeving van de Tata Steel-fabriek in IJmuiden.

https://nos.nl/artikel/2469246-tata-sleept-omgevingsdienst-voor-de-rechter-vanwege-beveiligingscamera
28-03-2023, 21:37 door Anoniem
Tata Steel heeft m.i. al teveel 'privileges' als het gaat om uitstoot, belasting'ontwijking' en oprekken van milieunormen. Corrupt Nederlands bestuur schiet in de kramp om een paar dieselauto's in een binnenstad, maar als het aankomt op Tata Steel vindt men blijkbaar alles best. Zo mag dat 'bedrijf' grotendeels zelf het eigen milieurapport samenstellen. Omwonenden en natuur zijn op een slinkse wijze buitenspel gezet.

En binnen de corrupte bubbel is het 'heel normaal' brutaalweg naar de rechter te stappen als (camera)toezicht je niet bevalt. Dan gooi je het maar op een drogreden: Privacy.

Het ergste: Die fabriek (voormalig Hoogovens) is niet eens in Nederlandse handen: India. Als er niet snel een fysieke (bodem)sanering en renovatie/modernisering plaatsvindt bij die gedateerde fabriek, zo snel mogelijk dat bedrijf uit Nederland bonjouren icm met een enorme boete voor moedwillig malverseren van de milieunormen met terugwerkende kracht.
29-03-2023, 07:23 door Anoniem
Door Anoniem: Dus ze zitten de schoorstenen van veraf te filmen en tata steel gaat zeuren om de privacy van hun werknemers?
Is dat wat ik lees?

Of is er iets meer aan de hand?
Dat is wat je leest én er is iets meer aan de hand. Bij dit artikel staat een filmpje van 7 minuten dat een goed beeld geeft van wat er eigenlijk gebeurt in die fabriek en wat er mis mee gaat:
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/vervuilende-kooksfabriek-2-van-tata-steel-blijkt-verkeerd-gebouwd-rookt-en-lekt-vanaf-eerste-dag-aan-alle-kanten/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.