image

Gemeenten moeten weer langer wachten op regels voor online monitoren burgers

maandag 8 mei 2023, 17:14 door Redactie, 11 reacties

Nederlandse gemeenten moeten weer langer wachten op regelgeving voor het online monitoren van burgers, zo heeft staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De handreiking voor monitoring van sociale media door gemeenten is inmiddels meerdere keren uitgesteld en ook de laatstgenoemde periode, het eerste kwartaal van dit jaar, wordt niet gehaald. Het plan is dat de regels nu "voor de zomer" verschijnen.

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en NHL Stenden Hogeschool onderzoek bleek dat gemeenten nepaccounts gebruiken om burgers op social media te volgen. Via Facebook, Twitter en andere social media proberen de gemeenten om zicht op mogelijke ongeregeldheden te krijgen en fraude te bestrijden. Hierbij wordt soms ook de wet overtreden. Zo werkt bijna één op de zes van de ondervraagde gemeenten met nepaccounts. Alleen politie en inlichtingendiensten mogen deze methode onder strikte voorwaarden inzetten. Het monitoren door gemeenten zorgde voor de nodige kritiek.

In 2021 kondigde toenmalig minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan dat regels voor het AVG-proof monitoren van burgers op internet eind 2021 gereed zouden zijn. Begin 2022 bleek dat die regels er nog steeds niet waren, tot onvrede van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG hekelde het feit dat gemeenten nog altijd geen wettelijke basis voor online monitoring hebben. Vervolgens werd gesteld dat de handreiking in de tweede helft van vorig jaar zou verschijnen.

"Het streven was om voor het eind van vorig jaar het juridisch kader voor sociale media monitoring door gemeenten te verhelderen en een handreiking hieromtrent op te stellen voor gemeenten in het kader van de Openbare Orde en Veiligheid (OOV). Dat is helaas niet gelukt", aldus minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid begin dit jaar. "De onderzoekers hebben namelijk laten weten dat verbreding van de oorspronkelijke reikwijdte van de handreiking nodig is, zodat deze betere aansluiting zal vinden bij de behoefte in de gemeentelijke praktijk."

Eind december vorig jaar stelde staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering dat de regels naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 gereed zouden zijn. Nu blijkt dat ook dit niet gehaald gaat worden. "Doordat ik deze handreiking graag met privacy-, openbare orde- en veiligheidsexperts en burgemeesters wil bespreken om een breed gedragen document te krijgen, is dit nog niet gelukt. Ik streef ernaar om de handreiking in combinatie met het juridisch kader en de vragenlijst voor de zomer aan uw Kamer te kunnen toesturen", aldus de staatssecretaris.

Reacties (11)
08-05-2023, 20:15 door Anoniem
welk recht denken gemeenten te hebben om de wet te overtreden?
dat is net zo krom als dat politie ruitjes gaat inslaan om te kijken of er inbrekers zijn
08-05-2023, 22:42 door Anoniem
En blijven schreeuwen dat wij nog in een democratie leven. Lol.
08-05-2023, 23:18 door Anoniem
Wie in welk openbaar bestuur zit zou idealiter zelf al een beetje gevoel moeten hebben wat er wel en niet kan.

Dan zou je idealiter helemaal geen breed gedragen documenten nodig hebben.

Of andere naschoolse opvang voor lieden op die plekken.
08-05-2023, 23:47 door Anoniem
Zouden de gemeenten vroeger, voor het Internet tijdperk, met richtmicrofoons door de straten zijn getrokken?
09-05-2023, 09:27 door Bitje-scheef
De verleiding is te groot voor overheden om niet de ruimte die er al is efficiënter in te richten, maar gewoon uit te breiden. Uitbreiden van de mogelijkheden is kennelijk makkelijker (met alle gaten van dien, die alsnog ontstaan, ook juridisch).
Dit loopt dan ook regelmatig fout. Gevolg buiten manke opsporing of afhandeling, dalend vertrouwen in de overheid.
Er is geen zorgvuldigheid meer.
09-05-2023, 09:35 door Anoniem
Het corrumperen van ambtenaren is een verdienmodel geworden in het criminele milieu, ziet de Rijksrecherche. Dat baseert de Rijksrecherche op een onderzoek naar grote hoeveelheden data uit cryptotelefoons dat is gedaan i.s.m, de Landelijke Recherche. Directeur Arthur van Baaren zegt in een interview met NRC Handelsblad dat hij verrast is door die ontwikkeling. Een eenvoudige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is volgens hem niet voldoende voor nieuw personeel.

https://nos.nl/artikel/2474403-ambtenaren-omkopen-is-verdienmodel-geworden
09-05-2023, 09:46 door Anoniem
Typisch de mentaliteit onder de kabinetten Rutte. Mogen alleen de politie- en inlichtingendiensten dit ? Dan gaan we de regels aanpassen.
09-05-2023, 15:38 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Typisch de mentaliteit onder de kabinetten Rutte.
Pieter Omtzigt waarschuwde al dat Rutte zijn SMSjes weggooide waardoor de controlerende taak van de Volksvertegenwoordiging systematisch teniet werd gedaan. Anderzijds wordt de controle op de burger wel steeds meer door dit Kabinet opgevoerd: van stelselmatig afluisteren van je internetverbinding (sleepnet) tot en met je DNA afnemen als je binnenkort het ongeluk hebt om als "verdachte" te worden gezien.

De Franse filosoof Voltaire zei het al: "te ver doorgedreven recht, wordt onrecht."
09-05-2023, 15:59 door Anoniem
Ik zie weer veel wappie reacties en helaas weinig reacties vanuit kennis en kunde. Jammer. Gemeenten hebben in het kader van oa art 172 gemeentewet wel degelijk een rol in het bewaken van de openbare orde en veiligheid. Deze rol kan je alleen vervullen wanneer je ook kan monitoren.In feite doen BOA's op straat hetzelfde en waarom zou het online anders zijn. Het werken vanuit je eigen account is onveilig want de medewerkers kunnen ook op echt gevaarlijke personen stuiten. Wanneer men dat weet wordt de politie ingeschakeld maar in eerste instantie weet je dat niet. Het gaat in deze dus meer om het veilig houden van het eigen personeel en niet om een andere reden.
Ik mis hier ook het besef dat we ons land veilig moeten houden. Veiligheid van de mensen betekent per definitie een beperking van vrijheid. Het is wel van belang dat we in de gaten houden dat het in balans blijft.
09-05-2023, 20:06 door karma4
Door Anoniem: welk recht denken gemeenten te hebben om de wet te overtreden?
dat is net zo krom als dat politie ruitjes gaat inslaan om te kijken of er inbrekers zijn
Het helpen bij oplichting en fraude met het privacy argument voldoet aan je criteria.
10-05-2023, 19:24 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Ik zie weer veel wappie reacties en helaas weinig reacties vanuit kennis en kunde.
Wie scheldt, heeft altijd ongelijk.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.