image

AP wil opheldering over inzet "fraudescorekaart" voor aanpak bijstandsfraude

woensdag 17 mei 2023, 11:00 door Redactie, 4 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft vijf gemeenten om opheldering gevraagd over de inzet van de "fraudescorekaart" voor de aanpak van bijstandsfraude. Voor het bestrijden van fraude door mensen met een bijstandsuitkering maakten Nederlandse gemeenten zeventien jaar lang gebruik van de "Fraudescorekaart", een Excelsheet die in 2003 werd ontwikkeld.

De kaart profileerde bijvoorbeeld op beroep, woonsituatie, opleidingsniveau, geslacht en de wijk waarin burgers woonden. Woonwagenbewoners kregen 700 punten, huiseigenaren 0 punten. Bij een score van 950 punten was er volgens het systeem, dat door 158 gemeenten werd gebruikt, sprake van fraude. In 2020 besloten gemeenten met het systeem te stoppen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten stelt dat de Fraudescorekaart niet voldeed aan het transparantiebeginsel van de AVG en daarom is stopgezet.

Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Lopik en nog een andere gemeente gebruikten een afgeleide versie van de Fraudescorekaart: de ‘DPS-Matrix', zo werd vorig jaar bekend. De gemeenten stelden dat de DPS-Matrix nooit heeft bepaald of iemand wel of geen uitkering kreeg maar slechts ‘een hulpmiddel' was. Naar aanleiding van berichtgeving door Argos besloten de gemeenten alsnog met het systeem te stoppen.

"Veel zaken lopen uitsluitend via de overheid. Daarin heb je als burger geen keuzevrijheid. Je bent daardoor gedwongen gegevensverwerkingen van de overheid te ondergaan. Juist daarom moet je er blind op kunnen vertrouwen dat dit netjes gebeurt. Dat de overheid niet onnodig informatie over jou opslaat en verwerkt. En dat discriminatie geen rol speelt in jouw contact met de overheid", zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier.

De AP heeft de vijf gemeenten nu om opheldering gevraagd over hun werkwijze. Zo moeten de gemeenten het advies overleggen van hun onafhankelijke interne privacytoezichthouder, de functionaris gegevensbescherming (FG). Daarbij moeten zij aangeven wat zij destijds met dit advies hebben gedaan. Ook moeten zij aangeven of burgers financiële schade hebben geleden en zo ja, hoeveel. En wat de gemeenten aan eventuele schade gaan doen. Na de reactie van de gemeenten kan de Autoriteit Persoonsgegevens tot vervolgstappen overgaan.

Reacties (4)
17-05-2023, 12:11 door Anoniem
Het mes is voor een chirug slechts een 'hulpmiddel' om de operatie uit te voeren....
17-05-2023, 12:58 door Anoniem
Mooi.
Ik als klagende oude man moet dan toegeven dat de zelfreflectie er dan uiteindelijk toch nog komt. En wel top - down.
Beter laat dan nooit.
17-05-2023, 13:03 door Anoniem
De vakbond FNV heeft in juli 2022 een meldpunt geopend voor misbruik van de fraudescorekaart, waar mensen konden checken of ze bij het aanvragen van een uitkering bij voorbaat als mogelijke fraudeur werden aangemerkt. Er kwamen 165 meldingen van leden binnen. De resultaten heeft de FNV gebundeld in een rapport [PDF].

https://www.fnv.nl/cao-sector/uitkeringsgerechtigden/frauderapport-van-fnv-uitkeringsgerechtigden


De fraudescorekaart en SyRI zijn dan nu misschien verleden tijd, maar dit soort discriminerende algoritmes zijn nog lang niet weg. Dit is wel gebleken uit de NPO Radio 1 uitzending van 24 december 2022 die Argos en Lighthouse Reports naderhand hebben gemaakt, over de inzet van Landelijke Stuurgroep Interventieteams, de zogeheten "LSI-methode".

https://www.vpro.nl/argos/media/luister/argos-radio/onderwerpen/2022/achter-de-voordeur.html
17-05-2023, 15:08 door Anoniem
De participatie-wet 2015 is een killer,waar ze alles me mogen proberen,
jou enige menselijkheid van een menselijk bestaan proberen te bemoeilijken
te stressen onaangenaam te maken dit is dan hun weg,dwingen,boetes,intimidatie
en voor wat dan zou je zeggen voor de paar honderden euro aan bijstand
we helpen je op weg hoor naar een reguliere baan,maar intussen worden
deze mensen ziek door psychologische druk,en deze mensen maar proberen duidelijk
te brainwashen dat het allemaal door jezelf komt,en je je maar positief moet gedragen,
ben je kritisch tegen ons,of ben je niet blij dan wordt je als niet normaal beschouwd.

NLNU2023
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.