image

Opnieuw Kamervragen over gebruik van Nuctech-scanners door douane

donderdag 22 juni 2023, 10:34 door Redactie, 6 reacties

In de Tweede Kamer zijn opnieuw vragen gesteld over het gebruik van Nuctech-scanners door de douane. Aanleiding is een arrest van de Belgische Raad van State, die begin deze maand oordeelde dat er veiligheidsrisico’s kleven aan het gebruik van de Chinese apparatuur en de fabrikant bij aanbestedingen mag worden geweerd. De Belgische douane blijft met de scanners werken, maar die zijn wel van alle netwerken losgekoppeld.

Vorig jaar vroeg het CDA minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid al om opheldering over het gebruik van Nuctech-scanners door de Nederlandse douane. Zo wilde de partij weten of het kabinet garanties kon geven dat de Chinese overheid geen enkele toegang heeft tot de Nederlandse scanners of tot de data van die scanners. "Het kabinet kan hier geen garanties over geven", reageerde de minister destijds. In 2021 moesten ministers ook al opheldering over de scanners geven.

Naar aanleiding van de situatie in België is de PvdA nu met vragen gekomen. Zo wil de partij van minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken weten of de Belgische uitspraak ook van toepassing zou kunnen zijn in Nederland om zo Nuctech uit te sluiten van aanbestedingsprocedures. "In hoeverre speelt de veiligheidscomponent een rol bij een aanbestedingsprocedure voor apparatuur die mogelijke andere gevoelige gegevens kan registreren?", willen PvdA-Kamerleden Kuiken en Nijboer verder weten.

"Bent u bereid de leveranciersrelatie tussen Nederland en Nuctech te heroverwegen, mede in het licht van de waarschuwing in het Jaarverslag 2022 van de AIVD omtrent de belangen van China bij economische spionageactiviteiten en de oproep van de VS en Canada om in dit verband geen Nuctech apparatuur te gebruiken? Zo nee, waarom niet?", vragen de Kamerleden verder. De minister heeft drie weken om de vragen te beantwoorden.

Reacties (6)
22-06-2023, 12:52 door Anoniem
Als er nu een gsm modem in het apparaat zit, hoe ontdek je dat dan?
22-06-2023, 14:46 door Anoniem
Door Anoniem: Als er nu een gsm modem in het apparaat zit, hoe ontdek je dat dan?

Zoeken. Zowel fysiek als met een spectrum analyser.
23-06-2023, 11:41 door Anoniem
Denkt het CDA dat het nu even het belangrijkste van de wereld is dat ze laten zien dat ZIJ bang zijn voor China?
Zo'n kamervraag kost zo'n 3 ton aan euro's... is dat het beste wat ze kunnen doen met dat geld, of moeten we misschien gewoon eerste levensbehoeften gaan regelen voor nederlanders? Zoals huizen bouwen door bijv nep-natuurgebieden op te doeken, (spoor-)wegen aanleggen om 17 miljoen forenzen te helpen hun boterham te verdienen zodat ze deze inflatiegolf veroorzaakt door onze beste vijanden die we vrienden noemen en de mediterane subsidie-sponzen zodat onze economie lager blijft dan de dollar en pond?

We hebben niet genoeg huizen, niet genoeg drinkwater, niet genoeg stroom, niet genoeg natuur (schijnbaar), niet genoeg geld, niet genoeg wapens, niet genoeg beinvloeding van multinationals, niet genoeg subsidie voor grote tech en niet genoeg censuur... En straks als alle boeren weggemoffeld zijn niet genoeg eten... want ondanks dat waarschijnlijk 80% geexporteerd wordt, dat betekent wel dat 20% hier opgegeten wordt, wat anders via het vliegtuig in Argentinie moet komen, waar vlees vandaan komt van gemartelde paarden met ziekten en spuitjes vol leuke stofjes, weggemoffeld met valse papieren.. ipv een varken of melkkoe in nederland die in vergelijk met argentinie een all-inclusive vakantie had. of groentetjes uit afrika, die geimporteerd worden naar mediterane landen met subsidie van ontwikkelingssamenwerking, en dan met landbouwsubsidie verkocht worden aan nederland voor prijzen 10x zo hoog als hier in efficient nederland.

maar een off-line camera... nee.. daar moet je als ex-boerenpartij je druk om maken... 99% van de CDA's weet nog niet het verschil tussen een nutech, een honeywell of een ubiquiti als zou je ze er mee slaan. Maar als je 'mee' wil regeren, moet je je achterban een dolk in de rug steken... dat zijn de voorwaarden voor het pluche.
26-06-2023, 13:53 door Anoniem
Door Anoniem: Zo'n kamervraag kost zo'n 3 ton aan euro's.
Even offtopic: ik vind dat nogal wat, waar vinden we dat bedrag terug?
27-06-2023, 16:15 door Anoniem
Door Anoniem: Als er nu een gsm modem in het apparaat zit, hoe ontdek je dat dan?
Openschroeven en kijken wat erin zit....en dat hoor je met elk nieuw apparaat te doen dat je huis/werk in komt.
28-06-2023, 12:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Als er nu een gsm modem in het apparaat zit, hoe ontdek je dat dan?

Zoeken. Zowel fysiek als met een spectrum analyser.

spectrum analyser kan je wel vergeten, als of zoiets continu aan staat.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.