image

Minister wil UZI-pas zorgpersoneel door nieuw inlogmiddel gaan vervangen

vrijdag 7 juli 2023, 16:23 door Redactie, 19 reacties

Minister Kuipers van Volksgezondheid wil de UZI-pas waarmee zorgverleners op systemen kunnen inloggen om patiëntgegevens op te vragen door "nieuwe veilig inlogmiddelen" gaan vervangen. Een concept-wetsvoorstel dat hiervoor moet zorgen is door de bewindsman gepresenteerd. Volgens Kuipers wordt er op dit moment in de zorgsector op veel verschillende manieren ingelogd voor het raadplegen en uitwisselen van medische gegevens.

"Vaak zijn deze manieren van inloggen niet veilig en interoperabel. Een uniforme, veilige en betrouwbare manier van inloggen ontbreekt en dit vormt een obstakel voor meer elektronische gegevensuitwisseling in de zorg", zo staat in een uitleg van het voorstel voor de Wet digitale identificatie en autorisatie in de zorg (Wet Diaz). Het huidige UZI-stelsel dat nu in de zorg wordt gebruikt is niet schaalbaar en slechts voor een beperkt aantal systemen te gebruiken, zo laat de uitleg verder weten. Ook zou zorgpersoneel de UZI-passen gebruikersonvriendelijk en duur vinden.

Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat de UZI-pas in de toekomst wordt vervangen door andere inlogmiddelen. Zorgaanbieders en zorgmedewerkers kunnen deze middelen ook gaan gebruiken voor het raadplegen van eigen elektronische uitwisselingssystemen. Het gaat hierbij om inlogmiddelen die onder de Wet digitale overheid zijn goedgekeurd, zoals DigiD, en onder de standaard NEN 7518 zijn gecertificeerd. Het publiek kan via Internetconsultatie.nl tot en met 17 augustus op het voorstel reageren.

Reacties (19)
07-07-2023, 17:42 door Anoniem
Lees het belemmert invoering en uitvoering van het epd.
Dat is de enige echte reden voor de aanpassing.
07-07-2023, 18:57 door Anoniem
"Vaak zijn deze manieren van inloggen niet veilig
Goh. En ondertussen maar roepen dat je vooral toestemming moet geven zodat iedereen in je data kan graaien. Want het zou veilig zijn - en in je voordeel.
De onderbuik had weer gelijk - het is zo voorspelbaar helaas.
07-07-2023, 19:25 door Anoniem
Operatiepersoneel moet voortaan met iOS (versie 12 of hoger) of Android (versie 7.0 of hoger) de operatiekamer in. Onderzoek wijst uit dat smartphones hygiënisch genoeg zijn voor gebruik op deze locaties. Verzekeraars spreken van een grote kostenbesparing en een effectievere toegang tot de registratie voor verrichtingen.

Ernst Kuipers: "Dit hadden we veel eerder moeten doen, maar toen was ik helaas nog geen minister".
07-07-2023, 22:53 door Anoniem
Door Anoniem: Operatiepersoneel moet voortaan met iOS (versie 12 of hoger) of Android (versie 7.0 of hoger) de operatiekamer in. Onderzoek wijst uit dat smartphones hygiënisch genoeg zijn voor gebruik op deze locaties. Verzekeraars spreken van een grote kostenbesparing en een effectievere toegang tot de registratie voor verrichtingen.

Ernst Kuipers: "Dit hadden we veel eerder moeten doen, maar toen was ik helaas nog geen minister".

Pardon?? mobieltjes hebben NIETS te zoeken in operatie kamers. Stel je voor zeg. Is de chirurg net effe bezig in je hart aant snijden, belt zijn vrouw op of die een pak melk mee kan nemen..
08-07-2023, 00:09 door Anoniem
Op de betreffende internetconsultatie pagina kom ik geen source code verwijzing tegen. Hoe kan er dan uberhaupt worden gereageerd op het gestelde "uniforme, veilige en betrouwbare manier van inloggen" en nagegaan of het te volgen valt wat er wordt gesuggereerd??
08-07-2023, 09:19 door Anoniem
Ik hoop dat ze de telefoons ook tellen want anders moet chirurg met find my phone zoeken in welke patient de telefoon nu weer is achtergebleven.

Moest op Youtube kijken hoe die operatie ook al weer ging.....naast het checken van de beurs koersen en maken van een afspraak met de makkers voor een potje golf druk druk druk
08-07-2023, 10:14 door Anoniem
Door Anoniem: Pardon?? mobieltjes hebben NIETS te zoeken in operatie kamers. Stel je voor zeg. Is de chirurg net effe bezig in je hart aant snijden, belt zijn vrouw op of die een pak melk mee kan nemen..

Dan zet iedereen zijn of haar telefoon op vliegtuigstand. Je moet meegaan met je tijd, ook zorgpersoneel moet dat doen. En de inlogmiddelen moeten geharmoniseerd worden voor een beter en veiliger operationeel beheer. DigiD is een goed voorbeeld van hoe dat kan.
08-07-2023, 15:00 door Anoniem
Het aparte is dat digid nadrukkelijk bedoeld was voor enkel identificeren bij de belastingdienst voor de jaarlijkse aangifte.
Het startte als Nieuwe Authenticatie Voorziening, werd daarna digid en ondertussen bemoeit de EU zich ermee en staat een eid in de stijgers. Het hele stelsel van inlogmiddelen dijt dus steeds verder uit. Een gedrocht is het aan het worden.
De vraag met uzi pas / safesign log in https://www.uziregister.nl/uzi-pas/activeer-en-installeer-uw-uzi-pas of het zogeheten Landelijk Schakel Punt ook weer uitgebreid moet worden en wat dit met de kosten doet?
Die bedragen nu al 255 euro hetgeen een stevig bedrag is, zeker als je bedenkt dat het om de 3 jaar moet worden vernieuwd.
https://www.uziregister.nl/uzi-pas/kosten-geldigheidsduur-en-facturatie
Kennelijk komen er nog kosten bij kijken voor servercertificaten, ruim meer dan 400 euro per certificaat.
https://www.aorta-lsp.nl/media/downloads/factsheet-vergoeding-uzi-middelen-huisartsenpraktijkenpdf
Komen er functies in de zorg bij dan moeten die in gevallen ook weer nieuwe passen krijgen.
https://www.uziregister.nl/actueel/nieuws/2020/12/1/invoering-verpleegkundig-specialisme-agz-gevolgen-voor-de-uzi-pas

Het https://www.informatieberaadzorg.nl/binaries/informatieberaad-zorg/documenten/vergaderstukken/2020/12/27/gemeenschappelijke-voorzieningen-voorstel-identificatie--authenticatie/Gemeenschappelijke+voorzieningen+voorstel+identificatie+%26+authenticatie.pdf spreekt op pagina 5 van haar voorstel voor het nieuwe stelsel erover dat het eigenlijk de bedoeling is dat partijen als Rivm ook toegang moeten krijgen tot het stelsel via URA-nummers omdat een partij als deze kennelijk zogeheten "minimale zorg" levert.
Ook een niet-zorg leverende partij als de NZa heeft kennelijk al toegang tot zeer gevoelige gegevens.
https://www.security.nl/posting/801783/Minister%3A+zorgautoriteit+mag+zonder+opt-in+gegevens+ggz-pati%C3%ABnten+verzamelen
Wat blijft er dan nog over van vertrouwelijkheid van gegevens tussen arts-client relatie?

Een van de partijen die prominent wordt genoemd bij het huidige safe log in(CIBG) is gemalto, dat weer is overgenomen door Thales - ook wel bekend van de ov-chipkaart, radar-, communicatie- en command & control systemen voor marineschepen https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/group/press_release/thales-equip-new-dutch-and-belgian-frigates-leading-edge-above-water, drones https://www.youtube.com/watch?v=HuevXhjvCdw, nfc chips, sim techniek in bijvoorbeeld de samsung S20, et cetera.
Dit bedrijf is ook feilbaar qua security, getuige https://www.reuters.com/technology/hackers-release-thales-data-dark-web-franceinfo-says-2022-11-11/ dat hun gegevens dus op het darkweb belanden.
Opmerkelijk is ook dat het apparatuur levert voor zogenoemde nano-sattelieten van de European Space Agency
https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/space/news/angels-nanosatellite-celebrates-2nd-anniversary-orbit
om dit soort satellieten vervolgens te kunnen hacken.
https://spacesecurity.wse.jhu.edu/2023/04/26/satellite-hijacked-during-cybersecurity-exercise-demonstrates-need-to-improve-domain/
Dat geeft toch een behoorlijk dubbel beeld over dit soort spelers op gebied van ICT-veiligheid.
Zullen dit soort partijen zich ook storten op de middelen die tussen 2024 en 2028 de uzi-passen moeten gaan vervangen?
Denk aan private middelen als ziekenhuispassen, IRMA, YUBI-keys en mogelijk ook Smart ID.
Bovendien,
In het toekomstige UZI-stelsel kan iedere zorgmedewerker (dus bijvoorbeeld ook een
baliemedewerker) een UZI nummer krijgen

Er komen dus meer soorten ingangen en koppelvlakken dus die op het LSP moeten gaan aansluiten.
https://www.informatieberaadzorg.nl/binaries/informatieberaad-zorg/documenten/vergaderstukken/2021/12/06/3a1-oplegnotitie-project-uzi/3a1+Oplegnotitie++project+UZI+0.2.docx.pdf
Verder willen ze de beveiliging verhogen maar bijvoorbeeld inloggen via smartphone mogelijk gaan maken.
Dat is technisch gezien een grote tegenstrijdigheid.
En wat blijft er nog over van het decentrale karakter van het LSP?
Daar hangt mee samen of een patient / eigenaar van medische gegevens (volgens AVG) met al deze uitbreidingen nog wel een goed bereikbaar aanspreekpunt heeft? Voor als er iets niet klopt cq oneigelijk iets in diens dossier is toegevoegd?
Wat blijft er zo nog over van het medisch beroepsgeheim waar behandelend artsen mee te maken hebben?
We komen bovendien van de situatie medio 2011 waarin de controle van toegang tot het eigen dossier beperkt was, zie https://tweakers.net/nieuws/71962/patient-krijgt-meer-controle-over-toegang-tot-epd.html.
Gaan we met het ook aanhaken van niet-directe-zorgverleners een stap terug en moet de discussie deels weer over worden gedaan?

Bedenk ook dat eerder al ongeveer 900.000 medische en client-gegevens werden gelekt.
https://www.security.nl/posting/798514/Autoriteit+Persoonsgegevens+ontving+afgelopen+vijf+jaar+114_000+datalekmeldingen
Wordt het met het nieuwe inlogmiddel dan beter? Hoe dan precies?
Hoe gaat de minister alsnog voorzien in de opt-in mogelijkheid die hem is opgedragen door de tweede kamer??
https://www.security.nl/posting/800625/Kuipers%3A+niet+gelukt+EU+te+overtuigen+van+opt-in+voor+delen+medische+data

Door de uitbreiding van soorten log in middelen, toegang voor meer soorten partijen en gaandeweg optredende hacks dreigt de doorsnee burger en 2e kamerlid steeds minder invloed te krijgen op wat bepaalde sentimenten willen / niet willen en wordt het overvleugeld door niet-gekozen overleg netwerken. Uiteindelijk heeft de patient/burger dus het nakijken.
08-07-2023, 15:27 door Anoniem
In 2010 werd de minister van zorg al door de eerste kamer tunnelvisie verweten inzake het EPD.
https://www.medicalfacts.nl/2010/06/02/eerste-kamer-wil-alle-voorbereidende-activiteiten-voor-het-epd-en-investering-in-het-lsp-op-schorten/

Waar zit dat collectieve geheugen op het ministerie?
Kuipers is namelijk echt alle schaamte voorbij door het goed-beheer principe van opt-ins (voor sommigen al een schaamlapje) voor zorggegevens toegang op her spel te zetten en met het nieuwe systeem per saldo ook meer partijen toegang tot medische gegevens te gaan verschaffen.
08-07-2023, 16:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Operatiepersoneel moet voortaan met iOS (versie 12 of hoger) of Android (versie 7.0 of hoger) de operatiekamer in. Onderzoek wijst uit dat smartphones hygiënisch genoeg zijn voor gebruik op deze locaties. Verzekeraars spreken van een grote kostenbesparing en een effectievere toegang tot de registratie voor verrichtingen.

Ernst Kuipers: "Dit hadden we veel eerder moeten doen, maar toen was ik helaas nog geen minister".

Pardon?? mobieltjes hebben NIETS te zoeken in operatie kamers. Stel je voor zeg. Is de chirurg net effe bezig in je hart aant snijden, belt zijn vrouw op of die een pak melk mee kan nemen..
Om het geheel te stroomlijnen wordt de bezetting van de OP uitgebreid met een speciale operatie-assistent(e), die de telefoons van de medisch specialisten gedurende hun verblijf in de OP onder beheer heeft.
E.e.a. gesponsord door Apple en Google (de "Chinezen" mogen de Europese OP's niet in).
08-07-2023, 18:20 door Anoniem
Zo is er ruimte voor innovatie, verdere keuzes en nieuwe voorzieningen en functionaliteiten”, redeneert de Rijksoverheid.
Met wet digitale overheid geldt sinds 1 juli al gedeelten van een nieuwe wet. Wordt een lappedeken van een juridisch traject. Blijkbaar moet eIDS heel wat verschillende soorten informatie toegankelijk gaan maken (en op meta niveau bijhouden?).
https://www.agconnect.nl/artikel/veilig-inloggen-bij-overheid-onderwijs-en-zorg-wet-digitale-overheid-van-start
En blijkbaar zou digitalisering van uw en mijn dossierinfornatie pas nut hebben als er verdere “diensten” voor worden opgetuigd. Dat geeft een hoop te denken als het gaat om digitalisering als heilig doel van top bestuur van dit land.
08-07-2023, 18:20 door Anoniem
Door Anoniem: Om het geheel te stroomlijnen wordt de bezetting van de OP uitgebreid met een speciale operatie-assistent(e), die de telefoons van de medisch specialisten gedurende hun verblijf in de OP onder beheer heeft.
E.e.a. gesponsord door Apple en Google (de "Chinezen" mogen de Europese OP's niet in).
Foutje! OP moet zijn: OK.
08-07-2023, 20:21 door johanw
Het gebruik van telefoons lost waarschijnlijk meteen het probleem van de traceerbaarheid op: nu steekt de eerste z'n UZI pas in de kaartlezer van de computer waar toegang op zit en gebruikt iedereen diezelfde pas, waardoor je niet weet wie het was als er gerommeld is. Met mobiele telefoons (zeker persoonlijke) zal men wel iets minder nonchalant omspringen denk ik.
09-07-2023, 08:58 door Anoniem
Dit is gewoon een tussenstap naar het uiteindelijke doel: het invoeren van de Europese digitale identiteit. Daarin wordt de bevoegdheid om als (medisch) zorgverlener - er zijn ook andere zoals de NZa, het RIVM en de ziektekostenverzekeraars - opgeslagen.
De European Health Data Space wacht op u, iedereen krijgt een op maat gesneden toegang: de patiënt, de medisch behandelaar, de ziektekostenverzekeraar, de nationale regelaar, de wetenschapper-onderzoeker, de datahandelaar, de politie, etc.
Het wordt één groot Europees omspannend net - met op termijn mogelijkheden voor intercontinentale connecties (VS en UK) - waarin elk individu vastgepind wordt als een punt in een meerdimensionale grafiek, waar 'behavioural economics' op los wordt gelaten - een begrip wat al in de Cognitive Warfare van de NAVO opduikt.
Doel: het voorspellen van gedrag (en ziektes) van mensen (wetenschap) om daarmee voor de Europese entiteit / de EU risico's te beheersen (wordt gekoppeld aan besturen) èn er tegelijk geld mee te verdienen, want het moet zichzelf terugverdienen.
Waarom gebeurt dat zo? Omdat de EU volledig binnen de kapitalistische orde werkt, ook geen enkele moeite doet om dit te veranderen.
Want alles moet wel blijven zoals het is....
09-07-2023, 16:28 door Anoniem
Door johanw: Het gebruik van telefoons lost waarschijnlijk meteen het probleem van de traceerbaarheid op: nu steekt de eerste z'n UZI pas in de kaartlezer van de computer waar toegang op zit en gebruikt iedereen diezelfde pas, waardoor je niet weet wie het was als er gerommeld is. Met mobiele telefoons (zeker persoonlijke) zal men wel iets minder nonchalant omspringen denk ik.
Beste johanw,

Het informatieberaad zorgt meldt in plaats van enkel mobiele telefoons het volgende over de opvolging van de uzi-pas:
De te verwachten geschiktheid binnen het UZI-stelsel van identificatie- en authenticatiemiddelen zoals DigiD, IRMA, YUBI-keys, ziekenhuispassen, Smart ID, etc.
Bovenaan dit item van security.nl staat:
Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat de UZI-pas in de toekomst wordt vervangen door andere inlogmiddelen.
"Inlogmiddelen" is meervoud.

Dus hoezo denk jij dat de opvolging van de uzi-pas dus enkel per mobiele telefoon zal gaan lopen??
09-07-2023, 16:45 door Anoniem
Overigens gaat er denk ik aardig wat mis met "behoud" van eenmaal verstrekte/ingevoerde gegevens in medische dossiers getuige het volgende artikel - MAGISCHE VERDWIJNTRUC IN HUISARTSINFORMATIESYSTEEM MEDICOM -
https://zorgictzorgen.nl/magische-verdwijntruc-in-huisartsinformatiesysteem-medicom/
09-07-2023, 16:59 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is gewoon een tussenstap naar het uiteindelijke doel: het invoeren van de Europese digitale identiteit. Daarin wordt de bevoegdheid om als (medisch) zorgverlener - er zijn ook andere zoals de NZa, het RIVM en de ziektekostenverzekeraars - opgeslagen.
De European Health Data Space wacht op u, iedereen krijgt een op maat gesneden toegang: de patiënt, de medisch behandelaar, de ziektekostenverzekeraar, de nationale regelaar, de wetenschapper-onderzoeker, de datahandelaar, de politie, etc.
Het wordt één groot Europees omspannend net - met op termijn mogelijkheden voor intercontinentale connecties (VS en UK) - waarin elk individu vastgepind wordt als een punt in een meerdimensionale grafiek, waar 'behavioural economics' op los wordt gelaten - een begrip wat al in de Cognitive Warfare van de NAVO opduikt.
Doel: het voorspellen van gedrag (en ziektes) van mensen (wetenschap) om daarmee voor de Europese entiteit / de EU risico's te beheersen (wordt gekoppeld aan besturen) èn er tegelijk geld mee te verdienen, want het moet zichzelf terugverdienen.
Waarom gebeurt dat zo? Omdat de EU volledig binnen de kapitalistische orde werkt, ook geen enkele moeite doet om dit te veranderen.
Want alles moet wel blijven zoals het is....
Gelukkig zijn er wel juristen wakker en dit zijn enkel van hun standpunten over de EHDS:
- geen overlap met wat in de AVG verordening is geregeld
- duidelijkere afbakening wat "secundair gebruik"
- De taken en bevoegdheden van nieuwe aan te wijzen overheidsorganen moeten zorgvuldig worden afgestemd
https://www.ictrecht.nl/blog/het-oordeel-van-de-edpb-over-de-european-health-data-space-verordening

Nu moeten 2e kamerleden nog opletten en hier vragen over stellen.
09-07-2023, 17:09 door Anoniem
Vergeet ook het WHO Verdrag niet. De WHO die gaat bepalen waar er een gezondheidsrisico is, geheel naar eigen inzicht, om daarna te bepalen wat er verplicht moet gebeuren door en voor die burgers aldaar. Dan is het wel handig als je toegang hebt tot de gevoelige gegevens van vele miljoenen mensen. Kan je vele malen makkelijker berekenen wat je moet beweren om maximale winst te behalen, pardon, kun je die domme mensen beter beschermen tegen hun eigen onkunde. En ze motiveren om vooral te doen wat je ze oplegt, want anders gaan er andere zaken aan of uit in je levens omvattende en nodig voor alles ID. Zoals toegang tot je noodzakelijke uzi-pas variant als je als zorgpersoneel niet door de opgelegde hoepeltjes springt, of je partner, of je inwonende kinderen. Het is maar net wat de WHO beveelt dan. In China rijden er al robots rond om burgers op te sporen die zich in gebieden bevinden die voor hen verboden zijn verklaard, hebben ze voordeuren dichtgelast van woningen wat weer tot een stijging leidde gelijk 9/11 jumpers, en zagen mensen waarvan bekend was dat ze deel gingen nemen aan een protest hun toegangsprivilege van groen naar rood springen. Gaat hier niet gebeuren? Nou, er zou meer niet gebeuren, is toch gebeurd.

Geheel toeval natuurlijk dat er een EU wet in de maak is om ongevraagde toegang tot je medische data mogelijk te maken, wellicht met opt-in of opt-out, maar hoe ga je dat controleren?

Alles afhankelijk maken van draadloze communicatie vereist wel onbelemmerde en betrouwbare toegang tot energievoorziening, want anders ben je binnen drie kwartier na een wijkstoring van alles kwijt. De noodstroomvoorzieningen in wijkcentrales en masten zijn niet onbeperkt namelijk.
10-07-2023, 00:26 door johanw
Door Anoniem: Overigens gaat er denk ik aardig wat mis met "behoud" van eenmaal verstrekte/ingevoerde gegevens in medische dossiers getuige het volgende artikel - MAGISCHE VERDWIJNTRUC IN HUISARTSINFORMATIESYSTEEM MEDICOM -
https://zorgictzorgen.nl/magische-verdwijntruc-in-huisartsinformatiesysteem-medicom/

Ik heb toen al dat gedoe met digitaal uitwisselbare patienten dossiers begon mijn huisarts ook wel eens gevraagd iets te verwijderen uit mijn dossier waarvan ik denk dat het, mocht een verzekeraar er achter komen, wel eens erg duur kan worden voor mij.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.