image

Yesilgöz: belangrijk om toegang tot versleuteld chatverkeer te krijgen

zaterdag 8 juli 2023, 17:42 door Redactie, 44 reacties
Laatst bijgewerkt: 08-07-2023, 20:22

Het is belangrijk dat er mogelijkheden zijn om onder bepaalde omstandigheden toegang tot versleuteld chatverkeer te krijgen, zo stelt demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. De bewindsvrouw reageerde op Kamervragen van het CDA over de rol die end-to-end encryptie speelt bij het delen van beelden van kindermisbruik. "Vanwege het wijdverbreide gebruik van end-to-end-encryptie voor berichtenverkeer is het lastig om een compleet beeld te hebben van de hoeveelheid materiaal dat via dergelijk berichtenverkeer wordt gedeeld", antwoordt de minister.

Ze wijst vervolgens naar een rapport van de Internet Watch Foundation waarin wordt geclaimd dat steeds meer gebruik wordt gemaakt van dergelijke versleutelde chatdiensten voor het delen van beeldmateriaal. "Daarom is het van belang dat er mogelijkheden zijn om onder bepaalde omstandigheden toegang tot dit berichtenverkeer te krijgen, onder passende voorwaarden en waarborgen", voegt Yesilgoz toe.

Decryptiebevel

CDA-Kamerleden Kuik en Slootweg die de Kamervragen indienden wilden ook weten welke mogelijkheden de Nederlandse opsporingsdiensten hebben om verspreiding van kindermisbruikmateriaal via versleutelde end-to-end encryptie een halt toe te roepen. "De opsporingsdiensten zijn, in de meeste gevallen, sterk afhankelijk van de wijze waarop versleutelde communicatiediensten de verspreiding van dergelijk materiaal zélf trachten te voorkomen op hun platform", reageert Yesilgöz.

De minister voegt toe dat wanneer er een vermoeden bestaat dat een persoon in bezit is van misbruikmateriaal, opsporingsdiensten in bepaalde gevallen toegang hiertoe kunnen krijgen. "Meestal gaat het dan om toegang tot individuele apparaten, bijvoorbeeld middels een ontsleutelbevel of de bevoegdheid om binnen te dringen in een geautomatiseerd werk, zoals opgenomen in de Wet Computercriminaliteit III."

"De opsporing kan in theorie gebruik maken van het decryptiebevel (art. 126nh lid 1) en de hackbevoegdheid (art. 126nba). We zien dat hier weinig gebruik van wordt gemaakt. Dit is te verklaren doordat deze bevoegdheden niet zomaar mogen worden ingezet", lieten onderzoekers van de NHL Stenden Hogeschool, de Open Universiteit en de Politieacademie in een eerder dit jaar verschenen rapport weten.

Ook de minister merkt op dat de hackbevoegdheid en decryptiebevel niet zomaar zijn in te zetten. "Deze middelen zijn - gelet op de inbreuk die de inzet maakt op de grondrechten - alleen onder strenge voorwaarden inzetbaar, en de uitkomsten zijn afhankelijk van een (grote) set van externe factoren."

Reacties (44)
08-07-2023, 17:57 door Erik van Straten
Voormalig minister...

Ook de minister merkt op dat de hackbevoegdheid en decryptiebevel niet zomaar zijn in te zetten. "Deze middelen zijn - gelet op de inbreuk die de inzet maakt op de grondrechten - alleen onder strenge voorwaarden inzetbaar, en de uitkomsten zijn afhankelijk van een (grote) set van externe factoren."
En dus CSS? En waarom zou dat geen inbreuk maken op grondrechten?

Ik ben benieuwd of en hoe dit verder gaat. Ben ik naïef als ik denk dat een demissionair kabinet moties (met meerderheid aangenomen) niet meer aan de laars zal lappen?
08-07-2023, 18:00 door MathFox - Bijgewerkt: 08-07-2023, 18:01
Justitie kan dus middelen inzetten om criminelen aan en op te pakken zonder bij iedere burger mee te kijken met het Internet.
En ja, ik vind het heel gezond dat maatregelen die een diepe inbreuk op de privacy maken pas na het overwegen van de belangen van betrokkenen genomen worden.
08-07-2023, 18:19 door Anoniem
Het kabinet werd op tijd demissionair.
Kan nu dergelijke maatregelen operabel maken,
zonder een motie van afkeuring e,d,
08-07-2023, 18:31 door Anoniem
De opsporing kan in theorie gebruik maken van het decryptiebevel (art. 126nh lid 1) en de hackbevoegdheid (art. 126nba). We zien dat hier weinig gebruik van wordt gemaakt. Dit is te verklaren doordat deze bevoegdheden niet zomaar mogen worden ingezet"

Niet alleen omdat ze niet 'zomaar mogen worden ingezet' maar waarschijnlijk ook vanwege art. 126nh lid 2 Sv:

2 Het bevel wordt niet gegeven aan de verdachte.

Als de verdachte de enige is die de decryptie-sleutel in het hoofd heeft zitten (dus niet via biometrie), dan heb je er nog niks aan. Niet dat ik verwacht dat een rechter het eens zal zijn met een decryptie-bevel zonder art. 126nh lid 2 Sv overigens, behoudens dan biometrie.
08-07-2023, 18:43 door Anoniem
Het is belangrijk dat er mogelijkheden zijn om onder bepaalde omstandigheden toegang tot versleuteld chatverkeer te krijgen, zo stelt demissionair minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid.(..) "De opsporing kan in theorie gebruik maken van het decryptiebevel (art. 126nh lid 1) en de hackbevoegdheid (art. 126nba). We zien dat hier weinig gebruik van wordt gemaakt. Dit is te verklaren doordat deze bevoegdheden niet zomaar mogen worden ingezet", lieten onderzoekers van de NHL Stenden Hogeschool, de Open Universiteit en de Politieacademie in een eerder dit jaar verschenen rapport weten.
Ook de minister merkt op dat de hackbevoegdheid en decryptiebevel niet zomaar zijn in te zetten. "Deze middelen zijn - gelet op de inbreuk die de inzet maakt op de grondrechten - alleen onder strenge voorwaarden inzetbaar, en de uitkomsten zijn afhankelijk van een (grote) set van externe factoren."(vetdruk zelf toegevoegd)
".....dus daarom willen we bevoegdheden en middelen hebben die voor ons niet zo "omslachtig" zijn".
Weer zo'n bureaucratisch corrupt WEF-brein aan het werk.
08-07-2023, 19:13 door Anoniem
Ook de minister merkt op dat de hackbevoegdheid en decryptiebevel niet zomaar zijn in te zetten. "Deze middelen zijn - gelet op de inbreuk die de inzet maakt op de grondrechten - alleen onder strenge voorwaarden inzetbaar, en de uitkomsten zijn afhankelijk van een (grote) set van externe factoren."

Ja ja, die strenge voorwaarden kennen we, ANPR, Sleepwet etc. etc. Allemaal onder strenge voorwaarden en bewaarplicht om binnen 2 jaar opgerekt te worden of toezichthouders vervangen door overheidsmarjonetten.
08-07-2023, 19:24 door Anoniem
"Onder bepaalde omstandigheden" is bij haar altijd.
08-07-2023, 19:41 door Anoniem
Totaal onwenselijk!!!
Meekijken met de meest intieme en persoonlijke berichtjes van voor het overgrote deel onschuldige burgers voor het vangen van een oaar centen die men verdient aan de verkoop van metadata...
Op dit specifieke punt is het kabinet zelf een terrorist en doet het kinderen kwaad.
Doet me denken aan die scene uit de film 1984 uit 1984 waarin het hoofdpersonage een dagboek probeert te schrijven onder een tafel aangezien er anders meegekeken wordt, dat wil toch geen zinnig mens?
Dit wil men realiseren onder het motto "think of the children"
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Think_of_the_children
08-07-2023, 19:53 door Anoniem
Versleuteling gaat altijd een weg vinden.

In de praktijk gaat elk platform gestript worden, en gaat er keer op keer een nieuw platform de rol opnemen.

Totaal nutteloos dus en zeer slecht voor de gewone burger dus.
08-07-2023, 20:03 door johanw
Door MathFox:En ja, ik vind het heel gezond dat maatregelen die een diepe inbreuk op de privacy maken pas na het overwegen van de belangen van betrokkenen genomen worden.

Ja, hoe men met dat soort waarborgen omgaat is duidelijk gemaakt in het toeslagen schandaal. De overheid is niet te vertrouwen dus er voor zorgen dat ze geen toegang KAN krijgen is essentieel. Ze kunnen wel een wet maken waar in staat dat 1 + 1 = 3 maar zo werkt het niet in de wiskunde van de cryptografie.
08-07-2023, 20:40 door Anoniem
Zo krijgt de staat een absolute alleenmacht over privedata van alle Nederlanders.
Whistleblowers, de pers en mensen die willen protesteren zijn niet meer veilig aangezien alle berichtjes, alle videos, alle fotos en meer bij voorbaat worden opgeslagen op een server op een donker kantoortje bij oa. de AIVD.
De computer kan daarop heimelijk allerlei onderzoeken uitvoeren en zoeken naar keywords (denk aan Prism en Xkeyscore) in handen van de staat.
Als ik een foto stuur van mijn geslachtsdeel aan mijn vriendin zal dit eveneens bij voorbaat worden opgeslagen, of dit nou wordt herkent als malafide door een AI of niet, de foto is onversleuteld in handen van machtshebbers.
Zo kunnen zij oa. allerlei voordelen halen uit financieën van anderen, gedeelde wachtwoorden onderscheppen en politieke tegenstanders zwart maken met privédata.
Ook bedrijfspionage zal verergeren.
Schuldig totdat onschuldig is bewezen.
Het volk vertrouwd de regering zoveel als de regering haar volk vertrouwd, het vertrouwen is weg.
Ik zal na deze wet geen "privé" berichtjes meer sturen, dat recht is mij ontstolen door een stel criminelen in de regering, digitaal privé is niet meer mogelijk ook al zat het recht oo privacy in de grondwet.
Helaas geldt dat blijkbaar niet voor digitaal contact, al is dat net zoiets als je stem gebruiken, maar dan in het verlengde.
En net als met de sleepwet waar het inmiddels goed mis mee is gegaan waar iedereen tegen was is gewoon doorgedrukt.
Grappig ook hoe dit fenomeen als een virus over de wereld gaat als excuus om onbeperkt te mogen spioneren op alle burgers. Eerst Amerika met de EARN-IT wet, en toen de rest van de wereld, ieder land heeft zo haar eigen excuus, Spanje gebruikt "terrorisme" en Nederland "de kinderen".
Hoe dan ook zullen ze krijgen wat ze willen, want corruptie, machtsmisbruik geld en controle is waar men daadwerkelijk op uit is, jammer dat men daar deze excuses voor gebruikt, dat doet men omdat men weet dat het eigenlijk verschrikkelijk onethisch en onverantwoordelijk is.
08-07-2023, 20:54 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Ben ik naïef als ik denk dat een demissionair kabinet moties (met meerderheid aangenomen) niet meer aan de laars zal lappen?

Nee Erik, als je het zo stelt zou dat onder sarcasme vallen. De afgelopen jaren is aangetoond dat op zaken die op korte termijn enorme impact gaan hebben (e-ID/CBDC/WHO IHR) het kabinet lak heeft gehad aan de wens van de Kamer, op eigen houtje bij het kruisje heeft getekend en een middelvinger heeft opgestoken. Dus aan de laars gelapt in missionaire status, dan wordt het nu prijsschieten voor een demissionair kabinet. Er is namelijk geen enkel Kamerlid dat de vingers aan welk thema dan ook wil branden in aanloop naar nieuwe 'verkiezingen'. Men heeft het 'framework' neergezet in missionaire status, nu kunnen de ambtenaren het verder afronden, demissionair zal men doen alsof de implementatie/uitvoering een formaliteit zal zijn danwel conform Europese richtlijnen en wetgeving is, geen haan die ernaar zal kraaien. Totdat we met de neus op de feiten worden gedrukt.
08-07-2023, 21:03 door MathFox - Bijgewerkt: 08-07-2023, 21:03
Door johanw:
Ja, hoe men met dat soort waarborgen omgaat is duidelijk gemaakt in het toeslagen schandaal. De overheid is niet te vertrouwen dus er voor zorgen dat ze geen toegang KAN krijgen is essentieel. Ze kunnen wel een wet maken waar in staat dat 1 + 1 = 3 maar zo werkt het niet in de wiskunde van de cryptografie.
Het probleem in het toeslagenschandaal is dat de belastingdienst allerlei ingrijpende bevoegdheden in mag zetten zonder dat er een behoorlijke onafhankelijke toetsing is.
08-07-2023, 21:07 door Anoniem
We hebben steeds minder privéplekken, eerst hadden we thuis en buiten, toen verdween buiten (camera's met gezichtsherkenning en wifi-scanning) en nu onze laatste plekjes op het internet...
Het voelt alsof we op een eiland zijn gestrand binnenin ons kleine huisje, maar ook daar zijn steeds meer "slimme" apparaten de baas en vergooien ons priveleven door altijd mee te luisteren. (Wat overigens wordt gedeeld met de AIVD via de sleepwet en derde partij doctrine)
Telefoons luisteren met onze gesprekken mee om ons de volgende dag de besproken dingen via reclame aan anderen en onszelf ongevraagd aan te bieden.
Zelfs als je dit niet wil is het bijna onvermijdelijk, veel mensen zijn zich er niet van bewust en zelfs als men dat wel is, is het een enorme moeite om dat alles te vermijden, het doet alleen maar pijn.
Ik voel me onveilig buiten, in mijn huis, en nu durf ik ook geen persoonlijke dingen naar mijn familieleden te sturen uit angst dat het bekeken zal worden, nee, ik wil dit niet, blijf met je handen uit mijn leven, ik heb de staat niks misdaan, waarom doen zij dit ons aan?
En dit is nou precies waarom we grondrechten hadden, juist om dit soort pijn te voorkomen.
08-07-2023, 21:08 door johanw
Door MathFox:Het probleem in het toeslagenschandaal is dat de belastingdienst allerlei ingrijpende bevoegdheden in mag zetten zonder dat er een behoorlijke onafhankelijke toetsing is.

Justtie en de AIVD doen dat ook, of dat nu mag of niet.
08-07-2023, 21:50 door Anoniem
Door johanw:
Door MathFox:Het probleem in het toeslagenschandaal is dat de belastingdienst allerlei ingrijpende bevoegdheden in mag zetten zonder dat er een behoorlijke onafhankelijke toetsing is.

Justtie en de AIVD doen dat ook, of dat nu mag of niet.

En als het dreigt uit te komen, dan proberen (VVD) ministers de wet aan te passen zpdat de illegale handelingen alsnog legaal zijn.
08-07-2023, 23:11 door Anoniem
De demissionair minister loopt achter de feiten aan.
Criminelen zijn altijd slimmer dan politie en justitie.
Hopelijk loopt de volgende minister van justitie een paar stappen voor op de misdaad.
08-07-2023, 23:24 door Anoniem
"In 1984 kwam ze met haar moeder en zusje naar Nederland, nadat haar vader, de Turks-Koerdische mensenrechtenactivist Yücel Yesilgöz, drie jaar eerder Turkije als politiek vluchteling had verlaten vanwege zijn vakbonds- en andere politiek getinte activiteiten." (bron: Wikipedia)

Dilan Yesilgöz-Zegerius (vvd) zou dan toch als geen ander moeten weten hoe belangrijk privacy is?
08-07-2023, 23:33 door Anoniem
Mooie samenvatting vind je hier:
https://piratenpartij.nl/chatcontrole/

Waarom behalve in een paar draadjes hier, leest men er weinig over in krant of ziet men er weinig lover op TV?
Ziet men daar Internet slechts als een lastige concurrent?

#webproxy
09-07-2023, 01:47 door Anoniem
Door Erik van Straten: Voormalig minister...

Ook de minister merkt op dat de hackbevoegdheid en decryptiebevel niet zomaar zijn in te zetten. "Deze middelen zijn - gelet op de inbreuk die de inzet maakt op de grondrechten - alleen onder strenge voorwaarden inzetbaar, en de uitkomsten zijn afhankelijk van een (grote) set van externe factoren."
En dus CSS? En waarom zou dat geen inbreuk maken op grondrechten?

Ik ben benieuwd of en hoe dit verder gaat. Ben ik naïef als ik denk dat een demissionair kabinet moties (met meerderheid aangenomen) niet meer aan de laars zal lappen?

Ja, want de vorige keer dat ze demissionair waren handelden ze ook alsof ze missionair waren.
09-07-2023, 07:56 door Anoniem
Rosanne Hertzberger heeft een goede column geschreven over wat niet deugt aan het EU-voorstel en het standpunt van (inmiddels demissionair) minister Yesilgöz:
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/07/08/voor-digitale-privacy-wat-ben-je-een-terrorist-of-pedofiel-a4169229
09-07-2023, 10:54 door Anoniem
Door Anoniem: Rosanne Hertzberger heeft een goede column geschreven over wat niet deugt aan het EU-voorstel en het standpunt van (inmiddels demissionair) minister Yesilgöz:
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/07/08/voor-digitale-privacy-wat-ben-je-een-terrorist-of-pedofiel-a4169229

En zo is het. Het helpt om dit even te lezen. Gelukkig zijn er nog mensen met een heldere geest die zich niet laten leiden door de waan van de dag.
09-07-2023, 10:55 door Anoniem
Ik vind het prima dat Yesilgöz toegang krijgt tot versleuteld chatverkeer. Dan heeft ze alleen maar toegang tot de meta data (wie communiceert met wie, hoe laat, voor hoe lang, welk netwerk, vanaf welke locatie, welke OS versie en hoeveel data).

Waar ik een probleem mee heb is dat ze de wens van de kamer negeert en Europese anti-privacy experimenten met de burgers (anti-burger experimenten) in Europa volmondig steunt. Ze is fout. Niet dat haar voorgangers veel beter waren.

Nu kan ze dit in geheim beraad opgelegd krijgen vanuit het kabinet, maar ze komt niet over alsof ze hierdoor in de knoei komt met haar geweten.
09-07-2023, 11:03 door Anoniem
Gisteren, 23:24 door Anoniem
//
Dilan Yesilgöz-Zegerius (vvd) zou dan toch als geen ander moeten weten hoe belangrijk privacy is?
Ik begin het idee te krijgen dat 'een' minister van J&V zo'n druk van bovenaf(¿) voelt/heeft, dat ze zich als een marionet gaan manifesteren. Ook bij haar voorganger(s) zoals Grapperhaus merk ik op dat ze alles voor privacy ten gabbel gooien en ze alleen nog maar aan veiligheid denken.
Vraag me niet wat voor druk van bovenaf, ik merk alleen maar op dat ze (zij en haar voorgangers) zulke standpunten innemen en uitten waardoor je zou willen vragen , ' Hooeoeoeoeoeooe ben je bij zo'n mening gekomen!?'


Gisteren, 23:33 door Anoniem
Mooie samenvatting vind je hier:
https://piratenpartij.nl/chatcontrole/

Waarom behalve in een paar draadjes hier, leest men er weinig over in krant of ziet men er weinig lover op TV?
Ziet men daar Internet slechts als een lastige concurrent?

#webproxy
Een paar draadjes hier....¿ je werd er deze week mee doodgegooid:
29/06 https://www.security.nl/posting/801335/Kabinet+weigert+aangenomen+motie+over+client-side+scanning+uit+te+voeren

03/07 https://www.security.nl/posting/801848/Minister%3A+client-side+scanning+is+geen+aantasting+van+end-to-end+encryptie

04/07 https://www.security.nl/posting/802053/Tweede+Kamer+kritisch+over+steun+kabinet+voor+client-side+scanning

05/07 https://www.security.nl/posting/802150/Wetenschappers+waarschuwen+in+brief+voor+gevaar+van+client-side+scanning

06/07 https://www.security.nl/posting/802287/%22Versleutelde+chatapps+mogen+geen+veilige+haven+voor+criminele+inhoud+zijn%22

06/07 https://www.security.nl/posting/802330/EU-voorstel+laat+inlichtingendiensten+spyware+tegen+journalisten+inzetten

07/07 https://www.security.nl/posting/802409/Tweede+Kamer+neemt+opnieuw+motie+over+client-side+scanning+aan

En je tweede punt viel mij ook op, (zelfs) Tweakers -> He-le-maal geen enkele melding hierover! Je zou haast gaan denken dat DPG, waar vele sites nu (helaas) onder vallen, daar mede mee te maken heeft
09-07-2023, 12:52 door Anoniem
Door Anoniem: Mooie samenvatting vind je hier:
https://piratenpartij.nl/chatcontrole/

Waarom behalve in een paar draadjes hier, leest men er weinig over in krant of ziet men er weinig lover op TV?
Ziet men daar Internet slechts als een lastige concurrent?

#webproxy

Omdat "wij" geen gewone mensen zijn. De "gewone man" heeft weinig interesse voor IT en security. "Wij" wel.
Waarom zou dat bij het gros van journalisten anders zijn?

En dat na 20-30 jaar ICT-onderwijs op scholen. :-)
09-07-2023, 13:12 door Anoniem
Een stukje uit de door @webproxy aangeleverde url:https://piratenpartij.nl/chatcontrole/
Voormalig rechter van het Europese Hof van Justitie Prof. Dr. Ninon Colneric heeft de plannen uitgebreid geanalyseerd en concludeert in een juridische beoordeling dat de EU-wetgevingsplannen over chatcontrole dat deze niet in overeenstemming zijn met de jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie en in strijd zijn met de grondrechten van alle EU-burgers op respect voor privacy, gegevensbescherming en vrijheid van meningsuiting.

Hier in NL hebben onze politici er een handje van nieuwe wetten te verzinnen die grondrechtelijk niet door de beugel kunnen en er toch komen en het zelfde geld dus op europees niv000.
En maar afvragen waardoor het vertrouwen in de politiek zo laag is !?
Mocht er in de toekomst een kp'r opgepakt worden, en een goeie advocaat in dienst hebben zou die dus vanwege deze jurisprudentie vrijgesproken dienen te worden, maar ook dat proces zal wel gecorrumpeerd worden (Net als dat de illegale video's van de Ringbelcamera's van de openbare weg ook als valide worden beschouwd in de rechtzaal).

Achgrrrr, mss is het maar een politiek spelletje, gesponnen door de VVD, dit nu als luchtballon opgooien, wetende dat het toch wordt neergehaald mede door de bewuste actie van Rutte om het kabinet te laten vallen op immigartie zodat hij dit argument mooi in z'n volgende verkiezingscampagne kan vermelden: "Wij van de VVD vinden immigratie zo belangrijk, dat we zelfs het kabinet er voor hebben laten vallen"
09-07-2023, 15:18 door Anoniem
Als CSS wordt ingevoerd, ga ik over naar een platform dat geen CSS zal invoeren.
09-07-2023, 17:40 door Anoniem
Wat een wereld van verschil met wat deze mensen zelf doen (zo veel mogelijk geheim houden voor de mensen).
Zie ook dit pleidooi voor meer openheid in de krant.
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/07/09/laat-morele-twijfels-bij-ambtenaren-juist-zien-a4169316
09-07-2023, 17:58 door johanw
Door Anoniem: Ik vind het prima dat Yesilgöz toegang krijgt tot versleuteld chatverkeer. Dan heeft ze alleen maar toegang tot de meta data (wie communiceert met wie, hoe laat, voor hoe lang, welk netwerk, vanaf welke locatie, welke OS versie en hoeveel data).

Bij WhatsApp wel, bij Signal niet: de implementeert "sealed sender" waarbij de afzender samen met de rest van het bericht versleutelt is en alleen de ontvanger kan zien waar het vandaan komt. Tenslotte hoeft de server alleen maar te weten waar een bericht naar toe moet, niet waar het vandaan komt. Vergelijk het met een brief waar op de enveloppe geen afzender staat maar in de brief zelf wel.
09-07-2023, 18:27 door Anoniem
Het is vooral goed voor hackers, onbetrouwbaar personeel en wannabe dictators. Met de veiligheid voor burgers, met name kinderen, heeft het weinig te maken, want anders zouden ze meer investeren in het aanpakken van het offline misbruik (zo'n 85% van het geheel), en individuen die meermaals hebben aangetoond een gewelddadig gevaar te zijn voor de samenleving, waaronder jongeren, daadwerkelijk achter slot en grendel te zetten, anders dan niet verder te gaan dan dat in een verkiezingsprogramma te opperen, voor de zoveelste keer.

Maar ja, als het voor jou belangrijker is om dat gouden stoeltje te bemachtigen in een EU pand, dan zoek je manieren om vetorecht weg te geven, privacy nog meer overboord te gooien, economie nog meer onder druk te zetten en heel veel meer.
In het verleden rilde politici bij de gedachte dat het volk morde, tegenwoordig lachen ze erom, met hun geitenpadjes en inlegvelletjes, of zelfs opdrachten van de Kamer te negeren en toch die krabbel zetten.

https://proton.me/blog/why-client-side-scanning-isnt-the-answer
09-07-2023, 18:41 door Anoniem
Door johanw:
Door Anoniem: Ik vind het prima dat Yesilgöz toegang krijgt tot versleuteld chatverkeer. Dan heeft ze alleen maar toegang tot de meta data (wie communiceert met wie, hoe laat, voor hoe lang, welk netwerk, vanaf welke locatie, welke OS versie en hoeveel data).

Bij WhatsApp wel, bij Signal niet: de implementeert "sealed sender" waarbij de afzender samen met de rest van het bericht versleutelt is en alleen de ontvanger kan zien waar het vandaan komt. Tenslotte hoeft de server alleen maar te weten waar een bericht naar toe moet, niet waar het vandaan komt. Vergelijk het met een brief waar op de enveloppe geen afzender staat maar in de brief zelf wel.

Yesilgöz kan nog steeds het IP adres van de afzender zien en de tijd waarop je communiceert. Van de blog van Signal:
These protocol changes are an incremental step, and we are continuing to work on improvements to Signal’s metadata resistance. In particular, additional resistance to traffic correlation via timing attacks and IP addresses are areas of ongoing development.

Ook kan mail zoekraken als de ontvanger de afzender niet herkent. Er is een optie "Allow from Anyone". Zelf zou ik deze optie (sealed sender) dus niet zo snel gebruiken. Spam filters vind ik al eng omdat ik zelf de beslissing wil maken of ik mail wil lezen of niet. Vooral tegenwoordig met SPF en dat soort trucs.

PGP kreeg op een gegeven moment de optie throw-keyid: "This option hides the receiver of the encrypted data as a countermeasure against traffic analysis. It slows decryption, however, since in the worst case all the keys on a receiver's private keyring must be tried to find the decryption key." Dit werd bijvoorbeeld gebruikt om anoniem berichten te ontvangen in nieuwsgroepen.

TOR geeft aan hoe moeilijk het is om alleen maar je IP adres te verbergen. Ik vind dat TOR daarin na al die jaren ontwikkeling nog steeds niet goed in geslaagd is.

Anoniem 10:55
09-07-2023, 18:51 door Anoniem
Dan moet dus de dienst PrivNote ook verboden worden en ook OnionChat.
09-07-2023, 21:44 door Anoniem
Het ziet er naar uit dat ik dan gewoon weer voor federatie ga en m'n eigen XMPP server weer op zet zoals ik vroeger ook deed.
10-07-2023, 00:10 door Anoniem
Er moet een campagne komen om ouders bewust te maken hun kinderen niet op vroege leeftijd onbeheert op het internet te laten, want dat is net zoiets als een kan met kokend water onbeheert op tafel laten staan, het is gewoon stom.
Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen, niet de Nederlandse staat.
Wel kan de Nederlandse staat dingen in goede banen leiden door de campagne ouders bewust te maken.
Maar als mensen kinderen besluiten te nemen hoeft het Nederlandse volk niet daaronder te leiden door het afluisteren van al onze privé gesprekken.
Er is prima te handelen via campagnes en bewustmaking van dit euvel.
Maar ik vraag me af of het de staat het uberhaubt te doen is om de zielige kinderkes...
Ook services zoals Roblox en andere dingen zijn gebaren voor kinderen, ook daar laten ouders hun kinderen onbeheert achter, en dat is niet eens versleuteld.
Kinderen moeten gewoon van die telefoons af die vol zitten met proprietaire troep en spyware.
10-07-2023, 06:34 door Anoniem
Als slechts (cyber)criminelen, corrupte figuren en statelijke actoren anoniem zijn en privacy bezitten,
zijn we met z'n allen in zeer slecht vaarwater beland.

Wanneer leren mensen dat nu eens. Waarom moet ze dat weer geleerd worden via hungergames e.d.

Zal men echt zo gelukkig worden in de zogenaamde nieuwe getto's, de vijftien minuten steden,
zogenaamde 24 op 24 opererende digitale panopticums.

Je ziet de 'oppassers" niet, maar ze zitten wel constant aan de andere kant van je schermpjes.

Ook de volgende keer anders stemmen, zal niets meer uitmaken. Fort Europa ligt open.
Alle intern verzet zal gebroken worden.
10-07-2023, 09:17 door Anoniem
Door Erik van Straten: Voormalig minister...

Ook de minister merkt op dat de hackbevoegdheid en decryptiebevel niet zomaar zijn in te zetten. "Deze middelen zijn - gelet op de inbreuk die de inzet maakt op de grondrechten - alleen onder strenge voorwaarden inzetbaar, en de uitkomsten zijn afhankelijk van een (grote) set van externe factoren."
En dus CSS? En waarom zou dat geen inbreuk maken op grondrechten?
Exact. Het lijkt wel of ze door iemand wijsgemaakt is dat CSS minder impact heeft. Nog even afgezien van de implementatie: bij een CSS oplossing wordt er echt geen "per land policy" ingezet, zo van: in Nederland scannen we alleen op kinderporno, in andere landen op vrouwen zonder hoofddoek, weer ergens anders op tekst waarin de president belachelijk wordt gemaakt. Nee, dat wordt een alles-of-niets, hoe denk je dat tech bedrijven onderscheid kunnen maken?

Ik ben benieuwd of en hoe dit verder gaat. Ben ik naïef als ik denk dat een demissionair kabinet moties (met meerderheid aangenomen) niet meer aan de laars zal lappen?
Er wordt nu gesproken over een motie van wantrouwen tegen Rutte, waarmee hij buiten spel gezet wordt. Ook is het de kamer die bepaald waar de demissionaire regering nog keuzes mag maken. Ik hoop dat dit onderwerp expliciet hierin benoemd wordt als zijnde: hierin mag de regering geen eigen invulling geven, alleen uitvoeren wat de kamer vindt.
10-07-2023, 12:06 door Anoniem
Dat iemand met nul verstand hier iets over te zeggen heeft .Lachwekkend gewoon.
10-07-2023, 15:26 door Anoniem
Door Anoniem: Tweakers -> He-le-maal geen enkele melding hierover!

Vorig jaar juni en juli heeft Tweakers een tweetal artikelen geweid aan de risico's die aan chatcontrol kleven.

https://tweakers.net/nieuws/198788/antikindermisbruikplan-van-eu-commissie-accepteert-veel-false-positives.html
10-07-2023, 17:34 door Anoniem
Er zou eigenlijk een groot onderzoek moeten komen naar de huidige werkwijze van de politiek.
10-07-2023, 22:29 door Anoniem
Is 'smart' nu eigenlijk wel zo smart (slim)?
Dat kan je je nu wel in alle gemoede gaan afvragen.

Ga abuse tegen, haal phishing sites, fraude en malware verspreiding
neer in plaats van goede burgers onder de kwade te laten lijden.

My 2 eurocents
11-07-2023, 07:05 door Anoniem
Door Anoniem: Er zou eigenlijk een groot onderzoek moeten komen naar de huidige werkwijze van de politiek.

Hoe smal of breed had je dat onderzoek in gedachten, en wie moet dat gaan uitvoeren?

Politiek is namelijk een breed begrip. En zowel (een deel van) die politiek als een deel van de samenleving is gepolariseerd.

Ik voorspel nu al reacties als vooringenomenheid, de slager die zijn eigen vlees keurt, "fake news", MSM, etc.als de conclusies niet bevallen of de onderzoekscommissie leden bevat van "de vijand" (wie dat ook moge zijn).
12-07-2023, 11:59 door Anoniem
AI zal hiertoe ook steeds meer ingezet worden, zoals op deze wijze op Tor:
https://arstechnica.com/information-technology/2015/07/how-the-way-you-type-can-shatter-anonymity-even-on-tor/

Ineens met de profilering methode doet het achterliggende IP{ adres er minder toe.

luntrus
12-07-2023, 19:28 door Anoniem
De minister als beoogd partijleidster en wellicht meer.

Commentaar?
13-07-2023, 13:04 door Anoniem
Door Anoniem: De minister als beoogd partijleidster en wellicht meer.

Commentaar?

Dit lijkt me inderdaad heel erg slecht nieuws. Verrassend dat er niemand over haar dictatoriale trekjes begint maar wel over haad strijd voor vrijheid (????????)

I weep for the future.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.