image

Denktank aangevallen met Mac-malware nadat Windows-malware niet werkt

maandag 10 juli 2023, 11:24 door Redactie, 1 reacties

Een Amerikaanse denktank op het gebied van buitenlandse zaken is aangevallen met Mac-malware, nadat een aanval met Windows-malware niet werkte. Dat stelt securitybedrijf Proofpoint in een analyse. Afgelopen mei stuurden de aanvallers een e-mail waarin ze zich voordeden als een onderzoeker van het Royal United Services Institute (RUSI). Na een eerste onschuldige e-mail stuurden de aanvallers vervolgens een bericht waarin werd gelinkt naar een Google Script-macro, die weer linkte naar een Dropbox-url.

Via de Dropbox-link werd een met wachtwoord beveiligd RAR-bestand aangeboden. Dit RAR-bestand bevatte weer een malafide LNK-bestand dat de GorjolEcho-malware downloadt. Dit is een backdoor waarmee de aanvallers toegang tot het systeem krijgen. Volgens onderzoeker Joshua Miller ontdekten de aanvallers dat hun aanval niet werkte op de Mac van het doelwit. Een week later werd het doelwit opnieuw benaderd, maar dan met Mac-malware.

Het ging om een e-mail voorzien van een met wachtwoord beveiligd ZIP-bestand. Dit zip-bestand bevatte weer het eerste deel van de Mac-malware. Volgens de instructies zou het om vpn-software gaan waarmee toegang tot afgeschermde content kan worden verkregen. In werkelijkheid gaat het om malware die informatie van het systeem verzamelt en een remote access trojan installeert. Volgens Proofpoint is de aanval uitgevoerd door een vanuit Iran opererende groep.

Image

Reacties (1)
10-07-2023, 15:08 door Anoniem
Wat heb je nu aan de IOC's als men bij Proofpoint niet eens de moeite heeft genomen om de malware naar VirusTotal te uploaden? Hier kan ik echt niets mee!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.