image

Britse politiekorpsen lekken data van slachtoffers, verdachten en getuigen

dinsdag 15 augustus 2023, 14:17 door Redactie, 1 reacties

Twee Britse politiekorpsen hebben door een fout de gevoelige, persoonlijke gegevens gelekt van meer dan twaalfhonderd mensen die slachtoffer van een misdrijf zijn geworden, hiervan worden verdacht of getuige waren. Net als met het gevoelige datalek dat de Noord-Ierse politie trof gingen ook de politiekorpsen van Norfolk en Suffolk de fout in met het verwerken van een Freedom of Information Request. Dit is de Britse tegenhanger van de Nederlandse Wet open overheid (Woo) die het recht op informatie regelt over alles wat de overheid doet.

De politiekorpsen hadden een verzoek ontvangen voor het verstrekken van misdaadcijfers, maar door een "technisch probleem" werd er ook ruwe data aan de verstrekte bestanden toegevoegd. "De data was verborgen voor iedereen die de bestanden opende, maar had niet toegevoegd mogen worden", aldus een verklaring. Het gaat om persoonlijke identificeerbare informatie van slachtoffers, getuigen en verdachten, alsmede omschrijvingen van het misdrijf. De misdrijven hebben vooral te maken met huiselijk geweld, zedendelicten, mishandelingen, diefstallen en haatdelicten.

De politiekorpsen zeggen dat ze alle getroffen individuen gaan informeren. Dat zal worden gedaan via brief, telefoon en in sommige gevallen in persoon. Het proces zou eind september moeten zijn afgerond. De Britse privacytoezichthouder ICO heeft een onderzoek aangekondigd. "De potentiële impact van een dergelijk datalek doet ons eraan herinneren dat databescherming over mensen gaat", zegt Stephen Bonner van de ICO.

Reacties (1)
15-08-2023, 15:24 door Anoniem
Alweer?
Het is maar goed raak aan de overkant van dat water...

Ik ga verder maar geen verdere uitspraken doen, want ik heb blijkbaar een gebrekkig wereldbeeld. :/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.