image

Phishingcampagne steelt wereldwijd inloggegevens voor Zimbra mailservers

vrijdag 18 augustus 2023, 10:39 door Redactie, 1 reacties
Laatst bijgewerkt: 18-08-2023, 16:12

Een aanhoudende phishingcampagne probeert bij organisaties over de hele wereld inloggegevens voor Zimbra Collaboration e-mail-servers te stelen. De phishingcampagne werd voor het eerst opgemerkt in april. Wie achter de campagne zit, is nog steeds niet duidelijk.

De phishing-e-mails zijn gericht aan organisaties in Latijns-Amerika, Rusland, Europa en Azië. Er lijkt geen specifieke focus te zijn op een sector of bepaalde organisaties, schrijft Bleepingcomputer op basis van een rapport van beveiligingsfirma ESET.

De campagne start met een phishing-e-mail die zich voordoet als een e-mail van de organisatie. In de e-mail staat dat de gebruiker een HTML-bestand moet openen om meer te weten te komen over een server upgrade en om deactivatie van zijn account te voorkomen. Dat HTML-bestand toont eenmaal geopend een nagemaakt Zimbra-inlogscherm, compleet met het logo en de naam van de organisatie. De gebruikersnaam is ook alvast ingevuld. De gebruiker hoeft alleen nog zijn wachtwoord in te vullen. Een ingevuld wachtwoord belandt via een HTTPS POST-verzoek bij de kwaadwillende.

ESET noemt de mate van verspreiding en het aantal geslaagde phishingpogingen ‘indrukwekkend’ en waarschuwt Zimbra-gebruikers. Zimbra is een populair doelwit van kwaadwillenden. Zo waarschuwde Google vorige maand nog voor een actief aangevallen zerodaylek in Zimbra-mailservers. Zimbra bracht later die maand een beveiligingsupdate uit om het probleem te verhelpen.

Reacties (1)
18-08-2023, 12:41 door Anoniem
Is dit niet gewoon op te lossen icm password less inloggen?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.