image

Openfire-kwetsbaarheid gebruikt voor versleutelen van servers

dinsdag 26 september 2023, 16:46 door Redactie, 1 reacties

Een kwetsbaarheid in de XMPP-serversoftware Openfire wordt actief gebruikt om servers te versleutelen en cryptominers te installeren, zo meldt antivirusbedrijf Doctor Web. Het beveiligingslek, aangeduid als CVE-2023-32315, zou al zeker sinds juni bij aanvallen worden misbruikt. Openfire is een XMPP-server voor chats en groepschats. De kwetsbaarheid maakt path traversal mogelijk, waarbij een aanvaller toegang tot de beheerdersinterface kan krijgen om vervolgens een nieuwe gebruiker met beheerdersrechten toe te voegen.

Bij de aanvallen die Doctor Web waarnam gebruiken de aanvallers hun toegang om bestanden te versleutelen en cryptominers te installeren, die de rekenkracht van de server gebruiken voor het delven van cryptovaluta. De kwetsbaarheid is verholpen in versies 4.6.8 en 4.7.5. Beheerders worden dan ook opgeroepen om de beveiligingsupdate te installeren en toegang tot poorten 9090 en 9091 te blokkeren. Eind augustus bleek dat er nog duizenden kwetsbare servers op internet te vinden waren.

Reacties (1)
27-09-2023, 08:47 door Anoniem
ja, chatservers zijn die dingen die werken, totdat ze niet meer werken... en als ze nooit 'echt' gebruikt zijn, blijven ze op die beaglebone/raspberry pi/nuk of VPS erg lang draaien... totdat iemand een factuur krijgt voor de CPU cycles van hun VPS of hun ISP gaat knijpen in de verbinding..

Moraal van het verhaal... alles wat je aan internet hangt zal misbruikt worden, vroeger of later... en het is tenminste je taak om bij te houden wat je aan internet hebt gehangen... letterlijk EN figuurlijk...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.