image

Is er sprake van computervredebreuk wanneer een advocaat zijn toegang tot gegevens misbruikt?

woensdag 4 oktober 2023, 12:50 door Arnoud Engelfriet, 3 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Zoals je misschien weet kun je als advocaat een speciaal account bij de KvK krijgen, waardoor je dan (op basis van art. 51 lid 5 Handelsregisterbesluit) adresgegevens van natuurlijke personen kunt inzien als je een uittreksel KvK opvraagt. Maar stel nou dat een corrupte advocaat voor een criminele opdrachtgever zo inzicht krijgt in afgeschermde adresgegevens. Is dat strafbaar?

Antwoord: De lezer droeg zelf nog de suggestie aan van oplichting (art. 326 Sr), omdat ook het aftroggelen van gegevens daaronder valt. Maar er is dan een “listige kunstgreep” nodig, en daarvan is geen sprake als je gewoon inlogt en gewoon gegevens opvraagt, met als enige omstandigheid dat je dit niet doet voor het afgesproken doel.

Er is art. 139d Strafrecht, de diefstal van gegevens. Wie deze wederrechtelijk opneemt of aftapt, handelt strafbaar. Dan zou de wederrechtelijkheid zijn dat je dan de regels schendt regels op grond waarvan je erbij mag. Ik zit daar een beetje met “aftappen of opnemen”, want je krijgt ze gewoon in je browser. “Aftappen” suggereert dat je iets geks doet om mee te luisteren.

Ik kom dan toch met frisse tegenzin uit bij computervredebreuk: het binnendringen in een geautomatiseerd werk met een valse sleutel. Er is namelijk jurisprudentie van de Hoge Raad dat je toegang misbruiken voor een oneigenlijk doel telt als computervredebreuk middels valse sleutel (vals wachtwoord). Daarvan is hier ook sprake.

Ik blijf er moeite mee houden dat het strafrecht op deze manier zou werken, met name omdat een private partij dan kan bepalen of iets strafbaar moet zijn. Zoals ook cyberstrafrechtadvocaat Berndsen betoogt:

De bepaling die feitelijk slechts verbiedt om zonder toestemming andermans computer binnen te dringen, verwordt zo tot een algemeen verbod op het kennisnemen van bepaalde informatie. Daarmee is het toepassingsbereik van artikel 138ab Sr en de voorzienbaarheid daarvan evident ruimer en bovendien minder duidelijk dan blijkens wettekst en parlementaire geschiedenis de bedoeling was. Het door ons gesignaleerde probleem van onvoldoende rechtszekerheid is gecreëerd door beslissend te achten of er een beroepsmatige noodzaak van het raadplegen van gegevens bestaat, in plaats van de vraag of wederrechtelijk in een systeem wordt binnengedrongen.

Ik zou zelf meer zien in een tuchtrechtelijk aanpakken – je titel of bevoegdheden verliezen vanwege dit soort akkefietjes lijkt me meer in de lijn der verwachting liggen. Ook kun je nog gaan zitten op schending van het ambtsgeheim (art. 272 Strafrecht) omdat je vertrouwelijke informatie doorvertelt aan een onbevoegde. Dat is natuurlijk lastiger te bewijzen want dan moet je als OM wel weten dat er een derde is die het gehad heeft.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (3)
04-10-2023, 13:17 door Anoniem
Het is toch helemaal vergelijkbaar met de gevallen die zo af en toe langskomen van politieagenten die voor 'vrienden' justitie registers of kentekendatabase e.d. geraadpleegd hebben ?

Verder - als het bewijsbaar voor een criminele opdrachtgever is lijkt 'deelname aan een criminele organisatie' (Art 140) me ook een prima kapstop om aan te hangen.
04-10-2023, 14:04 door Anoniem
Absoluut iets voor tuchtrecht. Wat maakt het beroep zo hoger? Dat als er iets wellicht niet helemaal goed is, dat het dan onder de dekens wordt geregeld. Net als bij artsen en hun slippertjes. Je advocaat(e) breng je mee omdat die weliswaar in je belang optreedt maar binnen de grenzen van wat maatschappelijk oirbaar is. Ze vechten voor je maar het moet wel netjes blijven.

Het wordt anders als er echt aantoonbare en moedwillige, of nalatige, schade van betekenis is. Het toekennen van een toga en befje veronderstelt dat je verstand genoeg hebt om dat verschil te weten. Als dat het geval is moet een advocaat wat verder kunnen neuzen dan de rest. Ook in het kadaster trouwens. Zolang die maar weet bek te houden of zijn of haar grenzen aan doorlullen kent. Wat ik juist weer mooi vind van het beroep is dat advocaten onderling, zonder uit de bocht te vliegen, een bakkie kunnen drinken op een pleintje en op die manier langdurige rechtsgangen kunnen voorkomen. Als je zelf over je zeik bent en je advocaat zegt, ik ga wel effies een bakkie drinken. Met de andere kant. Wat veel belangrijker is dan lange brieven zonder spelfouten schrijven. (Wat ik wel nog steeds een geweldige taalvorm vind is afsluiten met "Met verschuldigde Hoogachting". Omdat daar ook lul zeggen in zit, maar tegelijk zeer beleefd, moeten we niet eens praten.)

Advocaten mogen meer weten dan ze horen te weten. Zolang ze het maar voor zich weten te houden. Wat overigens gemakkelijker gezegd is dan gedaan.
11-10-2023, 10:19 door Anoniem
Toch vind ik het allemaal wat bedenkelijk. Als je iemands naam hebt wat bij een normaal kvk uittreksel toch snel het geval is kun je bij het kadaster gewoon de eigendomsakte van het huis van diegene opvragen waar vervolgens het adres in staat.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.