image

ACM wint rechtszaak van EPD-leverancier ChipSoft en mag rapport publiceren

dinsdag 21 november 2023, 15:02 door Redactie, 13 reacties

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) mag een marktverkenning uit 2021 over informatiesystemen van ziekenhuizen en digitale gegevensuitwisseling in de zorg publiceren, zo heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven bepaald. EPD-leverancier ChipSoft had via een rechtszaak geprobeerd om publicatie van het rapport tegen te houden. Volgens het bedrijf zou het rapport voor reputatieschade zorgen. Zo staat in het rapport onder andere kritiek van ziekenhuizen over de hoge winst van de softwareleverancier, zo meldde NRC vorig jaar.

De rechter gaf ChipSoft vorig jaar maart in een kort geding gelijk waardoor de ACM, tot de bodemprocedure was behandeld, alleen de managementsamenvatting van het onderzoeksrapport mocht publiceren. ChipSoft had in 2019 een omzet van 107 miljoen euro en een brutowinst van 45 miljoen euro. Een winstmarge van 42 procent. Dat jaar had het bedrijf 360 miljoen euro op de bank staan. Ziekenhuizen hekelen met de name de hoge licentiekosten. Een middelgroot ziekenhuis is twee miljoen euro kwijt, meldde NRC. Een klein ziekenhuis betaalt 1,5 miljoen euro.

Kamervragen

De berichtgeving leidde tot Kamervragen van het CDA. "Deelt u de mening dat het ongezond is dat één bedrijf de markt van software voor ziekenhuizen op deze wijze domineert?", vroeg Kamerlid Van den Berg aan minister Kuipers van Volksgezondheid. "Ik vind het wenselijk dat zorgaanbieders kunnen kiezen tussen verschillende leveranciers, zodat een zorgverlener het best passende product en/of dienst af kan nemen. De Autoriteit Consument & Markt ziet erop toe dat bedrijven eerlijk concurreren binnen de grenzen van de Mededingingswet", antwoordde de minister.

Kuipers voegde toe dat het aan zorgpartijen zelf is om de juiste ict-producten tegen de juiste prijzen in te kopen. "Bedrijven mogen een eerlijke prijs vragen voor het leveren van hun producten of diensten, maar er mag geen sprake zijn van misbruik van een economische machtpositie."

Rechtszaak

Het College heeft nu bepaald dat de ACM het rapport mag publiceren en de openbaarmaking van de marktverkenning, dat, samengevat, is gelegen in voorlichting, (nadere) beleidsontwikkeling en transparantie, zwaarder weegt dan het belang van Chipsoft om reputatieschade te voorkomen. Volgens het College is niet gebleken dat de marktverkenning een onvolledig en daardoor vertekend beeld geeft van de markt dan wel de positie van Chipsoft. Wel oordeelt het College dat de ACM de marktverkenning op vier punten moet aanvullen met de reactie van Chipsoft. De ACM zal nu na de voorgeschreven aanpassing, de volledige marktverkenning publiceren.

Reacties (13)
21-11-2023, 15:15 door Anoniem
Wie betaalt die royale winstmarge?
21-11-2023, 15:33 door Anoniem
Door Anoniem: Wie betaalt die royale winstmarge?
Goed punt!
Wat een ongeloofelijke uitzuigers zijn het toch!
Datzelfde geld evenals voor big-pharma waar mem soms winstpercentages van duizenden procenten hanteerd, en al helemaal als het gaat om cruciale medicatie voor zeer ernstig zieke mensen, het zijn net een stel somalische piraten die mensen gegijzeld houden en hun leven bereigen voor hun eigen winsten.
Iedrr jaar moet de overheid weer "onderhandelen" over de idiote prijzen die uiteindelijk betaald worden via de zorgverzekeraar, de kosten zijn straks net zo hoog als die in Amerika, daar is de zorg een exyreem profitabele "big business" en wordt er voortdurend reclame over medicatie op TV gemaakt.
Als we niet oppassen gaat dat ook hier gebeuren, maarja, net zoals met de tabaksindustrie... Steekpenningen.
21-11-2023, 15:55 door Anoniem
Veel te veel geld voor crappy technologie en dat zou niet gezegd mogen worden?
21-11-2023, 16:14 door Anoniem
Dit doet me denken aan die NDA van Apple, dan mogen bedrijven niet meer praten over de praktijken die ze wordt aangedaan.
Zie video van Louis Rossman;
Apple asked me to sign an NDA?? Should I do it?
https://www.youtube.com/watch?v=MHhGBvfGams&t=1
Ik vermoed dat ziekenhuizen een dergelijk knevelorder hebben ondertekend.
21-11-2023, 16:47 door Anoniem
Maar dit wou de (r)overheid toch. Marktwerking in de zorg. Daar hoort dit ook onder. En er zit vast een oud ambtenaar bij ChipSoft die precies weet hoe je maximaal geld uit de zorgt knijpt.

En het gelul van meerdere partijen is natuurlijk onzin, want deze zijn zeker niet uitwisselbaar met elkaar. Dus zit je bij 1 partij, dan is verhuizen zo duur, dat het nooit loont. Vendor locking...

De (r)overheid zal nooit voor haar burgers kiezen... Morgen kunnen we weer een poging doen om dat te veranderen...

TheYOSH
21-11-2023, 19:40 door Anoniem
Door Anoniem: Wie betaalt die royale winstmarge?
Uiteindelijk jij als patiënt annex belastingbetaler. De ziekenhuizen betalen veel te veel geld aan (bijna) monopolist voor hun ZIS/EPD HiX. Dit berekenen de ziekenhuizen door in hun zorgtarieven.
21-11-2023, 23:39 door Anoniem
Door Anoniem: Veel te veel geld voor crappy technologie en dat zou niet gezegd mogen worden?
Dat mag vaak ook niet gezegd worden van een populair OS in de kantoorautomatisering omdat de leverancier dan gaat plagen want reputatieschade gedram allemaal. Dat krijg je als bedrijven een slecht overbetaald product leveren in stand gehouden door een vendor lock zoals hier bij chipsoft
22-11-2023, 09:05 door Anoniem
Daarom hoogtijd voor een opensource EPD waar ziekenhuizen bepalen en niet 1 leverancier.
22-11-2023, 09:48 door Anoniem
Door Anoniem: Wie betaalt die royale winstmarge?

Wij: Via de zorgverzekeringen. Die de ziekenhuizen weer betalen. Die .... vult u maar in.
22-11-2023, 09:57 door Anoniem
Van EPD wisselen kan geen ziekenhuis zich veroorloven, dus deze reputatieschade kan er ook nog wel bij en ondertussen kiezen er nog steeds ziekenhuizen voor Chipsoft..

https://www.2doc.nl/documentaires/2022/09/dodelijke-zorg.html
https://www.chipsoft.nl/nieuws/827/Zuyderland-Medisch-Centrum-kiest-voor-EPD-van-ChipSoft
22-11-2023, 12:11 door karma4
Als de ACM voor het Amerikaanse EPIC als monopolist is dan is de interoperabilliteit geslaagd,
De concurrentie wordt echter teniet gedaan.
22-11-2023, 16:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wie betaalt die royale winstmarge?

Wij: Via de zorgverzekeringen. Die de ziekenhuizen weer betalen. Die .... vult u maar in.
En kijk ook eens naar de winsten van onze zorgverzekeraars...
24-11-2023, 12:00 door -Peter-
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wie betaalt die royale winstmarge?

Wij: Via de zorgverzekeringen. Die de ziekenhuizen weer betalen. Die .... vult u maar in.
En kijk ook eens naar de winsten van onze zorgverzekeraars...

Mijn zorgverzekeraar maakte vorig jaar verlies. Van dit jaar weet ik het niet, maar volgens het overzicht dat ik voor 2024 heb gezien, wordt er volgend jaar ook geen winst gemaakt.

Peter
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.