image

Politiediensten rollen vanuit Oekraïne opererende ransomwaregroep op

dinsdag 28 november 2023, 09:19 door Redactie, 2 reacties
Laatst bijgewerkt: 28-11-2023, 15:57

Tijdens een internationale politieoperatie, waar ook de Nederlandse politie aan deelnam, is een vanuit Oekraïne opererende ransomwaregroep opgerold. Dat laat Europol vandaag weten. De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor wereldwijde aanvallen met de LockerGoga-, MegaCortex-, HIVE- en Dharma-ransomware. Organisaties in 71 landen zouden door de groep zijn aangevallen.

Volgens Europol hadden de verdachten verschillende rollen in de criminele organisatie. Sommige waren verantwoordelijk voor het compromitteren van de netwerken van slachtoffers, terwijl andere zich bezighielden met het witwassen van het losgeld van slachtoffers. Om toegang tot de netwerken van slachtoffers te krijgen werd gebruikgemaakt van bruteforce-aanvallen, SQL-injection en phishingmails met malafide bijlagen om zo inloggegevens te stelen.

Zodra er toegang was verkregen maakte de groep gebruik van tools zoals de TrickBot-malware, Cobalt Strike en PowerShell Empire om zich lateraal door het netwerk te bewegen en zoveel mogelijk systemen te infecteren voordat de ransomware werd uitgerold. Uit het onderzoek dat de autoriteiten naar de groep uitvoerden blijkt dat die meer dan 250 servers van grote bedrijven hebben versleuteld, wat voor honderden miljoenen euro's schade zorgde, aldus Europol.

Het forensische onderzoek zorgde ervoor dat decryptietools voor varianten van de LockerGoga- en MegaCortex-ransomware konden worden ontwikkeld, die via nomoreransom.org beschikbaar zijn. Naast de Nederlandse politie en Openbaar Ministerie waren ook politiediensten uit Noorwegen, Frankrijk, Oekraïne, Duitsland, Zwitserland en Verenigde Staten betrokken, alsmede Europol en Eurojust.

Reacties (2)
28-11-2023, 16:00 door Anoniem
Is dat gratis Elon Musk internet via de satelliet toch ergens goed voor geweest...
29-11-2023, 00:25 door Anoniem
Zouden de politiediensten nu ook geboycot worden door Oekraine vanwege negatieve publiciteit over Oekraine?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.