image

Minister: nieuwe wet laat politie en OM makkelijker tegen doxing optreden

dinsdag 2 januari 2024, 11:30 door Redactie, 4 reacties

Sinds gisteren is er een nieuwe wet van kracht waardoor het strafbaar is om persoonsgegevens te verspreiden om mensen zo te intimideren, ook wel doxing genoemd. "Met deze nieuwe wet kunnen politie en Openbaar Ministerie makkelijker optreden tegen doxing", zo laat demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid weten. Wie zich schuldig maakt aan doxing kan worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een geldboete van maximaal 22.500 euro.

"We leven in een land waarin iedereen het recht heeft om zijn of haar mening te uiten. Als je gegevens op straat liggen en daardoor je vrijheden worden ingeperkt, mogen we dat niet accepteren. Veel intimiderend gedrag is al strafbaar, maar het delen van persoonsgegevens was dat nog niet", laat de minister verder weten. Volgens Henk van Essen, Korpschef van de politie, is het goed dat de wet er nu is. "We hebben vanuit de politie gepleit om doxing strafbaar te maken. Het raakt slachtoffers en hun naasten in hun privésfeer. Ik zie dat het ook politiemedewerkers en hulpverleners overkomt."

Van Essen stelt dat doxing agenten niet alleen in hun werk hindert, maar ook hun thuisfront raakt. "Dat is volstrekt ontoelaatbaar. Door het strafbaar stellen, zijn we als politie in staat om er tegen op te treden en het signaal af te geven dat doxing altijd wordt aangepakt." Het online publiceren van foto’s of filmfragmenten van bijvoorbeeld agenten of anderen hulpverleners is op zichzelf niet strafbaar. Dat is pas het geval wanneer de beelden worden gekoppeld aan elementen van vrees, ernstige overlast of ernstige hinder van beroepsuitoefening. Eerder liet het Openbaar Ministerie al weten dat het strafrecht alleen doxing niet gaat oplossing, omdat er sprake van een maatschappelijk probleem is.

Reacties (4)
02-01-2024, 12:47 door Anoniem
Ik zie dat het ook politiemedewerkers en hulpverleners overkomt
Als dit niet het geval was geweest, hadden ze er geen probleem mee gehad dat dit gebeurt.
02-01-2024, 13:56 door Anoniem
Databedrijven zoals Experian en Focum handelen stilzwijgend in persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders. Dat is volgens deskundigen in strijd met de wet en bovendien riskant. RTL Nieuws vond in de databases thuisadressen van bedreigde bewindslieden, journalisten en advocaten. "Mensen worden willens en wetens in gevaar gebracht."

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5425259/geheime-adressen-bedreigde-journalisten-politici-en-advocaten-te
02-01-2024, 14:23 door Anoniem
Maak een zoekmachine voor persoonsgegevens op het TOR netwerk. Probleem voor de criminelen opgelost. Politie kan er niet bij en kan deze niet (zonder veel moeite met gebruik van zero days) neerhalen.

Ik vind wel dat persoonsgegevens van bekende Nederlanders, maar ook van mijzelf, op geen enkele manier via het internet doorzoekbaar moeten zijn. Misschien minder online toegankelijke databases optuigen voor elke scheet van de politiek?

Of geef iedere Nederlander een gratis postbus voor communicatie. Ook handig als je 'woningzoekend' bent in deze tijd. En dan heb ik het niet over de gehate berichtenbox.
02-01-2024, 15:11 door Anoniem
Kunnen ze gelijk naar de crediet informatie bureaus door dat is commerciele schaal doxing.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.