image

NSC wil opheldering over gebruik Chinese apparatuur door veiligheidsregio's

woensdag 3 januari 2024, 14:12 door Redactie, 4 reacties

Nieuw Sociaal Contract (NSC) wil opheldering van demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid over het gebruik van Chinese apparatuur in het digitale netwerk van de veiligheidsregio Haaglanden en mogelijk andere regio's. Eerder riep de Haagse VVD al op tot een verbod van Chinese routers, switches en camera's in de hofstad.

Aanleiding voor Kamervragen van NSC is berichtgeving van Follow The Money dat de veiligheidsregio jarenlang Chinese apparatuur gebruikte, ondanks spionagerisico’s. "Deelt u de opvatting dat het vanuit het perspectief van nationale veiligheid onverantwoord is om Chinese routers en switches te gebruiken binnen het netwerk van vitale instellingen?", vraagt NSC-Kamerlid Six Dijkstra aan de minister.

De bewindsvrouw moet ook duidelijk maken of ze zicht heeft op welke Chinese netwerkapparatuur de veiligheidsregio’s sinds eind 2019 gebruiken en welke apparatuur op dit moment in gebruik is. Mocht dit niet bekend zijn wil Six Dijkstra weten of de minister bereid is dit in kaart te brengen. "Wordt er bij het aanbestedingsbeleid van de Rijksoverheid ook specifiek gekeken of er geschikte Europese alternatieven voor netwerkapparatuur beschikbaar zijn?", vraagt het NSC-Kamerlid als laatste. Yesilgöz heeft drie weken om met een reactie te komen.

Reacties (4)
03-01-2024, 14:41 door _R0N_
Spuit 11

Juniper: China
Cisco: Korea, China, Taiwan, Malaysia, en Singapore
Huawei: China
Extreme Networks: VS
HPE: China, Singapore en VS
Aruba: China
Dell: China
Nokia: China en Finland

Dan hebben we het wel zo'n beetje gehad.
03-01-2024, 16:30 door Anoniem
Door _R0N_: Nokia: China en Finland

Dan hebben we het wel zo'n beetje gehad.

Nog een kleintje dan:

Consortium van Nokia & Siemens: Finland & Duitsland, exclusief voor China, Iran en Cuba.
03-01-2024, 17:50 door Anoniem
BIO:
13.1.2.3 2 Bij draadloze verbindingen zoals wifi en bij bedrade verbindingen buiten
het gecontroleerd gebied wordt gebruik gemaakt van encryptiemiddelen
waarvoor het NBV een positief inzetadvies heeft afgegeven.
04-01-2024, 16:32 door Anoniem
KPN gebruikt(te) ook Huawei apparatuur voor zakelijke glasvezel verbindingen en op hun backbone ... dat ze daar nu pas achter komen ... dat is dus niet alleen in regio haaglanden.. heb er nog een mooi fotootje van gevonden als voorbeeld....

https://imgur.com/b7p2j1E
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.