image

ABN waarschuwde klant onvoldoende voor oplichting, schadevergoeding blijft uit

vrijdag 12 januari 2024, 16:48 door Redactie, 5 reacties

ABN Amro heeft een klant onvoldoende gewaarschuwd voor oplichting en daarmee haar zorgplicht geschonden, maar hoeft de geleden schade niet te vergoeden, zo heeft het financiële klachteninstituut Kifid geoordeeld. De klant werd over een periode van meerdere jaren voor een bedrag van in totaal 424.000 euro opgelicht en verkeert daardoor nu in financiële moeilijkheden.

De klant maakte het geld over in de periode van 31 oktober 2019 tot 12 juli 2022, naar iemand die zich voordeed als een vriend. Op 1 juli 2021 is er telefonisch contact geweest tussen de klant en de bank. In de administratie van de bank staat daarover vermeld dat een bankmedewerker de klant heeft verteld dat hij waarschijnlijk slachtoffer van datingfraude is, maar de klant dit nog niet wil toegeven.

Twee weken later was er weer contact tussen de bank en de klant, waarover in de bankadministratie staat vermeld dat de klant slachtoffer van datingfraude is en het geld niet terug komt. De klant stelt dat de waarschuwing van de bank onduidelijk was en hij niet te doen had met een oplichter. De man besloot geld te blijven overmaken. Pas in april 2022 stopt hij hiermee, nadat de bank weer contact met hem opneemt. Dit was echter vanwege een Wwft-onderzoek, niet om hem te waarschuwen.

Volgens het Kifid is met betrekking tot de periode tot aan 1 juli 2021 niet gebleken dat de bank toen bekend was of had moeten zijn met het feit dat de klant werd opgelicht. De bank wist dat wel vanaf die datum. De klant en ABN Amro verschillen van mening of de waarschuwing die op 1 juli werd gegeven voldoende duidelijk was. Na 1 juli heeft de klant nog tien overboekingen naar de oplichter gedaan. "Op basis van het dossier kan niet worden vastgesteld dat de consument op die momenten (nogmaals) is gewaarschuwd voor oplichting", aldus het Kifid.

Het klachteninstituut stelt gezien de omstandigheden er meer van ABN Amro mocht worden verwacht om verdere oplichting van de klant te voorkomen. Bijvoorbeeld door een brief te sturen of de klant uit te nodigen voor een gesprek of een melding te doen bij de politie. Zeker omdat de bank, op basis van de telefoonnotitie van 14 juli 2021, geen enkele twijfel had dat de klant werd opgelicht.

"Van de bank mag in dat geval – zeker gezien de grote bedragen die daarna nog zijn overgemaakt – worden verwacht dat zij meer doet om de consument tegen zichzelf in bescherming te nemen en dat zij niet slechts toekijkt hoe de consument verder wordt opgelicht", zo laat het Kifid weten, dat vindt dat ABN Amro haar zorgplicht heeft geschonden door de klant onvoldoende te waarschuwen voor oplichting.

Schadevergoeding

Ondanks de schending van de zorgplicht hoeft de bank de geleden schade van de klant niet te vergoeden. "Daarvoor is vereist dat sprake is van een causaal verband tussen de tekortkoming van de bank en de schade. Dit betekent dat vast moet komen te staan dat verdere waarschuwingen van de bank ertoe hadden geleid dat de consument geen of minder schade zou hebben geleden. Naar het oordeel van de commissie ontbreekt dit causaal verband", legt het Kifid uit.

Tevens speelt mee dat de klant tijdens de zitting liet weten dat verdere waarschuwingen van de de bank hem niet op andere gedachten zouden hebben gebracht. De klant stelde dat het na meerdere gesprekken met zijn maatschappelijke begeleiders nog een tijd heeft geduurd voordat hij ervan overtuigd was dat hij was opgelicht. De vordering tot schadevergoeding wordt dan ook afgewezen door het Kifid (pdf).

Reacties (5)
12-01-2024, 16:58 door Anoniem
zelf ervaren dat ik na contact met de abn .een verhaal ophangt van kan ik mijn geld op een vaste bankrekening zetten en per does.na contact met de bank ..werd ik gebeld dat er iets aan de hand was wat mijn bankrekening betreft....dus met andere woorden deze contact persoon van de bank..is niet betrouwbaar zo simpel is het...all tijd 2x contact met je bank......mijn idee
(dus deze medewerker speel onder een hoedje...kijk uit)
14-01-2024, 14:27 door waterlelie
Door Anoniem: zelf ervaren dat ik na contact met de abn .een verhaal ophangt van kan ik mijn geld op een vaste bankrekening zetten en per does.na contact met de bank ..werd ik gebeld dat er iets aan de hand was wat mijn bankrekening betreft....dus met andere woorden deze contact persoon van de bank..is niet betrouwbaar zo simpel is het...all tijd 2x contact met je bank......mijn idee
(dus deze medewerker speel onder een hoedje...kijk uit)

Bovenstaande reactie is dus duidelijk een verwarde trol.
Verder is toch voor zelfs een analfabeet duidelijk, dat dit vermeende slachtoffer zo dom als olie is, of slim denkt te zijn, door de Bank op te lichten.
14-01-2024, 17:07 door Anoniem
Ik vind dit een duidelijke zaak, namelijk dat de klant voor 100 procent verantwoordelijk gesteld kan worden voor de overschrijvingen.
Dit is een typisch geval van datingfraude. De oorzaak daarvan ligt in de individueel-psychologische sfeer van de klant.
De klant is volledig toerekeningsvatbaar en daarmee volledig verantwoordelijk voor zijn eigen overschrijvingsgedrag.
Een bank hoeft een klant niet tegen zichzelf te beschermen, vind ik (en dat zie ik ruim, ook bij beleggingen).
Als we daaraan beginnen dan kunnen we binnenkort een psychologisch onderzoek verwachten wanneer je een bankrekening wilt openen (of opheffen - of wat dacht je van allerlei mutaties daar tussenin?).
Dit geval is ook niet op een of andere manier te relateren aan "digitale" complicaties zoals die met online bankieren kunnen optreden.

Wat ik verontrustend vind is dat Kifid stelt dat de bank haar zorgplicht heeft geschonden.
"Zorgplicht" is een begrip wat gebruikt kan worden om rekeninghouders verder te gaan betuttelen, al dan niet gedekt door de toenemende complexiteit van online bankieren, die veroorzaakt wordt door nieuwe vormen van criminaliteit.
De grens tussen wat de verantwoordelijkheid van de klant en wat de verantwoordelijkheid van de bank is wordt steeds poreuzer/ diffuser. Verantwoordelijkheid betekent ook zeggenschap, autonomie voor wat je met je geld doet.
Gezien de relaties tussen banken en de EU, de politieke agenda, vind ik het hebben van een bankrekening steeds meer een voorwendsel worden om zich intensief te bemoeien met het gedrag van de klant.
Daar is bovenstaande casus een voorbeeld van.
De gedupeerde stelt zelf notabene dat meer waarschuwingen van de bank waarschijnlijk niet geholpen zouden hebben. Dat is eerlijk van hem. Waarom hij dan vervolgens de bank iets verwijt (en zelfs een schadevergoeding wil hebben) is natuurlijk volkomen van de zotte. Deze klant is behoorlijk in de war.
Dat Kifid vindt dat de bank deze klant (meer) tegen zichzelf had moeten beschermen is hoogst verontrustend, waarom zou een bank als bewaker van de psychische gezondheid van een klant moeten optreden?
14-01-2024, 22:28 door Anoniem
Ik gooi nog maar eens een balletje op. Wat nu als we alle banktransacties onder de colportagewet gooien? Dat is een hele consumentvriendelijke wet:

Als je een aankoop doet aan de deur, op straat of tijdens een verkoopdemonstratie, geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Als je spijt krijgt van je aankoop kun je die binnen deze termijn zonder reden ongedaan maken.

Het zou impliceren dat iemand na een transactie dus pas 14 dagen later over het geld kan beschikken. Wat banken dan weer zoveel rentewinst op zou leveren dat ze verder alles meer dan gratis moeten kunnen afhandelen. Ze deden dat vroeger al, met zogenaamde valutadata. Maar met 14 dagen zouden ze helemaal knetterrijk kunnen worden. En heel dat suffige Kifid kan ook gelijk afgeschaft worden. Tel uit je winst.
Door Anoniem: Ik vind dit een duidelijke zaak, namelijk dat de klant voor 100 procent verantwoordelijk gesteld kan worden voor de overschrijvingen. Dit is een typisch geval van datingfraude. De oorzaak daarvan ligt in de individueel-psychologische sfeer van de klant. (...)

Dat Kifid vindt dat de bank deze klant (meer) tegen zichzelf had moeten beschermen is hoogst verontrustend, waarom zou een bank als bewaker van de psychische gezondheid van een klant moeten optreden?

Mee eens. Maar ik heb wel te doen met deze klant van ABN Amro. Jaren geleden ben ik zelf ook een keer bijna het slachtoffer van datingfraude geworden. In een tijd van eenzaamheid bracht een buitenlandse persoon mij het hoofd op hol. Ik was me toen nog nauwelijks bewust van het fenomeen datingfraude. Als er in deze moeilijke tijd een mailtje van de betreffende persoon binnenkwam met weer nieuwe foto's, blijken van bewondering en groeiende liefde, zwol mijn hart groot op in mijn borstkas. Durfde ik in de liefde te geloven? Had ik de moed om out-of-the-box te denken?

Gelukkig had ik op een gegeven moment nog net de tegenwoordigheid van geest om een vriend in vertrouwen te nemen en om feedback te vragen. Diens antwoord liet niet lang op zich wachten: dit was beslist geen echte persoon, maar eerder een serie foto's in combinatie met teksten die vermoedelijk door een groep criminelen met behulp van blokcorrespondentie en/of algoritmes werden gegenereerd.

Het cruciale moment was voor mij het moment van pijnlijke (h)erkenning dat ik me al voor 70% in de luren had laten leggen. Hoewel ik niet dom was, had de emotie het overgenomen en alles in een vlammend liefdeslicht gezet. Oh, wat schaamde ik me voor die 70% van mij!

Die vriend van mij schreef dat de persoon op de foto's "koud en kil" overkwam. Ik voelde boosheid opkomen over dergelijke botheid. Ik ervoer het als een harteloze uitspraak. De persoon op de foto's zag er zo geweldig uit, die kon toch niet "koud en kil" zijn? En mijn vriend was nog niet eens een medewerker van ABN Amro. Zo'n zakelijk contact had daar bij mij echt niet mee aan hoeven te komen.

Anderzijds viel het bij nader inzien op dat mijn verre geliefde, die blijkens onze correspondentie in nogal eenvoudige omstandigheden verkeerde in een nogal afgelegen stad, toch best nieuw uitziende kleren droeg, die eerder bij een moderne metropool pasten. Maar ja, iedereen deed natuurlijk z'n best om op foto's goed voor de dag te komen. Inmiddels had ik trouwens best veel foto's ontvangen. Het was al een hele garderobe.

Ik oriënteerde me op het fenomeen datingfraude en moest voor mezelf toegeven dat die vriend van mij helaas, helaas, hoogstwaarschijnlijk gelijk had. Waarschijnlijk zou er op enig moment een verzoek komen voor financiële steun om een reis van mijn "geliefde" naar Nederland te bekostigen, meende ik uit informatie op internet te moeten begrijpen.

Ik besloot de rollen om te draaien. In de daaropvolgende, naadloos voortgezette correspondentie toonde ik me geleidelijk aan steeds gepassioneerder en optimistischer over een gezamenlijke toekomst. Ik vertelde steeds trotser over de maatschappelijke successen die ik in Nederland behaalde. En ja, het ging daarbij om fictieve successen, maar dat zei ik er niet bij. Ik liet blijken dat ik eigenlijk gewoon niet kon wachten deze persoon te ontmoeten en de rest van ons leven samen te delen.

Naarmate ik meer aanleidingen bood voor maatwerk-correspondentie, begon het op te vallen dat de hartstochtelijke reacties van de wederpartij toch wat schematisch waren.

Toen kwam het moment dat mijn geliefde diverse weerstanden en zorgen bij familieleden overwon en naar mij toe wilde reizen, maar daarbij helaas onverwachte tegenslag ondervond en financiële ondersteuning nodig had om mij toch te kunnen bereiken...

M.J.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.