image

Minister: 65.000 ict'ers komende jaren met pensioen, nieuwe aanwas neemt af

dinsdag 13 februari 2024, 12:51 door Redactie, 30 reacties

De regering wil dat ons land in 2030 één miljoen ict'ers telt, maar het wordt steeds onwaarschijnlijker dat dit doel wordt gehaald. Zo gaan de komende jaren 65.000 ict'ers met pensioen, neemt de aanwas van studenten af en zijn er nog tal van andere obstakels, aldus demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken. De bewindsvrouw meldde vorig jaar al dat het lastig wordt om de mijlpaal van één miljoen ict'ers te halen.

Op vragen van de BBB laat Adriaansens nu weten dat er allerlei obstakels zijn bij het vergroten van het aantal 'digitaal geschoolden'. Zo is de arbeidsmarkt voor ict’ers sectoroverstijgend: dertig procent van de ict’ers werkt in de ict-sector. De overige zeventig procent is werkzaam in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, het onderwijs en de overheid. "Dit versterkt versnippering in de aanpak", aldus de minister.

Volgens Adriaansens groeit de vraag op de arbeidsmarkt sneller dan de instroom vanuit het onderwijs. "En tegelijkertijd zien we een afname in het aantal jongeren dat kiest voor een bètatechnisch profiel op het voortgezet onderwijs en technische vervolgopleiding. Deze trend wordt deels veroorzaakt door een gebrek aan technisch zelfvertrouwen en onduidelijkheid over de carrièremogelijkheden en de maatschappelijke impact van techniek en ict."

Een ander punt dat de minister noemt is dat de digitale ontwikkelingen, zoals AI, 5/6G, Internet of Things en cybersecurity, elkaar in rap tempo opvolgen, waardoor de arbeidsvraag zich continu en in hoog tempo ontwikkelt. Verder blijkt uit een analyse van vacatures dat meer dan de helft van het gevraagde personeel op medior of senior niveau is, wat het werven lastiger maakt. Daarbij zorgt de personeelskrapte voor hogere werkdruk en minder bijscholingsmogelijkheden voor werknemers, wat de doorstroom naar medior en senior niveau bemoeilijkt.

Omdat er in heel Europa vraag naar ict'ers is, is het aantrekken van personeel uit andere Europese landen ook moeilijker geworden, met als gevolg dat de krapte in Nederland verder toeneemt, legt Adriaansens uit. Ze noemt de ict-sector ook vrij conservatief. "Er is sprake van grote uitstroom gedurende de loopbaan, voornamelijk door vrouwen, doordat deeltijdwerken geen gemeengoed is binnen deze sector."

Pensioen

Een ander probleem is dat de komende jaren veel mensen met pensioen gaan. In de leeftijdsgroep van 55-67 jaar vallen op dit moment 105.000 ict’ers. Door de toenemende vergrijzing is het de verwachting dat tussen 2022 en 2030 zo’n 65.000 ict’ers met pensioen gaan. "Wegens demografische krimp neemt de aanwas van studenten in het onderwijs af. Ter illustratie, de aanwas van mbo ict-studenten in 2023 is, ten opzichte van 2019, met twintig procent afgenomen", zo laat de minister aanvullend weten.

Reacties (30)
13-02-2024, 13:48 door Anoniem
Werkgevers moeten niet van die belachelijk hoge eisen stellen, dan is het probleem snel opgelost. Ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en er zelf niets voor hoeven te doen. ICT-ers zijn al massaal afgevoerd en weer aangevoerd bij de overgang naar "cloud" wat zogenaamd problemen zou oplossen. In feite zorgt de cloud juist voor meer problemen en ook meer onoplosbare problemen wegens de afhankelijkheid van leveranciers die zeer traag problemen oplossen. Bijvoorbeeld Microsoft.

Men is in Nederland penny wise, pound foolish. In de VS gaat dit niet zo.
13-02-2024, 14:13 door Hyper
Wellicht kan een deel van degenen die met pensioen gaan vervangen worden door kunstmatige intelligentie.
13-02-2024, 14:21 door Anoniem
Door Anoniem: <snip> In de VS gaat dit niet zo.

Haha - "in de VS gaat dat niet zo"... Geen idee waar jij je informatie vandaag haalt, maar in de VS wordt de medewerker als vuil behandeld. Daar worden op grote schaal Indiers ingevlogen om lokaal het werk van Amerikanen te doen, maar dan wel tegen hun Indisch salaris. Visum op? Hopsa, terug. Bevalt de kleur van je "manbun" de baas niet? Binnen 10 minuten sta je met een doos in je hand buiten..

Aardig leesvoer: https://www.thelayoff.com/
13-02-2024, 14:48 door Anoniem
Door Hyper: Wellicht kan een deel van degenen die met pensioen gaan vervangen worden door kunstmatige intelligentie.
Dat is een kwestie van tijd......
13-02-2024, 14:53 door Anoniem
Door Hyper: Wellicht kan een deel van degenen die met pensioen gaan vervangen worden door kunstmatige intelligentie.

[deze lezer rolt van zijn stoel van het lachen]

Ik zie KI (sorry AI) de komende tijd nog niet de taken en inzichten van een volwaardige ICTer, security expert, etc overnemen.
Alles wat je iemand kan voorkauwen, kun je een AI wel laten doen.
Maar als er iets fout gaat of er iets onverwachts gebeurd, dan zal al snel een mens het over moeten nemen.
En dan hebben we het nog niet over de soms vage of verkeerd geinterpreteerde meldingen die eindgebruikers kunnen maken. ("Hij doet het niet" ; "Ik kan niet printen" ; " het apparaat is stuk" )
13-02-2024, 15:33 door _R0N_
Op school wordt een richting gekozen waarin je denkt ooit een huis te kunnen kopen en een redelijk goed leven te kunnen betalen. met de huidige ontwikkeling heb je een betere toekomst als loodgieter (niets mis mee trouwens) dan ITer.

Toen mijn dochter een richting moest kiezen voor haar opleiding heb ik haar afgeraden om dezelfde richting op te gaan als dat ik zit. De uren zijn ruk, de werkdruk is hoog, je hebt altijd te weinig collega's en te veel werk en de nieuwe aanwas krijgt slecht betaald.
13-02-2024, 15:34 door Anoniem
"Deze trend wordt deels veroorzaakt door een gebrek aan technisch zelfvertrouwen en onduidelijkheid over de carrièremogelijkheden en de maatschappelijke impact van techniek en ict"

Ik moet een beetje overgeven van zulke uitspraken. Wat is 'technisch zelfvertrouwen' in vredesnaam? Verder zijn carrièremogelijkheden overduidelijk in de IT. Man, je kan zelfs eenvoudig tussen competenties springen. De maatschappelijke impact is toch ook overduidelijk? De hele zorgsector valt om van de ransomware, impact genoeg?

Een ander punt dat de minister noemt is dat de digitale ontwikkelingen, zoals AI, 5/6G, Internet of Things en cybersecurity, elkaar in rap tempo opvolgen, waardoor de arbeidsvraag zich continu en in hoog tempo ontwikkelt"

Waar halen ze die buzzword clown vandaan? Deze mevrouw is management jobhopper eerste klas en doet even uitspraken waar ze totaal geen kaas van heeft gegeten.... Met zulke mensen als vertegenwoordigers faal je gegarandeerd....
13-02-2024, 15:36 door _R0N_
Door Anoniem:

Men is in Nederland penny wise, pound foolish. In de VS gaat dit niet zo.

Moet je eens in de VS gaan werken. ja de salarissen zijn een stuk hoger maar als je een ziektekosten verzekering wil betaal je tussen de 450 en 1300 dollar per maand en nee je hebt geen eigen risico van 385,- maar van 14k.

Boodschappen zijn daar veel duurder dan hier en in de stad wonen, als je een redelijke buurt wilt, is onbetaalbaar. Wij klagen wel maar Amerikanen willen graag hier werken.
13-02-2024, 16:06 door Anoniem
Door Anoniem: Men is in Nederland penny wise, pound foolish. In de VS gaat dit niet zo.

Daarom hebben de nodige Amerikanen meerdere banen om hun kop boven water te houden, en hun huis en levensonderhoud te kunnen betalen.
De werkgevers hebben misschien hun zaakjes op het droge, maar de werknemers daar zeker niet.
Negeer de succes stories (alle straten zijn van goud), kijk naar de drama's op straat. (de mensen onder de armoede grens)
13-02-2024, 16:17 door Anoniem
Als "manager" kun je na 2 boekjes bedrijfskunde en management al snel meer verdienen dan iemand in de IT die wel constant met de nieuwe techniek bezig blijft en wel moet lezen en doen. Waarom zou je voor max 60-70k een functie met meer verantwoordelijkheden nemen als je meer verdient met minder werk? Ga eens naar kennis en resultaat betalen in plaats van vaste uurlonen op een massa schapen en kijk eens hoe snel werk verzet kan worden en wat er mensen op functies of projecten afkomen.
13-02-2024, 16:34 door karma4
Door Anoniem: --> deze lezer rolt van zijn stoel van het lachen <---]
Ik zie KI (sorry AI) de komende tijd nog niet de taken en inzichten van een volwaardige ICTer, security expert, etc overnemen.
Helemaal met je eens, daar zit het echte probleem waarom het allemaal zo lastig gaat.
Er wordt gezocht naar code kloppers en andere figuren waar het micromanagement op toegepast kan worden.

Volwaardig met informatieverwerking omgaan vraagt andere kennis een andere mentaliteit.
13-02-2024, 17:09 door Anoniem
Door Hyper: Wellicht kan een deel van degenen die met pensioen gaan vervangen worden door kunstmatige intelligentie.
Nee, AI kan mij onmogelijk vervangen, ik ben uniek net zoals ieder ander.
13-02-2024, 18:27 door Anoniem
Waar is het systeem van vraag en aanbod gebleven?

Weinig aanbod, veel vraag? Hoge vergoedingen...

Maar schijnbaar moeten we allemaal slaaf worden.
13-02-2024, 18:53 door Anoniem
Hoe kan dit nu? Volgens onze premier Mark Rutte komen er elk jaar 100.000 nieuwe hoogopgeleide direct inzetbare nieuwe Nederlanders bij. Dan zijn die ict en zorg vacatures toch zo vervuld?
13-02-2024, 20:04 door Anoniem
mmmm met automation, een goed RMM en de juiste endpoint AV icm on premise kom je al een heel eind met mindere bezetting. zaken goed inrichten. security beleid goed opvoeren.
13-02-2024, 23:21 door Anoniem
Door Anoniem: mmmm met automation, een goed RMM en de juiste endpoint AV icm on premise kom je al een heel eind met mindere bezetting. zaken goed inrichten. security beleid goed opvoeren.

En daar zijn nu juist mensen voor nodig om dat in te richten. Vergeet ook niet dat het continue bijsturing en beheer nodig heeft die systemen.
14-02-2024, 00:36 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Men is in Nederland penny wise, pound foolish. In de VS gaat dit niet zo.

Daarom hebben de nodige Amerikanen meerdere banen om hun kop boven water te houden, en hun huis en levensonderhoud te kunnen betalen.
De werkgevers hebben misschien hun zaakjes op het droge, maar de werknemers daar zeker niet.
Negeer de succes stories (alle straten zijn van goud), kijk naar de drama's op straat. (de mensen onder de armoede grens)

Ja en dat zijn dan ook echt de ITers die meerdere banen hebben..
Wat een typische Nederlandse kijk weer op de US. Als je wat van jezelf wil maken dan is dat aan jezelf en niet aan de overheid om continue je handje vast te houden.
De drama's op straat hebben bijna altijd te doen met drugs, ook dat is een keuze.
Het leven in Amerika is tevens stukken goedkoper dan hier en persoonlijke belastingen een stuk lager. Ook liggen de salarissen voor bijv. ITers een stuk hoger. Ik zou het prima om het dubbele betaald te krijgen voor iets minder garanties.

Ook wel komisch hoe dat altijd van mensen komt die er nooit gewoond hebben en er in het algemeen nogal een vanille smaak NPO mening op na houden.
14-02-2024, 03:51 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: <snip> In de VS gaat dit niet zo.

Haha - "in de VS gaat dat niet zo"... Geen idee

Dat slaat op het gebruik van Microsoft's online rommel.
14-02-2024, 08:33 door Anoniem
In plaats van strak naar beta-opleidingen te kijken, kan men ook beginnen met het inventariseren van welke vaardigheden / talenten iemand nodig heeft voor een functie. (zaken als analytisch of probleem oplossend vermogen, etc)

Niet alle vakgebieden in alle sectoren waar ICTers werken, vereisen een perfecte kennis van natuurkunde of biologie.
Bv Heb je geen wiskunde, maar wel bedrijfs-economie gehad op het middelbaar, dan kun je ook met formules omgaan.
Bij de belastingdienst kan dat nuttiger zijn, dan een achtergrond in natuurkunde of scheikunde.

Iemand een trucje leren, kan altijd nog. Als je eerst maar een persoon weet te vinden met de bruikbare vaardigheden.

Tijd voor de volgende zij-instroomgolf zoals we die ook in de jaren 90 gekend hebben.
14-02-2024, 09:13 door Anoniem
Door Anoniem:
Een ander punt dat de minister noemt is dat de digitale ontwikkelingen, zoals AI, 5/6G, Internet of Things en cybersecurity, elkaar in rap tempo opvolgen, waardoor de arbeidsvraag zich continu en in hoog tempo ontwikkelt"

Waar halen ze die buzzword clown vandaan? Deze mevrouw is management jobhopper eerste klas en doet even uitspraken waar ze totaal geen kaas van heeft gegeten.... Met zulke mensen als vertegenwoordigers faal je gegarandeerd....

Nee, daar heeft ze gewoon gelijk. Als jij de 20 jaar geleden expert mocht noemen in AS400 zit je nu met de gebakken peren. In de IT (en in veel vakgebieden) moet je meebewegen met de ontwikkelingen in de sector; die je dat niet dan prijs je je al snel uit de markt. Nog los van het opbouwen van een carriere; dat bouw je niet door het beheren van Novell wel prima te vinden en niet verder om je heen te kijken, of te kijken naar opkomende technologieen. Heb zelf binnen de IT zo ongeveer alle disciplines wel in meer of mindere mate uitgevoerd: helpdesk, systeembeheer, change manager, leidinggevende, c-level en nu directeur.

Systeembeheerders is een mooi voorbeeld: dat is echt een functie die in steeds meer bedrijven echt voorbij is; de dienstverlening wordt uitbesteed; of gaat naar de cloud. Dan kun je je blijven inzetten voor het behalen van de laatste Microsoft, Cisco of Oracle certificeringen, maar het aantal werkgevers wordt steeds kleiner en zijn steeds meer de dienstverleners. En laat je nou juist daar je een nummertje zijn met weinig loon en loopbaan perspectief.
14-02-2024, 09:23 door Anoniem
Nee, AI kan mij onmogelijk vervangen, ik ben uniek net zoals ieder ander.
Ze denken ook dat je bijvoorbeeld een noot van een gitaar digitaal kunt na maken maar als
je weet hoeveel klanken er mogelijk zijn op de manier hoe jij die noot speelt is haast onmogelijk.
Ga maar piano spelen op een digitale of analoge piano dan hoef je nergens meer over te praten
maar digitaal heeft zeker zijn ook voordelen maar een analoog muziek instrument vervangen dat
wil ik nog mee maken, net zoals de mens.
14-02-2024, 09:27 door Anoniem
Door Anoniem: Werkgevers moeten niet van die belachelijk hoge eisen stellen, dan is het probleem snel opgelost. Ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en er zelf niets voor hoeven te doen. ICT-ers zijn al massaal afgevoerd en weer aangevoerd bij de overgang naar "cloud" wat zogenaamd problemen zou oplossen. In feite zorgt de cloud juist voor meer problemen en ook meer onoplosbare problemen wegens de afhankelijkheid van leveranciers die zeer traag problemen oplossen. Bijvoorbeeld Microsoft.

Men is in Nederland penny wise, pound foolish. In de VS gaat dit niet zo.

Ik werk bij een bedrijf waar helaas, t.o.v. mijn vorige werkgever, een stuk minder moeilijk wordt gedaan over je competenties, en het is duidelijk merkbaar. Alles duurt oneindig veel langer, de kwaliteit van opgeleverde stukken is minder etc, m.a.w. ik begrijp de eisen wel van een degelijke opleiding en/of ervaring.

Om het op te lossen moeten we zorgen dat meer mensen een goede opleiding krijgen. Daarmee bedoel ik uitdrukkelijk niet, een 'hogere' opleiding, maar een degelijke opleiding die mensen helpt kritisch nadenken én de juiste skills geeft. Als ik daar een voorzet voor kan geven; een grotere focus op het verbeteren van de kwaliteit én reputatie van het HBO, zodat er minder mensen naar de uni gaan. De uni's zouden weer terug moeten gaan naar het die hard wetenschappelijk onderwijs en het HBO zou een veel grotere middenmotor moeten worden.

Ik heb zelf ook uni gedaan omdat Nederland een land is waar het papiertje van de uni nou eenmaal hoger telt dan die van het HBO, terwijl het HBO je wellicht veel beter kan voorbereiden op het echte werk.
14-02-2024, 11:17 door Anoniem
Als HBO'er (HTS) wordt je in de IT echt slecht betaald in Nederland vergeleken met het buitenland waar ik ook heb gewerkt (VS en BRD). Velen werken hier in de ICT prostitutie waar de detacheerder 70% van je salaris achterhoudt met valse beloftes over opleiding auto etc (uitzondering daargelaten). Het is niet voor niets dat er zo veel van dit soort pooiers aktief zijn.

Je kan beter als MBO'er aan de slag gaan, dan heb je al een kwart miljoen in je zak voordat de HBO'er begint. Ondertussen volg je een interne opleiding bij een grote dienstverlener om in de functie te groeien, zodat je als HBO'er uitbetaald wordt omdat die brede opleiding niet wordt gehonoreerd.
Het slimste (maar niet erg sociaal) is om je zelf onmisbaar te maken. Dus niet documenteren en geen informatie delen zodat ze afhankelijk van je zijn (als zzp'er) zoals de loodgieter bij een waterlek dat onmiddellijk gerepareerd moet worden. In deze ransomwaretijd moet dat kunnen.
14-02-2024, 14:17 door Anoniem
Door Anoniem: Het leven in Amerika is tevens stukken goedkoper dan hier en persoonlijke belastingen een stuk lager. Ook liggen de salarissen voor bijv. ITers een stuk hoger. Ik zou het prima om het dubbele betaald te krijgen voor iets minder garanties.

Waarom ben je dan nog in Nederland?
Wat is hier dan beter dan daar?

Iets houd je blijkbaar tegen.
Familie, taal, angst voor het onbekende ...
Wat?
15-02-2024, 20:34 door Anoniem
Twee beroepen van kenniswerkers:
https://www.werkzoeken.nl/salaris/jurist/
https://www.werkzoeken.nl/salaris/ict/

Als ik kijk naar ontwikkelingen in ICT versus wetgeving, denk ik dat de ICT'er ook nog eens meer moet doen om zijn vak bij te houden. Daarnaast heb je als ICT'er vaker te maken met piketdiensten dan een jurist.

Verklaar het verschil in salaris.....
16-02-2024, 11:21 door Anoniem
Door Anoniem: Twee beroepen van kenniswerkers:
https://www.werkzoeken.nl/salaris/jurist/
https://www.werkzoeken.nl/salaris/ict/

Als ik kijk naar ontwikkelingen in ICT versus wetgeving, denk ik dat de ICT'er ook nog eens meer moet doen om zijn vak bij te houden. Daarnaast heb je als ICT'er vaker te maken met piketdiensten dan een jurist.

Verklaar het verschil in salaris.....

Werkgevers snappen (nog steeds niet) niet wat een ICT-er allemaal doet.
:-)
16-02-2024, 11:54 door Anoniem
"Systeembeheerders is een mooi voorbeeld: dat is echt een functie die in steeds meer bedrijven echt voorbij is; de dienstverlening wordt uitbesteed; of gaat naar de cloud. "

ha ha ha what could go wrong?

"Bv Heb je geen wiskunde, maar wel bedrijfs-economie gehad op het middelbaar, dan kun je ook met formules omgaan. "

don't think so! er is meer dan middelbareschool wiskunde tussen hemel en aarde! geef een voorbeeldje van dit eens aan een econoom en zie em zweten: https://en.wikipedia.org/wiki/Contour_integration
16-02-2024, 12:34 door Anoniem
Door Anoniem: "Systeembeheerders is een mooi voorbeeld: dat is echt een functie die in steeds meer bedrijven echt voorbij is; de dienstverlening wordt uitbesteed; of gaat naar de cloud. "

ha ha ha what could go wrong?

"Bv Heb je geen wiskunde, maar wel bedrijfs-economie gehad op het middelbaar, dan kun je ook met formules omgaan. "

don't think so! er is meer dan middelbareschool wiskunde tussen hemel en aarde! geef een voorbeeldje van dit eens aan een econoom en zie em zweten: https://en.wikipedia.org/wiki/Contour_integration

Maar heb je zelf die formule al vaak moeten toepassen in je ICT werkzaamheden?
(werk je soms in de geo-hoek?)

Voor het bouwen of onderhouden van bv een financieel pakket of een belastingpakket heb je dit niet echt nodig.

Draai het eens om. Wat kan een econoom allemaal waar jij bij afhaakt?
17-02-2024, 10:26 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: "Systeembeheerders is een mooi voorbeeld: dat is echt een functie die in steeds meer bedrijven echt voorbij is; de dienstverlening wordt uitbesteed; of gaat naar de cloud. "

ha ha ha what could go wrong?

"Bv Heb je geen wiskunde, maar wel bedrijfs-economie gehad op het middelbaar, dan kun je ook met formules omgaan. "

don't think so! er is meer dan middelbareschool wiskunde tussen hemel en aarde! geef een voorbeeldje van dit eens aan een econoom en zie em zweten: https://en.wikipedia.org/wiki/Contour_integration

Maar heb je zelf die formule al vaak moeten toepassen in je ICT werkzaamheden?
(werk je soms in de geo-hoek?)

Voor het bouwen of onderhouden van bv een financieel pakket of een belastingpakket heb je dit niet echt nodig.

Draai het eens om. Wat kan een econoom allemaal waar jij bij afhaakt?

1) ja maar het is geen formule het is een methode om lastige intergralen aan te paken.
2) econoom leert niets over complexe analyse, econometristen een beetje maar, ze hebben eens van een complex getal gehoord. toen ik op vwo zat kregen gingen de zwakke leerlingen die geen beta konden maar economie doen.
3) punt is dat je brein iets meer aan kan dan middelbareschool formuletjes en daar zit een hele grote waarde in. dat snapje, omdatj je zelf zoiets gedaan geleerd hebt, of dat snap je niet omdat je nooit eens geproeft hebt aan een hogere complexiteit die wel relevant is voor de werkelijke wereld
17-02-2024, 16:57 door Anoniem
Zolang het middelbare school systeem niet veranderd, zullen er weinig extra techneuten bijkomen. ER wordt namelijk gefiltere bij de bron: Naast NL en EN, moet je ook door FR en DU heen komen. Niet dat deze talen nog heel relevant zijn (vroeger wel, en FR nog in west Africa) maar daar haken veel potentiele techneuten op af. Voor uitdaging kun je. jawel, Grieks en Latijn krijgen. De verplichte tweede taal in de bovenbouw is dan wel de laatste horde waar ze over struikelen.

Politiek en realisme is vaak ver te zoeken...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.