image

Minister: apparaten van burgers worden niet ‘zomaar’ op afstand uitgezet

maandag 19 februari 2024, 10:44 door Redactie, 41 reacties

Slimme, aanstuurbare apparaten worden de norm in Nederland, maar burgers hoeven niet bang te zijn dat hun apparatuur 'zomaar' op afstand wordt uitgezet. Dat laat demissionair minister Jetten voor Klimaat en Energie weten. Onlangs ontstond er ophef over de Actieagenda netcongestie laagspanningsnetten, met plannen om de overvolle elektriciteitsnetten tegen te gaan.

In de Actieagenda staat dat slimme en aanstuurbare apparaten de norm worden. Het gaat dan om apparaten en systemen die in staat zijn om in reactie op een signaal (gedragsmatig of geautomatiseerd) de vraag naar of het aanbod van elektriciteit aan te passen zonder dat de gebruiker hier veel overlast van ondervindt. "Een signaal kan zowel een prijssignaal zijn als een directe instructie", aldus de uitleg.

Naast vrijwillige maatregelen om overbelasting tegen te gaan beschrijft de Actieagenda ook 'verplicht congestiemanagement'. "Als tijdig uitbreiden van het net niet mogelijk is én voorgaande vrijwillige maatregelen hebben te weinig opgeleverd om overbelasting te voorkomen, dan kan het nodig zijn om kleinverbruikers te verplichten om productie of verbruik aan te passen. Dit komt in de praktijk neer op directe aansturing van apparaten door de netbeheerder (of op basis van een signaal uit het lokale net)." De maatregel zou alleen worden ingezet als zonder de maatregel bijvoorbeeld de stroom uitvalt.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer eind januari merkte Jetten op dat hij niet bij burgers in de meterkast ging zitten. "De minister zit niet aan de warmteknop van uw douche. Daar bemoeit de minister zich niet mee. Punt." Naar aanleiding van de problemen met netcongestie stelde de BBB Kamervragen aan Jetten. In zijn beantwoording maakt de minister nogmaals duidelijk dat slimme, aanstuurbare apparaten de norm worden (pdf).

"De maatregelen voor slim aanstuurbare apparaten zijn aangekondigd om huishoudens en bedrijven te beschermen tegen de gevolgen van netcongestie. Uiteraard is het uitgangspunt van deze genoemde maatregelen dat er instemming wordt verleend door de betrokkenen", legt de minister daarover uit. "Zoals ik eerder heb aangegeven, hoeft niemand te vrezen voor aanstuurbare apparaten die ‘zomaar’ op afstand worden aan- of uitgezet."

Reacties (41)
19-02-2024, 11:03 door majortom
Slimme, aanstuurbare apparaten worden de norm in Nederland
Als met "slim" wordt bedoeld dat het apparaat aan het internet hangt (en daarvan afhankelijk is) dan kan dit de norm van de minister zijn, maar komt zo'n apparaat niet in mijn huis. Ik heb genoeg "slimme" apparaten in huis, maar geen van alle hangen aan het internet.
19-02-2024, 11:07 door Anoniem
"Zoals ik eerder heb aangegeven, hoeft niemand te vrezen voor aanstuurbare apparaten die ‘zomaar’ op afstand worden aan- of uitgezet."
De beste manier om die vrees weg te nemen is om het onmogelijk te maken dat de overheid aan jouw spullen komt.
19-02-2024, 11:10 door Anoniem
Tja, als je straks je jouw TV op een niet NPO zender zet dan gaat die vanzelf uit. Dat doen zij niet inderdaad niet 'zomaar'.
19-02-2024, 11:23 door _R0N_
Ik heb genoeg slimme spullen in gebruik maar geen enkele maakt gebruik van een cloud dienst van derden.
19-02-2024, 11:25 door Anoniem
Ik heb hier voor mijn datacentertje een dikke UPS hangen omdat ik regelmatig merkte dat NASsen en servers rebooten zonder noodzaak.. Na een meting leek het dat het lag aan slechte spanningsvoorziening. Het probleem zat niet in mijn 10 jaar oud huis maar daar buiten. Opgelost door een dikke 32A/10.000VA UPS aan te sluiten. Deze geeft regelmatig de melding dat de spanning op de meterkast erg vaak boven de 253V komt en tot voor kort erg vaak onder de 50Hz kwam.
Omdat het een interactieve UPS is staat deze altijd te omvormen waardoor mijn NASsen en servers geen enkel probleem meer hebben maar hoor het nog regelmatig 'klikken' wanneer de UPS de input uitschakelt omdat het niet voldoet aan de ingestelde bandbreedte (49-51Hz, 207-253V).
Voordeel is ook dat de meeste van mijn klokken nu niet meer achterlopen nu het 230V/50Hz krijgt... Waarschijnlijk gaat er nog een hoop 'gratis' stroom naar zuid-oost-europa door clubjes die hun lichtnet opzettelijk iets langzamer laten lopen... net genoeg om niet op te vallen, groot genoeg om gigawatts gratis binnen te harken.

Maar de frequentie waarmee het lichtnet boven de 253V uit komt is vrij groot hier, en het aantal zonnepanelen is dat niet. In een gebied waar ik een kantoor heb met zonneparken is de spanning vaak beter dan hier in een woonhuis.

Maar als Jetten zegt 'wij zetten uw koffiezetter of wasmachine niet uit, nee... hij gaat waarschijnlijk wel de spanning af en toe naar 254V jagen zodat alle zonnepanelen uitschakelen en de teruglevering staakt, zodat er meer ruimte op het net komt (en de stroommaatschappijen vinden dat niet erg, nu ze moeten blijven salderen... immers, een uitgeschakelde omvormer is een die hen niets kost.).

Gelukkig gaan mijn zonnepanelen eerst de accu in, waar de voltjes opgegeten worden door 32 (4x8) LIFEPO's van 3kWh.
Het verbruik is groter dan de opbrengst van de panelen.. dus hier is geen spanningsverhoging door mijn eigen zonnepanelen.
19-02-2024, 11:27 door Anoniem
Geen idee welke ambtenaar dit bedacht heeft?
Bij sommige bedrijven zet de netbeheerder wel de generatoren aan op afstand om het grid te optimaliseren.
Afgesproken dat het bedrijf dan stroom levert.

Kan ook niet voorstellen dat de stroom bij consumenten op afstand wordt uitgezet om overbelasting van het grid te voorkomen.
Dan zou de minister ook moeten opdraaien voor de schade, als je bij een bedrijf als hoogovens, steen fabrieken, kerncentrales de energie onderbreekt krijg je een heel gevaarlijke situatie.
19-02-2024, 12:09 door Anoniem
Niet zomaar...... Dus hij gaat wel doen.
19-02-2024, 13:03 door Reinder
Natuurlijk is het niet "zomaar". Het gaat wel geautomatiseerd op afstand uit gezet worden als het verbruik te hoog wordt geacht, of de inkoop is te duur, of als een naburige staalfabriek of zo de stroom nodig heeft. De minister heeft gelijk, er komt echt geen systeem waarbij "zomaar", zoals met willekeurige tijdsintervallen, zonder nut of noodzaak op afstand dingen uitgezet gaan worden. Wat er wel komt is een systeem waarbij als de netbeheerder of de overheid dat nuttig of noodzakelijk acht de stroom op afstand uitgeschakeld wordt. Wanneer het dat noodzakelijk geacht wordt is dan natuurlijk wel aan hen, niet aan u.

Je kan natuurlijk vinden dat dit een goed idee is, maar daar heb ik het niet over. Wat ik wel zeg is dat als een minister zegt dat de overheid niet "zomaar" dingen gaat doen, je dat heel letterlijk moet nemen. Het betekent niet dat ze die dingen helemaal niet gaan doen, het betekent dat ze die dingen gaan doen onder bepaalde voorwaarden of bij bepaalde condities, die al of niet nader te bepalen zijn of aanpasbaar via een Algemene Maatregel van Bestuur.
19-02-2024, 13:07 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, als je straks je jouw TV op een niet NPO zender zet dan gaat die vanzelf uit. Dat doen zij niet inderdaad niet 'zomaar'.

Pfft Haha :D
19-02-2024, 13:12 door Anoniem
Door Anoniem:
"Zoals ik eerder heb aangegeven, hoeft niemand te vrezen voor aanstuurbare apparaten die ‘zomaar’ op afstand worden aan- of uitgezet."
De beste manier om die vrees weg te nemen is om het onmogelijk te maken dat de overheid aan jouw spullen komt.

Ok, je hebt dus liever dat een hele wijk zonder stroom komt, dan dat de vaatwasser en wasmachines in een wijk de opdracht krijgen om wat later te starten?

Bijzonder...
19-02-2024, 13:16 door Anoniem
Door Anoniem: Niet zomaar...... Dus hij gaat wel doen.
Ja precies en wanneer is "niet zomaar"? Een vage definitie waar hij elke keer mee wegkomt.
19-02-2024, 13:34 door Anoniem
We zullen achterstandswijken krijgen waarvan de stroom zomaar afgeschakeld kan worden zodat bevoorrechte wijken in een hete zomer de airco aan kunnen houden en hun Tesla op kunnen laden.

Raad eens in wat voor wijk de leden van dit demissionair kabinet wonen.

Energiearmoede krijgt zo een nieuwe betekenis in Nederland. Het betekent dat je geen stroom hebt omdat je in een arme wijk woont. Niet omdat je de energierekening niet kan betalen.
19-02-2024, 13:36 door Anoniem
De rode vlag is hier het woordje 'zomaar'.
19-02-2024, 13:44 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb hier voor mijn datacentertje een dikke UPS hangen omdat ik regelmatig merkte dat NASsen en servers rebooten zonder noodzaak.. Na een meting leek het dat het lag aan slechte spanningsvoorziening. Het probleem zat niet in mijn 10 jaar oud huis maar daar buiten...
Dat is heel bijzonder voor een nieuwe wijk[

Voordeel is ook dat de meeste van mijn klokken nu niet meer achterlopen nu het 230V/50Hz krijgt...
Dit is nog bijzonderder: het officiele lichtnet heeft overal in Nederland dezelfde frequentie, en dan zouden klokken die voor en achter lopen in heel Nederland voor moeten komen. Zit je misschien in een nieuwe wijk met een dieselgenerator omdat er nog geen aparte aansluiting is?

Waarschijnlijk gaat er nog een hoop 'gratis' stroom naar zuid-oost-europa door clubjes die hun lichtnet opzettelijk iets langzamer laten lopen... net genoeg om niet op te vallen, groot genoeg om gigawatts gratis binnen te harken.
Zoals gezegd, de 50Hz wordt centraal geregeld, een zuid-oost-europees clubje kan dit niet voor Europa beinvloeden.
En je opmerking "net genoeg om niet op te vallen" toont aan dat je onvoldoende kennis hebt: deze 50Hz wordt namelijk continue gemonitord en bijgestuurd: als de frequentie tijdelijk te hoog is (en dan praten we over fracties van een Hertz) dan wordt dat gecorrigeerd (zie kopje frequentiestabiliteit in https://nl.wikipedia.org/wiki/Spanningskwaliteit:
In het Europese netwerksysteem worden frequentiefouten op de lange termijn gecompenseerd met behulp van een kwadratuurregeling, zodat de afwijking nooit groter is dan 1000 perioden. ) Dus je klok zal nooit structureel te langzaam of te snel lopen, hoogstens maximaal een korte periode tot 3 minuten voor of achter lopen. Je hebt wel een zeer bijzondere UPS als die over langere perioden geen afwijking heeft, terwijl op het lichtnet actief wordt bijgeregeld

Maar de frequentie waarmee het lichtnet boven de 253V uit komt is vrij groot hier, en het aantal zonnepanelen is dat niet. In een gebied waar ik een kantoor heb met zonneparken is de spanning vaak beter dan hier in een woonhuis.

Maar als Jetten zegt 'wij zetten uw koffiezetter of wasmachine niet uit, nee... hij gaat waarschijnlijk wel de spanning af en toe naar 254V jagen zodat alle zonnepanelen uitschakelen en de teruglevering staakt, zodat er meer ruimte op het net komt (en de stroommaatschappijen vinden dat niet erg, nu ze moeten blijven salderen... immers, een uitgeschakelde omvormer is een die hen niets kost.).
speculatie speculatie... En wettelijk niet toegestaan door de netbeheerders. Ook het te ver laten oplopen van de frequentie, wat bv. tot afsluiten van de zonnepanelen kan leiden, mag niet, lees bv. https://zonnepaneelkiezen.nl/50,2-hz-probleem


Gelukkig gaan mijn zonnepanelen eerst de accu in, waar de voltjes opgegeten worden door 32 (4x8) LIFEPO's van 3kWh.
Het verbruik is groter dan de opbrengst van de panelen.. dus hier is geen spanningsverhoging door mijn eigen zonnepanelen.
Fijn
19-02-2024, 14:02 door Anoniem
Ach als de congestie maar erg genoeg is gaat het licht vanzelf uit..
( even een tijdje geen stroom)
19-02-2024, 14:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
"Zoals ik eerder heb aangegeven, hoeft niemand te vrezen voor aanstuurbare apparaten die ‘zomaar’ op afstand worden aan- of uitgezet."
De beste manier om die vrees weg te nemen is om het onmogelijk te maken dat de overheid aan jouw spullen komt.

Ok, je hebt dus liever dat een hele wijk zonder stroom komt, dan dat de vaatwasser en wasmachines in een wijk de opdracht krijgen om wat later te starten?

Bijzonder...
Ik heb gewoon liever dat de leverancier mij levert waar ik voor betaal. Je weet wel leveringskosten.
Als er gewoon degelijke investeringen waren gedaan door de energieleveranciers in combinatie met Tennet hadden we dit gezeik niet gehad.

In plaats daarvan zaten ze enkel hun eigen zakken te vullen net als de drinkwater voorziening debakel wisten we dit al 30 jaar ! Maar ja het is lucratiever om al die windmolen en zonnefarm troep op te zetten en daarna te doen alsof neus bloed dan gewoon normaal tempo de boel uitbreiden er een geleidelijke energie transitie te maken. (die al 30 jaar terug gestart had moeten worden)

Rond de 45% van alle verbruik ligt in de industriele sector en maar een kleine 15% is huishoudens. Gooi die eerste grote groep maar eerst eens plat op de uren dat er overbelasting is je kan mij niet wijsmaken dat er daar geen winst in verlaging van stroom verbruik te behalen valt.
19-02-2024, 14:37 door Anoniem
Nu de minister heeft toegegeven dat ze hebben nagedacht over zomaar apparaten uitzetten op afstand ben ik er van overtuigd dat het een kwestie van tijd is voor ze het wel zullen doen.

De vaccines waren namelijk ook niet verplicht, maar je had eigenlijk geen keuze.
19-02-2024, 15:27 door Anoniem
Door majortom:
Slimme, aanstuurbare apparaten worden de norm in Nederland
Als met "slim" wordt bedoeld dat het apparaat aan het internet hangt (en daarvan afhankelijk is) dan kan dit de norm van de minister zijn, maar komt zo'n apparaat niet in mijn huis. Ik heb genoeg "slimme" apparaten in huis, maar geen van alle hangen aan het internet.

Waarom doe je die aanname dat 'smart' altijd en alleen "via internet" betekent ?

'smart meter' - hangt NIET aan je internet. Ze beloven op moment dat de 'remote disable' functie er niet inzit, of niet gebruikt wordt. ofzo.

De "oude stijl" smart devices (boiler) werden via toonsignalen over het elektriciteitsnet gestuurd, die ook de dag/nacht omschakeling van je meter deden. Ook de straatlantarens werden/worden via toonsignalen aangestuurd.

Ik gok heel sterk dat laadpalen 'smart bestuurbaar' zijn door de operator ervan ,en zeker in een stand 'beperkte stroom' gezet kunnen worden.
19-02-2024, 15:44 door Anoniem
Ach ja, D66/Jetten. Feitelijk klopt het; ze gaan niet letterlijk in jouw meterkast zitten,
maar plaatsen op afstand bestuurbare apparatuur, ik las zelfs het woord "verplicht".
Zo ken ik ze weer.
19-02-2024, 15:51 door Anoniem
Door Anoniem: Zoals gezegd, de 50Hz wordt centraal geregeld, een zuid-oost-europees clubje kan dit niet voor Europa beinvloeden.

Toch gingen in 2018 de klokken te langzaam lopen door een zuid-oost-europees clubje. https://nos.nl/artikel/2220882-digitale-klokken-zijn-in-de-war

Nu zal dat niet snel meer gebeuren omdat wekkerradio's zijn vervangen door smartphones die hun eigen stroom hebben onafhankelijk van de netfrequentie.
19-02-2024, 16:13 door Anoniem
Spanning op een lokaal net komt al heel vaak rond de 253V, blijkbaar zo ingesteld al. Iets teveel zon, spul gaat vanzelf uit. Doet de overheid niet hoor, dat doet jouw kastje helemaal zelf! Lost probleem van teveel teruglevering op.

Uiteraard zouden ook de centrales een tikje langzamer kunnen draaien, maar ja dan verkoop je minder.
19-02-2024, 16:19 door Anoniem
Door Anoniem: De rode vlag is hier het woordje 'zomaar'.

Daar lijkt men overheen te lezen inderdaad. Zomaar betekent dat ze het wel willen doen en plannen voor maken.
19-02-2024, 16:38 door Briolet
Door Anoniem: …Maar de frequentie waarmee het lichtnet boven de 253V uit komt is vrij groot hier, en het aantal zonnepanelen is dat niet. In een gebied waar ik een kantoor heb met zonneparken is de spanning vaak beter dan hier in een woonhuis.…

Je hebt asos die proberen de apparatuur van de buren te vernielen. Een jaar of 10 geleden stond er een een artikel in het Technisch weekblad van een ingenieur die uitlegde hoe hij het lokale net 'opblies'. Hij bedreef een zonnecollector in een regio waar te veel stroom werd opgewekt zodat hij vaak tegen het maximum aanliep en zijn omvormer uitschakelde. (Ik dacht ergens in het westland).

Hij vertelde vol trots hoe hij een zware trafo geplaatst had tussen zijn omvormer en het lichtnet. Hierdoor zag zijn omvormer een lichtnet met 10% minder spanning en kon hij de beveiliging voor overspanning omzeilen. (De beveiliging is er niet alleen voor hem, maar vooral ook om de apparatuur van zijn buren te beschermen. )

Wat me nog het meest verbaasd heeft, is dat het tijdschrift dit artikel geplaatst heeft i,p.v. direct de netbeheerder in te schakelen. En wat mij betreft hadden ze hem direct zijn ingenieursdiploma mogen afpakken.
19-02-2024, 17:17 door Anoniem
Gigantisch achterstallig onderhoud, groot gebrek aan bekwame vakmensen, wel veel beunhazen voorhanden, steeds duurder wordende grondstoffen, steeds hoger wordende kans op brown-outs, lasten die stijgen, toch blijven doorduwen van bewuste overvraging, doordrammen van echt wel lage prioriteiten ten koste van echt wel urgente prioriteiten, waarvan de laatste niet zelden tot het uiterste gefrustreerd worden door allerlei procedures en rechtszaken, niet zelden gelardeerd met uitspraken van gekochte "wetenschappers" en "onafhankelijke onderzoekers".

Het lijkt wel op hoe Afrika werd en wordt leeggeroofd en vervuild door de decennia heen.
Of hoe "roken is gezond", "asbest is veilig", "niets aan de hand met Chroom-6", "kwik in je tandvullingen is gezond", "lood in benzine is goed en niet gevaarlijk", "we gaan allemaal dood binnen 10 jaar", en heel veel meer, jarenlang in stand werden gehouden, ook vanwege "wetenschappelijke consensus". Dat is al bijna een eeuw aan de hand.

Maar, vertel eens, waarom een hele exercitie starten voor "slimme meters" als je er echt, heus waar, niets of nauwelijks mee gaat doen? Dit gaat niet alleen om "slimme meters", je hebt ook apparatuur nodig die daar naar luistert, wil je gericht kunnen sturen. Of ga je gewoon de knop omzetten? Is het verhaal niet dat we moeten verduurzamen teneinde de planeet te redden? Echte duurzaamheid is zo lang mogelijk gebruik maken van wat je al hebt, niet versneld en verplicht vervangen door lange termijn onbewezen rotzooi, want wie weet wat je je later op de hals haalt daarmee (wel erg korte termijn lucratief voor de grootgraaiers die zo'n beetje alle lobbyisten opkopen). Niemand weet dat, want lange termijn ervaringen ontbreken, wel zijn er talloze ervaringen met hoe vorige pogingen in rampspoed zijn geëindigd. Vorige pogingen waarvan nu wordt gezegd dat dat "onvoorzien" was, ondanks vele waarschuwingen vooraf en destijds zorgvuldig onder het tapijt geschoven werden.

Voorbeeld. Duitsland zei nee tegen kerncentrales, minstens 500 miljard verknald aan die waanzin waar ze aan allerlei kanten voor gewaarschuwd werden (heeft u niet gehoord in de staatspropaganda), nu zeggen ze ja tegen bruinkool, super planeetvernietigend volgens sommige gesponseerde "wetenschappers", maar zijn ze al uit de EU geknikkerd? Gedwongen tot krankzinnige dwangsommen? Welnee. Niet hen die aan de knoppen draaien zijn het probleem, maar die runderen, varkens en kippen, die niet voldoen aan immer strengere verplichtingen die van bovenaf worden opgelegd door diezelfde knoppendraaiers. Oplossing? Het geheel tig duizend kilometers verplaatsen naar landen waar ze een bepaalde vinger hebben voor regulaties en dan schijnt het gezonder en planeetvriendelijker te worden als je dat allemaal met diesel en wat al niet meer heen en weer verplaatst. Oh ja, plof- en kooikippen herpakt in Nederland zijn Nederlandse producten, niet producten uit een of ander zwaar corrupt land dat maling heeft aan allerlei regulaties. Voedselveiligheid? Niet belangrijk. Niemand doet mij wat. Duizenden kilometers transport met slecht onderhouden dieselmotoren? Kijkt niemand naar. Maar waarom heeft u nog geen stekkerauto? Omdat u nauwelijks rond komt en uw kinderen niet kan voorzien van goede voeding? Wat voor slap excuus is dat? Wij hebben ultra bewerkt voedsel voor u dat uw darmflora sloopt.

Hier hebben we spreadsheet manager nummer zoveel (hetzelfde figuur die denkt dat je met kerncentrales geen huizen kunt verwarmen, en niet kan rekenen) die wel eventjes denkt dat je met het vervangen van miljoenen "slimme meters" het uit de klauwen lopende energiecrisis wel "eventjes kunt beteugelen". Ja joh, gewenste dromen blijven doordrukken ondanks opklimmende realiteit. Natuurwetten laten zich niet dwingen, is nog nooit iemand gelukt. Waanzin is niet te bekostigen. Kenmerk van socialistische gedachtenkronkels. Niet op te brengen (al pak je alles van iedereen af), niet realiseerbaar (al zou je alle grondstoffen kunnen claimen en een onbeperkte voorraad aan kundige vaklieden hebben), nu niet, nooit niet.

In IT is er een grandioos verschil tussen symptoombestrijding en oorzaakbestrijding. Onkundigen doen aan het eerste, echte experts doen aan het laatste. Om die sluis te openen dien je vaak de beter wetende spreadsheet manager te vervangen door iemand die wel nuchter nadenkt, zodat je echt blijvend resultaat kunt leveren en garanderen middels mensen die wel weten waarover ze praten, wat haalbaar is en wat niet.

Van echte experts mag je verwachten dat ze ageren tegen krankzinnige plannen, maar het is akelig stil. Zelf trek ik mijn mond open, mij vervangen is, 1, niet makkelijk, 2. kost ze klauwen vol met geld, klantrelaties, stilstandskosten en daarop volgende aansprakelijkheidsstellingen, noem maar op. Ben ik daar trots op? Nee, normaliter ben ik de eerste om te zeggen dat iedereen vervangbaar dient te zijn, maar met de toename van woke managers stijgt de behoefte aan zelfverdediging. Je komt er vanzelf wel achter wat je binnengehaald en bekrachtigd hebt binnen je bedrijf. Zie de peilingen, Nederland is klaar met die zogenaamde "nieuwe bestuurscultuur". Het is water naar de zee dragen. Onhaalbaar, onbetaalbaar, onrealistisch. De enkelen die ervan profiteren hebben bankrekeningen over de grenzen. Niets bijdragend aan ons land. Wij zijn slechts een netto betaler. Vertaald: belastingbetalers dienen meer op te hoesten en in te leveren. Geheel conform socialistische staten. Socialistische staten werken totdat het geld van anderen op is. Ook, uiteindelijk, gij, ambtenaar. En daarna om weten te gaan met de uitkeringstrekkers die hun uitkering gekort zien worden. Zij die u thans leiden gaan u daartegen niet beschermen, wel u opdragen er iets aan te doen, met uw handen figuurlijk gebonden achter uw rug. Allemaal zo voorspelbaar. Uw toekomst is wat u een ander laat welgevallen.

Het draait allemaal om geld. Dus bedenk goed waar je aan mee werkt. Al is het door niets te zeggen, want vroeg of laat is het jouw beurt.
19-02-2024, 17:52 door Anoniem
Door Anoniem: We zullen achterstandswijken krijgen waarvan de stroom zomaar afgeschakeld kan worden zodat bevoorrechte wijken in een hete zomer de airco aan kunnen houden en hun Tesla op kunnen laden.

Raad eens in wat voor wijk de leden van dit demissionair kabinet wonen.

Energiearmoede krijgt zo een nieuwe betekenis in Nederland. Het betekent dat je geen stroom hebt omdat je in een arme wijk woont. Niet omdat je de energierekening niet kan betalen.
Topreactie! Zo zal het inderdaad gaan.
En ik kan nog wel meer bedenken, zoals wijkspecifieke lockdowns, die om een of andere reden ingevoerd moeten worden (historisch voorbeeld: coronavirus).
De (o.a. politieke) elite zal de dans wel ontspringen (en daar gaat het om).
19-02-2024, 17:56 door spatieman
Regel 1: De overheid liegt altijd.
Regel 2: Als de overheid zegt dat ze niet liegen, zie regel 1..
19-02-2024, 18:52 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
"Zoals ik eerder heb aangegeven, hoeft niemand te vrezen voor aanstuurbare apparaten die ‘zomaar’ op afstand worden aan- of uitgezet."
De beste manier om die vrees weg te nemen is om het onmogelijk te maken dat de overheid aan jouw spullen komt.

Ok, je hebt dus liever dat een hele wijk zonder stroom komt, dan dat de vaatwasser en wasmachines in een wijk de opdracht krijgen om wat later te starten?

Bijzonder...

Nee, ik(andere anoniem) heb liever dat ze geen grote datacenters aansluiten die het dan "nodig" maken om vaatwassers en wasmachines uit te zetten omdat al die stroom zogenaamd naar die datacenters "moet". Wat laat jij jezelf en je grijze cellen toch framen door die bestuurscriminelen. Je wordt beroofd en je staat erbij te juichen. Ik blijf me verbazen. Dit volk hoeft helemaal niet onderdrukt te worden, het is al gehersenspoeld. Men wil graag een baby zijn die door de overheid in een box gezet wordt. Men wil graag een cyborg zijn zodat men niet zelf meer hoeft na te denken.
19-02-2024, 18:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De rode vlag is hier het woordje 'zomaar'.

Daar lijkt men overheen te lezen inderdaad. Zomaar betekent dat ze het wel willen doen en plannen voor maken.

Dan moet je de pdf lezen denk ik, want het door de redactie gepubliceerde artikel wijkt daarvan af.
19-02-2024, 20:22 door karma4
Door majortom:
Slimme, aanstuurbare apparaten worden de norm in Nederland
Als met "slim" wordt bedoeld dat het apparaat aan het internet hangt (en daarvan afhankelijk is) dan kan dit de norm van de minister zijn, maar komt zo'n apparaat niet in mijn huis. Ik heb genoeg "slimme" apparaten in huis, maar geen van alle hangen aan het internet.
De slimme omvormers van zonnepanelen schakelen zichzelf uit bij te hoge spanning / frequentie.
Verplicht veiligheidsmechanisme net zoals de zekering er uit vliegt bij te hoge stroom.

Genoeg slimme mogelijkheden en betere slimmere mogelijkheden da aan internet hangen.
Laat de wasmachine boiler en grootgebruikers maar op die manier in en uitschakelen met dat soort sensors.
Het zal alleen nog lastig zijn van de in hun denken geblokkeerde politici van zou iets te overtuigen.
19-02-2024, 20:36 door Anoniem
Net als het tijdelijke kwartje van Kok.
Slim wordt hier in elk geval niet 'de norm'. Helemaal niks aan internet.
19-02-2024, 21:50 door Anoniem
Ohboyohboy...
Op afstand uit kunnen zetten in opdracht door ministers...
Pushen voor meer slimme apparaten totdat ze de norm zijn...
Goed dat iedereen er bij deze aan wordt herrinnert dat offline apparaten die men zelf onder controle heeft een goede aanschaf zijn, net zoals offline opslag en kleine zonnepanelen om deze van stroom te kunnen voorzien voor het geval onze slimme meters worden uitgeschakeld door deze "ministers" op afstand.
Ook slimme besturingsystemen moeten vermeden worden, neem de broncode in eigen handen via FOSS en neem Linux voor totale controle over uw besturingsystemen.
Laat de gecentraliseerde macht van ministers en "justitie" u niet uw eigen macht uit handen nemen.
19-02-2024, 21:50 door Anoniem
Het wordt tijd voor een landelijk mesh-netwerk.
19-02-2024, 21:58 door Anoniem
Alsof het de normaalste zaak van de wereld is... Het kan "Niet zomaar" maar het feit dat het kan doet me denken ja...
Op naar offline spulletjes en zonnepanelen.
We zijn op weg naar een ziekelijke dystopische samenleving.
Iedere dag wordt er meer en meer genormaliseerd.
Eerst de sleepwet, toen CSS, nu slimme apparaten met externe controle.
19-02-2024, 22:15 door Anoniem
Even heel simpel. Instemming dien je op geheel vrijwillige basis te geven. Als je energie opwekking of gebruik afhankelijk wordt gemaakt van deze 'instemming' dan is het per definitie niet vrijwillig. Laat je niet foppen.
20-02-2024, 09:50 door Anoniem
Door Anoniem: We zullen achterstandswijken krijgen waarvan de stroom zomaar afgeschakeld kan worden zodat bevoorrechte wijken in een hete zomer de airco aan kunnen houden en hun Tesla op kunnen laden.

Raad eens in wat voor wijk de leden van dit demissionair kabinet wonen.

Energiearmoede krijgt zo een nieuwe betekenis in Nederland. Het betekent dat je geen stroom hebt omdat je in een arme wijk woont. Niet omdat je de energierekening niet kan betalen.
Of bekende dissidenten waarvan de stroom "per ongeluk" wordt uitgeschakeld.

Langzaam zijn we op weg naar de social credit maatschappij
20-02-2024, 10:20 door karma4
Door Anoniem: Het wordt tijd voor een landelijk mesh-netwerk.

Even heel simpel: het elektriciteitsnetwerk is als sinds jaar en dag een mesh netwerk.
Probleem voorwaarde: Er moet op elk moment evenveel energie in gestopt worden als er uit gehaald wordt.
Eigenschap:
- Wordt niet aan de voorwaarde voldaan dan valt het geheel stil. De blackout.
- Het is geen natuurlijk iets wat vanzelfsprekend aanwezig is.
Het op afstand uit zetten is de meest natuurlijke toestand bij onbalans.
20-02-2024, 15:58 door Anoniem
Het hele sprookje met aanstuurbare apparaten is nutteloze onzin want het net kan helemaal niet overbelast worden:

Alle omvormers die de afgelopen jaren verkocht zijn moeten verplicht voldoen aan de NEN EN 50438:2013.
Gevolg: als er een overschot aan elektriciteit is, dan stijgt de spanning op het net tot een punt waar steeds meer omvormers zullen afschakelen en het teruggeleverde vermogen weer zal dalen zodat het altijd binnen de marges die het net aankan zal blijven. In toekomstige NEN richtlijnen zou je i.p.v. aan / afschakelen ook een throttle kunnen afspreken.

Daar is helemaal geen slimme aansturing voor nodig.

Wat wel een probleem is, zijn elektrische auto's die allemaal s'avonds bij thuiskomst aan de laadpaal gaan en daarmee een brownout op het net veroorzaken.

Dat los je op met een vergelijkbare NEN richtlijn voor elektrische auto's maar dan met een grens voor onderspanning.
Dus als de zon weg is en iedereen gaat laden s'avonds, de laadstroom van de auto knijpen zodra de spanning iets te ver omlaag zakt. Op die manier zal een auto het snelst opladen op momenten met veel zonlicht. Dat is weer een goede prikkel voor mensen om hun auto overdag op te laden .

En het mooiste is niemand hoeft weer slimme apparaten te kopen, die juist weer gehackt kunnen worden met als doel juist onbalans in het net te veroorzaken.
20-02-2024, 20:34 door Anoniem
De telco's willen GPRS er voor 2029 uit hebben, hetgeen betekent dat zo'n 2,5 miljoen huidige "slimme meters" vervangen dienen te worden door nieuwe "slimme meters". Weet iemand de functionaliteiten van de nieuwe "slimme meters"?

Overigens is de functionaliteit om op afstand uit te kunnen schakelen verplicht. Leest u het antwoord op vraag 6 maar in https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32373-12.pdf uit 2011.

"Wat betreft het onderbreken of beperken van levering regelt het Besluit dat de meetinrichting hiertoe in staat dient te zijn, maar niet wanneer van deze functionaliteit gebruik mag worden gemaakt."
20-02-2024, 21:46 door Anoniem
er staat kleinverbruikers. Dat betekent " de burger die een paar panelen heeft". Waarom pakken ze niet een keer de grootleveranciers met grasvelden vol panelen aan? Het is lekker om de "kleine man" aan te pakken want die heeft juridisch niet de middelen om dit aan te vechten. Net als Den Haag, "pluk de massa, neem hun kassa" want de burger kan toch niet dreigen met "we verlaten het land".
21-02-2024, 02:26 door Anoniem
Stukje duiding op de NOS manier (zie het 5 minuten filmpje in https://nos.nl/artikel/2506096-energieminister-jetten-nee-ik-kom-uw-wasmachine-niet-uitzetten).

Verhaal in het kort, het gaat nog 10 jaar duren en minstens 13 miljard kosten om het elektriciteitsnetwerk in lijn te brengen met de verwachte vraag, en dat is nog exclusief met alle extra vraag die ze nog niet hebben meegenomen in hun berekeningen.

Kortom, overbelasting voorkomen gaat een noodzaak worden, want anders schakelt het zichzelf uit middels brown-outs en black-outs de komende jaren. Drie keer raden wat op een gegeven moment de makkelijkste bestuurdersoplossing gaat worden, inclusief de smoes dat ze "geen andere keuze hadden om erger te voorkomen".

De gesuggereerde "oplossing" tot dusverre komt regelrecht uit spreadsheet management en bijbehorend wensdenken, namelijk "gedragsverandering motiveren", oftewel een riedel aan "motiveringen" (vaak extra kosten gebaseerd) om mensen en bedrijven te bewegen op andere momenten stroom te gebruiken. Natuurlijk zit iedereen de gehele tijd thuis om hun draaiende apparatuur uit te zetten als er weer eens (gedeeltelijk) nationaal een wolkendek voor de zon schuift, en bedrijven doen niets liever dan hun productie stilleggen op onverwachte momenten. Ze kunnen niet eens teveel stroom uit Groningen naar te weinig stroom in Brabant brengen. Realisme gehalte derhalve dalend naar nul. Men noemt het: flexibel willen sturen. Oftewel, hun willen aan knoppen kunnen draaien als hun verzuim en onvermogen om te voorkomen dat het voor jou onbetaalbaar wordt om op dat moment nog gebruik te maken van energievoorzieningen waarin hun op dat moment verzuimen in te voorzien, ondanks dat dat hun wettelijke taak is, vanwege dat onhaalbare en krankzinnige energietransitie wensdenken gedachtengoed.

Overduidelijk is er zeer goed nagedacht over die veronderstelde planeet reddende energietransitie (terwijl onder andere China de ene na de andere kolencentrale uit de grond stampt, en Duitsland inmiddels bruinkool stoken inzet; maar druppel op de gloeiende plaat Nederland gaat het verschil maken, mondiaal, door er tientallen miljarden er tegenaan te blijven smijten). Terwijl we zelfs met geheel Nederland onder water nog steeds niet voldoen aan de huidige opgelegde stikstofnormen en andere normen, zelfs niet met uitzonderingen van vliegtuigen uitstoot boven de 900 meter nog wat uitsluiten, of uitstoot die pas 25 kilometer verderop neerdaalt uitsluiten. Laat staan de troep die mega zeeschepen uitstoten en privé vliegtuigen. Maar die ieni mini vissersboten, die zijn pas erg, die wel. En dat mestoverschot (want boeren zijn verplicht om kunstmest te gebruiken; waar heel veel gas voor nodig is), dat is ook erg, maar oh wee als je dat mestoverschot in je eigen landerijen verwerkt, of verkoopt aan buitenlanden die er om staan te springen. Schetende veedieren zijn ook erg, ondanks dat er prima uiterst betaalbare oplossingen zijn om dat te beslechten, maar dat willen we kennelijk niet. Oh ja, en om spanningsdippen te voorkomen moeten we gasturbines opstarten, want dat is het enkele wat we hebben om dat op tijd op te schalen. Niets anders kan dat snel genoeg. Dus hoe afhankelijk van gas zijn we werkelijk? Heel erg veel afhankelijk, als je de lichten aan wilt houden.

Ondertussen wel 30000 vogelhakselaars bijbouwen in de Noordzee, de verplichte MET (Milieu Effect Rapportage) is niet nodig want de gehele Noordzee zee populatie is minder belangrijk dan die ene groenpaars gestipte salamander in een of ander Nature 2000 gebied van nog geen hectare waar meerdere boerderijen voor opgeofferd moeten worden. Want natuur beschadiging, zo erg, zo belangrijk, moeten we niet willen. Ondertussen massaal bruinvissen uitmoorden en wat al niet meer, want windmolens en andere natuur vernietigende energietransitie "oplossingen" blijven doorgedramd worden. Weliswaar gaat het merendeel daarvan naar energie slurpende industrieterreinen en datacenters, voor weinig (slechts bekostigd met voornamelijk belastinggeld), maar dat mag de pret niet drukken. We doen het voor het milieu, of zoiets. Kennelijk redden we de planeet door energie slurpende bedrijven te voorzien van met belastinggeld betaalde alternatieve energievoorzieningen te voorzien van energie. Bouw er nog een datacenter bij. Die bouwvergunningen mogen kennelijk wel doorgang vinden. Betaalbare huizen bouwen voor onze nog steeds thuisgebonden jongvolwassenen, tja, moeilijk, moeilijk, lastig, en zo meer.

Het verhaal is duidelijk. De NuKuBu gaat een oor aangenaaid worden. In de toekomst ligt in het verschiet "we hadden geen andere keuze", omdat regelrecht wanbestuur ons op een pad heeft gezet die enkel tot falen gaat leiden. En dan gaan diezelfde "bestuurders" in paniekmodus op allerlei nog erger makende knoppen drukken, want het absoluut allerlaatste waar het aan zou kunnen liggen is hun eigen wanbestuur, hun onrealistisch en onhaalbaar denken.

Kost ons slechts onze huidige economie aanjagers, enorme klappen in ons BNP, maar de wensdenkers hebben het dan in ieder geval "geprobeerd". Ondanks talloze waarschuwingen op wat voor destructieve weg ze bezig zijn.

En ondertussen helpen we anderen met vele miljarden, maar je kunt enkel anderen blijven helpen als je geld over hebt om te besteden aan dat soort doelen.

Die "slimme meters" gaan wel degelijk gebruikt worden om zaken ongevraagd en onverwacht uit te schakelen, om te schuilen achter hun wanbeleid voor wat ze deze natie hebben aangedaan met hun onrealistisch wensdenken.

Dat zogenaamde wensdenken "maakbare maatschappij" is enkel mogelijk als je natuurwetten en zuiver realisme totaal en compleet negeert, simpelweg omdat jezelf niet capabel genoeg bent om dat te bevatten, of je hebt zo'n DSM afwijking dat het je niets interesseert wat je anderen aandoet, laat staan in staat te zijn om dat onderdeel te maken van je denkproces. Wensdenken = socialisme = je eigen economie volledig kapot maken. Socialisme werkt enkel totdat het geld van anderen op is, en daar zijn ze hard mee bezig. Weet wel, zodra dat geld op is, dan kunnen we niets meer bekostigen van hun wilde plannetjes, dan gaat er hard op de rem getrapt worden, uit noodzaak, en dan wordt er nog steeds niets van hun wilde plannetjes uitgevoerd, maar dan is wel onze economie kapot, met alle gevolgen van dien. Kortom, meer kapot maken dan het gros lief is, maar zolang het jouw niet persoonlijk schade aandoet, dan interesseert je het niets tot weinig. Zolang je maar stemmen wint, om totale nonsens redenen zoals: het is zo'n mooie man; van stemgerechtigden en totaal wereldvreemde studenten die van toeten nog blazen weten en dat soort nonsens als stemreden noemen. Wat leren ze tegenwoordig in die studentensteden? Idioterie? Onkunde in zelfstandig realistisch nadenken? Ja, als iedere hardwerkende mij gratis geld geeft om te doen waar ik zin in heb, waar en wanneer ik dat hoe wil, dan pas heb ik een gelukkig leven. Ok, zoveel beter wetende, ik heb zogenaamd overal over nagedacht, wanneer en hoe ga jij hard werken om het onrealistisch ideologische wensdenken van de volgende generatie te bekostigen? Of heb je daar niet, hoe onvoorspelbaar, over nagedacht? Ik weet niets, ik kan niks, maar iemand anders moet mij daarvoor, op eigen kosten, voor compenseren, Boehoe, wat ben je? Een onbekwame politicus? Wat geeft jouw het recht om je eigen falen om in deze maatschappij te functioneren te verhalen op anderen die wel weten te presteren? Doe gewoon wat ze bijvoorbeeld boeren adviseren. Leer een ander vak, schijnt super gemakkelijk te zijn en iedereen kan het, in hun wensdenken, en hoppa, je hebt een nieuwe baan waarin je wel functioneert, en onderbetaald wordt, maar dat vertellen we die boeren niet natuurlijk (met bergen schulden wegens overheidsbeleid), ook jou niet. Op papier klinkt het wel leuk. Wat let je? Academische opleiding, studieschuld, nee joh, je moet gewoon een ver onder je niveau (qua ervaring en opleiding) onderbetaalde baan aanvaarden, dan komt het vast allemaal goed. Kijk, oplossing, kruisje in de spreadsheet, weer een probleemgeval opgelost, succes met je verdere leven.

Het wordt hoog tijd dat studenten, gelijk militairen, het stemrecht ontnomen wordt, want die studentensteden maken meer kapot dan dat lief is, zijn ook verre van representatief. Argument is hetzelfde, de (geïndoctrineerde?) militairen zullen voornamelijk stemmen voor die politieke partij die defensie het hoogste budget geeft, is de gedachte, dus de geïndoctrineerde studenten zullen voornamelijk stemmen voor die partijen waarvoor ze gehersenspoeld zijn. Vervolgens vliegen die studenten uit naar allerlei andere plaatsen, maar hun stemgedrag heeft een stad wel vergiftigd met hun onvolwassen en geïndoctrineerde breinen stemgedrag. Hun demografie dient derhalve uitgesloten te worden van de werkelijke vaste bewoners.

Terug naar "slimme meters". Dit wordt een middel voor politiek gewin, mat talloze smoezen om hun eigen falen te bedekken, maar net zo fanatiek ingezet als destijds covid, ten koste van, in hun ogen, de NuKuBu. Het is nodig, het is noodzakelijk, wij zien geen andere keus, we moeten de planeet redden, en meer van dat soort geneuzel, terwijl Nederland nog geen deuk in een pakje boter slaat mondiaal gezien op dit terrein, en onze zeer ondeskundige "bestuurders" en ingekochte "wetenschappers" keer op keer vele miljarden (van ons belastinggeld) in bodemloze putten blijven storten. Ja, een absolute minderheid aan beterweters gaat ons, de overweldigende meerderheid, weer eens vertellen hoe fout de meerderheid is, en dat zij het recht menen te hebben in een veronderstelde democratie het recht menen te hebben om daar volledig tegenin te gaan. Totaal respectloos derhalve voor een democratische meerderheid in een veronderstelde democratie. In een normale bedrijfsstructuur was je er allang eruit gekieperd, of minimaal weggepromoveerd naar een positie waar je geen verdere schade kon aanrichten. Zelfs als ze volledig en massaal weggestemd zijn, dat het echt tijd is voor een andere koers. Democratische meerderheid, dan nog hoor je ze mopperen "ja maar, 75% heeft niet gestemd op...". Nee, koekwaus, een overweldigende meerderheid van de stemmers zelf, over diverse partijen heen, heeft gestemd op een nieuwe koers. We zijn het gezamenlijk, in meerderheid, over diverse partijen heen, meer dan zat met wat voor slappe excuses je ons opzadelt met regelrecht wanbeleid dat de meerderheid meer dan zat is. Hoor onze boodschap, doe daar recht aan. Luister!

Het zijn die kiezers die aangeven welke richting in te zetten, niet de partijvoorzitters die daar al of niet een andere interpretatie over hebben. Zij dienen volksvertegenwoordigers te zijn, wat het volk wil, hun kiezers, en het merendeel heeft gekozen voor een andere koers. Onmiskenbaar. Wees een echte en oprechte volksvertegenwoordiger en respecteer waar jouw kiezers daadwerkelijk voor gekozen hebben. Geef er niet je eigen draai aan omdat je de ruggengraat niet hebt een echte volksvertegenwoordiger te zijn; wat snap je niet aan de rol van vertegenwoordiger te zijn?. Je hebt een opdracht van je eigen kiezers, voer die uit, of stap opzij, want ongeschikt dan.
21-02-2024, 10:06 door karma4
Door Anoniem:
Alle omvormers die de afgelopen jaren verkocht zijn moeten verplicht voldoen aan de NEN EN 50438:2013.

Wat wel een probleem is, zijn elektrische auto's die allemaal s'avonds bij thuiskomst aan de laadpaal gaan en daarmee een brownout op het net veroorzaken.

Dat los je op met een vergelijkbare NEN richtlijn voor elektrische auto's maar dan met een grens voor onderspanning.
Dus als de zon weg is en iedereen gaat laden s'avonds, de laadstroom van de auto knijpen zodra de spanning iets te ver omlaag zakt. Op die manier zal een auto het snelst opladen op momenten met veel zonlicht. Dat is weer een goede prikkel voor mensen om hun auto overdag op te laden .
...
Wat je beschrijft zijn echt slimme apparaten.
Nu nog de kortzichtige politici zover zien te krijgen dat zij dat ook snappen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.