image

Nationaal Cyber Security Centrum en DTC gaan nauwer samenwerken

maandag 11 maart 2024, 15:03 door Redactie, 4 reacties

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Digital Trust Center (DTC) gaan dit jaar nauwer samenwerken. Hiervoor wordt een cultuurtraject gestart en naar gezamenlijke producten gewerkt. Uiteindelijk moeten het NCSC, het DTC en het CSIRT-DSP voor digitale serviceproviders in één centraal expertisecentrum samen verder gaan.

Voor dit jaar staat de integratie tussen het Nationaal Cybersecurity Centrum en CSIRT-DSP gepland, gevolgd door de integratie van het NCSC en Digital Trust Center in 2026. Dit moet voor meer synergie zorgen en versnippering binnen het overheidslandschap van cybersecurity tegengaan. Het NCSC heeft als primaire doelgroepen het informeren en bijstaan van vitale organisaties, zoals banken, energie- en telecomaanbieders, en de Rijksoverheid zelf. Het DTC is er voor het bedrijfsleven en het CSIRT-DSP voor digitale serviceproviders.

"Het afgelopen jaar heeft de integratie van het DTC met het NCSC steeds verder vorm gekregen. Belangrijke ontwikkelingen waren het aanstellen van een transitiemanager en het opstellen en verder vormgeven van de transitieopgave", zo laat demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Daarnaast wordt er onderling tussen het DTC en het NCSC al op verschillende manieren samengewerkt. "Er wordt in teams, waarin alle disciplines van het DTC en het NCSC zijn vertegenwoordigd, langs vier werkstromen aan de transitie naar de vernieuwde cybersecurityorganisatie gewerkt. Tevens is de medezeggenschapsraad voor de vernieuwde nationale cybersecurityorganisatie ook op een gezamenlijke manier ingericht", laat Adriaansens verder weten.

Voor dit jaar meldt de minister dat voor zowel het DTC als het CSIRT-DSP de samenwerking met het NCSC steeds verder geïntensiveerd zal worden. Hiervoor wordt onder andere gestart met een cultuurtraject en het werken naar gezamenlijke producten.

Reacties (4)
11-03-2024, 15:19 door Anoniem
"Hiervoor wordt een cultuurtraject gestart". Pfff ze hoeven het zeker niet zelf te betalen...
11-03-2024, 19:44 door Anoniem
Moment dat het woord synergie uit de kast wordt getrekt weet je al hoe laat het is. Weer zo peperduur onderzoek bureau dat gaat onderzoeken hoe men moet samenwerken wat weer op een compleet fiasco uitdraait na invoering en paar jaar later wordt teruggedraait.
12-03-2024, 07:18 door Anoniem
Bijzonder. Eerst wil het Ncsc het bedrijfsleven niet helpen. Geen kerntaak, geen grondslag. Moet EZ vanaf bijna 0 een heel apart team optuigen dat groeit als kool, een enorme competentieoverlap met Ncsc heeft en veel dingen dubbel gaat doen. Is er vervolgens een integratie- en cultuurtraject nodig om ze samen te voegen. Super (bij)zonde(r) dit.
12-03-2024, 13:11 door Anoniem
Door Anoniem: Bijzonder. Eerst wil het Ncsc het bedrijfsleven niet helpen. Geen kerntaak, geen grondslag. Moet EZ vanaf bijna 0 een heel apart team optuigen dat groeit als kool, een enorme competentieoverlap met Ncsc heeft en veel dingen dubbel gaat doen. Is er vervolgens een integratie- en cultuurtraject nodig om ze samen te voegen. Super (bij)zonde(r) dit.

Dat dus. Helemaal mee eens. En wie kan al die terughoudendheid weer gaan betalen? Precies.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.