image

Minister ziet Telegram-verbod niet zitten, wil online drugsadvertenties aanpakken

dinsdag 19 maart 2024, 09:34 door Redactie, 15 reacties

Demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid ziet een verbod van chatapp Telegram niet zitten. Wel werkt de bewindsvrouw aan een plan om de online verkoop van drugs en andere verboden middelen aan te pakken. Dat laat ze weten op Kamervragen. De minister reageerde op vragen over het aanbod van drugs en zogenoemde exposegroepen op Telegram.

"Het is schokkend om te zien hoeveel van dit soort berichten rondgaan op Telegram", aldus Yesilgöz. "Het is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van Telegram om dit te modereren. Dit soort zelfreinigend vermogen wordt ook door andere sociale media platforms toegepast. Daar zet ik ook op in bij Telegram. We zijn daar helaas nog niet in geslaagd." Volgens de minister is het lastig om met Telegram in contact te komen en afspraken te maken.

Yesilgöz merkt op dat de politie, gelet op het grote aantal berichten en de schaarste in de capaciteit, niet het hele internet mag en kan monitoren op berichten waarin drugs wordt aangeboden. "Momenteel worden samen met betrokken partijen, zoals het Openbaar Ministerie (OM) en politie, verkennende gesprekken gevoerd met als doel het opstellen van een plan van aanpak voor handhaving op de online verkoop van verboden middelen", aldus de bewindsvrouw.

De minister voegt toe dat criminaliteit die via Telegram plaatsvindt moet worden bestreden. "In het geval van Telegram lijkt in een adequaat moderatiebeleid voor openbare groepen de grootste winst te behalen. De Nederlandse strafrechtelijke aanpak heeft een beperkt effect aangezien het hier om een internationale online dienst gaat met een groot aantal gebruikers", laat ze daarover weten.

Wanneer Telegram niet meewerkt aan rechtshulpverzoeken en niet voldoet aan strafvorderlijke vorderingen of bevelen kan dat strafrechtelijke, civielrechtelijke of bestuursrechtelijke gevolgen voor de chatapp hebben, legt Yesilgöz uit. In sommige gevallen zou bij niet-naleving van een vordering of bevel vanuit de politie of officier van justitie kunnen worden overgegaan op dwangmiddelen, zoals inbeslagname of strafvervolging.

Hierbij speelt echter ook de vestigingslocatie van een bedrijf een rol. Van Telegram is bekend dat deze momenteel geen Nederlandse of andere Europese vestiging heeft. Wel is bekend dat Telegram met de inwerkingtreding van de Digital Services Act inmiddels een wettelijke vertegenwoordiger in België heeft aangewezen. De politie heeft in het verleden verschillende Telegram-kanalen uit de lucht gehaald, maar dat was alleen mogelijk omdat er toegang was tot de telefoon van de beheerder.

Verbod

CDA-Kamerlid Krul had de minister naar aanleiding van berichtgeving over de drugsadvertenties op Telegram ook gevraagd of ze het gerechtvaardigd zou vinden om de chatapp te verbieden. "Het volledig verbieden of ontoegankelijk maken van een app is zeer ingrijpend. In het geval van Telegram zou hieruit een inperking van de vrijheid van meningsuiting volgen. De noodzaak hiervan moet dan in verhouding staan tot de ernst van de overtredingen waarbij de vraag speelt of lichtere middelen niet al voldoende soelaas bieden", antwoordt de minister (pdf).

Naast het CDA had ook GroenLinks-PvdA Kamervragen over content op Telegram gesteld, en dan specifiek over exposegroepen waarin contactgegevens en naaktfoto's van vrouwen worden gedeeld. "Behoort een verbod op het aanbieden van de app Telegram in Nederland tot de mogelijkheden? Zo ja, overweegt u een dergelijk verbod? Zo nee, waarom niet?", vroeg Kamerlid Kathmann.

"Ik zie een verbod op de app Telegram in Nederland niet als een manier om exposegroepen aan te pakken; het is immers niet het enige platform waar dit soort activiteiten plaatsvindt. Online platforms zijn vrij om hun eigen gebruikersvoorwaarden op te stellen op basis van de vrijheid van onderneming en contractsvrijheid, mits deze niet in strijd zijn met wet- en regelgeving", reageert Yesilgöz (pdf).

Reacties (15)
19-03-2024, 09:41 door Anoniem
Jaja. Iemand moet de censuur gaan uitvoeren he?
Laten we ook maar nadenken over het verbieden van mobiele telefonie. Elke drugshandelaar maakt er gebruik van. Dat zal ze leren!
19-03-2024, 09:45 door Anoniem
Tsja, de eeuwige drugsdiscussie. Voor of tegen bespreek ik nu even niet. Ik gebruik het af en toe, omdat ik het leuk vind, net zoals iemand anders het leuk vind om af en toe te drinken (ik niet). Via Telegram kan ik op een veilige, makkelijke manier iets kopen, waardoor er geen vraag is naar straatdealers. Ik zie dit als een winst.
19-03-2024, 10:47 door linuxpro
Ach ja want verbieden werkt ook zo ge-wel-dig.
19-03-2024, 11:19 door _R0N_
De handel in drugs is bij de wet verboden dus dit is niets anders dan handhaving van de wet.
Eigenlijk is er dus niets mis met wat de minister hiermee wil.
19-03-2024, 11:29 door Anoniem
Door _R0N_: De handel in drugs is bij de wet verboden dus dit is niets anders dan handhaving van de wet.
Eigenlijk is er dus niets mis met wat de minister hiermee wil.

Tot als er opressieve wetten zijn die jou eens raken denk ik dan. Niet alle wetten zijn goed.
19-03-2024, 11:29 door Anoniem
Heeft de minister soms een "meekijkfunctie" bij Telegram!? Wil zij het daarom niet verbieden?
19-03-2024, 12:28 door Anoniem
Ze denken dat ze dat kunnen verbieden, heerlijk die kinderlijke naiviteit.
Los daarvan stond dat in geen enkel verkiezingsprogramma en freewheelen ze er lekker op los bij elke gelegenheid.
19-03-2024, 13:22 door Anoniem
Het is wel grappig dat Yesilgöz vindt dat de politie niet het hele internet kan en mag scannen, terwijl ze hardhandig regelgeving pusht om het hele internet te scannen.
19-03-2024, 13:53 door _R0N_
Door Anoniem:
Door _R0N_: De handel in drugs is bij de wet verboden dus dit is niets anders dan handhaving van de wet.
Eigenlijk is er dus niets mis met wat de minister hiermee wil.

Tot als er opressieve wetten zijn die jou eens raken denk ik dan. Niet alle wetten zijn goed.

Vertel eens welke niet goed zijn, ik ben serieus benieuwd.
19-03-2024, 15:34 door Anoniem
Blijft apart om te zien: de georganiseerde criminaliteit helpen aan een monopolie op bepaalde middelen zodat ze veel resources hebben en steeds meer negatieve invloed op de "legale" samenleving hebben en niets aan de ineffcteieve drugsbeleid willen doen zodat ze een excuus heeft om communcaitie verregaand te controleren....gewoon treurig hoeveel mensen zich een rad voor de ogen laten draaien door dit soort mensen.

Hetzelfde zie je bij de Politie: problemen creeren (drugshandel) die voorkomen hadden kunnen worden om een excuus te hebben om je echte werk niet meer te doen.
19-03-2024, 17:09 door Anoniem
Het wordt tijd om de koe bij de hoorns te pakken: ook de drugsgebruikers en verslaafden moeten worden aangepakt.

- verbeterde voorlichting van schooljeugd en preventie
- aanleren van weerbaarheid tegen slechte voorbeelden
- verhoogd eigen risico zorgverzekering bij drugsgebruik
- verplicht en 'kosteloos' afkicken na een 1ste arrestatie
- verplicht en op eigen kosten afkicken bij recidive
- gebiedsverbod bij misbruik van WhatsApp of Telegram
- invoering van een sociaal-maatschappelijke dienstplicht
- verplichte heropvoeding van lakse en verslaafde ouders
- kinderen hun ouders aansprakelijk kunnen laten stellen
19-03-2024, 18:08 door Anoniem
Door Anoniem: Het wordt tijd om de koe bij de hoorns te pakken: ook de drugsgebruikers en verslaafden moeten worden aangepakt.

- verbeterde voorlichting van schooljeugd en preventie
- aanleren van weerbaarheid tegen slechte voorbeelden
- verhoogd eigen risico zorgverzekering bij drugsgebruik
- verplicht en 'kosteloos' afkicken na een 1ste arrestatie
- verplicht en op eigen kosten afkicken bij recidive
- gebiedsverbod bij misbruik van WhatsApp of Telegram
- invoering van een sociaal-maatschappelijke dienstplicht
- verplichte heropvoeding van lakse en verslaafde ouders
- kinderen hun ouders aansprakelijk kunnen laten stellen

Je weet dat alcohol ook gewoon drug is, he? Als we het vandaag zouden classificeren, dan zou het hard drugs zijn, net als de rest. Maarja, alcohol is sociaal geaccepteerd omdat de gelovigen het nou eenmaal brouwde.

Het fijt is dat mensen nou eenmaal drugs gebruiken, nu, in de toekomst, en altijd al gedaan in de aantoonbare menselijke geschiedenis. Wat jij voorstelt, heeft geen enkel effect.
19-03-2024, 23:12 door Anoniem
Criminoloog Rolf van Wegberg denkt dat hier nog een wereld te winnen valt. "De drugshandel speelde zich vroeger af op plekken waar we het niet zo goed konden zien. Drugs werden verkocht via het darkweb en er werd betaald met bitcoin. Nu is het heel zichtbaar en wordt er vaak contant betaald of een tikkie gestuurd, de informatie ligt voor het oprapen.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5440904/10-minuten-een-grammetje-coke-drugs-kopen-op-telegram-kinderspel
20-03-2024, 10:44 door Anoniem
Word Telegram alleen hiervoor gebruikt? Het is weer lekker kortzichtig om meteen voor een verbod te pleiten - gelukkig dat het er niet doorheen komt. Ik gebruik het zelf om contact te onderhouden met diverse Oekraïense militairen; slechts één kan ik bereiken via een app als Signal. Whatsapp wordt al helemaal niet gebruikt.
22-03-2024, 01:28 door Anoniem
De Nederlandse geheime diensten zitten nog steeds te azen op toegang tot versleuteld chatverkeer, ze proberen nu een andere opening te vinden, CSS is té controversieel.
Ga er maar van uit dat deze aasgieren vroeg of laat toegang hebben tot uw privéberichtjes, net zoals dat al het geval is met de sleepwet, een achterdeurtje in zoveel mogelijk populaire chatapps is wat men wil.
Het wordt een sleeper software die pas in actie komt wanneer er bepaalde woorden en combinaties daarvan worden getypt.
Een soort "A.I." binnen in chatapps en servers en de ontwikkelaars krijgen dan een knevelorder waardoor ze er niks over mogen zeggen.
Meestal gaat dit over de server, en niet over het programma zelf aangezien de helft hiervan open bron is, maar servers zijn vaak minder toegankelijk.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.