image

Expert hekelt plan Belgische drugscommissaris om privacywet aan te passen

donderdag 21 maart 2024, 15:08 door Redactie, 7 reacties

De Belgische privacyexpert Matthias Dobbelaere-Welvaert heeft uitgehaald naar het plan van de Belgische drugscommissaris Ine Van Wymersch om de privacywetgeving aan te passen zodat anonimiteit op internet, in versleutelde communicatie en op het dark web kan worden doorbroken. Van Wymersch deed haar oproep eerder deze week tegenover de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

"Willen we onder druk van de privacylobby de anonimiteit van criminelen verder in stand houden of brengen we het evenwicht terug?", stelde ze de vraag. "Willen we onder druk van (populistische) drugscommissarissen encryptie en privacy van iedereen in de vuilbak mikken, enkel en alleen om een paar criminelen meer te vangen?", reageert Dobbelaere-Welvaert op X.

De privacyexpert vraagt zich ook af wie de 'privacylobby' is waarover Van Wymersch het heeft. Op de Belgische tv geeft de drugscommissaris het antwoord. "Dat zijn gewoon mensen die ook op Europees niveau heel hard onder de vlag van de privacy proberen zo weinig mogelijk mogelijk te maken voor politie en justitie, maar ook alles mogelijk te maken voor telecomoperatoren die echt wel genieten van het gunstige economische klimaat, maar die eigenlijk heel weinig gedwongen worden om mee te werken met politie en justitie."

Dobbelaere-Welvaert stelt verder dat encryptie niet een 'beetje' te breken is voor alleen criminelen. "Ofwel heb je geheimhouding van communicatie voor iedereen, ofwel voor niemand. Criminelen zullen wel andere nieuwe technologie vinden, gewone burgers weer de pineut."

Reacties (7)
21-03-2024, 15:14 door Anoniem
Als een stel aasgieren in de woestijn vliegen ze om onze privacy heen, het doel is duidelijk, het is een kwestie van tijd of zwakheid waardoor de gieren massaal toebijten.
Intussen hebben echte criminelen nergens last van, alleen goedgedragende belastingbetalende burgers zullen beschadigd raken.
21-03-2024, 15:59 door Anoniem
Ik ben niet op de hoogte van het mogelijkheden van Belgische politie en justitie om imsi catchers en tap in te zetten en of daar controle op is.


Het is natuurlijk wel een puntje dat op het moment dat telco's materiaal moeten aanleveren aan politie en justitie, er niet gezegd is, dat er met dit materiaal niet geknoeid zou zijn. Zeker niet in Belgie, zou ik er aan toe willen voegen. Flauw wellicht, maar als Nederlander zie ik de roze olifant in de Vlaamse tv studio aan de tafel zitten, het ongemak van het verleden (Nijvel, Molenbeek, hormoonmaffia, Dutroux, Broeders van liefde etc)
21-03-2024, 16:58 door Anoniem
Kunnen telco’s nog veel aanleveren als je alles over een VPN doet? Dat zou dan wel heel simpel te omzeilen zijn
21-03-2024, 19:58 door Anoniem
De geschiedenis der mensheid leert dat als je toegeeft aan hen die vinden dat "het is en moet zo, want dat vind ik" (en geselecteerde "experts" die je naar je mond praten), je eerder achteruit gaat, dan vooruit.
21-03-2024, 23:00 door Anoniem
Door Anoniem: Kunnen telco’s nog veel aanleveren als je alles over een VPN doet? Dat zou dan wel heel simpel te omzeilen zijn

Ja en Nee. Problemen met satellieten.
22-03-2024, 09:30 door Anoniem
Citaat:
======
Dobbelaere-Welvaert stelt verder dat encryptie niet een 'beetje' te breken is voor alleen criminelen. "Ofwel heb je geheimhouding van communicatie voor iedereen, ofwel voor niemand. Criminelen zullen wel andere nieuwe technologie vinden, gewone burgers weer de pineut."
======

Precies dat.... plus uit veel nieuwsberichten blijkt dat ook bepaalde figuren binnen de politie diensten nu niet echt integer blijken te zijn. Dat schept een extra groot risico voor alle burgers voor misbruik van beviligde communicatie !!!

Daar hoor ik niemand over ... lijkt me een enorm potentieel voor mensen die kwaad willen
22-03-2024, 15:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Kunnen telco’s nog veel aanleveren als je alles over een VPN doet? Dat zou dan wel heel simpel te omzeilen zijn

Ja en Nee. Problemen met satellieten.
geen probleem als gezien wordt dat vpn gebruikt wordt dan moet de vpnboer een tap regelen...
ook vpn moet tapbaar zijn anders mogen ze niet werken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.