Door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ:Door Anoniem:Door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ:Toch is een verbod op sociale media (mits sociale media adequaat worden gedefinieerd) voor kinderen onder de 16 jaar wel zinvol, om vier redenen:
-- als maatschappelijke normstelling;(..)
Nee, dat is niet zinvol; een norm moet gehandhaafd worden anders heeft een normstelling geen zin.
Jij lijkt, net als zoveel mensen tegenwoordig, te denken dat alle handhaving "preventieve handhaving" moet zijn.
Nee, dat is niet zo, ik ga juist uit van de traditionele (en uitstervende) manier van normhandhaving, namelijk handhaving, die haar aanvang neemt
na de manifestatie van de overtreding van de norm.
Dit is een misverstand dat is ontstaan door gewenning aan een technocratische benadering van handhaving. Er bestaat echter ook zoiets als repressieve handhaving, dat wil zeggen dat de wet gehandhaafd wordt door overtredingen te beëindigen en te bestraffen.(..)
Dat is precies de soort handhaving die ik in mijn vorige zin op het oog had.
Wat jij "preventieve handhaving" noemt is inderdaad een vorm van normhandhaving, die meer past bij de huidige manier, waarvoor je heel veel data, liefst van iedereen, nodig hebt. De huidige manier van het ontdekken van gebeurtenissen en personen, die afwijken van resp. de norm overtreden vooronderstelt de beschikking over computers.
Sherlock Holmes werkte zonder computer, alleen met zijn eigen brein, maar werkte op de klassieke manier als een detective van
dader-vinding.
De huidige manier is meer een manier van afwijking_van_de_
norm-vinding.
Het systeem wil permanent weten hoe groot de kans is, dat er een overtreding van de norm plaatsvindt in de samenleving (risicobeheersing).
Daar hield Sherlock Holmes zich helemaal niet mee bezig; hij wachtte af tot er iets gebeurd was en hij geroepen werd om de dader te vinden.
De reden waarom ik het een slecht idee vind om een staatsverbod van social media voor onder de 16 jaar in te voeren
bij wijze van maatschappelijke normstelling, zoals jij aanvoert, is, dat ik vind dat je daar geen wetgeving voor moet gaan gebruiken omdat wetgeving niet alleen een
maatschappelijke norm stelt, maar een legaal-juristische: de norm kan met de wet in de hand worden afgedwongen. Dat is een privilege wat alleen de staat heeft en daar moet ze zuinig op zijn omdat ze anders aan autoriteit verliest; dat is funest voor een staat en voor elke wet.
De staat moet zich dus zeer sterk bewust zijn van dit privilege want dat is het mandaat wat zij van de bevolking heeft gekregen.
Dat mandaat berust op het kader dat de bevolking haar heeft aangereikt en daar valt m.i. géén bewustzijnscampagne onder of gedragspolitiek door de bevolking te bombarderen met ideeën in de hoop dat er bij haar iets blijft hangen van de door de staat nuttig geachte ideeën, zoals bijvoorbeeld het idee om je kinderen niet vanaf hun vierde levensjaar een tablet in de handjes te drukken (dan hoef je ook niet meer verbaasd te zijn dat ze op hun 11e op social media zitten).
Ons verschil van mening gaat terug op onze verschillende
staatsopvattingen, over de rol van de staat in de samenleving.
Hoe ver moet de macht van de staat reiken in het leven van haar burgers?
Ik heb een uitgeklede staat voor ogen en jij wilt de staat inzetten om de bevolking tot een hoger beschavingsniveau te tillen. Jij wilt (staats)wetgeving gebruiken om de bevolking op een positieve manier te beïnvloeden.
Jij vermengt daarmee de autoriteit van de staat met een veel hoger gehalte -alles is gradueel- aan
bewustzijnspolitiek, waardoor de staat geïnvolveerd raakt met ideologie, dan ik.
Ik vind dat de staat
principieel niets te zeggen heeft over de content waarmee de burgers zich bezig houden, op social media bijvoorbeeld.
Content is
bewustzijnsinhoud en dat behoort tot het gebied van de vrije mens (tot het geestelijke gebied). Daar moet een staat vanaf blijven omdat ze anders de vrijheid van de mens afpakt.
Het gebruik van social media door kinderen betreft
kinderbescherming en raakt daarmee direct de rechtssfeer van de ouders. Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen, met alle nadelen voor de collectiviteit, idealiter de staat, die daaraan verbonden zijn want deze ouderlijke rechtssfeer begrenst de macht van de staat in de opvoeding van ouders; deze begrenzing bepaalt hoe ver de staat "achter de voordeur" mag komen.
Nou is die voordeur in het digitale tijdperk niet meer wat die placht te zijn in het analoge tijdperk want het display van de telefoon licht tot in de late uurtjes op onder het laken in het bed van het kind en de ouders hebben hun schermen ook in de slaapkamer, evenals bij alle andere gelegenheden, altijd onder handbereik. En daarmee heeft de staat altijd een voet tussen de deur: einde privé-sfeer.
Wellicht komt de staat binnenkort op het idee dat schermgebruik na 23.00 uur ongezond is, zowel voor ouders als kinderen - wat handig is want dan hebben we ook geen leeftijdsverificatie nodig waar toch al niet iedereen enthousiast over was.
Gewoon even doorpakken.
Er zijn nu eenmaal consequenties (de staat: "vooral nadelen") verbonden aan het
niet interneren van kinderen in staatskolonies (tot 18 jaar) waarin zij de juiste opvoeding en opleiding krijgen onder het toezichthoudende oog van de staat en natuurlijk (impliciet) dat van de bevolking, die met de handen in het haar zat waar het de opvoeding van hun kinderen betrof in het tijdperk van digitale demonen waartegen i.h.b. kinderen, maar ook nogal wat volwassenen, niet opgewassen blijken te zijn.
De staat weet raad!
En
jij natuurlijk: alle social media die het wagen om hun content op kinderen te richten gewoon verbieden.
Gaat niet helpen natuurlijk want die kinderen zijn dermate assertief en digitaal bijdehand dat ze voor hen belangrijke content gewoon verplaatsen naar een social medium of een chatapp -wil je die ook allemaal gaan verbieden?- die nog niet door jou verboden is.
Jouw voorstel heeft dus een hoog met_een_kluitje_in_het_riet_gestuurd-gehalte voor de ongeruste bevolking, die beschermd wil worden tegen incompetente of onwillige ouders, die "maar wat aanrommelen" met de opvoeding van hun kinderen.
Nog afgezien van het feit, dat ik vind dat de staat zich niet heeft te bemoeien met de content op social en alle andere media is jouw voorstel dus gedoemd om te mislukken, hetgeen op haar beurt tot de bijzonder nare gevolgontwikkeling kan leiden, dat de staat haar macht gaat uitbreiden, ondersteund door de onbevredigde bevolking, die daarom vraagt: de duivelscirkel.
Staatsmacht gedijt nergens zo goed als bij een bevolking, die zichzelf als hulpeloos/ machteloos ervaart om op eigen kracht haar leven, w.o. het leven van haar kinderen, (voldoende) aangenaam en (voldoende) veilig vorm te geven.
Wat vind jij?
Zie bovenstaande.
Ik ga in op jouw reactie op de plek waar je die reactie plaatst en dat is nu: hier.