Burgers uit de gehele Europese Unie uiten felle kritiek op het plan van de Europese Commissie om een Europabrede bewaarplicht in te voeren. Een aantal dagen geleden startte de Commissie een online impact assessment om de gevolgen van een dergelijke maatregel te onderzoeken. Volgens Brussel zal de gegeven feedback worden gebruikt om het plan verder te ontwikkelen en te finetunen.
De Europese Commissie kwam onlangs met een nieuwe veiligheidsstrategie. Als onderdeel van de strategie zal worden gekeken naar de impact van bewaarplichtregels op Europees niveau. Elf jaar geleden werd de richtlijn dataretentie, waardoor de telecomgegevens van burgers voor maanden of jaren mochten worden opgeslagen, door het Europese Hof van Justitie ongeldig verklaard. Nu wil Brussel onderzoeken of een Europabrede bewaarplicht weer kan worden ingevoerd.
Als onderdeel van de nu gestarte impact assessment wordt gevraagd naar feedback van het algemene publiek, ambtenaren die werkzaam zijn voor justitie, binnenlandse zaken en digitaal beleid, de politie, cybersecurity-experts, privacytoezichthouders, advocaten, academici, onderzoekers, denktanks en maatschappelijke organisaties. Inmiddels zijn er zo'n 2500 reacties binnengekomen die het plan in felle bewoordingen verwerpen.
De meeste mensen die reageerden maken zich zorgen over surveillance, proportionaliteit, transparantie en fundamentele rechten. "Dit is een gevaarlijk pad dat ieders privacy ernstig zal schaden", laat een reactie weten. "We ondermijnen onze eigen fundamentele rechten", meldt een ander. Anderen stellen dat er geen bewijs is dat een bewaarplicht misdrijven voorkomt of tot aanzienlijk betere onderzoeken leidt. "Dit initiatief is zorgwekkend en gevaarlijk, schadelijk voor privacy en kan ons heel erg dicht bij massasurveillance brengen", waarschuwt een andere bezorgde EU-burger. Eerder waarschuwde ook de Europese burgerrechtenbeweging EDRi voor een Europese bewaarplicht. Reageren op het plan van de Europese Commissie kan tot 18 juni.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.