Door Anoniem: Ik zie steeds meer mensen om mij heen die hun software niet meer bijwerken. Ze zijn het helemaal zat 2x per week updates te krijgen die je ook nog forceren te herstarten. Of niet Mozilla?
Dan weet je ook nog niet wat je krijgt. Bij Windows lijken ze voornamelijk druk allerlei spyware in te bouwen. Ook telefoons werken elke dag anders. Onze heilig verklaarde coders weten altijd weer wat nieuws te bedenken want dat is "modern". Daarbij totaal niet denkend aan de user die elke keer opnieuw mag leren om te gaan met producten die men al jaren bezit! Is dat niet volstrekt idioot?
Tja. Als mensen software blijven gebruiken, ook al gaat die achteruit, dan krijgt de maker ervan niet ingepeperd dat die te ver gaat, en zal die steeds opnieuw een stapje verder gaan. Ik zou je serieus aanraden om te kijken of je niet op iets anders kan overstappen. Dat vergt een hoop uitzoekwerk naar alternatieven voor applicaties die je nu gebruikt, je krijgt nieuwe dingen te leren, mogelijk moet je hier en daar concessies doen en wat inleveren, mogelijk krijg je hier en daar juist verrassend veel meer. Een heel gedoe, maar het kan het waard zijn,
je ergernis kost je namelijk ook voortdurend inspanning.
Met de Mac heb ik geen enkele ervaring, en afgaande op wat ik erover zie en hoor zijn er zowel mensen die het helemaal het einde vinden als mensen die het (of de tegenwoordige versies) maar niks vinden. Zelf kan ik alleen wat zinnigs over Linux zeggen, en daar heb ik het verder over.
Bij mij liep een kwart eeuw geleden de ergernis al hoog genoeg op om van Windows af te willen, en zelfs toen al bleek voor mij Linux (Debian — Ubuntu en Mint bestonden toen nog niet) een grote verademing te zijn, al was het in een hoop opzichten een stuk primitiever dan nu en zaten er zeker aan de grafische applicaties nog heel wat ruwe kantjes; het wegvallen van een kant van Windows die ik toen al ergerniswekkend opdringerig en sturend vond woog daar ruimschoots tegenop. En dat is nu een kwart eeuw lang verder ontwikkeld en veel gelikter geworden.
Je kan met Linux nog steeds meerdere updates per week krijgen, maar daarvoor hoef je alleen maar je hele systeem te herstarten als de kernel wordt bijgewerkt, en dat is niet vaak. Bij Linux-distributies die door niet-commerciële partijen in elkaar worden gezet (Debian en Mint zijn vrijwilligersorganisaties) hoef je niet bang te zijn voor commercieel gedreven spyware, en ze hoeven ook niet niet voortdurend user interfaces te vernieuwen alleen om iets nieuws te verkopen te hebben. En je haalt al je software uit dezelfde bron (of misschien enkele bronnen, als je voldoende weet wat je doet), wat de update-processen makkelijk en betrouwbaar maakt.
Debian is een grote distributie die als basis dient voor veel andere Linux-distributies, en die sterk op stabiliteit gericht is. Daartoe bevriezen ze de functionaliteit van de software tot een nieuwe major release uitkomt, typisch ruwweg eens in de twee jaar, met voorzieningen voor software die je actueler wilt houden (lang niet voor alles; maar bijvoorbeeld Firefox kan je ook rechtstreeks bij Mozilla vandaan laten komen als je wilt). Je krijgt wél security-updates (en daar zijn ze scherp mee), en dus ook updates van software waarvan je zelf hebt gekozen die actueler te houden. Het is niet de meest beginnersvriendelijke distributie, dat is niet hun primaire focus. Ik beschrijf hem wat uitgebreider omdat je duidelijk die constante veranderingen zat bent, en Debian is wat dat betreft een oase van rust (dat was voor mij destijds een belangrijk criterium, en nog steeds). Maar dus niet de beste distributie voor beginners, daarvoor wordt al jaren Mint het meest aanbevolen.
Aangezien de ergernis duidelijk hoog bij je is opgelopen zou ik je aanbevelen om het eens uit te proberen, om te zien of het iets voor je is. Een beginner met Linux zou ik Mint als startpunt aanraden. Je kan op de website een idee krijgen van hoe het installatieproces werkt. Als je een oude laptop of pc over hebt om mee te beginnen zou ik dat doen, als je het samen met Windows op dezelfde machine zet, wees dan zorgvuldig dat je niet de verkeerde installatie-optie kiest en zorg dat je een backup van je Windows-systeem hebt die je terug kan zetten — want partities resizen is altijd een riskant proces.
https://www.linuxmint.com/https://www.debian.orgEr zijn natuurlijk nog vele andere Linux-distributies, en daar zitten beslist meer goede tussen, al kan dat voor specifieke doelgroepen zijn. Ik heb me beperkt tot wat ik zelf gebruik en wat het meest wordt aanbevolen voor beginners.