image

Gegevens 66.000 abonnees Japanse krant via P2P gelekt

maandag 1 mei 2006, 10:11 door Redactie, 0 reacties

De persoonlijke gegevens van 66.000 abonnees van een Japanse krant zijn via bestanduitwisselingssoftware op het internet terecht gekomen. Het is de zoveelste keer dat vertrouwelijke gegevens via P2P software uitlekken. Eerder ging het om militaire, medische en politie data. In dit geval ging het om de namen, adresgegevens en telefoonnummers van abonnees van de Mainichi Shimbun. Financiele gegevens zijn niet op straat terecht gekomen, zo bevestigt de krant.

De informatie was oorspronkelijk onderdeel van een database die voor het beheer van een "leesclub" gebruikt werd, de club sloot eind maart haar deuren. De gegevens waren beschikbaar op het Japanse uitwisselingsnetwerk "Share", dat door een anonieme ontwikkelaar is ontwikkeld, en de opvolger van het populaire Winny netwerk is. De ontwikkelaar van Winny werd in 2004 gearresteerd.

Zowel Winny als Share gebruiken Freenet code om de link tussen IP-adressen en gedeelde mappen te verbergen, waardoor gebruikers enigszins anoniem zijn. Een werknemer van de krant zou voor het lekken verantwoordelijk zijn. Hij had de data op zijn computer staan. De PC was echter geinfecteerd door een virus dat de gehele hardeschijf deelt op het Share netwerk. Ironisch genoeg werd het lek door journalisten van de krant zelf ontdekt. Ze deden een onderzoek naar cybercrime.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.